[flexy_breadcrumb]

Waar de mooiste aquariumplanten kopen?

TIPS OVER AQUARIUMPLANTEN KOPEN EN BESTE AQUARIUM PLANTENVOEDING

In deze stap leg ik je de voor en nadelen van de het kopen van aquariumplanten uit. Ook leg ik je uit wat een plant nodig heeft als hij in het aquarium staat. 

Ik heb ook alvast een aantal superhandige linkjes voor je verzameld, voor het uitzoeken van je aquariumplanten en het geven van de beste plantenvoeding. Ik hoop dat je er iets aan hebt in de zoektocht naar jouw ideale aquariumplanten! Op deze sites vind je ook de nodige informatie terug over de moeilijkheidsgraad en verzorging.

waar aquariumplanten kopen
Rotala en Cabomba supergezond door goede voeding!

Aquariumplanten waar kan je die kopen?

In de dierenwinkels en tuincentra:

Ben jij niet zo veeleisend dan zou jij bij (dieren)zaken en tuincentra met een (kleine) aquariumafdeling al je voorraadje planten kunnen aanschaffen.

Je wordt echter beperkt door de wisselende voorraad die deze winkels hebben. Ook kan het zo zijn dat de planten al een tijdje staan en dus van mindere kwaliteit zijn.

Verder hebben de medewerkers vaak geen enkel verstand van plantengroei, onderhoud etcetera. Je koopt al snel planten die in jou aquarium niet geschikt zijn. Zo kocht ik voor mijn eerste aquarium voor 30 euro aan planten! Drie weken later was alles vergaan! Hoe dan? Onwetendheid en slecht advies….

Aquariumspeciaalzaken:

Net als vissen geldt dat aquariumspeciaalzaken een betere optie zijn. In deze zaken staan mensen die verstand hebben van de hobby en vaak ook van de planten en hun eisen. Vaak is het aanbod aan planten ook uitgebreider. Een goed advies is het halve werk.

Online aquariumplanten kopen:

Online aquariumplanten kopen heeft grote voordelen.  De keuze is reuze en bij alle planten staat een goede beschrijving onder welke omstandigheden zij het beste groeien.

Ze zijn vaak ook goedkoper dan in de winkels. De planten worden snel verstuurd. Bijna alle planten worden boven water gekweekt waardoor verzending ook gewoon mogelijk is.

Een nadeel is dat direct advies over de groei en eigenschappen van de planten vaak lastig is omdat er geen fysieke interactie is. Azaqua reageert echter zeer snel op vragen vandaar ook mijn voorkeur voor deze webshop. Je vindt Azaqua in de lijst met linkjes die ik je eerder gaf.

Welke plantenvoeding voor je aquariumplanten?

Net zoals kamerplanten hebben aquariumplanten ook voeding nodig. Planten worden gevoed met de macro elementen Nitraat, Fosfaat en Kalium. Ook hebben zij de micro elementen: Borium, Magnesium, Mangaan, Ijzer en nog een aantal stoffen nodig. Deze zitten allemaal in een complete plantenvoeding.

Macro stoffen worden zo genoemd omdat de plant deze het meeste gebruikt. Micro stoffen hebben ze in mindere hoeveelheden nodig. Ik gebruik zelf graag een voeding van Planted Box. Zie de linkjes die ik je eerder gaf!

Bij planten groei geldt altijd dat als er 1 stof ontbreekt de plant zal stagneren in groei of bloei. De wet van Liebig is een interessant onderwerp om over te lezen. Daarom moet je zorgen dat de planten ruim in alle stoffen worden voorzien. Bij goed uitgebalanceerd licht en voldoende stabiele CO2 zullen je planten goed groeien en algen zullen nergens te bekennen zijn.

Verschillende soorten plantenvoeding

Micro elementen plantenvoeding is geschikt voor aquaria met relatief weinig planten en een aanwezig visbestand. De vissen verzorgen via hun poep voor de de bemesting en slechts de micro elementen hoeven toegevoegd te worden. Voorbeelden zijn Easly Life Profito waar enkel wat kalium bij is gevoegd.

Een complete voeding met Micro- en Macro-elementen is geschikt (zo niet noodzakelijk) voor aquaria met veel planten en Co2. Het mooie van deze plantenvoeding in de juiste verhouding is dat het geen alg veroorzaakt. Vandaar ook de strategie ruim doseren en 1 maal per week 50% waterwisselen succesvol is. De voeding van Planted Box vind ik persoonlijk de beste op de markt en heeft bij mij altijd tot succes geleid. 

Nog enkele tips:

Ik ben zelf geen fan van de meeste voedingsbodems.. Dit vind ik niet nodig als jij een goede plantenvoeding hebt. Een voedingsbodem geeft alleen maar troep en beperkt je in het reinigen van je aquarium(bodem). Een goede aquasoil daarentegen raad ik wel aan.

Voedingscapsules met osmocote korrels zijn wel aan te raden bij een zandbodem voor planten. Kies voor capsules die geen smurrie veroorzaken in jouw aquarium! 

Wil je meer lezen over verschillende aquariumbodems, aquariumplanten of aquarium plantenvoeding? Ik heb hieronder een handig lijstje gemaakt met verschillende bodems, planten en voedingen! 

(Dit zijn de producten die ik zelf ook gebruik bij het aquarium opstarten. Door het gebruiken van deze linkjes help je mij deze site en de groep tot de leukste van Nederland te maken! Gaaf toch?)

Klaar om jouw aquariumplanten te kopen?

Zo, nu heb je behoorlijk wat informatie gehad over het kopen van jouw aquariumplanten en de beste plek om aquarium planten te kopen. Hopelijk slaag je er in om een mooi groepje prachtige aquariumplanten te bemachtigen. Mocht je de aquariumplanten online willen kopen? In deze blog heb ik je een aantal links gegeven van de plek waar ik mijn aquariumplanten koop. Met het gebruiken van deze linkjes, help je mij deze website nog leuker en beter te maken. 

Wil je verder met een andere stap uit het aqaurium stappenplan? Bekijk dan alle stappen hieronder!