[flexy_breadcrumb]

Welk Filter kiezen in je aquarium?

Een makkelijk overzicht van soorten filters voor je beplante aquarium of aquascape

In deze stap beschrijf ik de meest populaire soorten van filtering voor een beplant aquarium en beschrijf ik voor je wat hun voor- en nadelen zijn, zodat jij een goede keuze kan maken. Een goede filtering en waterflow zijn heel erg belangrijk om CO2 en plantenvoedingstoffen door je hele aquarium te voeren. Ook is het heel erg belangrijk dat organisch afval afgevoerd wordt en opgezogen wordt door het filter. 

Bij veel complete (budget) aquaria sets zit een filter en verlichting inbegrepen. Helaas hebben deze filters vaak weinig filtercapaciteit en filterinhoud en zijn soms dus niet voldoende om je aquarium goed schoon te houden en om een sterke bacteriekolonie op te bouwen. Vraag zeker om advies hier in als je twijfelt!

Het meest gebruikt worden de interne of externe aquariumfilters. Deze heb je in vele verschillende merken en maten.

Daarbij is het filtermateriaal in de filter ook van belang. Belangrijk is om, behalve een fijne spons, je filter ook te voorzien van poreus materiaal, als Seachem Matrix of ander poreus materiaal voor maximale bacteriehuisvesting. Hierin kunnen de bacteriën (wist je nog? Stikstofcyclus?) die voor de omzet van, afvalstoffen naar nuttige stoffen zorgen, zich dus huisvesten. 

Verder zorgt een filter voor verplaatsing van water. In dit water zitten jou twee belangrijke vrienden namelijk CO2 en Voedingstoffen zoals Nitraat en Fosfaten. Door de verplaatsing komen zij dan ook door het hele aquarium. Zorg dus altijd dat er voldoende stroming is, maar overdrijf dit ook weer niet.

Wil je precies weten hoeveel? Lees dan zeker verder in deze stap maar besef ook dat elke aquarium uniek is en maatwerk vereist. Ik geef je echter wat goede tips!

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Wat is het Beste Filter in een Aquarium?

Okay dus welk aquariumfilter is het beste voor jou? Deze vraag is wat lastiger te beantwoorden dan een bepaald filter aan te wijzen. Om een grotere kans van slagen te hebben met dit Aquarium Stappenplan zou je al snel voor een buitenfilter kunnen kiezen. De voordelen van een extern aquariumfilter zijn het grotere filteroppervlak, krachtigere filtering en dat ze geen ruimte innemen in je aquarium. Je moet echter wel de ruimte hebben om het apparaat buiten je aquarium kwijt te kunnen.

Heb jij een compleet aquarium gekocht en zit daar een intern filter bij of misschien zelfs een hang-on filter?

Niet direct een groot probleem, deze kunnen prima werken wanneer je bewust bent van hun beperkingen en een ruime beplanting en een laag visbestand aan houdt.

Het aquarium kan wat sneller uit balans raken met een intern filter/hang on filter. Er kan snellere vervuiling/dichtslibben van filtermateriaal ontstaan waardoor bepaalde bacterieen geen zuurstof meer aangevoerd krijgen en afsterven. 

Hier moet een (beginnend) hobbyist zich zeker bewust van zijn. Verderop in deze stap geef ik je gericht advies hoe deze problemen voor te zijn. 

aquarium filter
Een extern aquariumfilter geschikt voor grotere aquaria

Welk aquarium filter moet je kiezen?

In de aquariumhobby zijn er 3 soorten filters die veel gebruikt worden. Er zijn meerdere manieren van filtering maar de 3 soorten die ik noem zijn uitermate geschikt voor starters en worden in 90% van de gevallen gebruikt door beplante aquariumhouders en aquascapers.

– Intern filter (In kleinere aquaria tot aan 60 liter )
– Extern filter ( voor grotere aquaria vanaf 50 a 60 liter)
– Hang-on filter (Nano aquaria tot aan 40 liter)

De keuze voor een aquarium filter maak je aan de hand van de bruto inhoud van het aquarium, het aantal (snel)groeiende planten en de aquariumbewoners. Zo zal een aquarium met veel snelgroeiende planten en heel weinig vissen minder vervuilend zijn en meer “zelfreinigend” dan een aquarium met wat minder planten en veel vissen.

Het is verstandig, wanneer je op zoek bent naar een filter, de soorten aquarium filters te vergelijken op filterinhoud, debiet (uitstroom liters per uur), prijs en formaat.

Houd in ieder geval als richtlijn aan dat het totaal aantal verplaatste liters water per uur minimaal 4 tot 6 keer de aquarium inhoud mag zijn. Hiermee gaat het water meerdere keren per uur langs het filter en (afhankelijk van je filtermateriaal) wordt het water goed gefilterd.

soort filter in je aquarium
Een klein intern filter. Geschikt voor kleine aquaria.

Welke Filtermedia in je Filter?

Vaak zijn filters al voorzien van filtermedia. . Over het algemeen is dat prima voor de beginner om te starten met ons stappenplan (veel planten, licht visbestand).

Mocht je behoefte hebben aan meer kennis over filtermaterialen en hun werking en je filter optimaal inrichten om meer er meer resultaat uit te halen? Lees dan eens de blog over Filtermaterialen Aquarium.

Heb jij een tweedehands filter met oud filtermateriaal of wil je je filter optimaal inrichten kijk dan ook eens naar de filmpjes van “Pondguru” op youtube.

Hij legt haarfijn uit wat een goede opbouw van je filter is en heeft alle merken filters wel een behandeld in 1 van zijn video’s.

Een goede opbouw is als eerste mechanische filtering (sponsen/filterwatten), daarna biologische filtering (keramische pijpjes, poreus materiaal) en (optioneel) chemische filtering (actieve kool of bepaalde harsen).

Beste aquarium filter kiezen
Een hang on filter kan je mooi wegwerken achter je aquarium. Dit zorgt voor extra ruimte in je aquarium! Vaak hebben ze wel een klein filteroppervlak. Goed geschikt voor nano scapes.

Hoe vaak je aquariumfilter verschonen?

De meest gemaakte fout van beginners is dat ze periodiek hun filter compleet reinigen. Dit is funest voor de opbouw van de stikstofcyclus.

Het filtermateriaal van je aquarium filter raak je zo weinig mogelijk aan. Je maakt deze pas schoon als je merkt dat de uitstroom van het filter minder wordt of 1 keer in de 3 maanden (algemene richtlijn, elke aquarium is uniek in zijn vuilbelasting). Het schoonmaken dient ook zeer voorzichtig te gebeuren. Sponzen dienen lichtjes afgespoeld te worden. Poreus materiaal zoals steentjes, pijpjes etc. mogen zelfs met rust gelaten worden.

Haal hier wel eventuele dikke bruinalg of grote stukken afval tussenuit.

In het poreuze materiaal huisvesten zich namelijk de meeste bacteriën. Mocht jij je filter te grondig hebben schoongemaakt ontstaat er weer een nieuwe cyclus van bacteriën, je krijgt dan vaak de witte waas terug en er zou eventueel weer een ammonia of nitrietpiek kunnen ontstaan. Een nitrietpiek denk je?! Wat is dat nou weer. Dit hebben ik deels beschreven in de blogs Nitriet Aquariumstikstofcyclus maar zal ook uitgelegd worden in stap 14 “Indraaien van Aquarium”.

Stroming in je Aquarium; stel je filteruitstroom goed in

Er is veel discussie over de optimale positie van je aquariumfilter in en uitstroom ten behoeve van optimale stroming.

Een goede richtlijn is dat alle planten een klein beetje bewegen en je vissen normaal kunnen zwemmen.

Wat ook belangrijk is, is dat je de uitlaat van je filter een lichte rimpeling in het wateroppervlak creëert. Hierdoor blijft je wateroppervlak in beweging en komt er zuurstof in het water voor de vissen. Er vind een natuurlijke gasuitwisseling plaats.

Zorg niet voor teveel rimpeling, want als je CO2 toevoegt zal dat namelijk sneller uit het aquariumwater vervliegen en dit is weer minder goed voor de planten omdat er CO2 tekorten kunnen ontstaan. 

Heb jij met alleen je filter geen goede stroming en vuilopbouw in een bepaalde hoek van je aquarium? Dan heb je last van een “deadspot” in je aquarium. Zo’n plek kan voor (plaatselijke) algen zorgen zoals blauwalg

Geen ramp je zou eventueel, als de grootte van je aquarium het toelaat, een klein intern filtertje verdekt kunnen plaatsen maar ook een skimmer of een stromingspompje zijn goede opties. 

Conclusie welk Aquariumfilter kiezen:

Best wat informatie over welk filter je moet kiezen toch? Hieronder nog even een korte samenvatting! Twijfel jij over welk filter geschikt is voor je aquarium, over de juiste flow en of je een goede rimpeling in het oppervlaktewater hebt, maak dan zeker eens een berichtje aan in onze Facebook community!

  • Denk na welk filter voor jouw aquarium geschikt is. Als de portemonnee, plek, en de grootte van het aquarium het toelaten ga dan voor externe filtering.

  • Zorg altijd voor een filter die minimaal 4 tot 6 keer de inhoud van het aquarium filtert per uur. Dit wordt aangegeven bij de specificaties van het filter.

  • Denk na over het filtermateriaal wat in jouw filter zit. Lees eens de blog: Filtermaterialen Aquarium

  • Zorg voor een goede doorstroming in je gehele aquarium. Dit hoeft geen wildwaterbaan te zijn. Een goede richtlijn is dat stengelplanten lichtjes bewegen maar dat vissen nog gewoon prima kunnen zwemmen. 

  • Heb je last van een deadspot en krijg je deze met het aanpassen van je uitstroomrichting niet weg, zou je kunnen overwegen om wat extra plaatselijke stroming te creëren. Dit kan met een aquariumskimmer, stromingspompje of klein intern filtertje als je aquariumgrootte het toelaat. 

Je kan door naar de volgende stap! Liever een stap overslaan of teruglezen? Het kan allemaal! 

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!