[flexy_breadcrumb]

Welk Filter kiezen in aquarium?

Een makkelijk overzicht van filters voor aquaria

Het meest gebruikt worden de interne of externe aquarium filters. Deze heb je in verschillende merken en maten.
Daarbij is het filtermateriaal ook van belang. Belangrijk is om, behalve een fijne spons, je filter ook te voorzien van poreus materiaal, als Seachem Matrix of ander poreus materiaal voor maximale bacteriehuisvesting. Hierin kunnen de bacteriën (wist je nog? Stikstofcyclus?) die voor de omzet van, afvalstoffen naar nuttige stoffen zorgen, zich dus huisvesten. 

Verder zorgt een filter voor verplaatsing van water. In dit water zitten jou twee belangrijke vrienden namelijk CO2 en Voeding. Door de verplaatsing komen zij dan ook door het hele aquarium. Zorg dus altijd dat er voldoende stroming is. Wil je precies weten hoeveel? Lees dan verder in deze stap!

WIL JIJ DIRECT AAN DE SLAG? IK HEB EEN AANTAL HANDIGE PRODUCTEN VOOR JE UITGEZOCHT:

Beste Filter Aquarium?

Filter in aquarium
Een extern filter in je aquarium is vaak de beste keuze. Een extern filter heeft een groot filteroppervlak ideaal voor je bacteriekolonie. Vanaf 60 liter raad ik een extern filter aan.

Okay dus welk aquariumfilter is het beste voor jou? Om het stappenplan tot een succes te brengen zou je al snel voor een buitenfilter kiezen. Voordelen zijn het grotere filteroppervlak en dat ze geen ruimte innemen in jou aquarium. Je moet echter wel ruimte hebben om het apparaat kwijt te kunnen. Heb jij een compleet aquarium gekocht en zit daar een intern filter in? Geen probleem, deze werken ook naar behoren wanneer je een ruime beplanting en een laag visbestand aan houdt. De boel kan echter sneller uit balans raken (snellere vervuiling van het filtermateriaal) dan met een extern filter. Natuurlijk speelt geld en het formaat van jouw aquarium mee. Weet je niet welk filter je moet kiezen? Kijk eens bij de handige links boven- en onderaan deze pagina. 

soort filter in je aquarium
Een klein intern filter. Goed voor kleine aquaria. Voordeel: Ruimtebesparend. Nadelen: Weinig filteroppervlak en neemt ruimte in je aquarium in.

Welk aquarium filter kiezen?

In de aquariumhobby zijn er 3 soorten filters die veel gebruikt worden. Er zijn meerdere manieren van filtering maar de 3 soorten die ik noem zijn uitermate geschikt voor starters en worden in 90% van de gevallen gebruikt door aquariumhouders en aquascapers.

– Intern filter (voor kleine aquaria tot 50 a 60 liter)
– Extern filter ( voor grotere aquaria vanaf 50 a 60 liter)
– Hang-on filter (Nano aquaria)

De keuze voor een aquarium filter maak je aan de hand van de bruto inhoud van het aquarium, het aantal (snel)groeiende planten en de aquariumbewoners. Zo zal een aquarium met veel snelgroeiende planten en heel weinig vissen minder vervuilend zijn en meer “zelfreinigend” dan een aquarium met weinig planten en veel vissen. Het is verstandig de soorten aquarium filters te vergelijken op inhoud, debiet (uitstroom liters per uur), prijs en formaat.

Houd in ieder geval als richtlijn aan dat het totaal aantal verplaatste liters water per uur minimaal 4 tot 6 keer de aquarium inhoud mag zijn. Hiermee gaat het water meerdere keren per uur langs het filter en (afhankelijk van jou filtermateriaal) wordt het water goed gefilterd.

Beste aquarium filter kiezen
Een hang on filter kan je mooi wegwerken achter je aquarium. Dit zorgt voor extra ruimte in je aquarium! Vaak hebben ze wel een klein filteroppervlak. Goed geschikt voor nano scapes.

Welke Filtermedia in je Filter?

Vaak zijn filters al voorzien van filtermedia. Deze zijn over het algemeen prima. Mocht je echter behoefte hebben aan meer kennis over filtermaterialen en hun werking? Lees dan deze blog: Filtermaterialen Aquarium. Voor slagen van het stappenplan volstaat het reguliere filtermateriaal soms niet. Wanneer jij filter enkel sponzen bevat, raadt ik je aan om de inhoud aan te passen! Heb jij een tweedehands filter met oud filtermateriaal of wil je je filter optimaal inrichten kijk dan eens naar de filmpjes van “Pondguru” op youtube. Hij legt haarfijn uit wat een goede opbouw van je filter is. Een goede opbouw is als eerste mechanische filtering, daarna biologische filtering en daarna chemische filtering.

Hoe vaak je aquariumfilter verschonen?

Het filtermateriaal van jouw filter raak je zo weinig mogelijk aan. Je maakt deze pas schoon als je merkt dat de uitstroom van het filter minder wordt of 1 keerin de 3 maanden (algemene richtlijn, elke aquatrium is uniek in zijn vuilbelasting). Het schoonmaken dient ook voorzichtig te gebeuren. Sponzen dienen lichtjes uitgespoeld te worden. Poreus materiaal zoals steentjes, pijpjes etc. mogen zelfs met rust gelaten worden. Haal hier wel eventuele dikke bruinalg of detritus tussenuit. Hierin huisvesten zich namelijk de meeste bacteriën. Mocht jij je filter te grondig hebben schoongemaakt ontstaat er weer een nieuwe cyclus van bacteriën, je krijgt dan vaak de Witte waas weer terug en er zou eventueel weer een ammoniak of nitrietpiek kunnen ontstaan. Een nitrietpiek denk je?! Wat is dat nou weer. Dit hebben ik deels beschreven in de stikstofcyclus maar zal ook uitgelegd worden in stap 14 “Indraaien van Aquarium”.

Stroming in je Aquarium; stel je filteruitstroom goed in

Er is veel discussie over de optimale positie van jouw aquariumfilter in en uitstroom ten behoeve van optimale stroming. Een goede richtlijn is dat alle planten een klein beetje bewegen en jou vissen normaal kunnen zwemmen. Wat ook belangrijk is, is dat je de uitlaat van jouw filter een lichte rimpeling in het wateroppervlak creëert. Hierdoor blijft jouw water in beweging en komt er zuurstof in het water voor de vissen. Echter zorg niet voor teveel rimpeling! De CO2 zal dan namelijk sneller uit het aquariumwater vervliegen en dit is weer minder goed voor de planten! Ook zorgt dit voor PH-schommelingen. Heb jij met alleen jouw filter geen goede stroming? Bedenk dan eens aan mogelijkheden als een skimmer of stromingspomp. Over deze twee apparaatjes zal in de toekomst nog zeker een blog gaan volgen.

Enorm veel informatie over filtering in jouw aquarium he?

SOORT FILTER SAMENGEVAT:

  • Denk na welk filter voor jouw aquarium geschikt is. Als de portemonnee, plek, en de grootte van het aquarium het toelaten ga dan voor externe filtering.

  • Zorg altijd voor een filter die minimaal 4 tot 6 keer de inhoud van het aquarium filtert per uur. Dit wordt aangegeven bij de specificaties van het filter.

  • Denk na over het filtermateriaal wat in jouw filter zit. Lees eens de blog: Filtermaterialen Aquarium

  • Zorg voor een goede doorstroming in je gehele aquarium. Dit hoeft geen wildwaterbaan te zijn!! Een extra stromingspompje of skimmer biedt vaak al uitkomst.