Vissen in Aquarium

Er zijn ontzettend veel soorten vissen uit alle werelddelen. Niet elke vissoort kan bij elkaar of past in jouw aquariuminrichting. Zo zijn er vissen die je planten eten. Je hebt vissen die het liefst in een school zwemmen, paartjes of solitair leven. Vissen kunnen net als andere dieren territoriaal zijn. Vissen in je aquarium is dus een keuze waar je veel onderzoek naar mag doen. 

Ook is het niet slim om grotere roofvissen bij een groepje kleine vis te zetten. Over dit onderwerp zal door mij in de toekomst zeker een of meerdere blog(s) geschreven worden.

Het is super belangrijk om van te voren de juiste combinatie samen te stellen qua maat, aantal en onderlinge harmonie. Mijn tip: heb geduld, doe onderzoek, lees veel, bekijk filmpjes en vraag het aan mensen die er verstand van hebben. Het Aquarium stappenplan gaat uit van een licht visbestand! Dit ter voorkoming van teveel bevuiling, waardoor een beplant aquarium of aquascape gevoeliger wordt voor algen en andere problemen. Houd dus rekening met jouw visbestand, alleen dan zal je succes hebben!

Welke soort vissen in jouw Aquarium

Okay, welke vissoorten kan jij in jouw aquarium plaatsen? Deze vraag is voor iedereen verschillend gezien de vele soorten vis.

Laten we eerst beginnen wanneer de vissen toegevoegd kunnen worden. Jouw aquariumvissen zullen pas na 4 weken mondjesmaat toegevoegd gaan worden. Dit is de meest veilige manier. Dit in verband met de bacteriën die zich nog moeten ontwikkelen in de bodem en het filter. Je hebt nog even de tijd voor je definitieve keuze. Gebruik deze tijd! In stap: 14 “ Aquarium indraaien” leg ik je uit hoe je een aquarium indraait en waarom dit zo belangrijk is.

Algeneters aquarium
De Otocinclus is een dankbaar visje die je goed kan gebruiken in je aquarium. Hij eet namelijk algen. Zet deze pas na 6 a 8 weken in je aquarium om zeker te weten dat er genoeg eten voor hem is in je aquarium.

Hoe groot moet je aquarium zijn?

[flexy_breadcrumb]

Ten eerste zal je moeten nagaan of de afmetingen van jouw aquarium groot genoeg zijn voor vissen die jij wilt houden. Aquaria onder de 40 liter zijn niet geschikt voor vissen. Hierin zouden garnalen, slakken, of een solitaire kempvis kunnen gehouden worden. Ook zou je moeten nagaan of de vissen die je op het oog hebt genoeg zwemruimte gaan hebben in jouw aquarium.

Goede speciaalzaken of een goede online aanbieder vermelden de eisen die een aquariumdiertje stelt aan zijn verblijf. Wees niet eigenwijs, houd je hieraan! Hoe groot het aquarium dient te zijn en welke waterwaarden ideaal zijn voor de vis, wordt allemaal vermeld per vis.

We kennen allemaal het voorbeeld van een goudvis in een vissenkom. Dit is de puurste vorm van dierenmishandeling. Zou jij je hele leven op een wc kunnen leven? Google de naam van de vis die je op het oog hebt en schrijf zijn eisen op. Vergelijk deze eisen met de andere vissen, Passen combinaties niet? Zoek dan naar geschiktere combinaties. Nogmaals Heb geduld en doe onderzoek! Lees, bekijk filmpjes etc.

vissen in aquarium
Wil je weten hoe het voelt om een goudvis in een vissenkom te zijn? Alsof je, hele leven op een verstopte wc zit en door een rietje ademt.

Hoeveel vissen in je aquarium?

Ten tweede is het belangrijk om na te gaan hoeveel vissen jij in jouw aquarium wil. Zoals ik al zei is het zeer verstandig een licht visbestand te houden. Oftewel liever weinig vissen dan teveel! Teveel vissen in je aquarium zal leiden tot algen, ziekten en slechte waterwaardes. Kortom een ongezonde onstabiele leefomgeving. Dat komt omdat teveel vissen een te grote belasting zijn voor het aquariumwater. Door al die vissen en hun vissenpoep is het dweilen met de kraan open. Een wat lichter bestand aan vissen voorkomt veel problemen in jouw aquarium. Veel planten en een licht bestand aan aquariumvissen staat bijna garant voor een zeer helder en gezond aquarium. Voor het berekenen van jouw visbestand zijn er enkele grove richtlijnen. Deze zijn niet “waterdicht” en gezond verstand helpt je bij de rest. Zo is een richtlijn: 0.5 cm vis per liter water Als Je deze richtlijn aanhoudt zal het bestand in ieder geval niet te groot worden. Volg deze tip echt op wil je succes hebben. 

Welke vissen in een aquarium
teveel vis = vervuiling = ongezond aquarium = alg en ziektes!

Samengevat:

  • Houd rekening met de minimale leefruimte van een vis. Goede aanbieders vermelden dit. Vraag na bij speciaalzaken en niet bij tuincentra, plaatselijke dierenwinkels met zeer kleine aquaria afdelingen. Hier ontbreekt het vaak aan kennis. 

  • Begin met weinig vissen in jouw aquarium en breid langzaam uit. Houd het totale bestand licht zodat je geen problemen krijgt met ziektes en vervuiling.

  • Zoek uit welke combinatie van vissen in jouw aquarium gaan werken (agressief, rovers, territoriaal, vinnenbijters, schuw)

    Je weet nu wat je te doen staat om een mooie gezonde balans aan vissen in jouw aquarium te verkrijgen. Besteed de aankomende tijd om een juiste combinatie van vissen samen te stellen. Doe onderzoek, lees en vraag na. 

Op naar de volgende stap!! Wil je een stap overslaan of een stap teruglezen? Geen probleem!