Makkelijke aquariumplanten Top 10!

OVERZICHT VAN AQUARIUMPLANTEN DIE MAKKELIJK GROEIEN

Met deze makkelijke aquariumplanten tover jij je aquarium in een handomdraai om tot een prachtig geheel! Van achterplanten tot voorplanten alles zit in deze top 10! Deze aquariumplanten zijn zo makkelijk dat iedereen ze kan houden! Zorg voor goede plantenvoeding, goede filtratie en kwaliteitsverlichting en jij zit goed!

De vraag die ik vaak krijg van mensen die net beginnen met de hobby is, wat zijn nou echt makkelijke, mooie aquariumplanten die het in ieder aquarium goed doen? De top 10 die ik hier samengesteld heb groeien goed in elk aquarium. Zij kunnen gehouden worden met weinig licht en zonder co2 toevoeging! Wel is het van groot belang complete plantenvoeding te gebruiken en regelmatig onderhoud te verrichten. Ook is een stevige beplanting nodig voor een stabiel aquarium met helder water. Ik leg dit allemaal uit in mijn aquarium stappenplan!

MIJN TOP 10 MAKKELIJKE AQUARIUMPLANTEN

javavaren makkelijke aquariumplant

1. alle Javavarensoorten

Mijn all time favorite makkelijke aquariumplanten blijven toch de javavarens. Deze heb je in grotere en kleinere soorten. Ook kan het blad verschillen van vorm. Deze makkelijke aquariumplanten zijn trage groeiers. En groeien in alle omstandigheden goed maar traag. Het is een zeer makkelijke aquariumplant die niet veel licht nodig heeft. Hij moet op hout of steen gebonden worden. Gebruik hiervoor dun doorzichtig visdraad of een klein beetje secondenlijm op basis van cyanoacrylaat. Wil je advies over welke soort javavaren in jouw aquarium past? Meer info over aquarium varens en mossen vinden en bestellen kan hier.

2. Saggitaria Sabulata

Een mooie voorgrondplant voor wat grotere aquaria of een leuk middenplantje voor nano aquaria. Hoe meer licht en co2 hoe sneller deze makkelijke aquariumplant uitlopers maakt die een stukje verder op uit de grond komen. Co2 is voor deze plant niet nodig. Een redelijke gestage groeier maar kan uit de voeten met zeer weinig licht. Ook ideaal te gebruiken in een aquarium vaas. De dunne bladeren worden maximaal 10 tot 15 centimeter lang. Meer info over aquariumplanten vinden en bestellen kan hier

Staurogyne repens aquarium

3. Staurogyne Repens

Staurogyne is ook weer zo’n makkelijk aquariumplantje. Groeit niet supersnel maar kan makkelijk afgetopt worden en de top steek je weer in de bodem. Supermakkelijke aquariumplant om een groen veldje mee te creëren. Staurogyne kan ook gebonden worden op hout of steen! Deze makkelijke plant heeft niet al te veel licht nodig en is echt een stevig plantje. Een klein steeltje met 1 blad er aan groeit al uit tot een nieuw plantje. Meer info over Staurogyne Repens vinden en bestellen kan hier

Sessiliflora aquarium

4. Limnophila Sessiliflora

Limnophila Sessiliflora is een echte waterplant en snelgroeier. Hij verdient met recht een plek in de top 10 makkelijke aquariumplanten. Hij groeit het beste bij middelmatig licht. Veel licht zorgt er voor dat hij supersnel groeit maar dat de kransen ook wat verder uit elkaar gaan staan. Enorm goed voor je balans in je water. Supermakkelijk te vermeerderen door de stengel af te knippen en opnieuw te planten! Meer info vinden over de Limnophila Sessiliflora of bestellen kan hier. 

anubias makkelijk

5. Anubias soorten

Alle Anubias soorten kunnen uit de voeten met zeer weinig licht. Je hebt grote soorten en kleine soorten. Deze aquariumplant dien je op hout of steen te binden. Het zijn erg trage groeiers. Indien je bindt of plakt ga voorzichtig om met de wortelstok om beschadigingen te voorkomen. Deze plant kan bijna niet fout gaan! Zeer goede plant om de donkere hoekjes te bedekken. Een goede plek voor meer informatie of om je Anubias te kopen vind je hier.

Rotala Rotundifolia aquarium

6. Rotala Rotundifolia

Rotala Rotundifolia is een leuke aquariumplant en kleurt in de toppen wanneer deze boven in de waterkolom komen. Hoe meer Co2 en licht hoe sneller hij groeit en hoe sterker hij verkleurt. Meestal wordt Rotala in bovenwatervorm aangeleverd. Rotala Rotundifolia ziet er in bovenwatervorm compleet anders uit dan in zijn onderwatervorm. Al heel snel vormen er zich nieuwe uitlopers aan de, in het aquarium, geplante bovenwatervorm. Deze uitlopers kunnen (als ze groot genoeg zijn) afgeknipt worden en opnieuw geplant. De bovenwater bladeren zullen op den duur vergaan. Supermakkelijk plantje voor de achtergrond. Hij kan namelijk 30 tot 40 centimeter lang worden. Wil je meer info over Rotala’s of wil je wat bestellen? Dit is een goede plek.

lobelia aquarium

7. Lobelia sp. mini

Lobelia mini is een schattig plantje met ronde blaadjes. Ook deze aquariumplant wordt vaak verkocht in zijn bovenwatervorm waar hij aan de onderkant nog paarse blaadjes heeft. Vergis je niet want deze paarse vorm gaat verdwijnen en nieuw onderwaterblad wordt lichtgroen. Lobelia groeit goed met zwak tot veel licht! Vermeerderen is ook easy peasy door een stengeltje af te knippen en opnieuw te planten. Lobelia wordt niet al te groot en is geschikt als midden- of voorplant in grotere aquaria of als middenplant in nano aquaria. Meer info over deze Lobelia of bestellen doe je makkelijk hier

hydrocotyle aquarium

8. Hydrocotyle Tripartia

Een van mijn favoriete aquariumplanten op dit moment is Hydrocotyle Tripartita. Ik noem het ook wel de klimop van mijn aquarium. Met veel licht, goede plantenvoeding en co2 groeit hij enorm compact en kan je er mooie vormen mee snoeien. je kan hem zelfs om steen of hout binden met visdraad en hij zal deze gaan bedekken! De heg van je buurman is er niks bij. Je kan hem ook als voorgrondplant gebruiken door hem in de bodem te planten en laag te snoeien. Het snoeisel kan je opnieuw planten en groeit vrolijk verder. Deze plant groeit in alle omstandigheden. Hoe beter de omstandigheden hoe compacter en sneller hij groeit. Meer info over deze Hydrocotyle Tripartia vinden en bestellen kan hier

myriophyllum aquarium

9. Myriophyllum sp. Guyana

Deze makkelijke aquariumplant heeft mij verrast. Myriophyllum Sp. Guyana is een fijne waterplant maar kan uit de voeten met weinig tot veel licht. In mijn aquarium en vazen gebruik ik deze plant momenteel veel vanwege zijn snelle en mooie groei. Hij groeit goed zonder co2 toevoeging en matig licht. Met co2 toevoeging en veel licht groeit hij harder dan een puber in zijn groeispurt. Meer info over deze aquariumplanten vinden en bestellen kan hier

marsilea aquarium

10. Marsilea Crenata

Marsilea crenata is het aquariumplantje als jij lowtech een matje wilt creëren, combineer Marsilea met bijvoorbeeld Staurogyne Repens of, in grotere aquaria, met Saggitaria Sabulata. Dit schattige aquariumplantje groeit echt onder alle omstandigheden! Marsilea is over het algemeen gekweekt in “in vitro cups”. Het is een gestaag groeiertje wat uitlopers maakt die een stukje verder op uit de bodem komen. Meer info over deze Marsilea Crenata aquariumplanten vinden en bestellen kan hier.

Genoeg inspiratie?

Ik hoop dat je dit een leuke top 10 van aquariumplanten vindt! Wil je nou nog meer planten kennen? (er zijn het duizenden) meld je dan aan op onze supergezellige Facebookgroep en praat mee met duizenden andere fanatieke aquarium en aquascape liefhebbers.

Voor alle planten geldt: Essentieel is goede plantenvoeding en verlichting. Bekijk ook eens de blog Aquariumplanten zonder CO2. Daar vind je een lijstje makkelijke groeiers die niet veel CO2 nodig hebben.

Ik heb verder nog een paar handige linkjes voor je verzameld, mocht je op zoek zijn naar aquariumplanten. Door het gebruiken van deze linkjes help je mij deze site nog beter en leuker te maken en regelmatig een winactie te organiseren in de Facebookgroep. Help je mee? 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *