Aquariumplanten worden bruin?

Lees hier de mogelijke oorzaken en oplossingen waarom jouw aquatische planten bruin worden!

Aquariumplanten bieden niet alleen een prachtig uitzicht in je aquarium, maar spelen ook een cruciale rol bij het creëren van glashelder water en een gezonde leefomgeving voor jouw aquariumleven. Het kan echter frustrerend zijn wanneer je merkt dat je aquariumplanten bruin worden. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dit probleem. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je planten dood gaan! Ik vertel je hier graag meer over, maar laten we eerst eens het daadwerkelijke probleem definieren;

Sterven je aquariumplanten of zit er een bruine "slijmlaag" op?

Het verschil tussen stervende aquariumplanten die bruin worden en planten die bruin worden door bruinalg kan soms lastig te onderscheiden zijn. Bruine/doorzichtig grijze bladeren bij stervende planten wijzen meestal op onderliggende problemen zoals een gebrek aan verlichting, voedingsstoffen of CO2.

Aan de andere kant wordt bruinalg gekenmerkt door een donkerbruine, slijmerige aanslag op de bladeren van aquariumplanten, je stenen en hout en zelfs het glas van het aquarium is niet veilig. Vaak ontstaat de bruinalg in het beginstadium van een beplant aquarium.  Meer hierover lees je in mijn blog over bruinalg.

Kijk goed naar je aquariumplanten!

Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem nauwkeurig te identificeren om de juiste maatregelen te kunnen nemen voor het herstel van je aquariumplantenZijn je bladeren hoofdzakelijk wel gezond maar zit er een bruine slijmlaag op dan heb je dus last van bruinalg. 

Vertonen je planten weinig tot geen nieuwe groei en worden je bladeren bruin en uiteindelijk doorzichtig dan heb je te maken met een afstervende aquariumplant. Supervervelend maar ik ga je uitleggen waarom dit gebeurt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je aquariumplanten dood gaan. Ik leg ze hieronder 1 voor 1 per alinea uit! Handig he?

aquariumplant wordt bruin

Heb je een plantenvoedingstekort in je aquarium?

Afstervende aquariumplanten die bruin worden kunnen vaak het gevolg zijn van tekorten aan essentiële voedingsstoffen. De meest voorkomende tekorten zijn een gebrek aan stikstof in de vorm van nitraat en fosfaat. IJzer is cruciaal voor de vorming van chlorofyl, het pigment dat planten hun groene kleur geeft. Stikstof is essentieel voor de groei en ontwikkeling van bladeren, terwijl fosfaat belangrijk is voor energieoverdracht en celontwikkeling. In een beplant aquarium worden deze stoffen maar al te graag door de planten opgenomen en vaak zie je dat er tekorten ontstaan. Een manier om uit te zoeken of jij genoge voeidng aanbiedt aan je planten is door regelmatig eens te testen met een testkit. Om deze tekortkomingen te corrigeren, moeten wij, hobbyisten, met goed gevulde plantenbakken zich richten op het aanvullen van deze specifieke voedingsstoffen door middel van goede voeding die deze stoffen bevatten. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat onze aquariumplanten de benodigde voedingsstoffen ontvangen om gezond te blijven en hun mooie groene kleur te behouden. 

Maar, staar je niet blind, op alleen de voeding, dit moet zeker voldoende aanwezig zijn, maar wist je dat er ook andere oorzaken zijn?

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

De juiste aquariumplanten gebruiken

Wat een veel voorkomende oorzaak is van afstervende aquariumplanten, is dat de planten simpelweg niet geschikt zijn voor het aquarium(licht) dat je hebt! Wanneer je een rode aquariumplant (rode aquariumplanten hebben doorgaans veel licht nodig om te groeien), in een aquarium(licht) zet met wat zwakkere verlichting en zonder co2 toevoeging, is de kans zeer groot dat deze matig groeit en (half) afsterft. Hetzelfde geldt voor veel bodemplantjes zoals Monte Carlo. Over het algemeen kan gesteld worden dat de meeste planten die verkrijgbaar in de handel in een brede range van waterwaarden gehouden kunnen worden, maar sommigen hebben echt meer licht nodig om goed te groeien. 

In mijn blog aquariumplanten zonder co2 geef ik je een uitgebreide lijst met planten die zonder co2 makkelijk kunnen groeien! 

Wanneer je veel licht gebruikt ontkom je bijna niet aan het gebruik van CO2. Wanneer je makkelijke planten met co2 laat groeien wordt het alleen nog maar makkelijker! Daarom ben ik ook voorstander van het gebruik van CO2 in een aquarium. Niet getreurd, als je er door budget of principe geen gebruik van wilt maken gaat het je ook lukken!!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Veel grote vissen in je aquarium, slecht onderhoud het zorgt voor dode aquariumplanten!

Ten eerste, als je denkt aan het toevoegen van grote vissen aan je aquarium, is het essentieel om te beseffen dat ze niet alleen meer ruimte nodig hebben, maar ook meer onderhoud. Investeren in een krachtig filtersysteem is een must om de waterkwaliteit op peil te houden, vooral omdat grote vissen vaak veel meer afval produceren. Als je ons stappenplan volgt voor het onderhouden van aquaria, raden we je ten zeerste af om grote, vervuilende vissen toe te voegen aan je aquarium. Laat staan om er een visdisco van te maken met veel verschillende soortjes in zeer kleine aantallen. Lees over de vissoortjes voordat je ze koopt. Vraag je af hoe groot ze worden, welke bakmaat ze nodig hebben, welke leefomgeving en hoeveel je er nodig van hebt zodat ze “gelukkig zijn”. Een aquarium met veel verschillende soortjes in kleine aantallen oogt erg onrustig en rommelig. 

 

Vissen slopen planten!

Maar laten we ook niet vergeten dat sommige van die grote jongens (en ja, zelfs sommige kleine soortjes) graag een hapje nemen van je prachtige planten. Voordat je ze toevoegt, is het slim om wat onderzoek te doen naar het gedrag van de vissoorten die je wilt huisvesten. Kies vissen die bekend staan om hun compatibiliteit met planten en vermijd de slopers! Kies bijvoorbeeld geen grote “pleco” of meervalachtige wanneer je een mooi beplant aquarium wilt. 

Onderhoud van je aquarium is superbelangrijk

Als het op onderhoud aankomt, is het NIET alleen een kwestie van waterparameters in de gaten houden. Het regelmatig verwijderen van vuil en overtollig organisch materiaal is net zo belangrijk. Een wekelijkse schoonmaakroutine, waarbij je de bodem voorzichtig schoonmaakt, ramen van het aquarium schoonmaakt, randjes hoekjes en gaten meeneemt, houdt alles fris en voorkomt de opbouw van vuil en kalkresten, wat de levensduur van je glazen aquarium kan verkorten. Dus, onthoud, een goed onderhouden aquarium is niet alleen goed voor je vissen en planten, maar ook voor de duurzaamheid van je eigen kleine onderwaterwereld!

aquariumplant is bruin
Dit aquarium wordt slecht onderhouden. Veel plantenresten en ander organisch materiaal wat niet weggehaald word kan voor problemen zorgen.

conclusie blog aquariumplanten worden bruin

Hopelijk heb je weer wat nieuws opgestoken uit deze blog die ik met zorg heb samengesteld voor je! Er zijn dus verschillende oorzaken waarom je aquariumplanten bruin worden. Miocht er een bruin slijmlaagje op liggen dan heb je last van bruinalg. In het begin van een opstartend aquarium komt dit veel voor en hoeft er niet voor te zorgen dat je aquariumplanten afasterven. Veelvoorkomende oorzaken van stervende aquariumplanten zijn het gebruik aan voeding, een vervuild aquarium met grote vissen en slecht onderhouden en te zwakke verlichting!

Kies je planten zorgvuldig uit (net zoals je vissen). Hulp nodig in het kiezen van je materiaal en planten? Kom gezellig eens buurten in onze community! Er staan duizenden leden voor je klaar om mee te denken!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *