Alles wat je moet weten over het Juwel aquarium!

Het juwel aquarium, een goed aquarium? Tips voor het juwel aquarium en goede opties voor vervanging van pomp en filter!

Het Juwel Aquarium! Ik heb besloten een blog te wijden aan de populaire Juwel Aquaria. Vraag je je af of een Juwel aquarium geschikt is voor jouw behoeften? Maar wat maakt Juwel aquaria zo speciaal (of niet)? In mijn blog ga ik verder in op of Juwel aquaria voldoen aan jouw eisen voor duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek, maar ook of en welke aquariumplanten je er goed in kan laten groeien!

Bovendien geef ik je goed advies voor eigenaars die hun aquariumpomp, verlichting of filter willen upgraden of vervangen wanneer de filterpomp kapot is of de Juwel verlichting kapot is. Dus, als je meer wilt weten over Juwel aquaria, lees dan zeker verder en ontdek of het de juiste keuze is voor jou! Ik schrijf deze blog vanuit een oogpunt tot aquariumplantengroei, inrichting en ook over aquascaping

Welke types juwel aquaria zijn er?

Juwel maakt aquaria en heeft de types: Rio, Lido, Trigon, Vision en Primo. Allen met hun eigen specifieke design en afmetingen. Alle aquaria zijn voorzien van standaard verlichting en intern Juwel filter. Ik zal per type kort beschrijven wat de kenmerken zijn, welke techniek ze bevatten qua filter en verlichting. Allen worden aangeboden tegen een aantrekkelijke prijs! Maar zoals onze ervaring leert betekent een aantrekkelijke prijs vaak ook dat er mogelijk beknibbeld is op materialen of techniek! Is dat bij Juwel zo? Of is het de massaproductie die het aquarium zo goedkoop houdt?

juwel aquarium
Een prachtig ingericht JUWEL LIDO 200 aquarium. Let op: Filter en verlichting zijn aangepast.

Laten we maar eens kort de verschillende soorten aquaria van Juwel doornemen!

  1. Rio-serie: Deze serie biedt aquaria met een rechthoekig ontwerp, en een glasdikte (normaal glas) varierend van 6 millimeter tot aan 10 millimeter. Ze variëren in grootte van 125 tot 450 liter en zijn voorzien van een standaard interne Juwel filterpomp en Multilux LED-verlichting. Voor deze aquaria is er een bijpassend meubel in enkele kleuren beschikbaar. Eigenlijk de standaard vorm aquarium die gebruikt wordt en een zeer populair model.
  2. Lido-serie: De Lido-aquaria hebben een, rechthoekig opstaand ontwerp en geïntegreerde verlichting. Ze zijn verkrijgbaar in maten van 120 tot 200 liter, normaal glas met een dikte van 6mm tot 8mm en worden geleverd met een standaard interne filterpomp en standaard Multilux LED-verlichting. Er is een bijpassend meubel beschikbaar in enkele kleuren. Ze zijn geschikt voor mensen die in de breedte minder ruimte hebben in hun kamer.
  3. Trigon-serie: Met hun driehoekige vorm zijn de aquaria in de Trigon-serie geschikt om in hoeken van ruimtes te plaatsen. Ze hebben een glasdikte varierend van 8 milimeter tot 10 milimeter. Ze variëren in grootte van 190 tot 350 liter en worden geleverd met standaard Multilux LED-verlichting en een intern standaard filter. Er is een bijpassend meubel beschikbaar in enkele kleuren. Voor plantenaquaria vinden veel hobbyisten het lastig om in dit aquarium een goede filtercirculatie te creeeren.
  4. Vision-serie: De Vision-aquaria zijn voorzien van een panoramisch gebogen voorpaneel. Ze variëren in grootte van 180 tot 450 liter en zijn uitgerust met standaard Multilux LED-verlichting en een interne Juwel filterpomp. De glasdikte varieert van 6 tot 10 milimeter met normaal glas. De Vision is uniek met zijn gebogen vorm waardoor er een ruimtelijk diep gevoel ontstaat wanneer je er naar kijkt.
  5. Primo-serie: Deze serie biedt compacte aquaria voor beginners. Ze variëren in grootte van 60 tot 110 liter en worden geleverd met zogenoemde JUWEL NOVOLUX-verlichting en een interne Juwel BIOFLOW One filterpomp. De Primo is qua materiaal georiënteerd op beginners en heeft een standaard voorkomen. Zowel verlichting als het filtertje zijn zeer zwak te noemen.

Met deze diverse selectie van Juwel aquaria is er voor elke aquariaan dus wel een optie beschikbaar. Logisch ook want het merk Juwel bestaat al jaren en natuurlijk willen zij voldoen aan de behoeftes van hobbyisten.

Via deze webshops bestellen wij onze aquarium producten

Juwel Aquariumglas dikte en kleur:

Het eerste wat mij opvalt is dat Juwel aquaria allemaal een redelijk minimale glasdikte hebben. Zoals ik al zei, Juwel zorgt er natuurlijk voor dat ze aantrekkelijk in de markt geprijsd zijn en de glasdikte is 1 van de zaken waardoor ze de prijs wat kunnen drukken denk ik. Kijken we bijvoorbeeld naar duurdere OASE en Eheim aquaria dan zijn deze vaak enkele milimeters dikker qua glas en hebben ze soms ook een betere glaskleur (Optic White). Uiteraard heeft Juwel waarschijnlijk grondig onderzoek gedaan naar of hun aquaria niet snel zullen breken en ook zijn er weinig meldingen uit de community dat hier sprake van kan zijn. Wel zijn er meldingen dat het glas enigzins kan buigen. Juwel heeft in diverse modellen in het midden plastic stabilisatiestangen, geplaatst om het aquariumglas te verstevigen.

Juwel Rio aquarium
Een Juwel RIO aquarium. Let op standaardverlichting en standaardfilter zijn vervangen!

juwel aquariumpomp BIOFLOW, is dit aquariumfilter geschikt?

In de RIO, Lido, Vision en Trigon series wordt standaard gebruikt gemaakt van de Juwel Bioflow interne filters varierend van de maat M tot aan XL. Bij alle types is er in het aquarium een vak gemaakt (gekit aan glas) om deze filters te plaatsen. Het filtermateriaal bestaat hoofdzakelijk uit filtersponsen in verschillende maten van dichtheid. Een juwel aquariumfilter schoonmaken kan makkelijk, doe dit alleen zo min mogelijk! Lees zeker mijn blog over aquarium filters van het Aquarium Stappenplan!

Is dit filter het beste voor een beplant aquarium? Nee. Zoals ik al zei zijn Juwel aquaria redelijke prijsvechters en vinden zij gretig aftrek onder (beginnende) aquarianen. Het interne filter doet prima zijn werk echter bestaat de standaardvulling hoofdzakelijk uit alleen sponsen.  Daarbij, wanneer een aquarium vol met planten staat, kan het zijn dat je wilt spelen met de plek van de outflow wat een intern vast geplaatst filter onmogelijk maakt. Je wilt ook zoveel mogelijk filtermedia kunnen plaatsen en de ruimte van de interne filters is beperkter ten opzichte van externe filters. 

Daarbij storen veel aquarianen zich op den duur aan het interne filtervak of melden dat op den duur er vuil in gaat zitten wat slecht te verwijderen is. Ik zie ook dat vele aquarianen (wanneer zij gevorderd zijn in hun aquariumavontuur) een extern filter plaatsen en het interne filtervak er uit halen. Ook zie je dat aquarianen veelal het interne filter laten zitten en deze vullen met bijvoorbeeld proeus materiaal zoals Seachem Matrix of alleen met materialen die het water “polijsten”  zoals Seachem Purigen.

Wanneer je geen externe pomp wilt plaatsen adviseer ik je om je filters een handje te helpen door regelmatiger waterwissels uit te voeren waarbij je organisch afvalmateriaal handmatig verwijdert, zoals dode bladeren en overige detritus. Lees hier meer over in de blog aquarium schoonmaken

Juwel aquariumpomp kapot? Bekijk deze eens ter vervanging!

Juwel Multilux led verlichting, IS deze geschikt voor de groei van aquariumplanten?

Juwel biedt, bij de types RIO, Vision, Trigon en Lido, de standaard Multilux LED verlichting. De lengte van de LED buizen zijn afhankelijk van de maten van het aquarium. Het Multilux systeem is voorzien van twee led buizen in de kleuren “Daylight” en ” Nature”. Het Multilux systeem is qua licht (vooralsnog) niet dimbaar. 

De lampen werken en gaan over het algemeen lang mee. Het systeem geeft veel qua intensiteit verlichting, wat onder veel plantenaquaria hobbyisten, die zonder toevoeging van CO2 werken,  problemen kan geven. De verlichting is namelijk best fel en een dimfunctie ontbreekt. Hobbyisten proberen dit op te lossen door de verlichting af te plakken, 1 van de balken omhoog draaien en of drijfplanten toe te voegen zodat de intensiteit van licht minder wordt in het aquarium. Een simpele standaard dimmer zou veel uitkomst bieden. 

Over het algemeen groeien de meeste aquariumplanten prima onder de verlichting, Verwacht geen superfelle kleurende planten. Het merk Juwel probeert veelzijdig te zijn en een gulden middenweg te vinden in de soorten disciplines qua aquariumhouden (zee, chichliden etc) en ook in materiaalprijs waardoor ze per definitie niet optimaal zijn voor zwaar beplante aquaria. Betekent het dat je geen zwaar beplant prachtig aquarium kan bereiken? Zeker wel! Vele hobbyisten lukt het wel, zolang ze de “zwakke” punten van de verlichting en filtering (her)kennen. 

 

licht van de JUWEL LED BUIZEN

De “Nature” Led buis heeft een warm witte kleur en de Daylight balk een meer blauwige kijkkleur. Deze twee balken gecombineerd geven een (mijn persoonlijke mening) zeer felle en onaangename kleur verlichting qua kijklicht. Vooralsnog hebben wij geen PAR metingen gedaan, maar gezien de ervaring kan uitgegaan worden dat de Fotosynthetische actieve radiatie waarschijnlijk rond gemiddeld zal zitten. We zien ook dat veel aquarianen op den duur overstappen en bijvoorbeeld 1 van de buizen vervangen voor een Juwel Colour of, vaker nog, overstappen op een ander verlichtingssystemen.

Lees vooral verder in deze blog over wat mijn advies is wanneer je een upgrade denkt nodig te hebben aan verlichting of wanneer je Juwel verlichting kapot is! Hieronder alvast twee goede vervangers!

Je juwel verlichting kapot of een upgrade? DEZE zijn beter.

Welke aquariumplanten in een JUWEL aquarium?

Dat Juwel per definitie niet het beste aquarium is voor een beplant aquarium betekent niet dat het een zeer slecht aquarium is voor aquariumplantengroei. Vanwege de aantrekkelijke prijs hebben ze alleen standaard verlichting, minimale glasdikte en een standaard filter geplaatst waardoor de kans op een gebalanceerd plantenaquarium wat afneemt maar zeker niet onmogelijk is! Sterker nog, in onze community zijn er veel hobbyisten met een Juwel Aquarium. Kom dus zeker eens buurten en vraag advies!

Qua aquariumplanten kan je bijna alles wel plaatsen in een Juwel aquarium met de standaard Multilux verlichting. Wanneer je dus zonder co2 werkt is het raadzaam om je verlichting op een creatieve manier wat te dimmen. Wil je mooie bodemplantjes of aquariumgras zoals Monte carlo, Eleocharis of Cuba? Kies er dan zeker voor om ook CO2 toe te gaan voegen. 

Ben je een plantengevorderde en wil je extreme kleuren van je aquariumplanten? Dan is een Juwel aquarium per definitie niet geschikt denk ik, tenzij je gelijk het filter en de verlichting vervangt, maar dan zou je ook in het duurdere segment aquaria kunnen kijken en zelf een set samenstellen. 

Juwel Rio 125 met origineel filter en Helialux Spectrum
Deze prachtige Rio heeft nog het orignele filter (onderste deel vervangen voor Siporax filtermateriaal) en een Helialux balk.

Aquascapen in een juwel aquarium? Let hier op.

Wat nou als je een aquascape wilt plaatsen in een standaard Juwel aquarium? Het is zeker mogelijk! Ik zal dit als planten en inrichtingspurist niet toejuichen. Want wanneer je een aquascape wilt maken met heel veel materiaal zoals hout en stenen is het interne filter aan de kleine kant  en je zal al snel een (extern) filter moeten bijplaatsen, aangezien voor aquascaping vaak hogere filtratie wordt gebruikt.  Daarbij gaat het bij aquascaping ook om een ongekende weergave van kleuren van de aquariumplanten, visjes en het landschap. De Juwel Multilux verlichting is hier helaas ook niet optimaal voor gezien de teleurstellende kleurweergave. 

Ben je nu uit het veld geslagen? Niet doen. Het is dus wel mogelijk om te aquascapen in een Juwel aquarium maar weet in ieder geval dat het niet optimaal is. Zoals ik al eerder zei Juwel probeert met zijn aquaria alle verschillende disciplines te bedienen en ook nog aantrekkelijk te blijven in prijs. 

Juwel aquarium meubel

Juwel heeft er voor gezorgd dat ze prima meubelen hebben gemaakt voor hun aquariumlijnen. Okay het zijn niet de meest robuuste en stevige meubelen die er bestaan, of het strakste design wat er is, maar de aquaria staan er veilig op en binnen onze community zijn er nooit klachten over geweest! Ze zijn allen beschikbaar in dezelfde kleur als het aquarium waardoor de set op elkaar afgestemd is. Je vindt voldoende ruimte in de kasten om je materialen in op te slaan. 

De juiste planten, voeding en extra's vind je hier:

Juwel Vision
Prachtige Juwel Rio welke 2x de Helialux voert en externe filtratie

JUWEL aquariumverlichting kapot? Ik geef je enkele goede opties!

Wanneer je Juwel verlichting kapot is, is het misschien tijd om deze te vervangen voor een beter systeem. Er zijn in de loop der jaren voor gesloten aquaria veel opties bijgekomen. Mijn persoonlijke menig, kies niet voor de Juwel Helialux variant, hiermee zal het ook zeker lukken (vaak heb je er wel 2 nodig wil je prachtige gekleurde planten). Maar ik vindt ze qua prijs kwaliteit niet kunnen tippen aan de opties die ik onder deze alinea benoem! Je vindt in mijn voorgestelde productenlinks twee opties aan verlichting voor gesloten aquaria die krachtiger zijn en geen aparte adapter (die de prijs flink verhoogd) nodig hebben en qua kleurrendering mooier zijn.

Je juwel verlichting kapot of een upgrade? DEZE zijn beter.

Conclusie Juwel aquarium

Hopelijk heb je wat aan mijn blog over de Juwel aquaria en draagt deze bij aan je keuze. Een Juwel aquarium is geschikt als plantenaquarium maar niet optimaal te benoemen. Bedenk goed dat zowel verlichting en filtratie niet optimaal zijn te noemen voor plantenaquaria. Vervanging van deze zaken is echter makkelijk maar zal de prijs wel opdrijven natuurlijk.  Zijn je Juwel pomp of Juwel verlichting kapot? Dan is het zowieso raadzaam om op een ander filtersysteem of verlichting over te stappen! Wil je bodemplantjes of felle kleuren van planten? Dan zal je zeker co2 nodig hebben om toe te voegen! Qua duurzaamheid doen veel aquarianen er al jaren mee, dat zit wel goed. Het meubel voelt ietwat gammel aan maar is wel uitermate geschikt en veilig voor het soort aquarium. Mijn mening is dat je krijgt waar je voor betaald. Niet het meest luxieuze product maar een basis om te starten met het houden van een beplant aquarium!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Eén reactie

  1. Beste Michael, ik moet zeggen dat ik jullie informatie boven verwachting vindt. Ik heb een juwel 450 liter die zonder co2 al jaren draait. Ik zat even te denken aan een co2 installatie maar ik ben wat huiverig over de veiligheid. En met wat toevoeging van easy carbo doen de planten het prima alleen iets meer geduld hebben met groei. Maar jullie diepgaande informatie ben ik nog nergens tegen gekomen en daar zullen veel aquarianen iets aan hebben. Top. Met vriendelijke gr Erik Brands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *