Vloeibare CO2: wat is het?

Er zijn al een lange tijd verschillende producten op de markt, die worden gepromoot onder namen als Carbo Elixer, Co2 Plus etcetera. Vele aquarianen noemen dit “Vloeibare Co2” en wat dus een alternatief zou bieden voor de andere manieren van CO2 toedienen in een aquarium, dus via gas ( wat CO2 tenslotte is). De schappen staan er vol mee.

De term vloeibare CO2 klopt echter niet. In deze blog gaan we er verder op in en leg ik de voor en nadelen uit.

Zoals:

  • Kan “Vloeibare CO2” naast C02 gegeven worden?

  • Wat zijn de voor en nadelen?

vloeibare c02
vloeibare co2 van easy carbo

Aquariumplanten en CO2, korte uitleg.

De groei van aquariumplanten is zeer sterk gecorreleerd met de aanwezigheid van CO2 in het water.  Niet iedere plant neemt natuurlijk evenveel CO2 op, de ene zal dan ook trager groeien dan de andere.

Wordt er geen CO2 op één of andere manier toegediend, dan zijn de planten afhankelijk van de atmosferische CO2 die in het water zit.  De hoeveelheid hiervan hangt dan weer van een aantal zaken af :  waterwaarden, temperatuur, luchtdruk, waterverversingen, et cetera.  De planten zullen deze CO2 sneller opnemen dan deze kan worden geproduceerd, waardoor hun groei  beperkt zal worden.

CO2 toedienen zorgt er dus voor dat er een “constante” hoeveelheid CO2 in het water zit, waardoor de planten sterker zullen groeien.

Hoe werkt de “vloeibare co2” ?

Laten we al starten met het feite dat dit een koolstofbron is en dus geen letterlijke “vloeibare” CO2. Het werkend bestanddeel in deze producten is gluteraaldehyde. Wat is nu precies die gluteraaldehyde? 

Wikipedia leert ons :

Glutaaraldehyde is een kleurloze, olieachtige vloeistof met een doordringende geur. Ze kan beschouwd worden als het dialdehyde van n-pentaan. Het is een reactieve verbinding die gemakkelijk interacties aangaat met eiwitten. Het wordt onder andere gebruikt in biociden, desinfecterende en sterilisatiemiddelen.”

Klinkt niet echt als iets wat je aan het aquariumwater wil toevoegen! Maar laten we verder gaan :

Door middel van chemische synthese (het maken van een synthetische stof) probeert men een stof te maken die  qua chemische structuur en opbouw (bijna) hetzelfde is als bij een stof die in de natuur voorkomt.

Deze gluteraaldehyde component worden dus onmiddellijk opgenomen in de membranen van de plant.  Daar heeft het twee functies :

1.     Het wordt biologisch omgezet in CO2

2.     Het wordt omgezet in biologische componenten zoals suikers, aminozuren, et cetera. Dit door tussenkomst van een aantal enzymen.

Het kan het één of het ander zijn, of beiden, dat is niet duidelijk en afhankelijk van de plant zelf.

Bijwerkingen vloeibare CO2:

Aangezien gluteraaldehyde een toxische stof is, zit die uiteraard in zeer lage concentraties in de aangeboden middelen. Dit varieert, maar ruw  tussen 1,5 en 2,5 %.

1.     Als algbestrijding

Aangezien het ook wordt gebruikt als biocide, kan het dus een invloed hebben op het doden van alg : het is al dodelijk voor alg in concentraties tussen 0,5 en 5%. Deze middelen worden dus ook vaak ingezet als ‘algdodende’ middelen.

 2.     Betere opname van NO3?

Planten nemen NO3 op via het enzym ( aminozuur) glutamine.  Gluteraaldehyde en glutamine lijken chemisch sterk op elkaar.  Om die reden zou de plant ook sneller NO3 opnemen bij toevoeging ( wat een verklaring kan zijn van het feit dat het NO3 gehalte daalt na toevoeging).

Gluteraaldehyde (“Vloeibare CO2”) een vervanging voor gewone Co2?

Het antwoord hier is : NEE

Studies hebben aangewezen dat er wel duidelijk een verschil is tussen plantengroei mét ‘vloeibare’ CO2 ( 200 tot 500% ) dan zonder.  Maar studies hebben tevens aangewezen dat de groei van de planten nog altijd hoger is via CO2 toediening met gas.  De ppm CO2 in het water zal uiteraard hoger zijn mét gas.  De halveringstijd van gluteraaldehyde is 12 uur, dus na 24 uur is het volledig verdwenen, bij dagelijkse toediening.

Een combinatie van de twee is perfect mogelijk.  Gezien ‘vloeibare CO2’ een organische koolstof bron is heeft het geen invloed op de pH waarde van jouw aquarium.

 Tot slot

Heeft vloeibare CO2 voordelen? Jazeker het vervangt reguliere CO2 niet maar middels de juiste dosering kan je je planten beter laten groeien en zorg je voor een anti-alg werking. Een combinatie van beiden is ideaal.  Niet alle planten verdragen deze koolstofbron even goed.  Zeker de echte waterplanten, zoals Vallisneria, waterpest, et cetera kunnen wegkwijnen bij het gebruik.  Ze moeten een extra enzym aanmaken om die te kunnen verdragen.  Ook bij andere ‘gevoelige’ moet je voorzichtig zijn.

Op vissen heeft het geen invloed, op garnalen zou het wel invloed kunnen hebben, vooral op de Caridina- soorten, hoewel hier nog geen wetenschappelijke studie rond is, enkel gebaseerd op ervaringen.

Dus wees voorzichtig in gebruik en observeer!

Bron: Stef Kerkhof (Facebookgroep Show jouw Aquarium)

Heb je nog aanvullingen op deze blog? Laat een berichtje achter in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *