NANO Aquarium beginnen

Een blog vol tips zodat je makkelijk je eigen nano aquarium kan beginnen!

Een NANO aquarium is uitermate geschikt voor beginners om mee te beginnen. Techniek en materialen kosten minder, het is makkelijk te plaatsen en ook goed bij te sturen zonder de hele dag bezig te zijn met onderhoud! 

In dit blog geef ik je praktische tips en adviezen over materialen zodat je met succes een NANO aquarium kan opstarten! Ik beantwoord de vraag wat een NANO aquarium nou precies is, welke materialen (hout, bodem en planten) geschikt zijn. Welke techniek (filter, licht, aquarium) geschikt zijn en ik geef je tips over inrichting, diertjes en mogelijke problemen die je gaat tegenkomen! Na het lezen van dit blog ben jij voorbereid om je eigen nano aquarium te beginnen! lees snel verder!

Wat is een NANO aquarium eigenlijk?

Oké, dus je hebt gehoord van nano aquaria, maar wat zijn ze eigenlijk? Nou, denk eraan als het schattige, compacte broertje van de reguliere aquaria. Een nano aquarium is typisch een klein aquarium met een inhoud tot aan ongeveer 40 liter.

Dit kleine formaat maakt ze perfect voor mensen met beperkte ruimte, zoals studenten, stadsbewoners, of gewoon mensen die niet willen dat hun hele woonkamer wordt overgenomen door een enorm aquarium. Maar vergis je niet, ondanks hun bescheiden omvang, zijn nano aquaria een volwaardige hobby op zich, je kan er helemaal op los gaan!

Het leuke van nano aquaria is dat ze je de kans geven om een klein, maar prachtig stukje natuur in huis te brengen. Denk aan een weelderig onderwaterlandschap, maar dan op schaal. Ze zijn ook geweldig voor beginners omdat ze minder kosten met zich meebrengen dan grote aquaria. Nano aquaria vergen relatief gezien wel meer aandacht dan grotere aquaria, maar ik zelf vind deze opmerking altijd misleidend omdat je met veel minder liters water en oppervlakte te maken hebt is onderhoud ook zo gedaan. Wat er mee bedoeld wordt is dat je nano aquaria wat meer moet bijsturen omdat ze iets gevoeliger zijn voor onbalans, maar als je eenmaal het trucje door hebt betekent het ook dat je klaar bent voor dat grote aquarium waar je misschien al lang van droomt!

nano aquarium voorbeeld

Hi-TECh of LOW-tech nano aquarium? En wat betekent dat?

laten we het hebben over een paar termen die je misschien hebt gehoord als je je verdiept in de wereld van nano aquaria: beplante aquaria en aquascaping

Je hoort veel hobbyisten praten over “low-tech” aquaria en “high-tech” aquaria. 

 ‘Low-tech’ betekent dat je je aquarium draaiende houdt met minimale technologie en toevoegingen, terwijl ‘high-tech’ gaat over het gebruik van geavanceerde apparatuur zoals CO2-systemen, aquasoil en  krachtige verlichting om optimale groei en gezondheid van je aquariumplanten te bevorderen.

Kort samengevat; Wil je groene makkelijke aquariumplanten houden in een nano aquaria kan je dat prima ‘low-tech’ doen (CO2 toevoeging raadt ik wel altijd aan).

Wil je felle gekleurde aquariumplanten dan ontkom je niet aan een ‘high-tech’ nano aquarium omdat aquariumplanten intense verlichting nodig hebben om fel te kleuren. Vanwege deze intense verlichting zal je automatisch extra Co2 moeten toevoegen. 

Zoals ik al zei CO2 toevoeging middels een co2-setje (ik bedoel geen vloeibare CO2), zal ik altijd aanraden wanneer je een vol beplant nano-aquarium wilt. Het zorgt er voor dat je planten veel beter groeien en gezonde aquariumplanten staat garant voor helder water en een goede leefomgeving voor je aquariumleven. 

Hieronder geef ik je twee goede merken verlichting! Bekijk ze eens.

Wat voor een filter en verlichting gebruik ik in een nano aquarium?

Ongeacht of je een ‘low-tech’ of ‘high-tech’ nano aquarium wilt starten raadt ik je aan om waar mogelijk altijd voor een extern filter te kiezen. Waarom extern? Twee redenen: De eerste reden is dat een extern filter vaker meer ruimte heeft voor filtermateriaal zodat je aquariumwater glashelder blijft en (zweef)vuil goed gefilterd wordt. De tweede reden is dat een nano-aquarium al weinig inhoudt heeft. Stop je hier een intern filter in en ook een verwarmingelement zit je bakje al halfvol met apparaten, wat een grote belemmering vormt qua aanzicht! Niet getreurd ik geef je onder deze alinea een mooi overzichtje aan geschikte externe filters. Geen ruimte voor een extern filter? Ik geef je ook wat opties voor zowel “hang-on” filters als interne filtertjes. 

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

verwarming in je nano aquarium

Voor aquariumplanten heb je geen verwarming nodig in je kleine aquarium. Het water verwarmen doe je echt voor de (nano)vissen, want slakken en de meeste garnaaltjes kunnen prima op huiskamertemperatuur gehouden worden (altijd even specifieke eisen nalezen). Ga je dus alleen garnaaltjes houden kan je de verwarming al achterwege laten! Plaats je wel nano visjes in je aquarium, kijk dan eens bij het voorgestelde lijstje aan materiaal wat ik voor je samengesteld heb! Handig toch?

EEn nano aquarium inrichten, enkele praktische tips!

Nano aquaria worden veel gebruikt voor aquascaping. Een aquascape inrichting vergt geduld, Bekijk eens wat youtube kanalen voor inspiratie en uitzoekwerk waar je de materialen kan kopen.

Gelukkig help ik je al een eind op weg met deze tips en nuttige linkjes naar de juiste materialen! Een nano aquarium is klein en dat betekent dan ook dat je kleine natuurlijke materialen moet gebruiken zoals hout en steen.  Hak, zaag en plak stenen en hout net zolang totdat je een prachtig geheel hebt gevormd.

Een hobby gezegde is “een perfect stuk hout bestaat niet, deze creëer je”. 

Een andere tip, welke enorm belangrijk is, werk op schaal. Volg enkele basisprincipes zoals “the rule of thirds”, grotere materialen vooraan en kleinere materialen achteraan om diepte illusie te creëren. 

Laat genoeg ruimte over voor je aquariumplanten. Gebruik ook zeker kleine plantjes, of mosjes die goed op hout kunnen groeien!

Lees mijn blog “aquarium inrichten” van het aquarium stappenplan eens of kijk wat video’s over aquascaping op youtube en leer hoe jij je eigen perfecte onderwaterwereld creëert! 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

nano aquarium inrichting

welke aquariumplanten in nano aquaria?

Je dient goed onderzoek te doen naar welke aquariumplanten geschikt zijn voor een nano-aquarium. Vaak koop je aquariumplantjes wanneer ze klein zijn en je denkt “dat kan makkelijk!”. Wanneer alles groeit blijkt de aquariumplant opeens monstergroot te worden waardoor je hem al snel weer moet verwijderen. 

Ga dus voor plantjes die klein blijven in blad en oppervlakte. Kijk goed naar de behoeftes van de plant qua verlichting en of zij alleen groeien wanneer er extra co2 toegevoegd wordt. Er zijn heel veel aquariumplantjes die uitermate geschikt zijn voor nano aquaria. Enkele daarvan zijn mini anubiasjes, kleine bucephelandra soortjes, kleine cryptocoryne soortjes, monte carlo, naaldgras en vele anderen! Kom eens gezellig buurten in onze community, post een fotootje van je inrichting en vraag welke soort plantjes het goed zullen doen! Je zal veel inpsiratie krijgen aan voorgestelde soortjes en hun vereisten. Op deze manier leer je enorm veel en zorg je voor een grotere kans op succes!

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

geschikte vissen en andere diertjes voor een nano aquarium

Nano aquaria zijn minder geschikt voor vissen. Er zijn gelukkig wel soortjes die verantwoord in kleinere aquaria gehouden kunnen worden maar het zijn er niet veel. 

Wees niet eigenwijs door er vissen in te zetten die een groter oppervlakte nodig hebben. Deze groeien misschien te groot waardoor de schaal en de balans van je aquarium uit verhouding raakt, maar nog belangrijker waardoor de vis eerder sterft. Een Betta-vis kan ook een leuke optie zijn voor een nano-aquarium. Lees zeker eens mijn blog over het inrichten van een Betta aquarium.

Een fijn nano visje die ik graag toevoeg aan mijn nano aquaria is de dwergrasbora (Boraras Maculatas). 

Voer in een nano aquarium zo weinig mogelijk! Natuulijk moeten je aquariumleven voldoende eten krijgen, maar het wordt al snel teveel. Vanwege de kleine afmeting van het aquarium kan je aquarium sneller uit balans raken. Teveel voeren is één van de mest voorkomende oorzaken van problemen in een aquarium. 

conclusie NANO aquarium beginnen

Hopelijk heb je wat aan mijn blog gehad over het beginnen van een nano aquarium. Onthoud dat je altijd op schaal werkt in een nano aquarium. Gebruik dus ook kleinere aquariumplantjes (of snoei deze klein). Gebruik een extern filtertje waar het kan en probeer zoveel mogelijk techniek zoals je verwarming, filter en co2 buiten je aquarium te plaatsen. Op deze manier zorg je voor een prachtig onderwaterwereldje en kan je voortaan elk maar aquarium aan!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *