[flexy_breadcrumb]

Welke bodem aquarium kiezen?

DE BESTE AQUARIUM VINDEN VOOR JOUW AQUARIUM

De beste bodem voor je aquarium kiezen hangt af van een aantal zaken, welke planten wil je er in, hoe wil je dat het eruit ziet en moet het makkelijk te onderhouden zijn? In deze stap geef ik jou advies over welke bodem het beste bij jou aquarium past en of hout en steen in jouw aquarium een aanvulling is! Ik heb ook al een paar goede bodems voor je opgezocht.

Aquarium bodem; Bewuste keuze!

je hebt verschillende soorten bodems, namelijk zand, grind en aquasoil (kleine  gebakken kleibolletjes). Hieronder leg ik per soort bodem de do’s en dont’s uit. Na het lezen van deze pagina weet jij precies welke bodem je nodig hebt. 

Weet je het nog steeds niet of twijfel je? Meld je dan aan in onze Facebookcommunity voor goed advies. Maak een bewuste keuzen omdat je een bodem niet gemakkelijk vervangt. Als resultaat zal je een goeddraaiend aquarium krijgen!

Aquarium bodem; Aquasoil

Aquasoil wordt veel gebruikt door Aquascapers en bevat veel voedingsstoffen voor jou planten. Daarom vereist het ook veel waterwissels bij de opstart omdat er in het begin veel stoffen vrij komen. Ook zijn de meeste bodems PH verlagend. Dit staat meestal vermeld op de verpakking. Vraag advies aan de verkoper of in onze Facebookgroep, als je vragen hebt hierover. Ga jij voor een scape dan raad ik je aquasoil aan. 

Aquasoil hoef je niet te wassen van te voren en kan je vanuit de zak in je aquarium doen. Daarna zal het steen en hout volgen en ga je in een droge vorm de inrichting (dit noemen we hardscape) bepalen. Net zolang tot jij tevreden bent. En geloof me dit is het moeilijkste gedeelte :). Maar geduld loont, want je zal een perfecte basis hebben!

Aquarium bodem aquasoil
Aquasoil is een goede aquariumbodem en wordt veel gebruikt bij scapes!

Aquarium bodem; Aquarium zand

Aquariumzand heb je in verschillende kleuren en korrelmaat. Een prachtig zand is Filterzand. De algemene maten hiervan zijn:

  • Fijn Filterzand          korrelgrootte 0,40 – 0,80 mm

  • Medium Filterzand   korrelgrootte 0,71 – 1,25 mm

  • Grof Filterzand         korrelgrootte 1,00 – 2,00 mm

Filterzand is een goedkope en toegankelijke manier om in je aquarium te gebruiken. Aquariumzand is goed te reinigen met een gravelcleaner, hevelklok of xxl pipette. Wil jij tips en truucs over hoe het beste jouw aquarium schoon te houden? Lees deze stap 16: Hoe een aquarium schoonmaken eens. Dit is de basis over aquariumzand. Enkele zandsoorten hebben invloed op je waterwaardes maar veruit de meesten zijn inert (arm aan stoffen). Dit betekent dat je voedingstoffen in de bodem zal willen toevoegen. Mijn tip is om dit te doen middels Roottabs of Cryptocapsules. Ik ben zelf geen fan van een voedingsbodem. Voor het beste resultaat kan je aquasoil gebruiken. Waarom? Lees mijn blog over de voedingsbodem en je kan bewust een keuze maken.

aquarium bodem aquarium zand
Aquarium zand heb je in vele soorten en maten. Filterzand is altijd een goede optie! Laat je goed voorlichten.

Aquariumbodem; Aquarium Grind

Als we het over grind hebben bedoelen we wat grover grind (kleine steentjes). Vroeger werd grind vaak gebruikt. Tegenwoordig zie je een omslag naar zandbodems en soilbodems. Ik zelf ben geen voorstander van (grof) grind. Het vuil valt namelijk door de kieren en gaten en daar bouwt het vuil zich op met als gevolg een ophoping van afvalstoffen, blauwalg en slechte waterwaardes. Mijn advies, kies zand of soil! Hier blijft het vuil op liggen en kan makkelijker verwijderd worden. 

Aquarium bodem; berekenen hoeveel je nodig hebt!

Er zijn op diverse sites handige rekenmodellen te vinden over hoeveel zand of soil jij in je aquarium moet doen. Al deze modellen zijn gebaseerd op de volgende rekensom:

hoogte aquarium x lengte aquarium x aantal centimeters zand: 1000= aantal liters in aquarium.

Een voorbeeld: Mijn aquarium is 50 centimeter hoog en 1 meter lang. Ik wil er 5 centimeter zand in. Dit wordt dus 50x100x5:1000 =25 liter zand.

Deze formule berekent een glad oppervlakte dus als jij de hoogte in wil zal hij niet kloppen. Wel is het dus een goede richtlijn! Hoeveel zand heb jij nodig denk je? 

Ik hoop dat ik je wat meer heb kunnen vertelen over verschillende bodems. Ik heb wat handige producten voor je opgezocht en voor meer advies meld je dan absoluut aan in onze Facebookgroep met duizenden andere aquariumgekken die je graag helpen. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Je kan door naar de volgende stap! Liever een stap overslaan of teruglezen? Het kan allemaal!

Goede plantenvoeding vind je hier. Andere aquariumspullen bestellen? Deze webshop heeft een groot kwaliteits assortiment aquarium/aquascape spullen en planten.