[flexy_breadcrumb]

Welke verlichting in je aquarium?

UITLEG OVER DE SOORTEN AQUARIUM VERLICHTING

Aquarium verlichting is een belangrijke factor voor jouw aquarium. Het is één van de sleutels tot succes in dit aquarium stappenplan. Snappen wat langdurige verlichting of juist kortdurende verlichting, zwakke of juist sterke verlichting doet met jouw planten is het belangrijkste om controle te krijgen over je plantengroei. 

Het is ook een manier om algengroei tegen te gaan. Het stappenplan richt zich op het toedienen van genoeg plantenvoeding en CO2. En gebruikt licht als het gaspedaal. Daarbij een licht visbestand, een wekelijks waterwissel van 50% en jouw aquarium zal glashelder zijn.

Wil je liever iemand die je gericht advies geeft? Stel je vraag dan eens in onze Facebook community! Ben je simpelweg zoek naar goede verlichting? Ik heb al wat voor je uitgezocht om je op weg te helpen!

AQUARIUM LED-verlichting vs AQUARIUM TL-verlichting

Wat is de beste aquarium verlichting? LED-verlichting of TL-verlichting? Tegenwoordig worden in aquaria veelal LED verlichtingen gebruikt. TL verdwijnt langzaam maar zeker meer en meer uit de hobby.

Nieuwe aquaria zijn standaard voorzien van LED. Ook alle losse panelen zijn LED. Mensen die TL gewend zijn en mooier licht vinden of mensen die een tweedehands aquarium kopen voeren nog TL.

Betekent dit dat TL niet goed is? Absoluut niet! Heeft jaren de hobby gedomineerd! Het geeft vaak nog steeds het mooiste licht maar omdat de LED lamp de aquariumwereld al enige tijd aan het veroveren is én ik alleen met LED verlichting werk, schrijf ik ook vanuit dit oogpunt. Heb je vragen over TL verlichting kan je deze ook zeker aan mij of de Facebookgroep stellen!

Soort aquariumverlichting kiezen
Een flinke ledlamp voor dit aquarium. Pas de balans verlichting, co2 en voedingstoffen goed op elkaar aan voor een algloos aquarium!

UITGELEGD: Lumen en Kelvin voor aquarium verlichting

Goed, lichtintensiteit dus. LED lichtsterkte wordt altijd aangeduid met LUMEN, Dit staat bij elke lamp vermeld. Ook zal de kleurtemperatuur altijd vermeld worden, namelijk: “Kelvin” . Je hebt verschillende kleurtemperaturen

  • 2700K Warm Wit licht
  • 4000K Wit Licht
  • 6500K Dag Licht
 

Over Kelvin en kleurtemperatuur kan er veel geschreven worden. In essentie gaat het er vooral om dat je planten het optimale spectrum aan kleuren krijgen aangeboden voor de fotosynthese. 6500 Kelvin is hier het meeste geschikt voor.

Ook omdat dit nou eenmaal redelijk neutraal licht geeft in je aquarium en plezierig is om naar te kijken. Waardes tussen 4000 en 8000 Kelvin zijn geschikt voor in het aquarium. Omdat dit stappenplan zich richt tot de basis zal er over de kleuren die planten nodig hebben en het optimale spectrum niet verder geschreven worden.

Ga er vanuit dat kwaliteits ledlampen het juiste spectrum hebben. Bij budgetlampen is dit soms niet optimaal. De budgetlampen kun je welprima gebruiken voor makkelijke groeiers die weinig licht nodig hebben. 

 

Kleurentabel aquarium verlichting
Kleuren tussen de 4000 en 8000 Kelvin kunnen over het algemeen gebruikt worden.

Lumen een goede richtlijn

Voor een goede fotosynthese wordt door professionele aquariumhouders en of aquariumverenigingen de PAR waarde gemeten (photosynthetically active radiation).

PAR-meters kosten echter honderden euro’s. Iets waar de hobby aquarist niets aan heeft. Omdat dit een stappenplan is die de basis aanbiedt en makkelijk moet zijn voor iedereen gaan wij uit van LUMEN, wat een hele goede richtlijn is voor sterkte van licht in het aquarium.

Planten kleuren mooi wanneer er intens licht gevoerd wordt. Helaas gaat intens licht ook altijd gepaard met een snel verbruik van plantenvoeding en CO2. Mocht je geen CO2 set willen aanschaffen richt je dan op een Aquarium met lage lichtsterkte. Net zo mooi maar je moet weten welke planten je het beste kan gebruiken.

Vaak staat er bij de online aanbieders van aquariumplanten vermeld onder welke lichtsterkte(weinig, matig, normaal of veel) en onder welke waarden een plant het beste groeit. Ik kan je ook zeker helpen met plantenadvies op basis van je lichtsterkte.

Led licht aquarium berekenen

Hoe bereken je lichtsterkte voor je aquarium? Hier de rekensom! Het is een goede richtlijn. Wel merk ik op dat deze richtlijn vooral bestemd is voor de gene die low light en medium light planten heet. Voor veeleisende planten kan je het beste een kwaliteits ledlamp nemen. Een goede aanbieder van kwaliteitslampen vind je hier

aantal lumen van je lamp : bruto liters aquarium = lichtsterkte

Voorbeeldje: mijn eigen aquarium is 200 liter en ik heb in totaal 6000 lumen aan ledverlichting. Dit beteken dus 6000:200= 30 lumen per liter.

Hieronder een richtlijn hoeveel lumen jij per liter nodig hebt.

  • Low light = 10 tot 15 lumen
  • Medium Light = 15 tot 25 lumen (max. 8 uur belichten co2 set aangeraden)
  • High Light = 25+ lumen (Altijd een CO2 set nodig!)
 
Lees zeker ook mijn blog over het spectrum van licht wat nodig is voor plantengroei!
Ledverlichting aquarium

Hoe lang aquarium verlichten

Okay het wordt een beetje saai he al die theorie? Hou vol je wordt beloond met een prachtig aquarium als je de basis van verlichting en plantengroei snapt!

Lichtduur is ook van belang. Zoals ik al eerder zei is licht je gaspedaal. Als je hem hard intrapt is je tank sneller leeg, maarrrr als je hem te lang intrapt? Voilla goed geraden! Ook leeg. Je zal dus voor jouw aquarium de balans in intensiteit en lichtduur moeten vinden.

Dit stappenplan is geschreven op basis van vele goede ervaringen met een specifieke verlichtingsstrategie dus volg de aanwijzingen en je zit zeker goed.

Okay nu toepassen in de Praktijk:

Voeg je CO2 toe in gasvorm uit een cylinder? Geen vloeibare variant want dat is geen CO2. Dan zou je in principe qua verlichting veel kunnen hebben. Richt je dan op ongeveer 25 a 30 Lumen per liter. Hoger kan, en je planten zullen intenser kleuren. Echter zal je dit voorzichtig moeten opbouwen om geen algenexplosie te krijgen.

Heb je geen CO2 installatie? No worries! Nog superveel keuze in planten. Richt je op ongeveer 10 tot maximaal 15 lumen per liter. Kijk maar eens in de blog; “Planten zonder co2″.

Ik raad aan om in de eerste 4 weken maar maximaal 6 a 7 uur per dag te verlichten en dit langzaam op te bouwen naar maximaal 8 uur per dag.

Waarom zo weinig vraag je je af? Meer verlichten betekent meer verbruik en er zullen sneller te korten ontstaan. Kan je meer verlichten? Jawel, dat kan maar je vergroot ook de kansen op alg vanwege CO2 tekort of een voedingsgebrek. Het aquarium stappenplan is ingericht op deze aantal uren verlichting op een dag  om  te bereiken dat alg geen kans krijgt in de beginfase. Ook zal je, als je sterkere verlichting voert, de intensiteit nog niet voluit hoeven zetten. Bouw dit langzaam op.

Een goede manier om algen in de opstartfase nog minder kans te geven is de zogeheten Aquarium Dark Start lees vooral ook eens deze blog!

Led strips, led balken, led peertjes alles kan in principe zolang de lumen en Kelvin maar kloppen en jouw aquarium evenredig belicht wordt.

Hoogte verstellen led lamp

Natuurlijk maakt het ook uit hoe hoog jou aquarium is. Heb jij een aquarium van 60 centimeter diep dan zal het licht minder intens zijn op de bodem dan een aquarium van 30 centimeter diep.

Het gemiddelde waar deze rekensom rekening mee houdt is ongeveer 50 centimeter diep. In de vorige afbeelding zie je dat ik de ledlamp extra hoog heb gehangen. Dit omdat ik meer dan genoeg licht heb. Hoogte is een mooie manier om jouw lichtintensiteit te versterken of af te zwakken.

Heb je een dichte bak dan is dit natuurlijk niet mogelijk en zou je naar een LED controller voor je verlichting kunnen kijken. Ook zou je bijvoorbeeld drijfplanten in kunnen zetten om licht in je aquarium te dimmen.

Bepaalde ondimbare led balken zouden ook deels afgeplakt kunnen worden met bijvoorbeeld isolatie tape of een strook buisisolatie er om heen. De balken van Juwel Multilux zijn bijvoorbeeld niet echt functioneel in dimbaarheid.

LED controller Aquarium

Helemaal super is een controleerbare en dimbare led die je op tijd en intensiteit kan instellen. Je kan deze precies instellen op de behoefte van jouw planten. Zorg dat je in ieder geval genoeg lumen neemt. Dimmen kan altijd. Het mooie is ook dat je (net zoals met zonlicht) de intensiteit gedurende de dag kan aanpassen.

Je zou bijvoorbeeld twee uurtjes intens kunnen belichten en de rest van de uren wat zwakker. Nogmaals houd je aan de 8 uur maximaal en je zit het meest veilig. Liever langer verlichten? Als je dit echt wilt bouw het dan op met een kwartiertje per week en kijk waar de grens licht. Deze techniek is al snel voor gevorderden.

Hopelijk is het jou duidelijk hoe belangrijk verlichting is voor plantengroei. Mocht je advies nodig hebben kan je meld je dan aan in onze facebook community.

Direct aan de slag? Ik heb al wat handige producten voor je geselecteerd. Heb je veel aan de informatie op deze site? Doe wat terug en bestel via onze links. Kost jou niets extra's! Zo kunnen wij nog meer advies, blogs en video's maken.