Welke bodem aquarium?

Je had natuurlijk al nagedacht over wat voor een inrichting je wilde. Er zijn vele mogelijkheden. Hout en steen in je aquarium hoeft niet maar vaak zijn de diertjes je wel dankbaar voor dat stukje hout waar ze microorganismen vanaf snoepen. Ook het extra schuilplekje zal in dank afgenomen worden. Je kan natuurlijk ook voor een vol plantenaquarium gaan zonder hout of steen. In deze stap geef ik jou advies over welke bodem het beste bij jou aquarium past en of hout en steen in jou aquarium aanvulling is! HIER kan je kwaliteitsoils vinden. Een goede keuze is een kant en klare set stenen of hout. Deze kan je HIER vinden

Aquarium bodem; Bewuste keuze!

je hebt verschillende soorten bodems, namelijk zand, grind en aquasoil (kleine kleibolletjes). Hieronder leg ik per soort bodem de do’s en dont’s uit. Na het lezen van deze pagina weet jij precies welke bodem je nodig hebt. Weet je het nog steeds niet of twijfel je? Stuur dan zeker even een berichtje! Maak een bewuste keuzen omdat je een bodem niet gemakkelijk vervangt. Als resultaat zal je een goeddraaiend aquarium krijgen!

Aquarium bodem; Aquasoil

Aquasoil wordt veel gebruikt door Aquascapers en bevat veel voedingsstoffen voor jou planten. Daarom vereist het ook veel waterwissels bij de opstart omdat er in het begin veel stoffen vrij komen. Ook zijn de meeste bodems PH verlagend. Dit staat meestal vermeld op de verpakking. Vraag advies aan de verkoper of stuur mij een berichtje als je vragen hebt hier over. Ga jij voor een scape dan raad ik je aquasoil aan. Aquasoil hoef je niet te wassen van te voren en kan je vanuit de zak in je aquarium doen. Daarna zal het steen en hout volgen en ga je in een droge vorm de inrichting (dit noemen we hardscape) bepalen. Net zolang tot jij tevreden bent. En geloof me dit is het moeilijkste gedeelte :). Maar geduld loontwant je zal een perfecte basis hebben!

Aquarium bodem aquasoil
Aquasoil is een goede aquariumbodem en wordt veel gebruikt bij scapes!

Aquarium bodem; Aquarium zand

Aquariumzand heb je in verschillende kleuren en korrelmaat. Een prachtig zand is Filterzand. De algemene maten hiervan zijn:

  • Fijn Filterzand          korrelgrootte 0,40 – 0,80 mm

  • Medium Filterzand   korrelgrootte 0,71 – 1,25 mm

  • Grof Filterzand         korrelgrootte 1,00 – 2,00 mm

Filterzand is een goedkope en toegankelijke manier om in je aquarium te gebruiken. Aquariumzand is goed te reinigen met een gravelcleaner, hevelklok of xxl pipette. Wil jij tips en truucs over hoe het beste jouw aquarium schoon te houden? Lees deze stap 16: Hoe een aquarium schoonmaken eens. Dit is de basis over aquariumzand. Enkele zandsoorten hebben invloed op je waterwaardes maar veruit de meesten zijn inert (arm aan stoffen). Kom je er niet uit welk type zand jij wilt? Stuur mij eens een berichtje!

aquarium bodem aquarium zand
Aquarium zand heb je in vele soorten en maten. Filterzand is altijd een goede optie! Laat je goed voorlichten.

Aquariumbodem; Aquarium Grind

Als we het over grind hebben bedoelen we wat grover grind (kleine steentjes). Vroeger werd grind vaak gebruikt. Tegenwoordig zie je een omslag naar zandbodems en soilbodems. Ik zelf ben geen voorstander van (grof) grind. Het vuil valt namelijk door de kieren en gaten en daar bouwt het vuil zich op met als gevolg een ophoping van afvalstoffen, blauwalg en slechte waterwaardes. Mijn advies, kies zand of soil! Hier blijft het vuil op liggen en kan makkelijker verwijderd worden. 

Aquarium bodem; berekenen hoeveel je nodig hebt!

Er zijn op diverse sites handige rekenmodellen te vinden over hoeveel zand of soil jij in je aquarium moet doen. Al deze modellen zijn gebaseerd op de volgende rekensom:

hoogte aquarium x lengte aquarium x aantal centimeters zand: 1000= aantal liters in aquarium.

Een voorbeeld: Mijn aquarium is 50 centimeter hoog en 1 meter lang. Ik wil er 5 centimeter zand in. Dit wordt dus 50x100x5:1000 =25 liter zand.

Deze formule berekent een glad oppervlakte dus als jij de hoogte in wil zal hij niet kloppen. Wel is het dus een goede richtlijn! Hoeveel zand heb jij nodig?

Je kan door naar de volgende stap! Liever een stap overslaan of teruglezen? Het kan allemaal!

Goede plantenvoeding vind je hier. Andere aquariumspullen bestellen? Deze webshop heeft een groot kwaliteits assortiment aquarium/aquascape spullen en planten.