Welke planten in je aquarium?

Nu je de stappen hebt doorlopen heb je waarschijnlijk al gemerkt dat er een grote samenhang is tussen alle aspecten van de aquarium hobby. Zo ook jouw aquariumplanten. Waarom zijn deze nou zou nodig? In deze stap zal jou het belang van de welke planten in je aquarium goed zullen groeien  duidelijk worden. In mijn stappenplan ga ik uit van een ruim beplant aquarium om zoveel mogelijk balans te kunnen creëren . Hoe zorgen planten voor balans in jouw aquarium? Zij zijn een onmisbaar onderdeel van de stikstofcyclus. Deze blog is zeker aan te raden om te begrijpen wat er in jouw aquarium gebeurt!

Beste planten voor in een aquarium?

Goed, terug naar de plantjes! in alle vormen en maten te verkrijgen. In menig (dieren)speciaalzaak staat een bak met planten. Vaak gevuld met allerlei soorten en maten. Hoe weet jij nou dat je de goede planten uitkiest? Planten zet je in je aquarium omdat ze mooi zijn maar ook omdat ze nuttig zijn. Als je de blog stikstofcyclus hebt gelezen weet je dat planten nitraat uit het water opnemen en dat ze middels fotosynthese groeien en zuurstof uitscheiden! Geweldig toch?

Ten eerste maken we een onderscheid tussen waterplanten, moerasplanten en epyfiten.

Waterplanten:

Een echte waterplant is een MUST in ieder aquarium en zal in het water overeind blijven. Het zijn ook vaak zogenoemde stengelplanten en zijn snelgroeiend. Hoe kan je zien dat je met een echte waterplant te maken hebt? Deze planten blijven in de vorm zoals je ze gekocht hebt. Ook is het zo dat de plant zonder water in elkaar zakt. Echte waterplanten groeien snel en breken “afvalstoffen” af. Waterplanten nemen CO2 op en produceren zuurstof. Het zijn makkelijke snelle groeiers. Deze planten zijn dus een echte aanrader voor in jouw aquarium.

Makkelijke waterplanten: Voorbeelden van echte (makkelijke) waterplanten zijn Valisneria soorten, Waterpest, Hoornblad, Cabombasoorten Limnophilia Sessiliflora, Myriophyllum soorten.

In de toekomst zal hier zeker een blog over verschijnen van de makkelijkste waterplanten van dit moment!

Moerasplanten: 

De meeste planten die hedendaags in het aquarium gebruikt worden zijn moerasplanten. Dit kan prima! Deze planten kunnen een onderwater en bovenwatervorm aannemen. Vanwege kostenbesparing worden deze planten ook bovenwater gekweekt en is hun vorm en kleur vaak afwijkend van hun onderwatervorm. De verandering naar onderwatervorm duurt altijd een tijdje. De plant zal nieuwe scheuten aanmaken in onderwatervorm en de bovenwatervorm zal langzaam afsterven. Dit omdat de planten in hun naturlijke habitat om moeten gaan met verschillende waterniveau’s. Zo kan het zijn dat zij een tijdje bovenwater en een tijdje onderwater moeten leven. Supermooi, moeder natuur! Maar voor een aquariumbeginner erg verwarrend. Soms lijkt het namelijk alsof een plant doodgaat wanneer jij hem net in je aquarium heb gezet. heb geduld met moerasplanten voordat je ze afschrijft., Verwijder in ieder geval de dode bladeren op tijd omdat deze afvalstoffen in je water creëren. Zolang er nieuwe scheuten aan je plant komen groeit hij. Moerasplanten zijn er in traaggroeiende vorm en snelgroeiende soorten. Er zijn duizenden verschillende soorten en er worden nog steeds soorten ontdekt.

Enkele makkelijke soorten zijn: Rotala Rotundifolia, Ludwigia soorten, Cryptocoryne soorten

Epyfytische planten:

Er zijn verschillende soorten planten die niet met hun wortels in de bodem kunnen maar een wortelstok hebben. De bekendste soorten zijn Javavaren, Anubias en mossen. Deze planten noemt men ook wel epifytische planten. Deze planten halen hun voedingstoffen voornamelijk uit het water (of regen). Veel beginners planten deze soorten in de bodem waarna ze snel zullen aftakelen. De planten kan je met visdraad of superlijm (cyanoacrylaat basis) vastplakken of binden aan je steen of hout, Meer lees je hierover in de stap” Hoe aquarium beplanten”

Welke planten in aquarium
De javavaren is een epyfitische plant en groeit op hout en steen. Zijn wortelstok mag niet in de bodem.

Voor- midden en achterplanten

De water en moerasplanten zijn op te delen in 3 secties. Voor midden en achterplanten. Vanzelfsprekend worden voorplanten en midden planten minder groot als achterplanten. Achterplanten groeien tot aan het wateroppervlak (of zelfs uit je water (emerse vorm weet je nog). In stap 12: “Hoe beplant je een aquarium?” kom ik hier op terug omdat we dan over het beplanten gaan hebben en waar je rekening mee moet houden wil je jou planten er mooi uit laten zien in jouw aquarium.

soort aquarium planten
Op deze foto zie je voor- midden en achterplanten. Plant ze op de juiste plaats zodat je optimaal gebruik maakt van het zichtveld.

Samenvatting welke planten in je aquarium:

Aquariumplanten horen in een aquarium. Mocht je plastic planten gaan gebruiken, prima jouw aquarium, maar dan zul je nooit een natuurlijke balans kunnen creëren. In sommige aquaria kunnen alleen maar hele stevige planten vanwege de vissen die ze anders vernielen, daar is zeer goede filtering van belang.

De voordelen: van aquariumplanten.

  • Waterplanten leveren zuurstof voor je vissen;

  • Planten helpen je de waterwaarden goed te houden en binden de strijd aan met algen;

  • Afvalstoffen worden afgebroken door de planten in je aquarium;

  • Ze bieden je vissen een natuurlijke schuilplaats;

  • Ze zijn een lust voor het oog!!

Aquariumplanten hebben zoals je al weet goede voeding, CO2 en goede gebalanceerde verlichting nodig. Deze driehoek moet in balans zijn om een stabiel algvrij aquarium te krijgen.

Je bent al goed op weg en hebt al een hoop geleerd! Heb je nog vragen over aquariumplanten, mis je wat? Stel ze gerust. Een goede webshop voor planten en andere aquariumbenodigdheden vind je hier

Ga door naar de volgende stap, lees een stap terug of sla een stap over! Het kan allemaal.