Juwel Helialux Spectrum

Laat de Helialux je aquariumplanten goed groeien?

Al enige tijd krijgen wij regelmatig vragen van communityleden over de Juwel Helialux Spectrum. Vaak vraagt men of  het goede verlichting is voor aquascapen en plantenaquaria. Wij merkten dat veel hobbyisten niet precies weten wat wel en niet kan met deze specifieke ledverlichting. 

Nu zijn wij de beroerdste niet en zijn dieper ingegaan op de Juwel Helialux Spectrum. Zo hebben wij meerdere situaties bekeken bij hobbyisten welke de Helialux als verlichting voerden op hun gesloten Juwel Aquaria. 

Wij hebben vooral gekeken naar wat zij aan plantenbestand hadden, welk soort aquarium zij hadden en de groei/kleur van aquariumplanten. Wij hebben de Juwel Spectrum Helialux onderworpen aan een PAR-test. 

Met een PAR-test meet je het bruikbare licht voor plantengroei. Uiteraard is verlichting niet de enige speler in het veld voor gezonde plantengroei (wel de belangrijkste naar onze mening). Hier hebben wij rekening mee gehouden in ons oordeel. Wil je de basis over aquariumverlichting eens doornemen? Lees dan zeker de stap Verlichting van het Aquarium Stappenplan. 

Juwel Helialux Spectrum

Juwel Helialux (Full) Spectrum?

Juwel heeft de naam Spectrum gebruikt voor hun Helialux versie. Deze naam suggereert volgens ons dat het spectrum van deze lamp optimaal is voor goede aquarium plantengroei. Op hun website geven zij het volgende aan:

“De HeliaLux Spectrum is een hoog presterende LED-inzetlamp voor uw JUWEL Aquarium De modernste, speciaal ontwikkelde SMD-LEDs met maximaal vermogen zorgen voor optimale plantengroei, briljante kleuren en bevorderen de vitaliteit van uw onderwaterwereld” (bron: www.juwel-aquarium.de)

Ze beloven dus een hoog presterende led-lamp met maximaal vermogen voor optimale plantengroei. Klinkt goed toch?

Leds, lumen en Spectrum chart van de JUWEL helialux

De Helialux spectrum maakt gebruik van SMD leds in de cct kleuren die gelijken op 6000 en 9000 Kelvin. Verder is de Helialux voorzien van een aantal rode, blauwe en groene leds. Wil je meer lezen over Kelvin kleuren en wat dit betekent voor aquariumverlichting? Lees dan zeker mijn blog over Kelvinwaardes in het Aquarium

In deze blog hebben wij de Helialux 1200 als praktisch voorbeeld genomen. Deze lamp afmeting levert 60 watt. Per watt, levert de Helialux 1200 plus minus 140 Lumen. Een snelle rekensom komt uit op 8400 Lumen. 

Lumen wordt vaak gebruikt om aan te geven wat de sterkte is van het licht maar zegt niet alles over het spectrum van een ledlamp en de kracht aan licht geschikt voor fotosynthese. Laten we eerst eens naar het spectrum kijken van de Helialux.

Spectrum kaart Juwel Helialux Spectrum

Het spectrum van de Helialux kan je hieronder zien in de vorm van een spectrum chart, ik heb deze opgevraagd bij Juwel ( ze reageerden uiterst snel).

Omdat Helialux voornamelijk gebruik maakt van 6000 en 9000k leds zie je dat er in het rode spectrum weinig intensiteit/sterkte ligt. Vooral het blauwe, groene en gele spectrum wordt aangesproken. 

Ter vergelijking heb ik een spectrum chart van een aquascape led (welke krachtig is qua PAR en gebruik maakt van instelbare krachtige RGB diodes, die samen wit kunnen vormen, in plaats van witte diodes in een CCT kleur) geplaatst. Je ziet dat deze intensere pieken heeft juist op de RGB waar planten het meeste baat bij hebben. 

Het gele spectrum wordt door planten nauwelijks gebruikt. Verder valt het op dat de spectrumkaart van de Helialux met een zeer dunne lijn loopt onder de 400nm en richting 800 nm. Dit zou betekenen dat er fracties van UV en Infrarood licht in de lamp verwerkt zitten. Iets wat mij onwaarschijnlijk lijkt. 

Wil je meer leren over het lichtspectrum? Lees dan zeker ook deze blog over het Lichtspectrum en Plantengroei eens!

spectrum juwel helialux
Spectrumkaart van juwel helialux
Spectrum aquascape
Spectrumkaart van een aquascape WRGB lamp.

PAR meting Juwel Helialux Spectrum

Om een goed beeld te krijgen van de PAR waarde van een Helialux Spectrum heb ik de JUWEL RIO 240 van Ruben Bonke doorgemeten. Ruben had reeds een prachtige Hardscape neergezet en was bezig met een Dark start.

Ruben twijfelde over de intensiteit van de Helialux en of deze geschikt was voor zijn doeleinden, namelijk een Aquascape met veel medium tot moeilijke planten.

PAR staat voor Photosynthetische Actieve Radiatie en meet hoeveel bruikbaar licht er voor fotosynthese aanwezig is. Binnenkort schrijf ik een uitgebreide blog hier over. Voor nu is het goed om te weten dat hoe lager het getal, hoe minder “bruikbaar licht er aanwezig is” Waardes tot 50 UMOL/s zijn geschikt voor weinig lichtbehoevende planten (co2 niet nodig). Waardes van 50 tot 90 zijn geschikt voor mediumplanten (co2 aangeraden)

Waardes boven 90 worden gewaardeerd als intense verlichting. Waardes rond de 150 op de bodem zijn ideaal voor Aquascapen en (gekleurde) plantengroei. De intensiteit kan zelfs doorlopen tot 200 of hoger afhankelijk van het soort planten wat je wilt laten groeien. 

Waarmee meet je de PAR waarde?

Voor deze test heb ik gebruik gemaakt van mijn APOGEE MQ-510 PAR-METER, 1 van de beste meters op de markt. We hebben op diverse punten gemeten in het aquarium. Ik plaats een kleine kanttekening door te zeggen dat elke PAR meting uniek is en er (kleine) verschillen in prestatie van een lamp kunnen ontstaan door toedoen van waterhelderheid, omgevingslicht, Hardscape, calibratie, lamp leeftijd en andere zaken. Bekijk de video hieronder voor de meting en uitleg!

Conclusie Helialux Spectrum en goede aquariumplantengroei:

Om terug te komen op de vraag van velen en ook op de tekst van Juwel dat de Helialux Spectrum een optimaal spectrum aanbied voor plantengroei moet ik concluderen dat dit niet het geval is. De Helialux spectrum bevat een “commercieel spectrum” met vooral de blauwe range (6000 en 9000k diodes) die de PAR waarde opdrijven. De rode, groene en blauwe leds zijn enkel aanwezig om visuele kleuren van vissen en planten mooier te maken maar zeker niet sterk genoeg om planten dieper in de waterlaag voldoende aan te bieden.

Voor wie is de Helialux Spectrum geschikt?

Voor vele hobbyisten die niet teveel eisen stellen aan plantengroei en vooral gericht zijn op gezelschapsaquaria met makkelijkere tot medium groene planten, zal een Helialux Spectrum zeker voldoende zijn. De instelbaarheid van de sfeerverlichting zal een extra beleving creëren en er kunnen mooie zonsopgangen en ondergangen gecreëerd worden en fijn kijklicht. Bij navraag en analyse onder tevreden hobbyisten bleken zij allen aquaria te houden die in voornoemde doelgroep vielen (makkelijk tot medium groene planten en enkele makkelijk kleurende planten zoals Ludwigia Superred en Rode Lotus) 

Toevoeging van CO2, goede filtering, maatwerk qua onderhoud en maatwerk qua Plantenvoeding zijn ook zeer belangrijke factoren om aquariumplanten goed en gezond te laten groeien. Alleen verlichting is vaak niet alleen verantwoordelijk voor slechte groei. 

Helialux Spectrum resultaat
Dit aquarium met Helialux verlichting is van Nick Maas. Mooi ingericht en de meeste planten zijn makkelijke planten. Met co2. Wel zie je dat rode planten moeite hebben met kleuren en dat monte carlo wat hoger geplaatst is.

Voor wie is de Helialux niet geschikt?

Okay, Makkelijke/tot medium planten groeien prima onder het aangeboden spectrum van 1 Helialux Spectrum, Verwacht geen intense kleuren en weelderige groei van wat meer lichtminnende en gekleurde planten.

Verwacht ook geen dichte weelderig groeiende matjes Monte Carlo of Cuba met deze verlichting. Hiervoor is de par waarde te laag. Is het mogelijk? Jawel, indien andere factoren perfect zijn en je geduld hebt zal Monte Carlo wel  kunnen lukken. Andere lampen met een hogere PAR waarde zullen dit doel sneller bereiken. 

Voor Aquascaping en een vol beplant aquarium met gekleurde planten is deze lamp dus niet geschikt tenzij je een low light Aquascape ambieert, dan voldoet vrijwel iedere led lamp en kan je je afvragen of je zoveel geld wilt uitgeven aan een Helialux. 

Dit lukt niet met een Helialux Spectrum
Deze pracht aan gekleurde planten "moeilijk houdbare planten" heeft ook een hoge intensiteit nodig en optimaal spectrum. De Helialux spectrum zal dit niet bereiken.
Dutch Aquascaper
Bastiaan Kruidenier voert op deze Aquascape zeer intense verlichting. De Helialux zal dit niet bereiken. Voor ongeveer dezelfde prijs als een Helialux met controller koop je een sterke aquascape lamp helaas passen deze niet in gesloten aquaria.

Wil je meer weten?

Heb je naar aanleiding van dez review vragen? Of wil jij weten wat in jou situatie goede verlichting zou zijn? Volg Aquarium Opstarten op Facebook of Instagram! Ook hebben wij een zeer actieve Facebook groep met duizenden enthousiaste leden! Je bent van harte welkom. 

Hopelijk heb je wat aan deze review om een bewuste keuze te maken. Ik heb hieronder ook een aantal handige linkjes verzameld mocht je op zoek zijn naar een product in deze categorie. 

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

Eén reactie

  1. Ik wil een aquarium 70 (mag ook 80 of 90)*50*50= 175 L laten bouwen.
    Ik ga de lichtkap zelf maken en daar moet verlichting onder (graag met zon opkomst en ondergang).
    De volgende planten wou ik plaatsen Cabomba, Nymphaea zenkeri, Cryptocoryne soorten, Varen soorten, Anubias soorten, Aponogeton fenestralis, sagittaria subulata, braziliaanse klimop, Royal H’ra, Nessea ammania golden, Ludwigia mini super red, Lilaeopsis Brazilië, Microsorum narrow leaf
    Zou je dan een soil bodem aanbevelen?
    Ik wil graag geen CO2 systeem en denk aan de plantenvoeding All-in One van plantenbox

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *