Garnalen in je aquarium? Altijd doen!

In deze blog leg ik je uit welke soort garnalen er zijn en welke jij het beste in je beplante aquarium kan houden. Ook vertel ik je waar je op moet letten als jij van plan bent garnalen in je aquarium met vissen te doen. 

garnaal aquarium
Garnalen in een aquarium vind ik een must. Zij helpen je afval te verwerken waardoor je waterwaardes beter zullen zijn!

Voordelen garnalen in een aquarium

Garnalen zijn nuttige diertjes in je aquarium. Garnalen eten echt van alles en dus ook je organische afval in je aquarium. Daarom beveel ik iedereen aan een kolonie garnaaltjes in hun aquarium te zetten. Nog een leuk voordeel is dat de garnalen in veel kleuren te koop zijn. Zo heb je vuurgarnalen, citroengarnalen en nog vele andere soorten kleuren. Deze vallen allemaal onder de Neo-Caridinia soort. Dit is DE soort die jij wilt in je aquarium evenals de Japonica Garnaal. Waarom deze soorten? Nou, omdat zij ruime tolerantie hebben qua Waterwaardes. Een bijkomend voordeel is dat ze redelijk gemakkelijk voortplanten (enkel Neo Cardinia) of een lange levensduur hebben (Japonica).Wel zal je op moeten letten of jouw vissen geen garnalen eten. Hierover meer.

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Soorten garnalen aquarium:

Er zijn veel soorten zoetwatergarnalen zoals Neo Caridinia garnalen, Caridinia garnalen, Japonica garnalen etcetera… In deze blog richt ik me op Neo Caridinia soorten en de Japonica garnaal. Deze soorten passen het beste in een beplant aquarium en zijn makkelijk te houden. De garnalen kunnen op leidingwater gehouden worden zonder andere vereisten die een Caridinia garnaal wel nodig heeft, zoals een ph verlagende bodem en of osmosewater. Neo-Caridinia garnalen en Japonica garnalen zijn ideaal dus de strategie van Aquariumopstarten.nl. Een schone bak, veel planten en goede balans, Simpel en helder moet het zijn!

Neo Caridinia garnalen:

Neo Caridinia gaan heel goed samen met veel vissen maar niet allemaal! Ideaal zijn kleine scholenvisjes en vredelievende visjes zoals otocinclus, corydoras etcetera. De garnalen gaan niet goed samen met chichliden en andere grotere roofvissen. Een goede richtlijn is: Wat in de bek past wordt opgegeten. Sowieso zullen bijna alle vissen wel eens een (baby)garnaaltje al dan niet bedoeld meepikken. Van belang is het om genoeg planten en schuilplekken voor de garnalen te creëren. Mos is bijvoorbeeld een hele goede schuilplek! Schuilplekken zijn een vereiste wanneer je vissen hebt die wel eens een garnaaltje meepikken.

Neo Cardinia garnalen gedijen het beste op de volgende waardes:

 • Watertemperatuur:< 15-28
 • Zuurgraad (pH):6-8 (lichte afwijkingen worden getolereerd)
 • Hardheid (dGH):< 8.5 °  (andere waarden worden getolereerd)
 • Leeftijd:24 Maanden
 • Grootte:3 cm
 • Geslachtsrijp:Op een leeftijd van ca. 3 maanden
 • Geslachtonderscheid:Mannetjes meestal iets lichter van kleur, vrouwtjes meer gekleurd en een lager doorlopend schild aan de zijkant. Tevens zijn vrouwtjes makkelijk te herkennen aan de gele eivlek net achter de kop.
 • Draagtijd:Rond de 3 weken
 • Aantal eieren:15-45
 • Nakweek:Eenvoudig
 • Bak grootte:Vanaf 12 liter.
 • Bak inrichting:Normale inrichting voor garnalen, mag lekker weelderig en redelijk vol aangeplant zijn.
 • Medebewoners:Het is mogelijk om deze garnalen met andere garnalensoorten te houden (let op, sommige soorten kruisen). Deze soort behoord tot de zeer snelle voortplanters waardoor andere soorten in de verdrukking kunnen komen.
 • Voer:Met name plantaardig bodemafval, algen, speciaalvoer, gekookte groenten. 

Mijn advies is om 1 kleur garnalen te houden omdat de soorten met elkaar kruizen. Naarmate de soorten blijven kruizen zullen de kleuren minder worden. 

Garnalen in aquarium
overzicht van soorten Neo-Caridinia garnalen (bron: Piterrr)

Japonica Caridinia Garnalen:

Japonica garnalen zijn een stuk groter dan Neo-Caridinia garnalen. Ze zijn doorzichtig grijs. Deze soort heeft maar 1 kleur. De vrouwtjes hebben een fel gele streep over hun rug lopen, Bij de mannetjes ontbreekt deze vaak. Verder kan je het verschil tussen mannetje en vrouwtje goed zien door de strepen aan de zijkant. Bij mannetjes zitten op de onderste rij stippen in plaats van strepen. 

Natuurlijk draagt het vrouwtje de eieren. Japonica garnalen kunnen wel 1000 tot 2000 eieren bij zich dragen! Helaas (o f misschien ook wel gelukkig) overleeft het jongbroed alleen in brakwater. Gericht kweken met Japonica garnalen is een delicaat proces en lukt lang niet iedereen!

Dieet:

Japonica garnalen zijn helden in algenbestrijding. Ze zijn de enige soort die actief en merkbaar meehelpen aan algenbestrijding. Draadalg is hun favoriet maar andere algen gaan ze ook zeker niet uit de weg! Een groepje Japonica in je aquarium draagt dus zeker bij aan een helder en schoon aquarium. 

Ze kunnen gehouden worden op de volgende waardes:

 • temperatuur: 18-30 graden
 • PH waarde: tussen de 6 en 8 (kleine afwijkingen geen probleem)
 • GH waarde: 2 tot 20
 • Minimale inhoud aquarium 30 liter
 • Planten, mossen en hout zijn aangeraden!
Amano garnaal
Japonica garnaal (bron: Aquafizz.nl)

Garnalen voeren:

Ik persoonlijk voer mijn garnaaltjes heel af en toe bij. Zij eten vooral detritus en plantenresten. Ik gebruik enkel een korreltje speciaalvoer. Daarbij scharrelen ze door de bak op zoek naar detritus, alg en plantenresten. Toen ik een groep garnalen plaatste zag ik al snel verschil in de hoeveelheid vissenpoep. Deze naam flink af. De kleine vriendjes zijn namelijk de hele dag bezig met voedsel zoeken.

Garnalen in aquarium; Conclusie

Garnalen in je aquarium altijd doen! Net zoals slakken en algetende vissen zijn het zeer nuttige opruimers die echt het verschil kunnen maken! Hierbij geldt nog steeds dat goed onderhoud, een regelmatige waterwissel en veel gezonde plantengroei het belangrijkste zijn.

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

3 reacties

 1. seth werrebrouck schreef:

  welke garnalen gaan samen in 1 aquarium ?

  1. Wij richten ons met deze website vooral op aquariumplantengroei, techniek en inrichting. Voor advies over specifieke dieren zou je eens een garnalenkweker of garnalengroep op Facebook kunnen benaderen. Neo Caridinia garnalen zijn altijd een goede keuze. Groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *