[flexy_breadcrumb]

Aquarium Schoonmaken

In deze stap lees je alles over het onderhouden en schoonmaken van je aquarium! Het schoonmaken en onderhouden van je aquarium is iets wat periodiek terugkeert. Een schoon aquarium houdt de algen weg. 

Een onderhoudsarm aquarium bestaat niet. Op enig punt zal er altijd onderhoud verricht moeten worden. Het onderhoud van een aquarium dient, om dit stappenplan tot een succes te brengen, eenmaal wekelijks te gebeuren en bestaat uit het wisselen van minimaal 50 procent water, bodemvuil verwijderen uit alle hoeken en gaten, eventuele aanslag op glas verwijderen en eventueel kalkaanslag op de waterrand verwijderen. Hieronder een uitleg wat ik zelf gebruik om op een simpele en goedkope manier perfect onderhoud uit te voeren. Kost mij slechts 20 minuten op een 200 liter bak!

Aquarium schoon maken; Bodemvuil verwijderen

Het bodem vuil hevel je het beste af met een hevelklok, een gravelcleaner aan een waterslang, of enkel een waterslang. Om uit alle hoeken en gaten het vuil te verwijderen kan er gebruik gemaakt worden van een XXL pipet (google eens op “turkey baster”). Hiermee zorg je dat vuil zich niet opbouwt en voor plaatselijke (blauw)alg kan zorgen.

aquarium schoonmaken

Schoonmaken Aquarium: Je aquarium ruit schoonmaken

Op een aquarium ruit zal altijd (minimale) aanslag ontstaan in verloop der tijd. Voor jouw visueel genot zal je er voor moeten zorgen dat je ruit in optimale conditie is.

De makkelijkste manier om aanslag op een aquarium raam te verwijderen is met een plastic (winkel)pasje. Je schraapt hiermee alle vuil op een veilige wijze van je aquariumruit. 0% kans op krassen! Gebruik alsjeblieft geen aquariummagneet !! omdat een enkel zandkorreltje al voor lelijke krassen kan zorgen op je glas als je deze ondingen gebruikt. Deze krassen zijn onverwijderbaar waardoor je daar voor altijd tegen aan zal moeten kijken. Voor de randen van de bodem zou je ook een tandenborstel of een wattenstaafje kunnen gebruiken om de eventuele (bruine) aanslag op het raam te verwijderen. Neem vooral ook de kitranden en hoeken goed mee met de tandenborstel. Ook voor de aanslag op de waterrand kan het beste het pasje gebruikt worden. Doe dit wekelijks Om de aanslag van de waterrand weg te houden. Verder kan je met de tandenborstel je hout en stenen schrobben.

Aquarium onderhouden: Waterwissel Aquarium

Om het stappenplan een groot succes te maken, en om algen geen kans te geven zal er wekelijks minimaal 50% water gewisseld moeten worden. De makkelijkste manier is om dit met een tuinslang te doen en een heveleffect te creëren. Niet zo’n groot aquarium? dan volstaan de ouderwetse emmers ook! Waarom zoveel waterwisselen vraag je je af? In het stappenplan gaan we uit van de WET van Liebig en volgen we de Estimative Index strategie om alle voedingsstoffen voor planten ruim te doseren. Deze stoffen bouwen zich soms op. Om een te sterke concentratie te voorkomen kan je wekelijks het aquarium van een nieuwe lading vers water voorzien. Hiermee “reset” je de bak. Resultaat is een kraakhelder aquarium en vrolijke vissen. Je vrienden, familie en kennissen zullen hun ogen uitkijken en vragen naar jou geheim.

Onderhoud aquarium: Wanneer filter schoonmaken?

Je interne of externe filter functioneert naar behoren als de uitstroom nog goed is. Merk jij dat de straal een stuk minder is geworden zal je onderhoud aan het filter moeten plegen. Bij beide filters betekent dit de sponsen lichtjes afspoelen en uitknijpen in een emmer water. Eventueel poreus materiaal zoals Siporax of keramisch materiaal dient zo min mogelijk afgespoeld te worden . Hierin huisvesten namelijk al die fantastische bacteriën. Doe dit alleen als zij onder een dikke laag vuil of bruinalg zitten. Je filter moet je koesteren dit is het kloppend hart van je aquarium. Een filter kan best wel een tijdje zonder stroming voordat dit merkbaar nadeel gaat hebben voor je bacteriën zorg in ieder geval dat je filter materiaal onder water blijft staan en houd het uitspoelen zo beperkt mogelijk. Voeg na het onderhoud van je filter eventueel wat Seachem Stability toe om een nieuwe boost aan bacterien in je aquarium te brengen. 

 Dit is de laatste stap! Wil je nog wat teruglezen? Het kan! Als het goed is heb je een draaiend aquarium! Veel plezier. 

Goede plantenvoeding vind je hier. Andere aquariumspullen bestellen? Deze webshop heeft een groot kwaliteits assortiment aquarium/aquascape spullen en planten.