Filtermedia in je aquariumfilter

Wat is het beste materiaal voor jouw aquariumfilter?

In deze blog leg ik je uit wat mechanische filtering, biologische filtering en chemische filtering precies inhoud. Alle drie de soorten filtermedia hebben hun eigen specifieke werking. Een combinatie van de drie is optimaal voor een goede filtering van je aquariumwater! Lees verder en je zal je aquarium schoner en stabieler kunnen maken! Goed filtermateriaal is superbalngrijk!

Opbouw in je aquarium filter:

In het stappenplan benoemde ik al wat filtermaterialen zoals filtersponsen, matten, watten en poreuze filtermedia. Ook zijn er bepaalde materialen die een specifieke werking hebben. In deze blog benoem de veelvoorkomende filtermaterialen en de gene die jij nodig kan hebben voor een goede opbouw van jouw filtermateriaal. Hieronder een opsomming:

Aquascape website

biologisch filtermateriaal aquarium:

Biologisch filtering bestaat uit alle filtermateriaal waar de bacteriën zich in kunnen huisvesten. Dit zijn de bacteriën die deelnemen aan de stikstofcyclus. Deze bacteriën voeden zich met de ammonia en nitriet en zuurstof. Deze stoffen worden door het water in het filter gebracht. Als dit filtermateriaal bedekt raakt met een laag vuil dan zullen de bacteriën niet genoeg “voeding” krijgen en afsterven. Daarom is het altijd raadzaam om filtermatten of watten voor jouw biologische filtering te plaatsen.  Ammonia en nitriet zijn slecht om in je aquarium te hebben en in relatief lage aantallen al giftig en kunnen dodelijk zijn, het is niet goed voor je vissen. De bacteriën zetten jouw ammoniak en nitrietstoffen om in nitraat. Zeer belangrijk dus! Over het algemeen is het filtermateriaal zeer poreus. Hier onder een uitleg.

Poreus filtermateriaal

is materiaal met een hele fijne structuur. Zij zorgen voor een enorm oppervlakte en goede huisvesting voor jou bacteriën welke ammoniak omzetten naar nitriet en uiteindelijk nitraat. Zij filteren niet zozeer het groffe vuil zelf maar laten de bacteriën de losgekomen microvervuiling en ammoniak van “ detritus” (dode bladeren, vissenpoep etc.) verwerken. Te denken valt aan keramische pijpjes, Siporax  en andere soorten met een poreus oppervlak. In mijn ogen onmisbaar in een goede aquarium filter volgorde. 

Chemisch filtermateriaal aquarium:

Van chemische media zijn ook redelijk wat soorten de bekendere materialen zijn actieve kool, zeoliet en Seachem Purigen. Checmische middelen filteren vuildeeltjes en elementen door middel van een chemische reactie. Hieronder volgt een korte beschrijving:

ACTIEVE KOOL ALS EXTRA FILTERMEDIA

Is niet het houtskool van de barbecue maar een speciaal vervaardigd kool welke een enorm adsorptie vermogen heeft. Actieve kool haalt veel schadelijke stoffen uit het water. Er bestaat discussie of actieve kool de chelaten bij plantenvoeding aantast. Valt actieve kool te gebruiken met plantenvoeding? Ik denk van wel, uit eigen ervaring heb ik geen merkbaar verschil waargenomen in plantengroei maar wel in helderheid van het water. Wanneer je medicijnen toedient in jouw aquariumwater zal je de actieve kool moeten verwijderen omdat de antibiotische werken van de medicijnen anders verloren gaat en gefilterd wordt. Wel wordt actieve kool enorm aangeraden na filtering als er medicijnen gebruikt zijn in het aquarium en jij deze stoffen weer uit het water wilt filteren.

Actieve kool heeft een beperkte weringstijd de werkingsduur is afhankelijk van de mate van “vervuiling” van je aquariumwaterkolom. Je kan actieve kool laten zitten omdat het tevens een prachtig poreus geheel is, of verwijderen wanneer je niewe werking wilt. Ik raad je niet aan om actieve kool als hoofdfiltermateriaal te gebruiken maar slechts als extra toevoeging voor extreem helder aquariumwater. 

SEACHEM PURIGEN ALS EXTRA FILTERMATERIAAL

Seachem Purigen ss een zeer fijn en hoge klasse filtermateriaal met de hoogste organische verwijderingscapaciteit voor kristalhelder aquarium water. Hoge waardes van ammonia, kunnen voor algproblemen zorgen in het aquarium. Purigen zorgt voor filtering van de fijnste stoffen en heeft een enorm adsorptie vermogen. Vaak is het na enkele maanden uitgewerkt maar het is onbeperkt hergenereerbaar. Ik zelf gebruik vaak Seachem Purigen in de opstart om opstartalgen te voorkomen! Je hoeft het niet perse in je aquarium te hebben maar het helpt wel een om je aquarium glashelder te maken en houden. Uiteraard dient er een goede filterinstallatie met voldoende filtercapaciteit aanwezig te zijn en dien je wekelijks goed onderhoud te verrichten om vuildeeltjes in de waterkolom te verminderen. Zie Purigen als een extra wapen in de strijd voor extreem helder aquariumwater

Op zoek naar de beste aquarium- en aquascapeproducten? dit zijn onze aanbevolen partners:

Mechanisch filtermateriaal aquarium

Met een mechanische filtering haalt men de zichtbare vervuiling uit het water. Dit begint al bij de inlaat waar vaak een fijnmazige koker om heen zit. De eerste lagen van de filtering moeten altijd mechanisch zijn. Waarom? Zodat ze wat grover bladvuil en andere resten als eerste filteren. Dit kan dan periodiek makkelijk uit de sponsen verwijderd worden. Hieronder enkele opties! Enkel en alleen mechanisch filtermateriaal in je aquarium? Dit is niet optimaal omdat op den duur het filtermateriaal gaat verstoppen en minder plek biedt voor bacterieen. Er zal een meer zuurstofloze omgeving ontstaan wat negatieve gevolgen heeft voor je stabiliteit.

FILTERMATTEN AQUARIUM

Filtermatten zijn er over het algemeen in 3 soorten. S, M en L. Deze staan voor de grofheid van de filtermat. S is fijnmazig en laat minder vuil door dan L. Vaak zie je in een filter dat de matten van Large Small worden gestapeld. Dit betekent eerst het grote vuil en dan het kleinere vuil. Ik zelf gebruik enkel 1 laag mechanische filtering. Mijn biologische filtermateriaal is in verhouding meer aanwezig. 

FILTERWATTEN AQUARIUM

Filterwatten zijn al jaren een materiaal die voor een goede fijne filtering zorgen. Ze zijn goedkoop in aanschaf en halen veel vuil uit het water. Filterwatten raken op een gegeven moment verstopt en dienen uitgespoeld te worden. Heb jij nog poreus materiaal of andere materialen in jou filter dan zou je er zelfs voor kunnen kiezen om ze periodiek te vervangen.

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze facebookcommunity, volg ons op Instagram of stel je vraag aan ons via de Aquarium Opstarten Facebookpage!

Zoals altijd, Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *