CO2 TOEVOEGEN AQUARIUM

WAAROM CO2 toevoegen IN je AQUARIUM?

In deze stap leg ik jou de basis uit van CO2 toevoegen in een aquarium. Het is namelijk een essentiële stap bij het beginnen van een aquarium om jezelf af te vragen of CO2 toedienen nodig is in je aquarium. CO2 toedienen biedt altijd voordelen in elk beplant aquarium. 

CO2 in een aquarium zorgt namelijk voor gezonde planten die weelderig groeien en daarmee een mooi en helder aquarium. Natuurlijk zijn andere factoren zoals verlichting, filtratie, plantenvoeding en onderhoud ook hele belangrijke factoren. 

Ik ben heel eerlijk, dit is misschien wel het lastigste gedeelte uit het stappenplan, met wat moeilijke termen. Wil je meer advies? Meld je aan en word gratis lid van onze FacebookcommunityWil je een kwaliteit CO2 set? We hebben een paar sets voor je opgezocht.

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

 WAT IS CO2 IN EEN AQUARIUM?

CO2 oftewel koolstofdioxide is een gas en van nature aanwezig in onze atmosfeer. CO2 is voor (water)planten heel belangrijk en 1 van de belangrijkste elementen om te groeien. Planten gebruiken namelijk CO2 bij de fotosynthese. Bij de fotosynthese in een aquarium zijn verder nog water en (zon)licht nodig. Planten nemen via hun bladstructuur het aanwezige CO2 en licht op en zetten dit om in glucose en zuurstof.

In je aquarium zie je dit proces vaak niet, maar wanneer het water verzadigd raakt met zuurstof, vormen zich kleine ronde belletjes op het blad van de waterplanten. Assimilatie heet dit! Prachtig toch hoe de natuur werkt?

WAAROM CO2 TOEVOEGEN IN AQUARIUM?

Nu je weet dat planten dus CO2 nodig hebben, zie je waarschijnlijk ook het belang van toevoegen hiervan. Zoals al beschreven komt CO2 van nature voor in de atmosfeer, maar ook in water. Uiteraard niet in de hoeveelheden als wanneer er CO2 gas wordt toegevoegd. Door je balans tussen licht, CO2, voeding en de juiste planten, is toevoegen van CO2 in een aquarium niet altijd noodzakelijk. Het maakt het echter wel makkelijker om weelderige goede plantengroei in een aquarium te krijgen en biedt altijd voordelen. 

Techniek aquarium

AQUARIUM ZONDER CO2?

Een zoetwater aquarium kan je dus ook zonder CO2 houden. Wel word je beperkt in je plantenkeuze, geen CO2 toevoegen betekent namelijk ook niet te intens belichten. Je zal vooral groene planten moeten nemen die met weinig licht uit de voeten kunnen, let hier goed op. Qua rode planten zou bijvoorbeeld een rode lotus goed kunnen groeien maar vele andere fel gekleurde soorten groeien slecht of niet, wanneer er geen CO2 toegevoegd wordt. Hetzelfde geldt voor de populaire bodemplanten die een (gras)mat verzorgen. Begin er niet aan zonder CO2 is mijn advies of vraag in onze community naar bodemplantjes die wel zonder CO2 gehouden kunnen worden. 

Bij online aanbieders staat altijd vermeld hoeveel licht een plant nodig heeft en of co2 toevoegen noodzakelijk is. Door weinig, licht behoevende planten in een aquarium te gebruiken, zal het verbruik van koolstofdioxide (CO2) namelijk niet zo hoog zijn waardoor er minder snel tekorten optreden.

Deze tekorten zorgen er namelijk voor dat de planten slecht groeien of zelfs stoppen met groeien. De planten worden zwakker, blad sterft af  en de algen gaan de concurrentie winnen. Een leuke theorie hierover is De wet van Liebig. Hierin staat heel kort beschreven dat de stof waarvan het minste aanwezig is de groeisnelheid bepaalt. 

Om je keuze wat makkelijker te maken, wanneer je pertinent geen CO2 wil toevoegen, heb ik een leuke blog geschreven over welke planten zonder CO2  gehouden kunnen worden en welke strategie je moet volgen qua belichtingWil je ervaringen weten over bepaalde plantensoorten? Vraag het in onze Facebookcommunity, daar zullen veel ervaren aquaristen je zeker verder helpen!

AQUARIUM MÉT CO2

Door CO2 (koolstofdioxide) toe te voegen geef je de planten onbeperkte voorraad voor de fotosynthese. Samen met een plantenvoeding, met micro en macro elementen, én goed afgestemd licht, groeien jouw planten snel en gezond. Je keuze in aquariumplanten zal groter worden.

Door CO2 toe te voegen aan een aquarium vergroot je dus de kans op een helder en algenloos aquarium. Juist omdat je nooit een tekort aan CO2 creëert. Wel moet je er op letten hoeveel CO2 je toedient. Voeg je namelijk teveel aan CO2 toe, dan zal er niet genoeg plek meer zijn voor zuurstof en laat zuurstof nou zijn wat je vissen nodig hebben om te overleven. Een logische vraag is nu: Hoe kan ik weten dat ik teveel CO2 geef? Daar kom ik verderop in dit artikel uitgebreid op terug!

Naast genoeg CO2 zijn ook de aquarium waterwaarden van belang. Ik heb de meest belangrijke waardes in diverse blogs beschreven zodat jij weet wat ze inhouden, hoe te meten en hoe je ze kan beïnvloeden wanneer dat nodig is!

Okay, hieronder wat noodzakelijke theorie over CO2 en de invloed op enkele andere waterwaardes.

Aquarium CO2 toevoegen

VERHOUDING PH, KH EN CO2 in je aquarium

Wat je moet weten is dat CO2 (koolstofdioxide) je water zuurder maakt. CO2 reageert namelijk met water en er wordt voor een deel koolzuur gevormd. Voeg jij CO2 toe dan zal je zien dat de PH (zuurtegraad) van je aquarium zal dalen. De PH (de zuurtegraad van je water), KH (Carbonaathardheid) en je CO2 (Koolstofdioxide) staan met elkaar in verbinding. Je carbonaathardheid, de hardheid van je water, is de waakhond van je zuurtegraad (PH).  Heel kort samengevat: Hoe hoger jouw waterhardheid (KH) hoe meer CO2 jij moet toevoegen om het gewenste level te bereiken. Hoe zachter jouw water is, hoe minder CO2 jij hoeft toe te voegen om dit zelfde niveau te bereiken. 

Kijk naar de eisen van jouw planten op welke PH en KH waarde zij floreren. Kijk ook goed naar de lichtintensiteit die ze nodig hebben. Ik stem dit altijd goed af waneer ik start met een nieuw aquarium. Over het algemeen kan gesteld worden dat aquariumplanten zacht water prefereren. 

Een waterhardheid tussen de 2 en 6 KH is over het algemeen ideaal te noemen. Is je water harder dan 6 KH? Niet getreurd, de meeste planten groeien nog steeds prima! Heb jij echt hard water? KH 12+, dan zou je kunnen overwegen om je water zachter te maken. 

Hieronder een afleestabel van de relatie tussen je PH/KH en CO2. Een opmerking hierbij is dat deze tabel lang niet altijd toepasbaar is. Lees hier meer over in de blog CO2 afstellen

Co2 toevoegen aquarium tabel

BESTE TIJD OM CO2 TOE TE VOEGEN AAN JE AQUARIUM?

Zoals al beschreven hebben planten licht, water en CO2 nodig om te kunnen groeien. Het is dus de bedoeling dat je CO2 toedient wanneer je de verlichting aan hebt (tijdens de fotosynthese). Handig is om 2 uur voordat je licht aangaat al te beginnen met het toedienen van CO2. Een uurtje voordat je licht uitgaat kan je hem uit zetten er is voor dat laatste uurtje nog genoeg in het water. Door twee uur van te voren te beginnen met toevoegen zorg je er voor dat bij de start er een goed CO2 niveau is. Ook moet je goed opletten dat je CO2 level gedurende de fotosynthese uren gelijk blijft. 

Je PH checken voor een goed CO2 Level

Zoals ik al eerder beschreef maakt CO2, waarvan een klein deel in koolzuur oplost, je water zuurder. Je PH (zuurtegraad) is dus een goede indicatie om te testen of er genoeg wordt toegevoegd en of er schommelingen zitten in je CO2 Level gedurende de verlichtingperiode. Je PH dient gedurende de dag en nacht niet meer dan 1.0 PH hoger of lager te worden. Je zal je CO2 toediening dus moeten finetunen om dit te bereiken. Lees hier meer over in de blog CO2 instellen

Hoe worden deze CO2 schommelingen veroorzaakt? 

Teveel oppervlakte beweging waardoor je CO2 vervliegt, je voegt te weinig toe, je hebt een skimmer die je CO2 te veel laat vervliegen zijn enkele voorbeelden.

Om met CO2 te beginnen of om te finetunen raad ik je aan om als beginner, contact op te nemen in op onze Facebookgroep, met de mentoren! Deze nemen de stappen graag met je door.

Hoeveel CO2 toevoegen in je aquarium?

Deze vraag wordt me vaak gesteld en er is niet een standaard antwoord op omdat dit afhankelijk is van je waterwaardes, mate van beplanting, sterkte van licht enzovoorts. Wat ik beginners aanraad is om lekker veilig te beginnen en vanuit daar mondjesmaat de CO2 toevoeging telkens iets hoger zetten.

Voor beginners raad ik aan om een CO2 checker in het aquarium te plaatsen en per dag te bekijken wat de kleur is bij de start van de verlichting. Het is geen accuraat middel om de juiste hoeveelheid toe te voegen maar wel een relatief veilig middel.  De CO2 checker kleurt namelijk blauw, groen of geel. Blauw te weinig, geel teveel en de bedoeling is dat je hem lichtgroen gaat krijgen. Weet dat een CO2 checker een paar uur nodig heeft om op de juiste kleur te komen dus verhoog mondjesmaat en wacht een tijd. Let ook goed op je vissen wanneer deze al in het aquarium aanwezig zijn. Een indicatie dat er teveel CO2 wordt toegevoegd wordt is dat wanneer ze aan het oppervlakte lucht gaan happen. 

Bellen tellen heeft weinig zin en advies wat je krijgt over, hoeveel bellen precies toe te voegen, kan je in de wind slaan omdat er veel verschil zit in verschillende bellentellers en dus ook de waterwaardes, planten en verlichting. Om je toch wat houvast als beginner te geven raad ik je aan om superveilig met 10 bellen per minuut per 100 liter te beginnen en vanuit daar rustig aan dagelijks uitbouwen totdat de indicator groen kleurt

Nou zei ik dat de CO2 checker geen accuraat middel is en misschien vraag je, je af wat dan wel een goed meetmiddel is. Als je wat vertrouwder raakt met het toevoegen van CO2, je hebt een mooie groene CO2 checker en je houdt de kleur stabiel gedurende de verlichtingperiode zou je eens kunnen finetunen met de PH punt methode. Deze heb ik beschreven in de blog Hoe je CO2 in je aquaium instellen.

WELKE CO2 SET KIEZEN?

Koop als beginner een complete set met (hervulbare) CO2 fles, drukregelaar, bellenteller en magneetventiel. In principe zijn alle sets geschikt. Let er wel op of een fles hervulbaar is of niet en vraag je zelf af wat voor jou een goedkopere oplossing is. CO2 sets zijn nieuw in aanschaf redelijk prijzig maar ik zelf vind het de investering dubbel en dwars waard.

Veel beginnende hobbyisten vinden een CO2 set imponerend en weten niet waarvoor bepaalde onderdelen dienen. Ik leg je dat hieronder haarfijn uit!

De CO2 fles

In de CO2 fles zit CO2 in vloeibare vorm. Dit komt uit de fles als gasvorm. CO2 flessen kunnen hervulbaar zijn of voor eenmalig gebruik. Heb jij een klein aquarium dan kan een wegwerpfles prima zijn maar op den duur is een hervulbare set goedkoper. Heb jij een groot aquarium ga dan zeker voor een hervulbare fles. Co2 flessen komen over het algemeen in in 500gr, 2 kilo of 5 kilo. Met een fles van 500 gram doe ik persoonlijk ongeveer 1,5 maand op 200 liter. Zoals ik al zei zegt dit weinig omdat elk aquarium uniek is. 

De drukregelaar

Sluit je aan op de gasfles en hiermee kan jij regelen hoeveel gas er uit de fles komt. Vaak zitten er metertjes op die de druk aangeven en hoe vol de fles zit. 

De magneetventiel

Is meestal een zwart apparaatje wat is gemaakt om op de toevoerslang te zetten tussen de drukregelaar en het aquarium. Je steekt de stekker van de magneetventiel in een tijdsklok, in het stopcontact en het magneetventiel regelt wanneer je CO2 toevoer aan en uit gaat op ingestelde tijden. Wanneer de spanning wegvalt sluit hij af en wanneer de spanning er op komt opent hij zijn ventiel. 

De bellenteller

laat jou zien hoeveel bellen je toevoegt. Hierdoor kan je zien hoe snel er CO2 uit de fles het aquarium in gaat. Een grove richtlijn Zoals ik eerder al beschreef begin lekker veilig wanneer je voor het eerst met CO2 start en bouw vanuit daar uit.

Een CO2 diffuser

is de verdeler van de CO2 in het aquarium. Er zit meestal een membraampje in die de CO2 verdeelt in zeer kleine belletjes. Deze worden dan sneller opgelost in het aquariumwater. Ook kan je gebruik maken van een CO2 Atomizer of CO2 Reactor. Deze dienen het zelfde doel, namelijk de CO2 bellen zo klein mogelijk maken om goed opgenomen te worden in het water. Vraag zeker advies in onze community wanneer je twijfelt welke te nemen. 

Een CO2 tester

De co2 tester, ook wel Co2 indicator of dropchecker genoemd is als beginner prima om veilig koolfstofdioxide in jouw aquarium toe te dienen. De kleuren van de vloeistof in de dropchecker kleuren blauw (weinig CO2) groen (voldoende CO2) en geel (te veel CO2). De kunst is om de CO2 dropchecker continue in het (licht) groene gebied te krijgen. Lees meer over het finetunen van CO2  toevoer in de blog CO2 instellen

Co2 aquarium set
Op de afbeelding zie je de co2 fles, de drukregelaar, magneetventiel, terugslagventieltje, CO2 diffusor en luchtslangetje.

Zelf CO2 Aquarium maken (BIO CO2)

Het kan nog goedkoper! Je kan ook zelf een zogenoemde bio CO2-set creëren of kopen. Er zijn twee manieren. De eerste manier is op basis van Soda en Citroenzuur en de andere door een oplossing van suiker en gist te gebruiken.

Wel is het zo dat de continuiteit van gist en suiker niet optimaal is. Mijn mening: Heb je de mogelijkheid om een reguliere CO2 set aan te schaffen, raad ik je dat zeker aan. Je hoeft daar maanden niet naar om te kijken terwijl je bij de BIO methodes elke twee weken de mengsels dient te vervangen, de toediening is vaker ook onregelmatig.  

Hieronder een filmpje van Aquascaper Mark Jan Fioole over BIO-Co2 

CO2 AQUARIUM TABLETTEN

Soms worden er CO2 tabletten gebruikt door onervaren hobbyisten. Mijn advies is, om te gaan voor een reguliere CO2 set of, met een laag budget, bio CO2 in je aquarium. Het probleem is namelijk dat aquarium CO2 tabletten moeilijk te controleren zijn en deze kunnen voor grote, CO2 level en PH schommelingen in jouw aquarium zorgen met alg als gevolg. 

VLOEIBARE CO2 BESTAAT NIET

Als laatste wil ik verduidelijken dat er niet zo iets bestaat als vloeibare CO2. De flesjes met carbovloeistof (vaak is het hoofdingredient verdunde gluteraaldehyde), zorgen bij planten voor een synthetisch proces, deze stof bevort zeker de groei en hebben een algremmende werking, maar hebben niet of nauwelijks invloed op het co2 niveau in je water.

Lees mijn blog over vloeibare CO2. Wil je geen CO2 toevoegen dan raad ik je zeker aan om een carbovloeistof te gebruiken. Niet als vervanger maar wel vanwege de groeibevorderende en algremmende werkzaamheid. Deze vloeistof kan ook prima toegevoegd worden naast reguliere CO2. Wanneer je garnaaltjes houdt raadt ik het niet aan om te gebruiken. 

CO2 toevoegen in je aquarium samengevat:

Goedzo! je hebt je door deze stap geworsteld. Dit is 1 van de moeilijkste stappen in het stappenplan. Hopelijk is het je  duidelijk waarom CO2 belangrijk is in een aquarium en wanneer je het wél wilt toedienen en wanneer niet. Voor vragen over CO2 sets of het toedienen in het algemeen kan je altijd onze Facebookgroep bezoeken!

Nog even kort:

  • CO2 is voor planten een zeer belangrijk element voor groei. 

  • CO2 komt van nature voor in de atmosfeer maar in (aquarium)water in veel mindere mate. Er kan (wanneer er veel planten gebruikt worden en teveel licht gebruikt wordt) snel een tekort aan Co2 ontstaan in het aquariumwater. In veel gevallen veroorzaakt dit slechtere plantengroei en algen. Wanneer je veel planten hebt en je merkt slechte groei dan helpt het misschien om CO2 toe te gaan voegen.

  • Er zijn twee manieren. CO2 toevoegen: Via een CO2 set of via een (zelfgemaakte) BIO-CO2 installatie. Wanneer je budget hebt voor een CO2 set zou ik altijd voor de reguliere set gaan. 

Nu je deze stap hélemaal hebt doorgelezen is het alweer tijd om naar de volgende stap te gaan! Een stap teruglezen of overslaan kan ook! Zie de links onderaan de pagina.

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan, deel deze website met je aquariumvrienden en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Naar Facebookgroep