Waar de mooiste aquariumplanten kopen?

In deze stap leg ik je de voor en nadelen van de het kopen van aquariumplanten uit. Ook leg ik je uit wat een plant nodig heeft als hij in het aquarium staat. Ik gebruik zelf graag de plantenvoeding van Planted Box en mijn aquariumplanten bestel ik op Azaqua.nl

waar aquariumplanten kopen
Weelderige groei van Cabomba en Rotala. Te koop bij Azaqua.nl en met plantenvoeding van Planted Box

Aquariumplanten waar kan je die kopen?

In de dierenwinkels en tuincentra:

Ben jij niet zo veeleisend dan zou jij bij (dieren)zaken en tuincentra met een (kleine) aquariumafdeling al je voorraadje planten kunnen aanschaffen. Je wordt echter beperkt door de wisselende voorraad die deze winkels hebben. Ook kan het zo zijn dat de planten al een tijdje staan en dus van mindere kwaliteit zijn. Verder hebben de medewerkers vaak geen enkel verstand van plantengroei, onderhoud etcetera. Je koopt al snel planten die in jou aquarium niet geschikt zijn. Zo kocht ik voor mijn eerste aquarium voor 30 euro aan planten. Drie weken later was alles vergaan! Hoe dan? Onwetendheid en slecht advies.

Aquariumspeciaalzaken:

Net als vissen geldt dat aquariumspeciaalzaken een betere optie zijn. In deze zaken staan mensen die verstand hebben van de hobby en vaak ook van de planten en hun eisen. Vaak is het aanbod aan planten ook uitgebreider. Een goed advies is het halve werk.

Online aquariumplanten kopen:

Online aquariumplanten kopen heeft grote voordelen. Ik doe eigenlijk niet anders. De keuze is reuze en bij alle planten staat een goede beschrijving onder welke omstandigheden zij het beste groeien. Ze zijn vaak ook goedkoper dan in de winkels. De planten worden snel verstuurd. Bijna alle planten worden boven water gekweekt waardoor verzending ook gewoon mogelijk is. Een nadeel is dat direct advies over de groei en eigenschappen van de planten vaak lastig is omdat er geen fysieke interactie is. Azaqua.nl reageert echter zeer snel op vragen vandaar ook mijn voorkeur voor deze webshop. 

Welke plantenvoeding voor je aquariumplanten?

Net zoals kamerplanten hebben aquariumplanten ook voeding nodig. Planten worden gevoed met de macro elementen Nitraat, Fosfaat en Kalium. Ook hebben zij de micro elementen: Borium, Magnesium, Mangaan, Ijzer en nog een aantal stoffen nodig. Deze zitten allemaal in een complete plantenvoeding. Macro stoffen worden zo genoemd omdat de plant deze het meeste gebruikt. Micro stoffen hebben ze in mindere hoeveelheden nodig. Ik gebruik zelf graag deze plantenvoeding. Ik haal met de Planted Box voeding erg goede resultaten. Toedienen is supersimpel.

Bij planten groei geldt altijd dat als er 1 stof ontbreekt de plant zal stagneren in groei of bloei. De wet van Liebig is een interessant onderwerp om over te lezen. Daarom moet je zorgen dat de planten ruim in alle stoffen worden voorzien. Bij goed uitgebalanceerd licht en voldoende stabiele CO2 zullen je planten goed groeien en algen zullen nergens te bekennen zijn.

Verschillende soorten plantenvoeding

Micro elementen plantenvoeding is geschikt voor aquaria met relatief weinig planten en een aanwezig visbestand. De vissen verzorgen via hun poep voor de de bemesting en slechts de micro elementen hoeven toegevoegd te worden. Voorbeelden zijn Easly Life Profito waar enkel wat kalium bij is gevoegd.

Een complete voeding met Micro en Macro elementen is geschikt, zo niet noodzakelijk, voor aquaria met veel planten en co2. Het mooie van plantenvoeding in de juiste verhouding is dat het GEEN ALG veroorzaakt. Vandaar ook de strategie ruim doseren en 1 maal per week 50% waterwisselen succesvol is.Nog enkele tips:

Laat je in de winkel geen voedingsbodem aansmeren . Dit is echt niet nodig als jij een goede plantenvoeding hebt. Een voedingsbodem geeft alleen maar troep en beperkt je in het reinigen van je aquarium(bodem). Voedingscapsules met osmocote korrels zijn wel aan te raden bij een zandbodem voor planten die het echt nodig hebben. Dit zijn vaak de gewortelde planten. Deze capsules veroorzaken geen smurrie in je bak.

Je kan door naar de volgende stap! Liever een stap overslaan of teruglezen? Het kan allemaal!

Goede plantenvoeding vind je hier. Andere aquariumspullen bestellen? Deze webshop heeft een groot kwaliteits assortiment aquarium/aquascape spullen en planten.