3 soorten makkelijke aquarium gras voor in je aquarium

Lees hier alles over onze top 3 makkelijke grassoortige bodembedekkers die je zonder co2 toevoegen prima kan laten uitgroeien tot een grasveldje in jouw aquarium!

Wie wil dat nou niet? Een frisgroen grasveldje op de voorgrond in zijn/haar aquarium! Er zijn best veel soorten bodemplanten voor je aquarium waarmee je dit zou kunnen creëren maar ze zijn niet allemaal even makkelijk. Gelukkig hebben wij 3 soorten aquarium gras geselecteerd die supermakkelijk zijn en vertellen wij je hoe je deze het beste in je aquarium kan laten groeien tot een leuk grasveldje! Laten we gelijk maar beginnen!

wat algemene tips voor een aquarium bodembedekker:

In de aquariumwereld is er een verdeling tussen de gene die CO2 toevoegen met wat sterker licht en de gene die geen CO2 toevoegen. Voor elke aquariumplant geldt dat CO2 toevoeging de groei en compactheid van planten sterk verbeterd. Zeker wanneer voeding en intensiteit van licht ook goed zijn uitgebalanceerd. Maar niet iedereen ziet CO2 toevoeging natuurlijk zitten Vanwege angst voor defecten of een ontoereikend budget. Net zo belangrijk voor bodembedekkers is een voedzame bodem zoals aquasoil. Op deze manier wortelen de aquarium grassoorten en overige bodembedekkers zich stevig en krijgen zij voldoende voeding aangeboden, wat voor een gezondere groei zorgt. Desalniettemin zal je met CO2 en een goede bodem zeer snelle resultaten kunnen behalen en zonder CO2 toevoeging zal je op zijn minst voeding moeten toedienen. Hieronder 3 soorten aquarium gras die prima zonder CO2 kunnen groeien! Begin niet aan een grasmat met grove kiezels als bodem. De planten kunnen niet goed wortelen en zullen snel afsterven. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

1. Saggitaria Subulata het makkelijkste aquarium gras van allemaal!

saggitaria sabulata

Waarom is deze aquariumplant makkelijk?

Een ongekende topper is toch wel Saggitaria Subulata,ook wel “dwarf Sag”in het Engels genoemd. Deze sprietvormige plant kan een zeer wijde range aan waterwaardes aan. Dit aquarium gras is zo makkelijk omdat hij zonder toevoeging van extra CO2 en met wat minder licht nog steeds goed groeit! Ideaal dus voor de startende hobbyisten die met een beginners aquarium toch een leuk grasvormige voorgrondplant willen. De plant is makkelijk in onderhoud en vermeerdert zich relatief snel!

Waar komt Saggitaria subulata vandaan en hoe groot wordt deze aquariumplant?

Sagittaria Subulata is een aquariumplant die komt uit Zuid-Amerika. En stelt dus weinig eisen het varieert hoe hoog dit aquarium gras wordt in een aquarium. Dit kan te maken hebben met sterkte van licht, aquarium afmeting en hoe dicht de plant wordt. lengtes tussen de 4 en 15 centimeter zijn gemiddeld. De plant maakt uitlopers in de bodem en zal enkele centimeters verder een nieuwe plant vormen. 

hoe plant of vermeerder je het beste saggitaria subulata?

Verdeel de plant in kleine porties met een tussenruimte van 2 á 4 cm. Steek het plantje met de wortels in de bodem zodat deze stevig staat. Saggitaria zal zich verspreiden via uitlopers in de bodem, waarbij om de paar centimeter een nieuwe plant ontstaat. Wanneer je de uitlopers wilt herplanten kan je makkelijk de wortel tussen de moederplant en de uitloper doorknippen. Je kan de Saggitaria dan op elke gewenste plek weer herplanten. Lees ook eens de blog over Emers Kweken, een makkelijke manier om zelf een voorraadje planten aan te leggen

Wat zijn de beste aquariumwaardes en Hoe verzorg je deze aquariumplant het beste?

Een gemiddelde verlichtingsintensiteit is meer dan voldoende voor Saggitaria Subulata en CO2 is niet noodzakelijk. De plant kan ook prima omgaan met intense verlichting.  Zoals eigenlijk voor elke plant geldt groeit de Saggitaria nog beter met toevoeging van extra CO2 en een voedzame bodem zoals Aquasoil. Sterker nog deze plant kan op deze manier zelfs zo snel gaan groeien dat je hem op de meest verassende plaatsen tegenkomt!

Herkomst: Zuid-Amerika

Groeisnelheid: Gemiddeld/Snel

Waterhardheid: zacht tot hard

Hoogte: 4-15+ cm

Lichtbehoefte: weinig tot veel

CO2 behoefte: Aangeraden voor snellere groei maar hoeft niet 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

2. Cryptocoryne PARVA ideaal aquarium gras voor starters!

aquarium gras

Waarom is deze aquariumplant makkelijk?

Een van mijn  favoriete planten is toch wel de Cryptocoryne parva. Ik gebruik deze plant zeer graag in aquascapes om de bodem te voorzien van detailplantjes die niet zo snel groeien maar ook gebruik ik hem graag in aquaria zonder CO2 toevoeging. Cryptocoryne Parva overleeft prima in iets minder belichte stukken in het aquarium. Natuurlijk geldt wel dat de aquariumplant beter groeit wanneer hij iets meer licht ontvangt en in een voedingsrijke bodem geplaatst wordt. CO2 is voor Crypto Parva geen must maar zoals bij elke plant bevordert het wel de gezondheid en groei. Wil jij een compact veldje vol Cryptocoryne Parva creëren dan zal je engelengeduld moeten hebben vanwege zijn zeer trage groei! Starten met een aanzienlijke hoeveelheid is dan ook aangeraden

Waar komt cryptocoryne parva vandaan en hoe groot wordt deze aquariumplant?

Cryptocoryne parva komt uit Sri Lanka en is een mooie kleine Cryptocoryne soort. De bladeren zijn iets dikker dan normaal gras maar ogen in een veldje nog steeds natuurlijk.  De frisgroene tot donkergroene kleur geeft het plantje een prachtig voorkomen. Met een lengte van 3-6 cm is het dus een ideale voorgrondplant in je aquarium. 

hoe plant je cryptocoryne parva het beste en hoe vermeerder je hem?

Cryptocoryne Parva wordt zowel in In Vitro cupjes (zeer kleine stekjes in een afgesloten bakje met gel, vrij van ziektes en ongedierte) als in reguliere potjes aangeboden. Uiteraard verwijder je van beide varianten de gel en of de wol van de wortels. Het beste doe je dit door met je vingers onder lauw stromend water het materiaal er af te wrijven. 

Invitro stekjes verdeel je in kleine porties en afhankelijk van de hoeveelheid plaats je ze een 1 a 2 centimeter van elkaar af. De planten in de reguliere potjes kan je prima verdelen in meerdere kleinere plantjes. Zorg dat er wel wortels aan de stekjes blijven zitten. Vaak wordt er een stukje wortel afgeknipt bij cryptocoryne soorten.  Plaats de plantjes goed stevig met de wortels in de bodem. 

Er zal op den duur op een gestaag tempo nieuw blad groeien en de plant zal voller worden. Wanneer je ze dicht bijelkaar plaatst kan je een compacte eenheid vormen. Slechte blaadjes snoeien doe je door ze zo dicht mogelijk tegen het wortelrozet af te knippen/plukken. Knip geen bladeren op de helft af dit geeft geen mooi resultaat. 

Wat zijn de beste aquariumwaardes en Hoe verzorg je deze aquariumplant het beste?

De cryptocoryne soorten hebben heel graag voeding vanuit de bodem. Aangeraden wordt dan ook om deze plant in bijvoorbeeld een aquasoil te plaatsen. Wanneer je de plant in aquariumzand plaatst is het raadzaam om de planten van plaatselijke voeding te voorzien door middel van voedingstabletten. 

Herkomst: Sri Lanka

Hoogte: 5 – 10 centimeter

Temperatuur: 20 – 29

CO2: Aangeraden maar hoeft niet

pH: 5.5 – 8

Lichtbehoefte: zwak/gemiddeld (kan ook onder intens licht prima uit de voeten zoals mits voeding/co2/filtering adequaat zijn)

Waterhardheid: Zacht tot hard 

3. Naaldgras oftewel eleocharis "parvula" en/of "acicularis mini" zijn klassiekers maar kunnen wat moeilijker zijn!

Eleocharis mini

Waarom is deze aquariumplant makkelijk?

De Eleocharis Acicularis Mini (de reguliere Acicularis wordt 15 cm groot) en ook de Eleocharis Parvula zijn dunne sprietvormige aquarium gras plantjes die een dichte grasmat kunnen vormen. Parvula wordt ongeveer 6 centimeter hoog en de mini variant van Aciclurais nog korter! Het naaldgras is een klassieker onder aquarianen en aquascapers en, met de juiste zorg kan het een zeer makkelijke plant zijn! Ik zeg met nadruk “met de juiste zorg” want er zijn een aantal aandachtspunten.  Lees vooral even verder. 

Waar komt eleocharis acicularis vandaan en hoe groot wordt deze aquariumplant?

Eleocharis komt in veel werelddelen zoals Europa, Azie en Noord/Zuid Amerika voor en groeit zowel onder water als aan de oevers. Eleocharis Acicularis “mini”is een variant op de reguliere Acicularis die 15 centimeter groot wordt. De mini blijft dus lekker klein. Parvula wordt net iets groter. Beide zijn dus ook goede keuzes voor kleinere aquaria. hij is ook enorm makkelijk te trimmen! Je knipt er net als regulier gras gewoon een stukje vanaf. 

hoe plant je eleocharis mini het beste en hoe vermeerdeer je hem?

Naaldgras heb je in boven water gekweekte potjes of in invitro potjes. Voor beiden geld dat je het plantenwol of gel er af kan wassen onder lauw stromend water. Wanneer je het bosje Eleocharis in je handen hebt kan je deze gemakkelijk verdelen in heel veel kleinere plukjes. Dit is erg belangrijk want hoe dikker de pluk hoe meer risico dat het plantje afsterft. De Eleocharis is namelijk een beste vuilvanger maar ook zal hij een transitie moeten ondergaan naar zijn onderwatervorm. Bestaande sprietjes kunnen afsterven en er ontstaan vanuit de wortel nieuwe jonge sprietjes. Wanneer er dikke plukken geplant worden krijgen deze jonge sprietjes niet de kans om genoeg licht te ontvangen en in combinatie met het rottende materiaal van de bovenwatervorm is het risico dat ze niet overleven. Een potje of invitro potje kan je met gemak in 15 a 20 kleine plukjes verdelen! zolang er maar worteltjes aan de sprietjes zitten is het goed!

Wanneer er een dik bosje ontstaat kan je de plant gemakkelijk uit de bodem halen (maak gelijk het bodemplekje schoon) de plant weer opdelen in kleinere stukjes en terugplaatsen. 

Wat zijn de beste aquariumwaardes en Hoe verzorg je deze aquariumplant het beste?

Wat vaak gedaan wordt is dat de bestaande sprietjes tot 2 a 3 centimeter worden afgeknipt zodat eventuele nieuwe sprietjes meer kans hebben om door te komen. Houdt de plukjes goed schoon door regelmatig (heel lichtjes) met een pipetje wat water er doorheen te blazen of heel voorzichtig met je vingers de plant wat bewegen. Garnalen zijn bijvoorbeeld ook goede schoonmakers en kunnen ignezet worden wanneer je aquarium is ingedraaid!

Eleocharis is een trage groeier en zonder CO2 toevoeging zal de groei nog trager zijn. Hij doet het goed onder normaal tot veel licht en onze ervaring is dat hij echt wel een goede voedzame bodem nodig heeft zoals bijvoorbeeld aquasoil of een voedingsbodem!

Familie: Cyperaceae

Land: Europa, Azie, Noord-, Zuid Amerika

Hoogte: 5-15 cm

Licht: Normaal/Veel

Temperatuur: 15-25ºC

Water hardheid: Zacht/Medium

pH: 6-7,5

CO2: Om de slagingskans van Eleocharis raden we het wel aan. Wanneer je geen CO2 toevoegt zorg dan in ieder geval voor een voedingsrijke bodem. 

Licht: Medium tot veel

 

Conclusie aquarium gras als bodembedekker:

Hopelijk heb je wat nuttigs aan de beschrijving van deze top drie grassoortjes! Er zijn natuurlijk nog andere soorten die niet benoemd zijn zoals Helanthium Tennelum en Liliaopsis soortjes bijvoorbeeld! Ook deze kunnen erg mooi zijn! Zoek ze eens op en misschien is dat juist het gras wat jij zoekt voor je aquarium! Wel zal je altijd goed moeten lezen of een aquariumplant ook in jouw specifieke inrichting tot zijn recht zal komen en de kans heeft om te groeien. Weet jij nog andere leuke soortjes? Laat vooral een berichtje achter bij deze blog! Onder en bovenaan deze pagina heb ik diverse handige links naar goede webshops gezet met de juiste producten!

Op zoek naar de juiste producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *