Het Betta Aquarium

Hoe maak je een mooi betta splendens aquarium of aquascape

In dit blog gaan we uit van het houden van een enkele mannelijke Betta vis in een aangeraden afmeting aquarium en leggen we uit wat een ideale maar vooral ook mooie inrichting is voor een Betta Splendens aquarium danwel Betta aquascape. Kijk vooral ook eens naar mijn Aquarium Stappenplan om een goed aquarium in te richten!

Het houden van een Betta hoeft niet lastig te zijn je zult alleen rekening moeten houden met de ideale leefomstandigheden voor de Kempvis. Er zijn verschillende soorten Betta maar ik geef je tips over het houden van de Betta Splendens, de langvinnige mannelijke soort, aangezien deze het populairste is. 

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Wat zijn de kenmerken van een Betta Splendens?

De Betta Splendens, ook wel bekend als de Siamese vechter, is een van de meest populaire soorten Betta-vissen. Deze vis heeft een aantal opvallende kenmerken, waaronder:

 • Prachtige kleuren: Betta Splendens zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waaronder rood, blauw, groen, paars en zwart, gevlekt, meerdere kleuren door elkaar. Sommige exemplaren hebben zelfs een metallic glans. Eigenlijk worden ze gekweekt in alle kleuren van de regenboog. Dit maakt jouw Betta dan ook een unieke verschijning. 
 • Lange staart en vinnen: De Betta Splendens heeft een lange staart en vinnen, vaak met een gekrulde rand, waaiervormig, of langvinnig, waardoor deze vis een prachtige uitstraling krijgt in het water. Het nadeel van deze lange vinnen is dat ze makkelijk kunnen beschadigen en dat ze veel stroming opvangen. Zorg dus dat de stroming in jouw aquarium niet te hard staat zodat de Betta zich niet vermoeid met alle gevolgen van dien. Meer hier over beschrijf ik bij de beschrijving “Welk filter voor een Betta aquarium”. 
 • Territoriaal: Betta Splendens heeft territoriaal gedrag, voornamelijk richting andere vissen. dus het is beter om ze in een aparte bak te houden en niet samen met andere vissen. Ik raad dit zeker aan, aan beginners. Gevorderden zouden kunnen kijken of een specifieke vis wel samen zou gaan en, wanneer dit niet gaat de soort vis te herplaatsen in een ander aquarium bijvoorbeeld. 
 • Korte levensduur: Betta Splendens leven meestal 2-3 jaar, en soms korter.
 • De Betta heeft een labyrinthstelsel en zuigt zuurstof aan op de oppervlakte. Ze hebben een inefficiënt kieuwstelsel en zijn dus afhankelijk van zuurstof uit de atmosfeer.
Aquarium betta

Leefomstandigheden van een Betta Splendens:

De Betta Splendens komt uit Azie en leeft in kleine poeltjes van bijvoorbeeld rijstvelden en moerassen. Het leefgebied en territorium van een Betta is derhalve niet groot en daarom kan een kleiner aquarium al geschikt zijn voor een Betta vis. Er zijn ook hobbyisten die kweken of meerdere Betta in een aquarium houden. In dit blog behandelen wij dit niet. 

Betta Splendens zijn tropische vissen en doen het het beste in warme omgevingen met een temperatuur tussen 23 en 28 graden. Ze leven dus in ondiepe poeltjes en wateren, variërend van troebel tot helder. Deze poeltjes kunnen dus snel opwarmen en afkoelen. Je kan dus zeggen dat waterverwarming nodig is om een goede temperatuur te bereiken, tenzij je een koukleum bent en standaard stookt op 23 graden in huis. Ikzelf houd mijn Betta vissen altijd op de minimale aanbevolen temperatuur +-23 graden omdat ik merk dat de stofwisseling van vissen en de organische vertering van plantenmaterialen en vissenpoep bij hogere watertemperaturen sneller gaat. Dit resulteert soms in een onstabielere bak. De hoge stofwisseling zorgt voor een kortere levensduur, en deze is al niet erg lang bij een Betta Splendens (2 tot 3 jaar).

Hoe groot moet een Betta aquarium zijn?

Aangezien de Betta Splendens in kleine poeltjes, danwel een niet al te groot territorium bestrijkt hoef je geen groot aquarium te gebruiken om de vis te houden. Een aquarium van minimaal ongeveer veertig centimeter breed is voldoende voor een mannelijke Betta Splendens. Het beste is dus om de vis solitair te houden. Op het internet zie je ook dat Betta’s in kleinere vazen en kommen worden gehouden. Wij raden dit niet aan omdat de leefruimte dan heel erg beperkt wordt en het de vis veel stress oplevert, wat de levensduur verkort. 

Verdere zaken om aan te denken zijn de volgende:

 • Zoals elke vis heeft een Betta Splendens schoon en gezuiverd water nodig. Dit betekent dat het water regelmatig moet worden ververst. In het aquariumstappenplan vind je de stap “aquarium schoonmaken”. Deze zou je als leidraad kunnen gebruiken voor een goede schoonmaakroutine. Immers een schoon aquarium voorkomt ziektes en alg. 
 • Ideaal is om een Betta aquarium of aquascape te voorzien van een goed filter, afhankelijk van de grootte van je aquarium. Lees meer over filters in je Betta aquarium verderop in dit blog. 
 • Het is ook belangrijk om de pH-waarde, de hardheid en de nitraten in het water in de gaten te houden voor de Betta. De ideale PH waarde ligt tussen de 6.5 en 7.5 PH, deze waardes kunnen met regulier leidingwater makkelijk bereikt worden. De ideale hardheid van het water ligt tussen de 4 en 6 KH. Echter zal een Betta Splendens ook in leven blijven wanneer er iets afgeweken wordt van deze waarden. 
 • Betta Splendens kan je het beste solitair houden omdat ze territoriaal gedrag vertonen. Mannetjes vechten met elkaar tot de dood. Afgeraden wordt dus om meerdere mannetjes in 1 aquarium te houden. 
 • Betta Splendens hebben vegetatie nodig in hun bak om zich te verstoppen en om in te rusten. Denk aan grote bladeren van een javavaren of anubias. Verderop in dit blog beschrijven we een aantal planten waar de Betta vis zich thuis bij voelt en die ook nog eens heel erg mooi kunnen zijn in je Betta aquarium/aquascape inrichting
 • Voeding: Betta Splendens eten meestal levend, gedroogd of bevroren voedsel, zoals kleine insecten, wormen etc. In de natuur voeden zij zich met kleine waterinsecten, muggen en muggenlarven. Het is belangrijk om een evenwichtige en gevarieerde voeding te geven. Er zijn verschillende merken voer speciaal voor een Betta. Door een goede voeding help je de Betta fit en mooi op kleur te houden.
 • Betta Splendens hebben niet veel licht nodig, dus in een aquarium met sterk licht zou je schaduwstukken kunnen aanbrengen met je planten, hout of steen, zodat de betta deze kan opzoeken wanneer hij wil. In het stuk over de beste aquariumplanten voor een Betta aquarium, geef ik je dan ook een aantal goede opties aan planten die fijn zijn voor de Betta maar zeer goed gehouden kunnen worden in een aquarium zonder co2 en gedimd licht.

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

betta aquarium
Dit betta aquarium heb ik destijds gemaakt met een relatief klein budget.

Wat voor een aquarium voor een Betta?

Betta’s kunnen dus gehouden worden in een kleiner aquarium. Echter overdrijf dit niet. Ideale maten zijn aquaria zo rond de 40-60 centimeter, Enkele opties hiervoor vind je onder deze alinea. Belangrijk is om bij een open aquarium een glasplaatje te gebruiken omdat een betta er wel eens uit kan springen, Een betta Splendens zal door de langvinnigheid dit niet zo heel snel doen maar een dekruitje (wel met ventilatiegaten!) geeft wel zekerheid. Ook om de temperatuur van de lucht en water zo dicht mogelijk bij elkaar te houden, kan dit belangrijk zijn. Groot verschil in water en luchttemperatuur kan de vis makkelijker ziek maken. 

Inrichten van een Betta Aquarium:

Een inrichting van een aquarium heeft natuurlijk te maken met persoonlijke voorkeur en smaak. 

Om je Betta aquarium een prachtig geheel te maken kan je het beste gebruik maken van natuurlijke materialen. Plastic ornamenten, kasteeltjes en spongebob huisjes ben ik persoonlijk geen fan van. Betere materialen zijn bijvoorbeeld:

Een mooi stuk spiderwood doet het altijd goed. Het stuk spiderwood kan je beplanten met epyfitische planten (planten die op hout kunnen groeien) deze beschrijf ik verderop in dit blog. Let er bij spiderwood op dat dit in het begin nog zal drijven. Verzwaren met een steen of vastplakken met wat kit aan de aquariumbodem zijn manieren om het stuk hout onder water te houden totdat het zich genoeg heeft volgezogen met water. 

 

siamese vechtvis aquarium

Wat voor een aquariumplanten in een betta aquarium?

In een Betta aquarium volstaan een groot aantal planten. Er zijn wat zaken om rekening mee te houden. Omdat een Betta heel erg sterk licht niet echt kan waarderen is het beter om je plantenkeuze hier op aan te passen. Daarbij houden mensen Betta meestal in een wat kleiner aquarium. Planten met bladeren die in verhouding staan tot de grootte van het aquarium zijn dan ook aangeraden. Daarbij is het ideaal als ze met minder licht en zonder de toevoeging van co2 goed om kunnen gaan. Je zou kunnen denken aan kleinere anubiassoorten, bucephelandra soorten, kleine javavarens, kleinere cyptocoryne soorten en kleinere echinodorus soorten. Wanneer je deze planten combineert met een stuk spiderwood en bijvoorbeeld dragonstone/lavasteen en het geheel in een prachtige opstelling weet te vormen heb je ons inziens een mooi betta aquarium! 

Wil jij advies voor wat betreft plantensoorten en of hardscape? Op onze facebookgroep helpen wij je graag! Ook zou je een bericht kunnen achterlaten onderaan deze blog zodat andere mensen kunnen meelezen. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Waterhardheid in een Betta aquarium:

Zoals al was opgesomd houden planten van wat zachter water. Ook aquariumplanten doen het hier goed op, omdat de opname van koolstofdioxide makkelijker wordt. Maar hoe bereik je zachter water? Ten eerste gebruik geen stenen waar veel kalk in zit. In een klein aquarium kan de hardheid dan al snel oplopen. Dragonstone of lavasteen is hiervoor een ideale optie. Een osmoseapparaat kan ook uitkomst bieden. Hiermee vorm je jouw leidingwater om tot zacht water met een hardheid van 0. Dit kan je dan weer aanlengen met KH (hardheid) en GH poeders of deels met regulier leidingwater.

Welke aquariumbodem in een betta aquarium?

Regulier fijn grind is een goede optie in een betta aquarium. zeker wanneer je veel planten gebruikt die zich aan hout of steen hechten. Wil je meer lezen over aquariumbodems bekijk lees dan eens mijn blog over aquariumbodems Simpelweg heb je dan geen voedingstoffen in de bodem nodig. Grind is een inerte bodem, het geeft geen stoffen af aan het water en neemt geen stoffen op. Ook aquasoil kan een optie zijn. Actieve aquasoils verlagen vaak (tijdelijk) de hardheid (KH( en zuurheid (PH) van het water in voor aquariumplanten ideale omstandigheden. Dit effect zal echter tussen een aantal maanden en een jaar af gaan nemen. Wanneer je veel planten gebruikt die voeding uit de bodem nodig hebben is aquasoil een zeer geschikte oplossing. Het gaat jaren mee zeker wanneer je na verloop van tijd, wanneer de bode, zijn werking velriest en voedingsarmer wordt, enkele voedingstabs in de bodem plaatst, 

Wat voor een aquariumfilter gebruk je in een betta aquarium?

Zoals eerder al verteld houden kempvissen nou eenmaal niet van veel (oppervlakte)stroming. De Betta Splendens die wij graag aanschaffen hebben veelal lange vinnen. Door teveel stroming toe te voegen zal de vis de plek met minste stroming opzoeken en daar stil blijven liggen. Niet de bedoeling natuurlijk. 

 

Een klein intern filtertje of een hang on filter met aanpasbare uitstromingshoeveelheid zijn daarom geschikt. Ook een extern filter zou kunnen zolang je de stroming maar aan kan passen zodat de Siamese vechtvis zich vrij voelt in het aquarium. Wanneer je het aquarium ruim beplant, de Betta niet overvoert en wekelijks het aquarium schoonmaakt met een waterwissel (probeer zoveel dezelfde temperatuur aan te houden met nieuw water), volstaat een klein filtertje prima. 

 

kempvis

Voeg ik co2 toe in een Betta aquarium?

Het toevoegen van koolstofdioxide is voor aquariumplanten altijd een groot pluspunt. Wanneer voeding en licht ook in balans zijn zullen de planten weelderig groeien. Door deze gezonde groei ontstaat er weinig bladrot in een aquarium, wat een trigger kan zijn voor algensoorten. Wekelijks onderhoud aan de planten (dode bladeren wegknippen en wanneer de planten te groot worden gedeeltelijk terugsnoeien) voorkomt ook veel ellende. Is CO2 een verplichting? Nee zeker niet, Wanneer je zonder CO2 een aquarium opstart zul je vooral goed slagen als je de juiste planten uitkiest en licht en voeding met mate toedient. Elk aquarium is anders en er moet vooral gelet worden op de groei van de planten. 

Vanwege het Labyrinthstelsel zal een Betta vis minder last hebben van een te hoog CO2 gehalte, echter zal je altijd moeten opletten dat je CO2 in de juiste dosering toedient,.

Conclusie Betta Aquarium

Een Betta aquarium is zeer geschikt voor beginnende aquarianen die geen honderden euro’s uit willen geven aan een prachtig aquarium. Je kan het zo gek maken als je wilt. Je zult alleen wel moeten nadenken over welke inrichting werkt met welke randapparatuur. Elk aquarium is uniek dus laat je zeker adviseren hier in. Ons inziens is een wat kleiner aquarium met een intern filter of hang on filter, planten die met zeer weinig licht om kunnen gaan, spiderwood en dragonstone een zeer goede start.  CO2 toevoegen is hierin optioneel maar zal zeker goud waard zijn voor weelderige plantengroei. Uiteraard in combinatie met een goede plantenvoeding.

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze facebookcommunity!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

4 reacties

 1. Nico Knol schreef:

  Leuk stukje. Twee reacties mijnerzijds.
  1. De link naar de aquasoil geeft een 404 error.
  2. Je spreekt wel over verwarming, maar nergens een voorbeeld.

 2. Hey Nico! Bedankt voor je feedback, ik ga de link aanpassen! Vwb de verwarming volstaat staafverwarming. Je kan denken aan het merk Eheim, Oase, JBL etc. wanneer je een extern filter hebt is het zelfs mogelijk om een inline verwarmer te kopen die je aansluit op de filterslang scheelt toch weer een stukje techniek dat zichtbaar is in je aquarium. Groeten.

 3. Ik heb al een paar maanden 5 kardinaaltetra in een aquarium. Nu heb ik gisteren 1 mannetjes bèta erbij gedaan.
  Het rare is nu, dat de terras hem steeds pikken in zijn staart. Wat kan ik hier tegen doen?
  Graag een reactie van u.

  1. Hoi Irma, wat vervelend dat de staart van de Beta aangetast wordt. Excuses voor het late antwoord. De site heeft wat minder aandacht gehad de laatste tijd. Ik denk dat er weinig anders op zit dan de Beta solitair te houden. Vr. Gr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *