co2 in je aquarium afstellen

Hoe je Co2 in je aquarium goed afstelt zodat je aquariumplanten altijd genoeg zullen hebben.

Wil jij weten hoeveel CO2 jij in je aquarium moet toevoegen om de optimale waarde te te verkrijgen? Dit zit iets complexer in elkaar dan alleen uitgaan van een CO2 indicator of PH/KH tabel. Beiden zijn niet altijd even nauwkeurig en correct. Ook is een “optimale”waarde relatief omdat er zoveel verschillende soorten aquariumplanten zijn en allen met hun eigen voorkeuren aan opname van CO2 en voedingstoffen. We kunnen stellen dat 30ppm CO2 voor alle aquariumplanten meer dan voldoende is. 

CO2 is een gas en wordt als gas toegediend in het aquariumwater wanneer het oplost in het water, wordt een klein deel ervan omgezet in koolzuur. Koolzuur is een (zwak) zuur waardoor de PH waarde van het water daalt.

CO2-niveaus kunnen dus worden beoordeeld door de pH van het water van het aquarium te vergelijken voordat er CO2 werd toegevoegd en tijdens de CO2-injectie, waarbij de pH gestaag zal dalen naarmate het CO2-niveau in het water toeneemt.

Dit gebeurt totdat er een  evenwicht is bereikt in de mate dat CO2 weer vervliegt uit het water en de mate dat het toegevoegd wordt. 

co2 in aquarium

Co2 checker en PH/KH Tabel niet altijd nauwkeurig

Om de juiste hoeveelheid CO2 in je water toe te voegen, wordt vaak een zogenoemde CO2 checker gebruikt of wordt vaak de PH/KH/CO2 tabel  gehanteerd als controlemiddel.

Hoewel dit makkelijke tools zijn om te gebruiken zijn ze helaas niet nauwkeurig of kunnen ze niet altijd toegepast worden. Ik geef in deze blog een simpel alternatief om in elke situatie je CO2 goed af te stellen, het enige wat je nodig hebt is een goed gekalibreerde PH pen en een actuele KH test van je aquariumwater!

Eerst nog even een voorbeeld waarom een KH tabel niet werkt als er een aquasoil (kleibolletjesbodem) gebruikt wordt. Soils verlagen veelal de PH en KH, maar het CO2 gehalte blijft hetzelfde wanneer dit niet toegevoegd wordt. Je krijgt door de aquasoil bijvoorbeeld een kunstmatige PH van 6 en een KH van 2. Je zou volgens de tabel in het dieprood zitten terwijl er geen CO2 wordt toegevoegd, dit klopt dus totaal niet.

Ook de CO2 checker zoals wij die kennen meet vooral eigenlijk de PH waarde. De vloeistof heeft vaak een KH waarde van 4 of  5. Wanneer jij een andere KH waarde hebt in jouw aquarium meet dit instrument dus niet goed en zal je, je CO2 dus ook niet super accuraat kunnen instellen. 

Maar wat is nou wel een goede manier van je CO2 waarde in je aquarium bepalen? Ik leg je het hieronder simpel en praktisch uit!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Hoeveel bellen co2 toevoegen in je aquarium?

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen, het bellen tellen zegt helaas niets over het CO2 gehalte in je aquarium. Ten eerste omdat diverse bellentellers grotere en kleinere bellen produceren. Ten tweede omdat er meer waardes de mate van CO2 toevoegen in het aquarium beïnvloeden zoals de hardheid van het water. Wel kan je beginnen met een bepaald aantal bellen wanneer je dit wat meer houvast geeft. Bijvoorbeeld 1 bel per 10 liter water per minuut. Dit zal zeer ruim binnen de marges vallen voor elke bellenteller en waarschijnlijk voeg je veel te weinig toe, maar het is een start! Dan nog steeds zal er een meer accuratere manier van CO2 meten gedaan moeten worden! Hoe? Lees snel verder!

co2 in aquarium

Hoe meet je co2 in een aquarium?

Zonder dat ik teveel in detail treedt kan je er vanuit gaan dat een een verlaging van de PH met 1 punt vanaf de startwaarde PH een optimale waarde aan CO2 in je water zal toevoegen van 30PPM. Deze kan alleen toegepast worden bij een KH waarde van 1-10

  • Vul een glas/maatbeker met jouw aquariumwater en laat deze 24 uur staan, de aanwezige CO2 (wanneer deze al werd toegevoegd) zal vervliegen en er zal een balans in opname/vervlieging aan het oppervlakte ontstaan. 
  • Meet het water na 24 uur met een goed gecalibreerde PH meter.
  • De waarde die je afleest is je PH startwaarde
  • Trek 1 PH punt van deze waarde af
  • De PH waarde je die krijgt na aftrek is je PH doelwaarde
  • Voeg CO2 toe (begin met toevoegen 2 uur voordat het licht aangaat) 
  • Begin voorzichtig met CO2 toedienen, desnoods met maar 10 bellen per minuut wanneer je het spannend vind 
  • Meet je aquariumwater op het moment dat het licht aangaat, de doelwaarde PH zal dan bereikt moeten zijn.
  • Zit je nog te hoog qua PH waarde, herhaal het proces de volgende verlichtingssessie en voeg dan iets meer CO2 toe totdat je de doelwaarde bereikt
  • Zit je te laag met je PH waarde dan zal je minder CO2 moeten toevoegen om je vissen niet in de gevarenzone te laten belanden. 

CO2 gehalte in je aquarium stabiel houden

Als je bent geslaagd in het laten zakken van de PH met 1 punt zal je ongeveer rond de 30 ppm CO2 zitten. De truc is nu om dit gehalte stabiel te laten blijven tijdens je verlichtingsuren. Je zal dus de eerste keer gedurende de dag meerdere momenten moeten meten om er zeker van te zijn dat de PH niet te ver doorzakt, zeker wanneer je vissen in het aquarium hebt.  

Wat we willen bereiken is dat er een evenwicht gaat ontstaan tijdens verlichtingsuren. Dit is namelijk de tijd dat de planten de CO2 gaan opnemen. CO2 vervliegt sneller wanneer de oppervlakte rimpeling van je aquariumwater meer wordt. Je zou dus de uitstroom van je filter aan kunnen passen om meer rimpeling te veroorzaken wanneer je merkt dat de PH te ver doorzakt. Je hoeft dit echt niet te overdrijven door een waterval te creëren. Een rustige rimpeling is al voldoende. Denk ook eens aan een skimmer. deze zuigt water aan, aan het oppervlak om in de waterkolom te blazen en haalt ook nog eens oppervlaktevuil weg! 

Enkele tips bij deze manier van je CO2 afstellen zijn dat je altijd voorzichtig te werk moet gaan. Het veiligste stel je je CO2 in, wanneer er nog geen vissen in je aquarium zwemmen. Zwemmen er al wel vissen in is het raadzaam om mondjesmaat te beginnen met CO2 toedienen en dit heel rustig op te voeren wanneer je nog niet op de eindwaarde van de PH zit. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Conclusie Co2 in je aquarium

Het kan dus best even een werkje zijn om je CO2 echt goed af te stellen in je aquarium, maar dan weet je ook zeker dat je voldoende toevoegt. Ben je een beginner en vind je dit nog allemaal abacadabra dan raad ik je aan om gewoon te starten met een dropchecker/co2 checker en af te gaan op de kleur. Je zal misschien niet helemaal correct zitten (zeker niet wanneer de KH van je aquariumwater veel afwijkt van 4-5 KH) maar het is een start, wanneer je wat meer ervaren bent of de tijd er voor wilt uittrekken kan je altijd nog fine tunen. 

CO2 toedienen in je aquarium moet altijd geduldig en veilig gebeuren. Zeker wanneer je vissen in je aquarium aanwezig hebt. eerste symptomen kunnen apatisch gedrag zijn en meer aan de oppervlakte zwemmen. Wanneer dit gebeurt, verlaag de CO2 toevoer en voer eventueel een waterwissel uit om direct het CO2 gehalte te verlagen in je aquarium!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Benieuwd naar mijn aquarium waterwaardes? Klik op de waarde om meer te leren!

Element/Stof/verbinding Aanbevolen
0 mg/l
0 mg/l
0 mg/l
20-30 mg/l
5-8 dGH
6-10 dGH
0,5-1 mg/l
1-3 mg/l
22 tot 24 graden Celsius
30 mg/l
5-10 mg/l
Potassium (Kalium)
10-30 mg/l
10-15 ppm

*opmerking: De waterwaardes zoals, in de tabel beschreven, zijn een richtlijn in welke range ik mijn beplante aquaria houd, van 40 liter of meer. Ik maak gebruik van de Estimative Index voedingsstrategie, Co2 toevoeging, voldoende licht en goede (externe) filtratie. Mijn aquaria zijn altijd flink gevuld met een mix aan aquariumplanten (traag en snelgroeiers). Fijn grind of aquasoil gebruik ik graag. Voor aquasoil geldt dat waterwaardes zoals de PH en KH (tijdelijk) beinvloed worden door de soil (verlaagd). Voor aquascapes, aquaria zonder CO2 toevoeging, aquaria met uitsluitend traagroeiende planten zouden mogelijk andere voedingswaardes gehanteerd moeten worden. Elk aquarium is uniek. Vissen moeten altijd centraal staan in het nastreven van ideale leefomstandigheden.

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

7 reacties

  1. Pieter Cornelissen schreef:

    Een vraag die bij steeds terugkeert is de vraag hoe zit het dan met het regelmatig verversen van water? Dat zal toch invloed hebben op de water kwaliteit.

    1. Hoi Pieter, waterwisselen heeft (wanneer je ook vuil afzuigt uit de bodem en tussen hout en stenen) een positieve invloed op je aquarium. Hoe minder restvuil van voeren, rottende bladeren en ontlasting van dieren, hoe minder je filter belast wordt en hoe stabieler een aquarium blijft. De benodigide stoffen die je eventueel tekort komt voor je planten vul je middels plantenvoeding weer aan. Het overgrote deel van het leidingwater in Nederland is van uitstekende kwaliteit voor planten en vissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *