Aquarium inrichten; Hoe doe je dat?

WAT IS DE BESTE AQUARIUM INRICHTING?

Een aquarium inrichten doe je met bodem, hout steen en natuurlijk planten. Je maakt daarmee een mooi estethisch onderwaterwereldje waarin je verschillende diertjes kan laten leven. Je begint vaak met de zogenaamde ‘hardscape’ De materialen koop je via een aquarium speciaalzaak.

Ik vind dit zelf echt ’the fun part!, een aquarium inrichten en materialen kopen.  Je hebt al die tijd gezwoegd, nagedacht uitgetekend, onderzocht en gekocht en nu ga je dan echt beginnen!  Maar ook bij deze stap telt geduld.  

Dat kan moeilijk zijn, want je hebt natuurlijk al je aquarium gekocht en deze staat maagdelijk te pronken op de door jou uitgekozen plek. Je voelt die kriebel in je buik. Dit heet nou ‘het aquariumgevoel’. Het creëren van jouw eigen onderwaterwereld, je creativiteit de vrije loop laten en iets scheppen dat helemaal van jou is! 

Ik heb alvast een paar handige producten voor je opgezocht om je op weg te helpen die ik zelf ook heb gekocht, ik hoop dat je ermee geholpen bent!

Okay, in deze stap leg ik je uit hoe je simpel de juiste inrichting van jouw aquarium voor elkaar krijgt. Ook in deze stap is geduld heel belangrijk. Iets wat je vandaag mooi vindt kan morgen toch weer anders zijn. Geen zorgen, ik geef je een aantal goede tips om jou “hardscape” in te richten.

Ten eerste het woordje “hardscape”….wat bedoelen we hier nou mee? Het woord hardscape wordt gebruik in de aquascape hobby maar dekt ook de lading bij een aquarium. Het gaat om het inrichten van jouw harde materialen (bodem, steen en hout). Door gebruik te maken van een aantal strategieën, welke ook in de fotografie en de kunst worden gebruikt, zal je zien dat je aquarium “natuurlijker” oogt

Aquarium inrichten; Verschillende stijlen

Zoals we al in stap 1 besproken hebben zijn er verschillende soorten aquaria en dus ook verschillende inrichtingen. Hierbij de hoofdlijnen voor de inrichting per aquarium.

GEZELSCHAPSAQUARIUM INRICHTEN

Ga je voor een gezelschapsaquarium dan kan je je helemaal uitleven wat jij mooi vindt. Let er op dat je planten goed categoriseert in voor, midden en achter. Dit wordt door de aanbieder van planten altijd weergegeven. Hout en steen kan je ook neerleggen zoals JIJ dat mooi vindt. Ook leg je hout en steen neer om voor je vissen voedsel of schuilplekken te creëren op een natuurlijke manier! Een gezelschapaquarium is vooral gericht om optimale leefomstandigheden voor je diertjes te creëren.

AQUASCAPE INRICHTEN

Ga je voor een aquascape dan zal je wat uitgebreider moeten gaan inlezen op bepaalde technieken en begrippen. Ook zal je een keuze kunnen maken in de stijlen Aquascapes die er zijn. Begrippen als de “gulden snede” en “The rule of Thirds” zal je moeten begrijpen.

In een aquascape draait het allemaal om de juiste verhoudingen, diepte, hoogte, focuspoints en detail. Omdat dit stappenplan in de basis voorziet zal er in de toekomst meer (lees)materiaal volgen over aquascaping. Mocht je op gebied van aquascaping advies van mij willen dan kan dat zeker, Meld je dan aan via onze Facebookgroep en bekijk het mentorprogramma. Op YouTube zou je video’s kunnen volgen van ‘Green Aqua’ of ‘George Farmer’. 

aquarium inrichten
Een mooie hardscape op een soil bodem. Onder de soil bodem ligt een laag lavasplit.

BIOTOOP AQUARIUM

Bij een biotoop zal je grondig onderzoek moeten doen welke soorten steen en hout voorkomen in de natuurlijke omgeving. Dit vereist onderzoek. Een informatieve site hier voor is Mongabay. Hier staat een simpel overzicht van verschillende biotopen. Hierin staan de soort planten, stenen en waterwaardes vermeld.

Nog even dit:

Besef vooral dat niets in de natuur symmetrisch is en dat je van klein naar groot zal willen werken met je hout, steen en planten om diepte te creëren voor het beste visuele genot. Gebruik diverse groottes aan materiaal en mix vooral. Details zoals klein kapotgeslagen steentjes en kleine houtjes maken jou aquarium compleet. Inspiratie nodig? Kijk eens bij mijn aquarium en aquascape voorbeelden!

Verder is het JOUW aquarium dus doe vooral wat jij mooi vindt (behalve spongebobhuisjes;).

Bodem van je aquarium inrichten;

Je hebt je aquariumzand of aquasoil en je wilt deze in je aquarium doen wat kan je het beste doen? Veel mensen wassen hun zand eerst voordat ze het in het aquarium plaatsen. Dit is best een werkje maar wordt wel aangeraden. Zand wassen zorgt voor minder stof en afval in de opstart. 

Zand plaatsen zonder wassen in het aquarium is makkelijker maar geeft dus veel stof in het begin. Aquasoil kan over het algemeen direct in het aquarium. Lees altijd goed de verpakking van aquasoil omdat er verschillen zitten tussen de merken. Aquasoil vraagt in het begin wat meer waterwissels dan zand omdat deze vol zitten met voedingstoffen.

Je start met een goede laag zand of soil in je aquarium. Wat is een goede laag vraag je je af? Werk altijd van een hogere laag achterin naar een lagere zandlaag voorin. Er zijn verschillende vormen mogelijk zoals van hoog naar laag. Of een U-vorm of juist een berg in het midden en de zijkanten lager. 

Zorg in ieder geval altijd dat de voorzijde van je zandlaag het laagste punt is. Dit omdat je anders het zicht op je aquarium verminderd en tegen zand zit te kijken.

Een goede richtlijn is om ongeveer 3 centimeter aan zandbodem of soil bodem aan de voorzijde te houden. Wil je meer de hoogte in aan de achterzijde? Dit kan zeker! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld aquariumgrind of lavasplit in een panty om vulling en hoogte te creëren. Hierover heen gooi je een laag zand of soil. 

De grote merken spelen hier ook op in door bijvoorbeeld zakken als “ Vulcano Mineral” aan te bieden (lavasplit) Dit heeft een open structuur waardoor de bodem niet snel zal dichtslibben. Het zorgt het voor een goede onderlaag en vestigingsplaats van de benodigde bacteriën in jouw aquarium. 

Zo dat was de stap over het inirchten van jou aquarium. Ik ben heel benieuwd naar jouw aquarium hardscape en het eindresultaat, je mag ze altijd in onze Facebookgroep posten voor advies en tips!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Je kan door naar de volgende stap! Liever een stap overslaan of teruglezen? Het kan allemaal! Vergeet ook niet stap 12 te lezen, over het beplanten van een aquarium. Zie alle stappen hieronder!