Aquascape: De Triangle

Een toegankelijke aquascape voor beginners!

In deze blog vertel ik je wat een triangle aquascape is en wat in mijn ogen goede richtlijnen zijn om een fantastische aquascape te maken.  Een triangle aquascape is een inrichting waarbij aan één kant van de bak alleen lage beplanting of een strand is en aan de andere kant van de bak veel hardscape (hout en steen) en hoge beplanting aanwezig is. Door de overgang van hoog naar laag geleidelijk te maken ontstaat een driehoek of triangle. In deze blog zal ik je ook zeker voorzien van wat fotomateriaal en videomateriaal om jouw verder te helpen aan die prachtige Aquascape die je van plant bent te maken!

De Triangle Aquascape: Wat is het en waar moet je op letten?

Wat een triangle scape is, is gemakkelijk uit te leggen. Het is een inrichting waarbij aan één kant van de bak alleen lage beplanting of een strand is en aan de andere kant van de bak zit veel hardscape (hout en steen) en hoge beplanting. Door de geleidelijke overgang van hoog naar laag te maken ontstaat een driehoek of op zijn engels “triangle”. Gespeeld kan worden met de hardscape, detailgrind, bodem en planten om de aquascape te perfectioneren. Let op zaken als verhoudingen en kleuren van steen, hout, planten en vissen. Zorg dat je ook diepte crëeert door verhoudingen tussen deze elementen juist in te zetten. Hoe? Lees vooral verder!

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Triangle hoe maak je deze scape?

Ten eerste zullen er een aantal beslissingen genomen moeten worden. Een Triangle aquascape biedt namelijk vele mogelijkheden qua beplanting, steen en hout. Er dient ook rekening gehouden te worden met de afmetingen van het aquarium. De volgende zaken zijn goed om vooraf helder te hebben:

Aquarium afmetingen voor een aquascape:

Heeft mijn aquarium de juiste verhoudingen om een mooie triangle te maken? Als je bak meer dan 1,5x zo lang als hoog is, bijvoorbeeld: 30 centimeter hoog maar 90 centimeter lang, dan wordt het lastig om een mooie diagionale lijn te crëeeren. Ook wanneer de bak hoger dan hij diep is, bijvoorbeeld: 30 centimeter hoog en 20 centimeter diep, dan wordt diepte effect lastig te verkrijgen. Je krijgt dan een te plat geheel.  Je kan dan beter kiezen voor een andere layout zoals een V-shape layout of (multi) Island layout. 

Aquascape naturestyle
Zie je de verhouding van het aquarium? Een rechthoekig Aquarium met redelijk wat diepte. Dit zorgt voor meer opties en goede verhoudingen. De Diagonale lijn loopt van links naar rechts en op ongeveer tweederde vindt er een mooie overgang plaats.

Verlichting van een Aquascape:

Wat eigenlijk bij elk aquarium van toepassing is, maar zeker bij een aquascape, is of je lamp krachtig genoeg is om een relatief grote hoeveelheid lage beplanting te bestralen? Meer weten over verlichting lees dan eens de blog aquariumverlichting of het juiste spectrum. Als het antwoord bevestigend is, kun je verder naar de volgende vraag. Als het antwoord nee is, kan je de lamp upgraden, rekening houdend met welke planten je als lage beplanting kiest of voor een strand kiezen.

Co2 in je triangle scape:

Wil je CO2 toevoegen of niet? Als je kiest voor een laag deel met tapijtplanten, kom je eigenlijk niet onder het gebruik van CO2 uit. Wil je geen CO2 gebruiken, dan kan je lage deel alleen beplant worden met een beperkt aantal soorten die daar tegen kunnen. Daardoor loop je het risico op een saai, eenzijdig tapijt. verdiep je dus goed in de mogelijkheden. Wil je weten welke voorgrond soorten zonder CO2 gebruikt kunnen worden, lees dan eens de blog aquariumplanten zonder co2. Een triangle aquascape leent zich namelijk ook goed om zonder co2 op te bouwen. Te denken valt aan veel cryptocorynes, javavaren, anubias, bucephelandra en andere weinig licht minnende planten. Verwacht echter geen fel gekleurde planten in deze lijst. 

Wat is een mooie kijkhoek?:

Kijk je vanuit je favoriete plek in de kamer van links of van rechts in het aquarium? Of recht van voren? De kijkhoek die je het best kan kiezen is de hoek waar je het lage deel het dichtst bij je hebt. Daardoor kan je vaak de meeste details van de scape goed zien. De meeste vissen zullen zich echter bij het hoge deel bevinden. Een triangle leent zich ook bij uitstek om de hele hardscape te positioneren zodat het beste effect vanuit de kijkhoek wordt verkregen. Er wordt meestal gekozen om de driehoek vorm vanuit een achterste bovenhoek met een holle boog naar een voorste benedenhoek te laten lopen.

Wat voor een soort Hardscape ga je gebruiken?

Hardscape moet gebalanceerd zijn zodat de hoge kant niet te lomp lijkt. Oefen met je steen en hout droog in het aquarium om een mooie layout te maken. Ook is het belangrijk maar 1 soort rots en 1 soort hout te gebruiken. Om het een en ander rustig te laten ogen. Dit is zijn geen regels, maar wel een handige richtlijn. Aan de hoge zijde is meer soil nodig en die moet op zijn plek gehouden worden door hardscape. Als je de soil al vast ophoopt in de juiste 3-hoekvorm, is het later gemakkelijker om de vorm in de beplanting te maken en vast te houden. Kies er echter niet voor met maar enkele grote stenen constructies te maken om de soil vast te leggen als je een laag strand hebt gekozen. Plaats ook wat kleinere stenen voor de grote stenen bijvoorbeeld. Je kan beter de hoge kant opbouwen met meerdere lagen die speels maar trapsgewijs worden opgebouwd om een soort natuurlijke rotslook te crëeren. Gebruik hiervoor stenen waarop de meeste details zoals lijnen en kloven te zien zijn.

Weet dat sommige soorten stenen kalk bevatten en je KH waarde wat zouden kunnen bëinvloeden. Mocht je met leidingwater wisselen en heb je al een hoge KH dan zouden bijvoorbeeld Dragonstone en Black Lavarock goede keuze’s zijn. 

Welk soort hout in je scape?

Qua hout kan je ook elk houtsoort gebruiken wat je wilt, zolang deze maar aquariumproof is. Zoals eerder gezegd oefen met je hout en steen droog in je aquarium voor een mooie layout. Bij speciaalzaken hebben ze vaak meerdere soorten hout in hun collectie. Ook hebben ze vaak layout bakken met zand zodat jij ter plekke je layout kan maken. Tip: Maak een foto van het eindresultaat, zodat het thuis makkelijker wordt om weer op te bouwen.

Weet dat er bijna geen perfect stuk hout bestaat en dat je met wat zaag en plakwerk (ik gebruik vaak een dremeltje en plak hout aan elkaar met secondelijm en stukjes keukenpapier, bedekt met wat steen of soilgruis) een heel eind kan komen. Haal in ieder geval meerdere stukken hout en maak daar een mooie layout mee. Houdt rekening met de dieptewerking/schaal (groot –> klein hoog —> laag)

Belangrijk is om te weten dat hout drijft. Er zijn twee manieren om dit op te lossen. Ten eerste kan je het hout weken in water totdat het zinkt. Dit kan soms een lange tijd duren. Voordeel is wel dat je al veel afval en tanines (kleur) afvoert. Ten tweede zou je het hout aan de bodem van je aquarium kunnen lijmen en of verzwaren met stenen en tiewraps. Bij deze laatste optie dien je, je er van te verzekeren dat alles muurvast zit. 

Zoals je op de foto’s ziet volg je met het hout de natuurlijke lijn van een “triangle”. Neem dit niet te letterlijk door extreem strakke lijnen aan te houden, immers in de natuur is niets strak en rechtlijnig. Houd rekening met de dieptewerking. Probeer eens een groter stuk hout wat meer vooraan te zetten en in de diepte daarvan een iets dunner of lager stuk hout er achter vandaan te laten komen.  Werk van hoog naar laag met je hout en beplanting.

Je kan het hout zeer extreem inzetten en zelfs helemaal laten doorsteken tot boven het lage gedeelte. Of, wanneer je ook boven de waterlijn een spektakel wilt, zou je het hout boven je aquarium uit kunnen laten steken. Dit komt aan op wat jij mooi vindt en ook op gevoel wanneer iets teveel is of te weinig. Er zijn geen vaste regels of richtlijnen. Hier komt jouw creativiteit van pas

aquascape beginner
In deze aquascape wordt vooral het hout ingezet in combinatie met verschillende hoogtes aan planten om de diagonale lijn te benadrukken. De Rode Lotus (solitaire plant) geeft een mooi effect. Gebruik werd gemaakt van Spiderwood en Black Lava Rock

Welke bodem in je triangle aquascape?

De keuze aan bodem is belangrijk bij deze vorm van Aquascapen. Ga je voor een vol beplant aquarium zonder strand dan raad ik je aan om Aquasoil te gebruiken. Bodembedekkers zoals Monte Carlo en HC Cuba en Eleocharis wortelen beter in aquasoil vanwege de voedingsstoffen. Dit voorkomt dat op den duur de mat om hoog komt drijven.

Als je hebt gekozen voor een strand is het raadzaam om in het gedeelte achter de stenen alsnog aquasoil te gebruiken. De stenen kan je dus als een soort barrière gebruiken tussen de soil en het zand. Een tip is ook om hoogte aan te brengen met de soil zodat er van voor naar achter ook een diagonale lijn ontstaat (bij veel hoogte kan lavasplit ingezet worden als eerste laag om op te vullen, ik zelf gebruik liever een flinke laag Aquasoil. De kieren tussen de stenen zou je kunnen opvullen met wat filterwatten of je zou wat lavasteentjes er tussen kunnen steken en deze aan elkaar lijmen. Op deze manier zal de Soil zich niet snel vermengen met het zand. Al helemaal niet als je grind als detail gebruikt voor de stenen. Plant bijvoorbeeld kleine anubiasjes of bucephelandra tussen de stenen en het geheel zal zeer natuurlijk ogen. Ook zou je de filterwatten kunnen afdekken door wat steengruis er op te plakken middels een secondelijm op basis van cyano acrylaat.

Welke planten in je triangle scape?

Een van de voordelen van de triangle-scape is dat er veel  ruimte is om te beplanten. In de soil, op en tussen steen en of op het hout .  Op dit hout kunnen mossen en andere epifyten (planten die op steen en hout gebonden kunnen worden) worden geplakt voor een speels effect en als excuus om meer soorten te houden, maar het kan ook kaal blijven of slechts worden voorzien van enkele subtiele plant accenten. Overweeg in elk geval het gebruik van deze mogelijkheid om het dichte beplanting effect van het hoge deel te verrijken met ruimte en diepte effect boven de lagere delen.

De lage beplanting van de triangle is het lastigst. Om het een geheel te maken kan de overgang van laag naar hoog niet te hard zijn. Dus heb je in het lage gedeelte niet alleen planten nodig met heel fijn blad zoals de Monte Carlo, maar ook bijvoorbeeld wat grover blad zoals cryptocoryne parva of Marsilea crenata. Daarnaast kun je nog iets (heel ietsje) grovere kleurrijke planten gebruiken voor de accenten. Zoals bijvoorbeeld een laagblijvende Cryptocoryne pink flamingo. Ook kan je ervoor kiezen om andere grotere planten te gebruiken en die regelmatiger te snoeien.

In de middenregionen heb je binnen deze scape de mogelijkheid om een solitair plant in te zetten op ⅔ van de bak in het hoge deel. De term solitair plant komt uit de traditionele Dutch-styles. Het is een grotere opvallende plant, vaak met brede bladeren waar je er maar 1 van nodig hebt en die wordt neergezet als super contrast. Bijvoorbeeld een grotere Aponogeton- of Echinodorus soort of zelfs een lotus. Deze plant wordt dan omgeven door planten van een andere kleur die een fijnere bladvorm hebben. Hoewel de triangle zich er goed voor kan lenen is een solitair absoluut geen noodzaak.

De beplanting in het hoge deel bestaat in de achtergrond veelal uit stengel planten. Dit geeft meestal een te groot contrast met de planten in het lage deel. Het is daarom binnen deze stijl belangrijk om de soorten in de lagen wat te mixen om zo een goede overgang te maken. De hogere planten in het tapijt, komen dus ook terug in de rest van de bak en ook de echte tapijt planten worden door de rest van de bak ‘ingemixt’ bijvoorbeeld op of voor de stenen (Monte Carlo kan gebonden of geplakt worden op steen mits voldoende licht, voeding en co2). Meng de planten dus op overgangspunten, dit geeft een natuurlijker effect. 

Beginners Aquascape
Een triangle Aquascape komt in vele samenstellingen qua hout, steen en beplanting. Leef je uit!

Welke vissen in je Triangle Aquascape

Vissen zijn een dingetje in de triangle-style aquascape. Net als in een diorama-style aquascape heb je in een triangle te maken met ‘dwarfing’. Dwarfing is het effect dat je krijgt als je een aquascape op schaal maakt (zoals een miniatuur of een diorama) of als je schaal gebruikt om diepte of contrast te suggereren zoals in een Triangle door bijvoorbeeld fijne plantjes in het lagere gedeelte te gebruiken. Als je je aquascape laat bewonen door vissen die ‘te groot’ zijn ‘verdwergd’ de scape waardoor de vissen optisch al je moeite om dieptewerking te creëren te niet doen.

Vissen en de scape moeten dus qua grootte en temperament de scape complimenteren. Een triangle-scape is vaak rustig om naar te kijken, dus heb je ook rustige vissen nodig. En om terug te komen op dwarfing; kleine, rustige vissen die heel goed school houden. Vaak worden vuurtetra’s (Hyphessobrycon amandae) of Smaragd of neon dwergrasboras (Microdevario kubutai) gebruikt. Deze blijven ook vaak in de buurt van de beplanting wat gunstig werkt in een triangle-scape. Laat je niet verleiden door foto’s van leuke vissen, maar verdiep je met name in hun gedrag, voorkomen en maat  om te bepalen of ze geschikt zijn voor je scape.

Een onderhoudsploegje met (Amano) Garnalen, Ottocinclus, Corydoras (wanneer zand) en sierslakken wordt aangeraden wanneer je aquariummaat zich er voor leent. Zet Corydoras of andere grondelaars alleen in als je een zandbodem in je Aquascape hebt. 

Detail maakt je aquascape!

Vaak zie ik dat mensen prachtige Aquascapes maken maar vergeten detail aan te brengen door middel van kleinere soorten grind, wortels over stenen of subtiele beplanting. Dit is het verschil tussen een waar natuurgetrouw kunststuk of een “Net niet” Aquascape. Besteed aandacht aan de details. Plak kleine stukjes spiderwood tussen de stenen en boots wortels van bomen na. Plaats fijne beplanting of mos als detail. Plaats kleinere steentjes van het zelfde soort als de grootste stenen (sla er 1 kapot met een hamer en gebruik het “gruis”) Vul dit eventueel vloeiend aan met kleine kiezeltjes, al heeft dit niet mijn persoonlijke voorkeur (denk aan de schaalverhouding van je scape). Plaats tussen de kleinere steentjes  bijvoorbeeld een marsilea soort, elecoharis mini, wat cryptocoryne parva of andere kleine (spriet)plantjes om een natuurlijk effect te krijgen. Wees creatief en geduldig!

Overige Techniek in je Aquascape

Zaken zoals filter in- en outlets die niet van glas zijn kun je het best aan de hoge kant installeren. Daar zijn ze het minst zichtbaar door de beplanting. In het lage deel zijn ze Hyper-zichtbaar zoals een schoorsteen in een weidelandschap.

Gebruik je glazen lilypipes, dan kan je er mee wegkomen. Zorg ervoor dat de stroming zo geplaatst wordt dat alle planten door de stroming kunnen worden beïnvloed en zodoende voldoende aanvoer van voeding, zuurstof en CO2 krijgen. 

Een externe filter wordt aangeraden het liefst wat sterker. Lees vooral de blog “soort filters in je aquarium” 

NOG HULP NODIG?

Veel plezier met het voorbereiden en bouwen van je triangle-scape. Denk goed na over de verschillende stappen en volg daarnaast het Aquarium stappenplan voor een vlekkeloze start!

Neem zoals altijd flink de tijd voor het bouwen van de hardscape zonder dat er water in de bak zit. Dit maakt alles eenvoudiger om te doen en zorgt ervoor dat het aquarium tijdens het inrichten geen verzorging nodig heeft. Je zou er voor kunnen kiezen om een Dark Start te doen.

Je zou ook Triangle-kunnen overwegen om in plaats van een Dark Start  een dry-start te doen voor de mossen en tapijtplanten (overige planten heeft geen nut). Check daarvoor de blog ” Dry Start Aquarium“.

Voor vragen kan je altijd terecht op onze actieve Facebook community met duizenden leden! Wil je inspiratiefoto’s kijk dan eens bij aquarium voorbeelden of volg Aquariumopstarten op Instagram of Facebook!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Nabrander: Bekijk eens de video van Filipe Oliviera voor inspiratie (zie onderaan de pagina). Filipe is een ware kunstenaar op het gebied van Aquascapen. 

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *