Sierslakken in je Aquarium

De persoonlijke top 5 Aquarium Sierslakken van Frank Vugts

Sierslakken zijn een heel nuttige en attractieve aanvulling in je aquarium of aquascape. Ze zijn mooi, grappig en zeker ook nuttig. Sierslakken staan namelijk aan de top van alg etende soorten. Ze eten diverse soorten algen dit verschilt wel eens per slak. Heb jij baardalg, puntalg, staghornalg of groene draadalg? Kijk dan ook zeker naar de andere oplossingen in de blogs.  Sommige slakken eten zelfs relatief grote hoeveelheden, maar ze kunnen nooit beschouwd worden als de oplossing voor de oorzaak van je algenprobleem. Slakken zijn voorzichtig en beschadigen je aquariumplanten niet. Ook hebben ze nauwelijks invloed op de belasting van je aquarium of aquascape. Goed, hieronder dus mijn persoonlijke TOP 5 met een kleine toelichting. Lees vooral verder!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

1. Vittina waigiensis of Rode neritina renslak

Rode Renslak

Deze Filipijnse slak uit de algetende Neritina groep is mogelijk een van de mooiste slakken voor in een aquascape. Hij heeft een patroon van gekleurde banden die een dessin dragen en zijn daardoor zeer opvallen. Het dessin en het patroon kunnen per slak variëren waardoor de dieren individueel herkenbaar zijn. Deze combinatie van eigenschappen maakt deze soort favoriet.

Koop de Rode Neritina Renslak hier

2. Clithon corona of Geweislak

clithon slak

De Clithons komen in Oost en Zuid-oost Azie voor. Ze zijn net als de Neritinas goede algeneters, maar de Clithons hebben nog een leuke feature! Hun huisjes hebben herkenbare buisvormige uitsteeksels. Clithons zijn ook variabel van kleur en patroon en dus ook individueel herkenbaar. Sommige hebben geen patroon, andere hebben puntjes of streepjes. Je zou denken dat Clithons vast komen zitten met hun ‘gewei’, maar net als alle slakken zijn ze heel erg handig in het nemen van obstakels en komen ze vrijwel nooit in de problemen.

Koop de Clithon Geweislak hier

3 Neritina Natalensis of Zebra renslak

zebraslak aquarium

De Zebra renslak komt, zoals de wetenschappelijke naam verraad uit Afrika. Ze komen voor in zoet- en brak water gebied aan de Oost-kust. De Zebra renslak heeft een spectaculair streepjes patroon. De kleuren zijn niet erg variabel, maar de breedte van de streepjes wel. De Zebraslakken zijn niet zo opvallend als de Vittinas, maar toch zeer goed herkenbaar. Deze slak zou mijn voorkeur hebben als ik op zoek was naar een harde werker die niet zo in het oog springt.

Koop de Zebra Renslak hier

4. Taia naticoides of Piano slak

piano slak

De Piano slak komt voor op Birma. Het is een stevige robuuste soort van ongeveer 3 cm die zich voedt met wat hij maar kan vinden. Afval, plantenresten, overgebleven voer en af en toe een algje, worden graag gegeten. Het huisje van de Pianoslak is voorzien van een grove structuur. Daardoor zijn ze wat gevoeliger voor de aangroei van alg wat naast goede camouflage een leuk decoratief effect kan hebben. In tegenstelling tot de soorten uit de top 3 laat de Pianoslak graag wat meer van zichzelf zien. Het huisje wordt wat hoger gedragen waardoor de kop, mond en ogen goed zichtbaar zijn. de Pianoslak is een zeer bijzondere slak voor in je aquarium of aquascape

Koop hier de Pianoslak

5. Filopaludina Martensi of Witte wonderslak

witte wonderslak

Deze slak is de duurste uit de top 5. Hij is door zijn grootte van 5cm en witte huisje wel de opvallendste best zichtbare slak in je aquascape. De Wonderslak komt voor in verscheidene delen van Zuid-Oost Azië, maar de kleur verschilt wat per regio. Deze opvallende witte slak komt voor in Thailand. Ze eten voerresten, zachte algen en detritus. Ze zijn zelfs in staat van het wateroppvervlak te eten!

Koop de Witte Wonderslak hier

Sierslakken voor je aquarium kopen? Ik geef je nog wat tips

Er is wel een punt van aandacht nodig bij het houden van slakken. Sierslakken zijn niet zelden drager van planaria. Het is daarom raadzaam sierslakken niet zomaar in een aquarium of aquascape zonder vis te zetten. Er zijn diverse soorten vissen die graag planaria eten en het probleem voor je kunnen oplossen. Het lijkt overbodig te vermelden dat slak-etende vissen niet gecombineerd moeten worden met sierslakken. Planaria kunnen NIET met een anti-worm middel worden bestreden zoals Flubenol.  Sterker nog, na de behandeling zal de bak nog maanden lang onleefbaar zijn voor sierslakken. Wees voorzichtig.

De beste drie sierslakken voor algbestrijding kunnen geen jongen krijgen in zoet water. Ze leggen hun eieren op drijfhout wat naar zilter water drijft. Daar komen de eieren dan snel uit. De jonge slakjes migreren terug naar het zoete water. In je aquascape zullen de slakken wel eieren leggen, maar niet vermenigvuldigen. De witte eitjes in je aquascape kun je het best verwijderen. Veel sierslakken zullen niet permanent onder water te vinden zijn en kunnen geruime tijd buiten het water verblijven. In het aquarium doen ze dat ook wel eens.Het is daarom belangrijk de slakken in de gaten te houden of het aquarium van een dekruit te voorzien.

torenslak aquarium
Thiara Scabra. Niet in deze TOP 5 maar wel een schitterende slak.

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Aquarium Sierslakken nog hulp nodig met je keuze?

Al met al zullen sierslakken de attractieve waarde van jouw aquarium of aquascape flink vergroten. Ze geven kleur, beweging en hebben bovendien een zeer goede biologische functie. 

Hopelijk heb je wat aan mijn TOP 5 gehad. Zo niet? Je kan me vinden in de Facebookcommunity! Succes!

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *