Aquarium Schoonmaken

HOE MAAK JE EEN AQUARIUM GOED SCHOON?

Het schoonmaken en onderhouden van je aquarium is iets wat periodiek terugkeert. Een schoon aquarium houdt de algen weg. Het onderhoud van een aquarium dient eenmaal wekelijks te gebeuren en bestaat uit het wisselen van minimaal 50 procent water, bodemvuil verwijderen uit alle hoeken en gaten, eventuele aanslag op glas verwijderen en eventueel kalkaanslag op de waterrand verwijderen. Helaas bestaat er geen ‘onderhoudarm’ aquarium, maar kan je het onderhoud wel relatief snel, simpel en leuk maken door het slim aan te pakken. 

In deze stap lees je alles over het onderhouden en schoonmaken van je aquarium! Hieronder een uitleg wat ik zelf gebruik om op een simpele en goedkope manier perfect onderhoud uit te voeren. Kost mij slechts 20 minuten op een 200 liter bak!

Aquarium schoonmaken; Bodemvuil verwijderen

Het bodemvuil hevel je het beste af met een hevelklok, een gravelcleaner aan een waterslang, of enkel een waterslang. Om uit alle hoeken en gaten het vuil te verwijderen kan er gebruik gemaakt worden van een grote pipet waarmee je het vuilwegblaast. Houd hierbij je (tuin)slang waarmee je afhevelt en het vuilzal niet gaan zweven door de bak. Hiermee zorg je dat vuil zich niet opbouwt en voor (blauw)alg kan zorgen. Zorg er altijd voor dat je aquarium na een waterwissel en vuil verwijderen, gevuld wordt en dat hij helder blijft. Een troebele bak na onderhoud? Dan ben je iets te grof bezig geweest. Het zweefvuil kan zorgen voor een belastingspiek in het filter. Mijn advies is om dan wat extra water af te hevelen net zolang de bak glashelder is. 

Helemaal klaar? Mooi! Vergeet niet je plantenvoeding weer op peil te brengen en je co2 aan te zetten. 

aquarium schoonmaken

Schoonmaken Aquarium: Je aquarium ruit schoonmaken

Op een aquarium ruit zal altijd (minimale) aanslag ontstaan in verloop der tijd. Voor jouw visueel genot zal je er voor moeten zorgen dat je ruit in optimale conditie is.

De makkelijkste manier om aanslag op een aquarium raam te verwijderen is met een plastic (winkel)pasje. Je schraapt hiermee alle vuil op een veilige wijze van je aquariumruit. 0% kans op krassen! Gebruik alsjeblieft geen aquariummagneet! omdat een enkel zandkorreltje al voor lelijke krassen kan zorgen op je glas als je deze ondingen gebruikt. Deze krassen zijn onverwijderbaar waardoor je daar voor altijd tegen aan zal moeten kijken.

Voor de randen van de bodem zou je ook een tandenborstel of een wattenstaafje kunnen gebruiken om de eventuele (bruine) aanslag op het raam te verwijderen. Neem vooral ook de kitranden en hoeken goed mee met de tandenborstel. Ook voor de aanslag op de waterrand kan het beste het pasje gebruikt worden. Doe dit wekelijks Om de aanslag van de waterrand weg te houden. Verder kan je met de tandenborstel je hout en stenen schrobben.

Aquarium onderhouden: Waterwissel Aquarium

Om het stappenplan een groot succes te maken, en om algen geen kans te geven zal er wekelijks minimaal 30 tot 50% water gewisseld moeten worden. De makkelijkste manier is om dit met een tuinslang te doen en een heveleffect te creëren. Niet zo’n groot aquarium? dan volstaan de ouderwetse emmers ook! 

Waarom zoveel waterwisselen vraag je je af? In het stappenplan gaan we uit van de WET van Liebig en volgen we de Estimative Index strategie om alle voedingsstoffen voor planten ruim te doseren. Deze stoffen bouwen zich soms op. Om een te sterke concentratie te voorkomen kan je wekelijks het aquarium van een nieuwe lading vers water voorzien. Hiermee “reset” je de bak. Maar dit is niet het enige. Door water uit de bak te halen en daarbij ook uit het vuil zorg je er voor dat eventuele ophopingen aan vuil voorkomen worden. Een vies aquarium staat namelijk garant voor algen. Resultaat is een kraakhelder aquarium en vrolijke vissen. Je vrienden, familie en kennissen zullen hun ogen uitkijken en vragen naar jou geheim.

Bekijk de video eens die ik geplaatst heb om te zien hoe ik op één van mijn eerste aquaria het onderhoud uitvoer. 

Onderhoud aquarium: Wanneer filter schoonmaken?

Je interne of externe filter functioneert naar behoren als de uitstroom nog goed is. Merk jij dat de straal een stuk minder is geworden zal je onderhoud aan het filter moeten plegen. Bij beide filters betekent dit de sponsen lichtjes afspoelen en uitknijpen in een emmer water. 

Eventueel poreus materiaal zoals Siporax of keramisch materiaal dient zo min mogelijk afgespoeld te worden. Hierin huisvesten namelijk al die fantastische bacteriën. Doe dit alleen als zij onder een dikke laag vuil of bruinalg zitten. 

Je filter moet je koesteren dit is het kloppend hart van je aquarium. Een filter kan best wel een tijdje zonder stroming voordat dit merkbaar nadeel gaat hebben voor je bacteriën. Zorg in ieder geval dat je filter materiaal onder water blijft staan en houd het uitspoelen zo licht en beperkt mogelijk. 

Voeg na het onderhoud van je filter eventueel wat Seachem Stability toe om een nieuwe boost aan bacterien in je aquarium te brengen.

Aquarium onderhoud tijdens vakantie:

Ben jij vaak van huis of met vakantie? Dan is het onderhoud wat lastiger. Lees alles over het onderhoud van een aquarium en vakantie in deze blog.

Dat was het aquarium onderhoud!

Ben je op zoek naar de beste aquariumproducten? Hieronder geef ik je twee links van de plekken waar ik mijn spullen koop. Door het gebruiken van deze linkjes, help je mij met het nóg leuker en beter maken van deze site en onze communtiy met duizenden aquariumgekken, hopelijk help je mee!

Aquarium stappenplan doorlopen?

Ge-fe-li-citeerd, dit was de laatste stap in het stappenplan. Hopelijk ben je op weg richting een helder en gezond aquarium. Mocht je uitdagingen tegenkomen, meld je dan écht aan in onze supergezellige community, daar kan je al je vragen stellen! Wil je nog eens terug naar een stap, hieronder vind je alle stappen op een rijtje.