[flexy_breadcrumb]

Waar de mooiste aquariumplanten kopen?

TIPS OVER AQUARIUMPLANTEN KOPEN EN BESTE AQUARIUM PLANTENVOEDING

In deze stap leg ik je uit waar je op moet letten bij het kopen van aquariumplanten. Ook leg ik je uit wat een plant nodig heeft als hij in het aquarium staat. 

Ik heb ook alvast een aantal superhandige linkjes voor je verzameld, voor het uitzoeken van je aquariumplanten en het geven van de beste plantenvoeding. Ik hoop dat je er iets aan hebt in de zoektocht naar jouw ideale aquariumplanten! Maar lees ook zeker verder over de nuttige tips die ik je geef bij het uitzoeken van aquariumplanten die in jouw specifieke inrichting zeker gaan groeien! Mijn eerste tip is, wanneer je een lijstje hebt saengesteld, de planten stuk voor stuk te googlen en te bekijken op youtube. Op deze manier leer je of de plant die je hebt uitgekozen daadwerkelijk kans maakt in jouw aquarium. Het kost misschien wat tijd maar kan een hoop stress voorkomen!

waar aquariumplanten kopen
Rotala en Cabomba supergezond door goede voeding!

Aquariumplanten waar kan je die kopen?

Aquariumplanten kopen in de dierenwinkels en tuincentra:

Ben jij niet zo veeleisend, of weet je precies welke soort plant je wilt hebben en hoe je deze moet verzorgen dan zou je bij tuincentra en dierenzaken met een kleine aquariumafdeling al je voorraadje planten kunnen aanschaffen.

Je wordt echter beperkt door de kleine en de wisselende voorraad die deze winkels hebben. Ook kan het zo zijn dat de planten al een tijdje staan, vaak zonder adequate verlichting en in vieze bakken omdat ze deze nauwelijks verkopen en dus van mindere kwaliteit zijn.

Verder hebben de medewerkers vaak geen enkel verstand van plantengroei, onderhoud etcetera. Je koopt al snel planten die in jouw aquarium niet geschikt zijn als je er zelf ook nog weinig van af weet.

Zo kocht ik voor mijn eerste aquarium voor 30 euro aan planten bij het plaatselijke tuincentrum! Drie weken later was alles vergaan! Hoe dan? Onwetendheid over de eisen van de plant, slechte kwaliteit planten en slecht advies.

Aquariumplanten kopen in aquariumspeciaalzaken:

Net als bij het kopen van vissen geldt dat aquariumspeciaalzaken een betere optie zijn om naar toe te gaan. In deze zaken staan mensen die verstand hebben van de hobby en vaak ook van de planten en hun eisen. Vaak is het aanbod aan planten ook uitgebreider. Een goed advies is het halve werk. Buiten dit hebben de speciaalzaken ook vaak mooie ingerichte plantenaquaria staan waar je gerust een tijdje aan kan verlekkeren of gericht vragen kan stellen over hoe ze dat hebben bereikt. 

Online je aquariumplanten kopen in een aquarium webshop:

Online aquariumplanten kopen heeft grote voordelen.  De keuze is reuze en bij alle planten staat een goede beschrijving onder welke omstandigheden zij het beste groeien, maar soms is er nog meer achtergrondinformatie nodig over bepaalde planten. Je kan dan bij ons in de Facebookcommunity altijd terecht om je vraag te stellen over je keuze aan planten!

De aquariumplanten die je koopt in een webshop zijn vaak ook wat goedkoper dan in de winkels. De planten worden snel verstuurd. Bijna alle planten worden boven water gekweekt waardoor verzending ook gewoon mogelijk is. Kortom ze komen in blakende gezondheid aan. 

Een nadeel is dat direct en snel advies over de groei en eigenschappen van de planten vaak lastig is omdat er geen fysieke interactie is. De partners van Aquariumopstarten.nl bewijzen al jaren dat zij wel verstand hebben van aquariumplanten en inrichting en je graag willen helpen. Een voordeel, wanneer je via onze links je planten aanschaft,  is Kan je ook bij ons terecht voor vragen of hulp. Onze facebookcommunity is gratis en voor niets en we helpen iedereen die een mooi beplant aquarium of aquascape ambieert!!

Welke plantenvoeding gebruiken voor je aquariumplanten?

Net zoals kamerplanten hebben aquariumplanten ook voeding nodig. Planten worden gevoed met de macro elementen Nitraat, Fosfaat en Kalium. Ook hebben zij de micro elementen: Borium, Magnesium, Mangaan, Ijzer en nog een aantal stoffen nodig. Deze zitten allemaal in een complete plantenvoeding.

Macro stoffen worden zo genoemd omdat de plant deze het meeste gebruikt. Micro stoffen hebben ze in mindere hoeveelheden nodig.

Bij aquariumplantengroei geldt altijd dat als er 1 stof ontbreekt de plant kan stagneren in groei. De wet van Liebig is een interessant onderwerp om over te lezen. Daarom moet je zorgen dat de planten (ruim) in alle stoffen worden voorzien, maar overdrijf dit qua plantenvoeding ook weer niet. Wanneer je bij een goede plantenvoeding ook goede verlichting voert, op de juiste sterkte en aantal uren , voldoende stabiele CO2 toevoegt en je aquarium vanaf de start flink beplant (richtlijn 70 procent van oppervlakte) zullen je planten goed groeien en is het risico op algen een stuk kleiner!

Verschillende soorten plantenvoeding voor je beplante aquarium

Plantenvoedingen met alleen sporenelementen (micro-elementen) zijn geschikt voor aquaria met relatief weinig planten en een aanwezig visbestand. De vissen verzorgen via hun poep voor de bemesting. Er ontstaat uit de vissenpoep Fosfaat en Nitraat en slechts de micro elementen hoeven dan toegevoegd te worden. Voorbeelden zijn Easly Life Profito en nog vele anderen waar enkel nog wat kalium bij is gevoegd.

Een complete voeding met Micro- en Macro-elementen is geschikt (zo niet noodzakelijk) voor aquaria met veel planten. Wanneer je onze strategie volgt raden wij je dan ook altijd aan een complete plantenvoeding te gebruiken. Voor beginners is een All-in one plantenvoeding ideaal.  Het mooie van deze plantenvoeding is dat het in de juiste verhouding is gemengd en dat je enkel een wekelijkse dosering hoeft toe te voegen.

In de links vind je de All in one plantenvoeding die wij het liefste gebruiken! Maar ook, wanneer je goedkoper uit zou willen zijn, zou je gemakkelijk zelf de mineralenpoeders kunnen aanschaffen en deze afzonderlijk van elkaar mixen in flessen met mineraalarm water. Wat je dan in ieder geval nodig hebt is een zakje Kaliumfosfaat, Kaliumnitraat, Magnesium (MsgO4) en het zakje sporenelementen (bevat al ijzer). Op deze manier voeg je alles toe wat je planten nodig hebben! De instructie staat op de zakjes hoeveel je moet toevoegen. 

 

Nog enkele tips over voeding in de aquariumbodem:

Ik ben zelf geen fan van de meeste voedingsbodems. Maar het kan zeker wel nuttig zijn wanneer je enkel een zandbodem hebt. Een voedingsbodem geeft alleen wel veel troep wanneer je niet voorzichtig te werk gaat en beperkt je in het reinigen van je aquarium(bodem). Het kan namelijk gaan stuiven waardoor er teveel voeding vrij komt in je waterkolom.

Een aquasoil kan dan een uitkomst zijn. Vaak wel iets duurder maar een dergelijke bodem gaat zeker wel jaren mee. Het reinigen van de bodem wordt ook een stuk makkelijker met een aquasoil. 

Voedingscapsules met osmocote korrels zijn als extra ook aan te raden bij een zandbodem, voor aquariumplanten. Kies voor deze capsules om geen smurrie te veroorzaken in jouw aquarium! 

Wil je meer lezen over verschillende aquariumbodems, aquariumplanten of aquarium plantenvoeding? Lees zeker de andere stappen.

 

Klaar om jouw aquariumplanten te kopen?

Zo, nu heb je behoorlijk wat informatie gehad over het kopen van jouw aquariumplanten en de beste plek om aquarium planten te kopen. Hopelijk slaag je er in om een mooi groepje prachtige aquariumplanten te bemachtigen. 

Ik heb hieronder een handig lijstje gemaakt met goede bodems, planten en plantenvoeding. Kom je er niet uit? Wordt lid van onze community, zoek in het archief naar de vele topics die er over plantenvoeding en bodems zijn of stel je vraag! We helpen iedereen die een mooi beplant aquarium of aquascape wil!

De producten in de links zijn producten die ik zelf ook gebruik. Door via de links een bestelling te plaatsen help je mij om deze site te onderhouden en regelmatig weggeefacties en wedstrijden op onze community te organiseren!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!