Stikstofcyclus Aquarium

In deze blog leg ik je de basis van de stikstofcyclus in een aquarium uit. Dit gedeelte is voor iedere aquariaan belangrijk om door te lezen en proberen te begrijpen. Het scheelt je namelijk veel problemen in de opstart. Eerst het plaatje dan de theorie.

stikstofcyclus aquarium
Een plaatje van de stikstofcyclus in een aquarium zegt meer dan duizen woorden! Afval in het aquarium wordt omgezet naar ammonia ---> nitriet ---> nitraat

Stikstofcyclus aquarium simpel uigelegd:

Aan de basis van de stikstofcyclus staat ontlasting en organisch afval dit afval wordt met behulp van bacterien afgebroken in de chemische basiselementen. Hieronder de informatie per element. De stikstofcyckus moet bij een pas opgestart aquarium nog op gang komen. De bacterien moeten zich nog vermenigvuldigen. Vaak zie je een witte waas ontstaan. Na het indraaien zal de cyclus op de volgende manier werken:

Ammonia (nh3/nh4)

Als jij je aquarium hebt opgestart bestaan er nog te weinig bacteriën in jouw water en filtermedia om direct vissen te plaatsen. Als je dit doet zonder dat de stikstofcyclus voldoende op sterkte is krijg je een overschot aan afval door oud plantenbak en vissenpoep wat gaat verrotten. Bij dit proces komt ammonia vrij. Ammonia (NH3/NH4) is giftig voor vissen. Ammonia is niet zichtbaar. Wel kan je ammonia meten met een testkit met vloeistoffen

Nitriet (no2)

Gelukkig zijn er bacteriën die de ammoniak beschouwen als een feestmaal. Deze bacteriën heten de Nitrosomas bacterien. Het duurt een tijdje voor deze zich voldoende ontwikkelen in jouw aquarium. Daarom is het belangrijk om enkele weken te wachten met het plaatsen van vissen. Mocht je dit toch doen loop je kans dat de vissen door ammoniak of nitrietvergifiting het loodje leggen. Zielig en zonde. De nitrosomas bacteriën dus…. Zij eten ammoniak en vormen dit om naar Nitriet (NO2).

Nitraat (no3)

Nitriet is helaas ook nog giftig voor vissen. Maar niet getreurd onze grote vrienden genaamd Nitrobacter bacteriën smullen van de nitriet. Deze bacterieen vestigen zich vooral in het filter. Poreus materiaal in jou filter is voor hen net als een MTV crib. Ze zullen er maximaal in gaan “wonen”. Wat zij nodig hebben is stromend water en zuurstof. Zet je filter dus niet te lang uit of haal hem niet te lang uit je aquarium of filterbak. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich trager waardoor er vaak een te grote concentratie nitriet in de eerste vier weken in het aquarium komt. Dit heet een nitrietpiek. Na deze piek komen de nitrobacter op gang en vormen zij het nitriet om in nitraat (NO3). Simpel uitgelegd is Nitraat een voedingselement voor planten. Zij nemen Nitraat op. Heb jij weinig of geen planten in jouw aquarium dan zal je vaker een waterverversing moeten doen om het niveau nitraat onder de limiet te houden. Nitraat kan echter in redelijke niveaus aanwezig zijn in het aquarium voordat het schadelijknwordt voor je vissen.

De nitrobacter scheiden dus nitraat uit en co2. Beiden worden door de planten gebruikt voor de fotosynthese. Er zijn gebalanceerde aquaria die zich zelf in stand houden met deze cyclus. Wel zullen de planten op een gegeven moment wat behoefte krijgen aan de micro stoffen. Weet je nog wat deze zijn? Lees het anders even terug in stap: Plantenvoeding

Een goed product om te gebruiken tijdens de opstart is Seachem Stability dit zorgt voor een bacterieboost en helpt bij de opstart!

Omdat het stappenplan gericht is op altijd er voor zorgen dat er genoeg plantenvoeding aanwezig is zal je wekelijks 50 procent wisselen waardoor je nitraat niveau altijd optimaal zal blijven.

Mensen halen vaak Nitriet en Nitraat door elkaar. Een klein ezelsbruggetje die je kan gebruiken is “Nitriet NIET” Nitraat GAAT”.

 

Ledverlichting aquarium

Stikstofcyclus Aquarium: Filter schoonmaken

Omdat het belangrijk is om zoveel mogelijk van je bacterievrienden te behouden is het noodzakelijk om je filter alleen schoon te maken als de uitstroom minder wordt of er veel plantenresten of bruinalg in jouw filter zit. Licht afspoelen onder de kraan of in een emmer aquariumwater volstaat dan. Zeker met interne filters moet je voorzichtig zijn met het schoonmaken van je filter. De balans in een aquarium met intern filter is vaak wat onstabieler.

Ook jou vissenbestand moet je klein houden. Hierdoor zal er nooit teveel vervuiling optreden. Minder vervuiling is minder schoonmaken. Ik zelf maak de bak 1x per maand (buiten de wekelijkse waterwissel) schoon. Dit kan omdat ik weinig vissen in mijn aquaria houdt. Wil je weten hoe en waarmee ik mijn aquarium schoon houdt? Lees dan de stap: “Aquarium onderhouden” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *