Rode aquariumplanten - Tips en een Top 5!

In deze blog vertellen we je wat meer over rode aquariumplanten en hoe deze mooi rood te krijgen. Er zijn namelijk enkele goede tips die de meeste aquarianen nog niet weten. Ook geven we je een top 5 van de meest sterke rode aquariumplanten. Makkelijke rode aquariumplanten zijn er niet veel, wij beschrijven er een paar. 

rode aquariumplanten
planten aquarium

Hoe krijg je rode aquariumplanten?

Het is niet vanzelfsprekend dat bladeren van aquariumplanten rood worden. De rode kleur van bladeren is eigenlijk pigment wat aangemaakt wordt. Veel licht wekt een stressreactie op waardoor er pigment in de bladeren wordt aangemaakt. Hoe meer licht de planten krijgen, hoe meer pigment er aangemaakt wordt. Om deze stressreactie te veroorzaken is er kwalitatief goede verlichting nodig.

Bij het gebruik van goede verlichting zullen ook het aantal voedingstoffen en CO2 verhoogd moet worden. Verlichting, voedingstoffen en CO2 vormen samen de gouden driehoek van plantengroei en staan in verhouding met elkaar. Deze elementen moeten dus goed op elkaar afgestemd worden.

Wil je meer weten wat intense verlichting is? Dan is de blog over verlichting wat voor jou!

De verlichting van Twinstar zijn full spectrum ledlampen en bevatten dieprode diodes waardoor de plant optisch nog roder oogt. De E en S series van Twinstar zijn wel prijzig maar het geld dubbel en dwars waard. Ik heb tijden met goedkopere verlichting geëxperimenteerd maar toen ik over ben gestapt naar kwalitatief goede verlichting groeiden mijn planten beter en kwamen de kleuren pas echt tot hun recht!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Voedingsregime rode aquariumplanten

Met het voedingsregime kun je ook een aantal aanpassingen doen waardoor de planten sneller rood worden. Het nitraatgehalte in je water zorgt er ook voor of je planten rood of meer oranje van kleur worden. Zorg er voor dat hoeveelheid nitraat rond de 5 ppm zit. Zo heb je net genoeg nitraat in aquarium zitten maar worden je planten niet oranje van kleur.

Lean dosing aquariumplanten:

Ook kun je overstappen naar het voedingsregime lean-dosing. Hierbij geef je het aantal voedingsstoffen aan je planten wat net genoeg is om gezond te blijven. Met de lean-dosing zorg je ervoor dat je de planten minder vaak hoeft te trimmen en dus langer licht pakken. Hoe meer/langer licht hoe roder de planten zullen worden. Het nadeel van lean-dosing is dat je planten snel een tekort kunnen krijgen en daarom slecht zullen groeien of doodgaan. Slechte groei of het doodgaan van planten heeft als resultaat vaak dat er algen ontstaan in je aquarium.

Tips voor de beginner met rode aquariumplanten:

Voor de beginner raden wij deze manier van doseren niet aan. Ons advies is daarom ook om rode planten te krijgen doormiddel van intensere verlichting, goede plantenvoeding en het toevoegen van CO2.  Op deze manier gaat het jou zeker lukken om mooie rode planten te krijgen!

All-in-One van Plantedbox is een goede plantenvoeding. Als je de aanbevolen hoeveelheid aanhoudt dan hebben je planten altijd voldoende voedingsstoffen.

Wil je meer weten over welke voedingstoffen je planten nodig hebben en op welke manier je planten nooit een te kort hebben aan voedingstoffen? Dan is onze blog over het gezond houden van aquariumplanten wat voor jou!

Top 5 rode aquariumplanten

Genoeg theorie over hoe je mooie rode planten zou kunnen krijgen! Wij hebben voor jullie een top 5 van rode planten samengesteld welke over het algemeen gemakkelijker te houden zijn.

1. Rode lotus

Er zijn zeker makkelijke rode aquariumplanten, de Nymphaea zenkeri, of in het Nederlands: de Rode Tijgerlotus, staat met stip op nummer 1 en is een prachtige plant. Deze rode aquariumplant is makkelijk te onderhouden. Hoe meer licht en CO2 hoe roder de bladeren zullen worden. Zelfs bij minder licht vertoont de rode lotus al zijn rode kleur, alleen zal deze minder intens zijn dan bij veel licht en CO2. Bij voldoende voeding kan de rode lotus uitgroeien tot een flinke bos bladeren die tot aan het wateroppervlak doorgroeit. Regelmatig snoeien van uitlopende bladeren helpt om de plant laag te houden. 

 • Groeisnelheid: snel
 • Standplaats: achter, midden
 • Lichtbehoefte: hoog
 • Temperatuur: 23 – 28 graden
 • PH- waarde: 6 – 7,5
 • Bijzonder: Heeft voldoende voedsel nodig.
rode lotus aquarium

2. Althernanthera Rosefalia

De Alternanthera rosaefolia is een plant die je bijna overal kan kopen en zie je daarom ook veel terugkomen in aquaria. Het is een relatief makkelijke plant en bij gebruik van sterke belichting de bladeren mooi roodgekleurd zijn. Het toevoegen van CO2 zorgt ervoor dat de plant mooier en groeit. Deze plant heeft een mooi contrast met andere aquariumplanten.

 • Groeisnelheid: snel
 • Standplaats: achter, midden
 • Lichtbehoefte: Normaal/veel
 • Temperatuur: 20 – 28 graden
 • PH- waarde: 5- 8
aquariumplant rood makkelijk

3. Ludwigia sp. Red

Ludwiga Super Red kleurt snel en mooi rood en is een relatief makkelijke aquariumplant om te houden in aquaria. Deze plant is niet veeleisend en groeit snel. Het gebruik van CO2 zorgt er zeker voor dat deze plant goed en vol zal groeien. Zonder voldoende verlichting zal deze plant minder hard groeien en wat meer groen/bruine bladeren krijgen.

 • Groeisnelheid: snel
 • Standplaats: achter, midden
 • Lichtbehoefte: Normaal
 • Temperatuur: 20 – 28 graden
 • PH- waarde: 6,5- 7,5
makkelijke aquariumplanten rood

4. Alternanthera reineckii Mini

De Alternanthera reineckii Mini is de miniversie van de bekende Alternanthera reineckii en heeft een hele compacte groei. Deze plant is geschikt voor kleine aquaria en wordt veel gebruikt als voorgrond plant. Door hem regelmatig te snoeien en de toppen, met stukje wortel terug te plaatsen, kun je zelfs een rood tapijt creëren. De Reineckii mini vereist wel meer verlichting en het toevoegen van CO2 bevordert de groei.

 • Groeisnelheid: Langzaam
 • Standplaats: voorgrond
 • Lichtbehoefte: Normaal/veel
 • Temperatuur: 22 – 28 graden
 • PH- waarde: 5- 8
 • Bijzonder: kan goed gebruikt worden in kleinere aquaria
aquascapen
aquascapen als beginner is niet moeilijk!

5. Rotala’s

Er zijn verschillende soorten Rotala’s die onder de juiste omstandigheden kunnen verkleuren. De soorten zijn groen van kleur als je ze koopt en kost best wel wat moeite om ze mooi op kleur te krijgen. De Rotala’s hebben kwalitatief goede verlichting, CO2 en een goed voedingsregime nodig om daadwerkelijk te verkleuren. Zonder het toevoegen van CO2 zullen de planten wat minder goed kleuren en worden ze eerder (licht) oranje dan rood. Hierbij zie je vaak dat de toppen wel verkleuren en de rest gewoon groen blijft. De Rotala’s zelf zijn gemakkelijke planten om te houden in aquaria maar vergt wat meer moeite om ze mooi rood te laten worden.

De Rotala rotundifolia, rotala H’ra Vietnam en de Rotala Colorata bijvoorbeeld hebben allemaal een andere kleur wanneer ze zich in de juiste omstandigheden bevinden. Voor de beginner raden we zeker Rotala Singapore aan. Deze is doorgaans niet te verkrijgen in speciaalzaken maar op onze community zijn er al veel leden die je best wat stekken willen opsturen! De Singapore groeit en kleurt heel makkelijk rood onder medium tot sterk licht. 

Rode aquariumplanten - Conclusie

Zoals je hebt gelezen ontkom je er bijna niet aan om kwalitatief goede verlichting (met rode ledjes), CO2 en een strak voedingsregime te hebben om je planten mooi te laten verkleuren. Als conclusie is het raadzaam dat de beginnende aquariaan, die (nog) geen CO2 toevoegt, te laten beginnen met een prachtig aquarium met voornamelijk groene planten.

Begin makkelijk en bouw langzaam uit:

Een gemakkelijke rode plant zoals de rode lotus kan bijvoorbeeld toegevoegd worden. Dit is een mooie manier om te starten en uiteindelijk ervaring op te doen voor gekleurde planten. Als je de smaak te pakken hebt kun je proberen om CO2 toe te voegen, je verlichting intensiveren en andere rode planten toevoegen. Bij het toevoegen van CO2 zal je gaan merken dat je planten beter en compacter gaan groeien. Bij het toevoegen van intensiever licht zal je uiteindelijk merken dat je planten sterker kleuren. Verhoog nooit je licht zonder co2 toevoeging. Dit is vragen om problemen. 

Wil je alles in een keer goed doen, zorg dan dat je kwalitatief goede verlichting, zoals de Twinstar E of S serie, een CO2 set en goede plantenvoeding, zoals Plantedbox All-in-One, aanschaft. Succes is bijna gegarandeerd.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of advies nodig? Je kan ons vinden op ons eigen Facebook Forum. Waar je gratis advies en coaching kan krijgen, Of stuur een berichtje!

Ledverlichting aquarium
Het aquarium van Oscar Kroos welke gebruik maakt van de Twinstar S serie

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

2 reacties

 1. Luc Franken schreef:

  Beste,heb een bak van 100x50x60 cm dwars door de muur steken maw zichtbaar langs 2 zijden.
  Momenteel volledig leeg en.proper geluisd.
  Wil nu terug herinrichten ,reeds Malawi gehad en gewoon gezelschaps vissen .
  Moet keuze bodemloze nog maken en afhankelijk vissen de planten .
  Spijtig heb ik te weinig plaats om co2 te plaatsen …..alternatief ?
  Mvg

  1. Hoi Luc! Begrijp ik dat je een alternatief zoekt voor co2? Dat is er niet echt. De beste optie is denk ik om je plantenkeuze te laten bestaan uit planten die goed zonder co2 kunnen, niet al te intense verlichting voeren en als extra boost Easy Carbo te gebruiken wat de groei van planten bevordert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *