Aquarium Licht; Wat is het beste lichtspectrum voor plantengroei?

In deze blog leer ik je over het beste spectrum in je aquarium! Elke aquariaan die serieus bezig is met aquariumplantengroei zal veel aan deze blog hebben. Het is eerste stuk is theorie maar ik vertaal het ook graag naar de praktijk! Ben jij een beginner en vind je deze blog moeilijk te begrijpen? Word dan lid van onze facebook community, er zijn honderden leden die je graag willen helpen met het kiezen van de juiste verlichting! Ook hebben wij bij onze aanbevolen producten, lampen geselecteerd die het volledige spectrum ruimschoots bevatten en voldoende intensiteit hebben, maar ook dimbaar! 

Stagneert jouw plantengroei? Heb jij slechtgroeiende aquariumplanten? Gaan jouw aquariumplanten dood? Lees deze blog en misschien begrijp je dan een stukje meer van de theorie over verlichting in relatie tot gezonde aquariumplanten.

Wat is een lichtspectrum?

Okay, ik probeer zo min mogelijk droge kost voor te schotelen in deze blog, maar om verlichting in relatie tot plantengroei te begrijpen is het goed om te weten wat een lichtspectrum nou is. 

Het spectrum van licht is de kleurenband die verkregen kan worden door de ontbinding van licht. Een voorbeeld is, een regenboog. Een regenboog is een kleurenspectrum van “ontbonden licht”. De ontbinding vind plaats door prismawerking van waterdruppels. Wit licht bevat dus meerdere kleuren in het spectrum.  

Licht is elektromagnetische straling. De frequenties van lichtgolven vormen een deel van het totale spectrum. Vaak wordt de indeling van het spectrum gedaan op grond van de golflengte. Licht dat bestaat uit lichtgolven met alle dezelfde golflengte/frequentie, heet monochromatisch licht. Dit soort licht vind je in laserpennen. De kleur die men ziet is de kleur die bij die frequentie hoort. In de natuur komt meestal polychromatisch licht voor, dat wil zeggen, golven die verschillende golflengtes hebben. Ook dan ziet het oog maar één kleur, die de “optelsom” is van de verschillende kleuren van de golflengtes.

Belangrijk om te weten!! 

Als alle golflengtes van het zichtbare deel van het spectrum in min of meer gelijke mate aanwezig zijn, zien we de kleur WIT!. Oftewel wit licht bevat altijd alle golflengtes in meer of mindere mate!  

spectrum licht aquarium

Welk spectrum in je aquarium is ideaal voor aquariumplanten?

Deze vraag is erg moeilijk te maken, er zijn mensen op afgestudeerd! Ik tracht hem simpel uit te leggen, aangezien ik slechts een fanatieke hobbyist ben. De informatie die ik geef is ook de informatie die voor hobbyisten meer dan genoeg is, om plantengroei en kleuren te bevorderen. Zoals boven beschreven is licht elektromagnetische straling en bestaat uit lichtgolven. Deze worden uitgedrukt in Nano-meter (nm). Het spectrum van (donkerblauw tot dieprood) ligt tussen 360 en 750nm. Dit is de Photosynthetische actieve radius. Dit wordt afgekort met PAR. 

PAR en je aquarium

PAR kan gemeten worden met zogenoemde PAR meters welke duur zijn in aanschaf. Een PAR waarde zegt dus wat over de mate van photosynthese wat plaats kan vinden. Simpel gesteld. Hoe intenser je verlichting des te hogere PAR waarde bereik je in het aquarium. In een aquarium heb je te maken met wat belemmerende factoren die de intensiteit van licht (en dus ook PAR) tegenhouden. Te denken valt aan troebel water, reflectie van water, hoogte van je aquarium etc. etc. Dit alles beinvloedt je PAR waarde. Op internet kan je op fora veelal informatie vinden over planten en op welke PAR waardes zij het beste gedijen. Bij heel veel hobbyisten gaat het qua verlichting mis. Men schaft een budget lamp aan en verwacht maximale groei en bloei van veel licht minnende planten of verwacht een dik tapijtje aan planten. Vaak mist de budget verlichting, ledstrips en standaard ledbalken de intensiteit om een juiste PAR waarde tot de planten en op de bodem te krijgen. Gevolg, geen kleurende aquariumplanten, kale stengels aan de onderzijde van de plant en slecht groeiende bodembedekkers. 

Alle bekende merken bieden hun PAR waarde aan bij de specificaties van de lamp. Je kan ze om deze gegevens vragen of je kan op zoek gaan naar metingen door andere hobbyisten. Houdt dus rekening met belemmerende zaken zoals eerder beschreven. 

Voor meer informatie over de PAR waardes in je aquarium en hoe deze te interpreteren schrijf ik snel een blog!

* Voor ons hobbyisten blijft het makkelijk om ook gebruik te maken van het aantal Lumens dat een lamp bezit. Dit geeft enige indicatie over de kracht van een ledlamp. Uiteraard wanneer deze een goed spectrum bevat. 

Een grove richtlijn is:

10-20 lumen per brutoliter aquarium = Weinig licht

20-30 lumen per burotliter aquarium = medium licht

30-40 lumen per brutoliter aquarium = veel licht

40+ lumen per brutoliter aquarium = intens licht

 

full spectrum lamp

Aquariumplanten maken op 3 manieren gebruik van het spectrum aan licht!

Namelijk:

  • photosynthese
  • photomorphogenese
  • photoperiode

Photosynthese

Photosynthese is het proces waarbij de plant energie afkomstig van straling (licht) omzet in chemische energie in de vorm van suikers (sacchariden). Deze energie is nodig om complexe organische verbindingen te kunnen maken (simpel uitgelegd, de plant groeit) Onder invloed van licht neemt de aquariumplant CO2  op (koolstofdioxide). Hoe intenser het licht hoe sneller het photosynthese proces verloopt. Ook temperatuur heeft een bepaalde invloed op de chemische reactie. 

Photomorphogenese

Onder deze term verstaan we het effect van het lichtspectrum op de groei van planten. Op mijn favoriete websites, artikelen geschreven door Dennis Wong en Tom Barr, stellen zij dat de invloed van spectrum van licht op aquariumplanten anders verloopt dan bij normale planten. Bij normale planten hebben de spectrumkleuren blauw en rood invloed op groei en bloei. Zij stellen dat dit voor aquariumplanten anders verloopt. Als men intensere pieken in het rode en blauwe spectrum voert heeft dit weinig effect op de vorm van de plant maar vooral effect op de kleur van de plant, namelijk sterkere pigmentatie (gekleurdere planten). Ook wordt gesteld dat groen licht wel degelijk effect heeft op photosynthese en dat vooral de diepere cellen in de bladlaag van de plant dit opnemen en het photosynthese proces efficiënter laat verlopen.  Er wordt sterk aangeraden om WRGB ledverlichting te gebruiken die compleet instelbaar is in het groene, rode en blauwe spectrum. Niet alleen voor een goede photosynthese en morphogenese maar ook voor het visuele aspect. De planten reflecteren namelijk de kleuren waardoor de pigmentatie visueel nog sterker wordt benadrukt.

Photoperiode:

De photoperiode is de lichtduur die de plant behoeft om een goede groei te krijgen. Vaak wordt gesteld dat planten minimaal 9 tot 12 uur belicht moeten worden omdat dit genetisch is vastgesteld. Uit vele veldervaringen is gebleken dat een kortere belichtingsperiode ook mogelijk is. Planten sluiten hun bladere vanzelf wanneer er voldoende PAR is aangeboden.

Bekijk vooral onze selectie aan lampen. Per ledverlichting leggen wij uit voor welk type inrichting zij geschikt zijn, welke intensiteit zij hebben, of ze dimbaar zijn en of zij planten ook visueel meer laten kleuren (WRGB). 

Samengevat:

  • Wanneer alle kleuren van het spectrum ongeveer in gelijke kracht aanwezig zijn ziet ons oog WIT licht. Alle witte lichtkleuren aangeduid met kelvin bevatten dus alle golflengtes in meer of mindere mate (hoe warmer hoe meer rood, hoe kouder hoe meer blauw)
  •  Een aquariumplant heeft alle kleuren tussen de 400-700nm nodig om Fotosynthese uit te kunnen voeren.
  • Een aquariumplant zal sterker pigmenteren als er intense verlichting aangeboden met het juiste spectrum (400-700, met voorkeur voor extra rood), daarbij zal een WRGB lamp visueel de planten nog sterker gekleurd laten lijken.
  • De ideale photoperiode van een plant licht ergens tussen de 6 tot 12 uur. Dit verschilt per plant en is geen exacte wetenschap
  •  Wij hebben de beste ledverlichting geselecteerd voor je bij onze aanbevolen producten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *