SNELGROEIENDE AQUARIUMPLANTEN TOP 5

een selectie van de mooiste snelgroeiende aquariumplanten

In deze blog vertel ik je wat snelgroeiende aquariumplanten zijn, namelijk aquariumplanten met een snelle groeiwijze. Dit brengt allerlei voordelen met zich mee.  Ik geef je mijn persoonlijke top 5 van mooie en snelgroeiende aquariumplanten. Benieuwd? Lees vooral verder! Wil je meer informatie lezen over aquariumplanten lees dan ook zeker eens de andere blogs zoals deze  top 10 makkelijke aquariumplanten.

Wat zijn snelgroeiende planten?

Snelgroeiende aquariumplanten zijn meestal stengelplanten met een snelle groeiwijze. Het zal je opvallen dat bijna elke blog of website over het opstarten van een nieuw aquarium adviseert een paar snel groeiende planten te nemen, naast de trager groeiende planten. Maar ik hoor je denken waarom dan? 

Hieronder wat voordelen:

  • Ze geven je nieuwe bak snel een volgroeid uiterlijk met hun rappe groeitempo. De rest van de planten kan dan in hun eigen tempo groeien en zo blijf je niet weken kijken naar een nog bijna lege bak.
  • Om te groeien heb je brandstof nodig en bij snelgroeiende aquariumplanten is het niet anders. Ze nemen snel en veel voedingstoffen op en dat heeft een goede bijwerking. Zo blijven er geen voedingstoffen over in het water en maak je het algen een stuk moeilijker om te overleven.  
  • Snelgroeiende planten filteren veel afvalstoffen uit het water en ondersteunen daarmee de bacteriën in je filter. Filtering van afvalstoffen zorgt er voor dat dit niet in de waterkolom blijft en algen triggert. Snelle groeiers zijn dus enorm belangrijk voor de balans in je aquarium.
  • Ze produceren veel zuurstof, wat je vissen zeer op prijs stellen.

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Hieronder mijn top 5 snelgroeiende aquariumplanten:

1. MYRIOPHYLLUM RORAIMA

Myriophyllum roraima

Deze Myriophyllum soort is  vermoedelijk afkomstig uit de Braziliaanse staat Roraima. Deze fijnbladige plant krijgt bij plaatsen onder water een mooie oranjegele tot bruinrode kleur. De plant groeit erg snel en is gemakkelijk te houden.  Roraima wordt het best gebruikt in de achter- of middengrondzonde. De plant kan erg lang worden en veel stengels bij elkaar levert een prachtig fijnbladig schouwspel. Als snelle groeier kan het worden gebruikt om bij de opstart van nieuwe aquaria te vergemakkelijken. Myriophyllum sp. “Roraima” kan zelfs als kamerplant op de vensterbank emers gekweekt worden en je kunt hem ook buiten houden tijdens het warme seizoen. Hoe meer licht en CO2 hoe compacter maar sneller deze plant groeit. 

Deze plant is niet breed beschikbaar bij verkoopadressen maar er zijn meerdere hobbyisten op ons forum die hem graag naar je opsturen! Er zijn ook andere Myriophyllum soorten die de zelfde eigenschappen hebben! Zoals de Myriophyllum Aquatica.

2.Hydrocotyle leucocephala (Braziliaanse Klimop)

Braziliaanse Klimop
bron: Benjamin Stofferus

Een zeer makkelijke en leuke plant voor in je beplante aquarium. De Braziliaanse klimop stelt weinig eisen qua hardheid en zuurheid. Ook heeft deze plant niet persé CO2 toevoeging nodig. Qua plantenvoeding is deze plant ook niet echt kieskeurig en zal voornamelijk zijn voeding uit de waterkolom halen. Een prima plant om als snelgroeier in te zetten. Het mooiste effect geeft hij wanneer je hem aan de zijkanten van je aquarium plaatst. 

3. Pogostemon quadrifolius

Pogostemon Quadrifolius

De Pogostemon Quadrifolius is een zeer makkelijke plant die veel zijscheuten maakt en snel mooie volle bossen creëert. Hij is niet zo kieskeurig wat betreft licht of toevoeging van CO2. Toevoegen hiervan zal de compactheid en weelderigheid beïnvloeden. Hij doet het goed op wat minder licht en sterker licht zal mooie paarse verkleuring opleveren in de toppen. De plant is zeer makkelijk te vermeerderen door zijscheuten en toppen opnieuw te planten. 

4. LIMNOPHILA HETEROPHYLLA

Limnophila Heterophylla

Limnophyla Heterophylla is een makkelijke aquariumplant maar zal het mooiste groeien wanneer hij voldoende licht krijgt. Hij lijkt sterk op de Sessiliflora en deze soorten worden nog wel eens door elkaar gehaald. Ook deze plant stelt niet al te veel eisen. Zoals elke aquariumplant zal hij natuurlijk een voedingsrijke bodem, zoals aquasoil, growcaps en CO2 zeer waarderen. Hij kan echter ook prima op een zandbodem, zonder CO2 toevoeging gehouden worden mits er voldoende fertilizer in de waterkolom aanwezig is. 

5. LImnophilla sessiflora

Limnophila Sessiliflora snelgroeiende aquariumplant

Éen van de makkelijkste snelgroeiende beginnersplanten die eigenlijk in elke speciaalzaak wel te verkrijgen is….. De Limnnophila Sessiliflora!

Limnophila Sessiliflora stelt weinig eisen aan waterkwaliteit. De plant komt uit Zuidoost-Azië en groeit ook bij weinig licht. Stengels groeien snel en worden tot 40cm hoog.

Onder slechte lichtomstandigheden worden de internodiën (stukken steel tussen de kransbladeren) langer. Hij komt het beste tot zijn recht wanneer hij met een groep bij elkaar geplaatst wordt.  Lange stengels kunnen worden afgeknipt en de toppen kunnen weer in de bodem worden gestoken. Speel ook met hoogtes qua plant. Plant de kleinste toppen vooraan en hogere toppen achteraan.  Ook deze plant kan ingezet worden om een opstartend aquarium te ondersteunen.

Hoe vaak moet je snelgroeiende aquariumplanten snoeien?

Zoals de titel van deze blog al aangeeft groeit deze categorie planten erg snel. De groeisnelheid wordt beinvloed door licht, co2 en voeding. Hoe meer, hoe sneller de planten zullen groeien. Dit resulteert in regelmatig snoeien. Zelf heb ik de Myriophyllum Roirama en de Limnophilla Sessiliflora in mijn 196 liter aquarium staan. Ik snoei ze elke week. Waarom? Als ze te groot worden nemen ze licht weg van de andere planten in mijn bak en ook zwemruimte voor de vissen. Ik steek de toppen weer terug in de bodem en maak daarmee een mooie volle bos planten. Hiermee camoufleer ik ook de afgeknipte stengels.

Maar planten met een stevige steel kun je ook laten doorgroeien, zodat ze boven het wateroppervlak uit gaan steken. Aquariumplanten hebben vaak een andere groeiwijze boven- en onder water en kunnen zelfs prachtig gaan bloeien, zoals Pogestomon soorten. Vooral bij open bakken geeft dit een zeer natuurlijke uitstraling. ,

Welke voedingstoffen hebben snelgroeiende aquariumplanten nodig?

Net als elke plant hebben ook aquariumplanten voeding nodig om te kunnen groeien. Om de wortelgroei te stimuleren kun je een aquasoil of wanneer je een zandbodem hebt voedingstabs gebruiken. Zeker als ze net geplant zijn stellen ze dit zeer op prijs. Daarnaast is het raadzaam om een complete plantenvoeding te gebruiken. CO2 toevoegen geeft de mooiste en gezondste groei maar het hoeft niet bij deze 5 planten.  Onze tip is ook om een aquarium van veel planten te voorzien, om maximale balans te creëren. 

Al aan een goede bodem gedacht?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan