Dark Start je Aquarium

Een makkelijke manier om je aquarium in te draaien

In deze blog leer ik je de ideale opstart van een aquascape of aquarium! Een zogenoemde Dark Start. Een Dark start is het opstarten van je aquarium met bodem en hardscape in het donker zonder planten en vis. Wil jij je aquarium indraaien? Maar heb je geen zin in alle bijkomende problemen, zoals algen en versnottende planten? Lees dan zeker over de Dark Start. In mijn ogen de simpelste en beste manier om je aquarium op te starten. Veel voordelen. Het vergt enkel geduld. Ter verduidelijking, deze blog is niet geschreven om zo snel mogelijk vissen in het aquarium te plaatsen maar om plantengroei te bevorderen en algenvorming te verminderen. 

Wat is een Dark Start?

Een darkstart is een aquarium indraaien, enkel met de bodem, hardscape en draaiend filter. Je voert geen verlichting en het liefst houdt je je aquarium zo donker mogelijk. Omdat je geen licht gebruikt ontstaat er geen fotosynthese waardoor groene alg baardalg, staghornalg, bruinalg en blauwalg niet kunnen groeien. Deze hebben allemaal licht nodig!! De ammonia zorgt voor “voeding”voor je bacterien. In aquasoil zit dit standaard verwerkt. In andere bodems zal je dit moeten toevoegen. Leer hierover in deze blog.

Aquarium dark start
Dit is mijn Shallow aquascape waar ik een dark start uitvoer. Ik had een reeds ingedraaid filter en na slechts 1 a 1.5 week meette ik geen ammonia en nitriet meer maar wel nitraat. Een indicatie dat de stikstofcyclus rond was! Ik plak er nog een week aan vast omdat ik de plantjes nog moet bestellen bij Azaqua. Alle tijd!

Hoe voer je een Dark start in je aquarium of aquascape uit?

Je laat het aquarium 4 weken draaien zonder verlichting, planten of vissen, Verder is er ook geen interventie nodig. Althans hier zijn de meningen over verdeeld. Zoals in het filmpje onderaan de pagina, van Jurijs Jutjajevs, voeren ze geen waterwissels uit gedurende de Dark Start. Ik heb enkele bronnen en meerdere ervaren aquascapers geraadpleegd en velen voeren WEL één of meerdere waterwissels tijdens de Dark Start uit, om gigantische levels ammonia, nitriet of nitraat af te zwakken.  

Het feit blijft dat de Dark Start de beste manier is om op te starten en om je aquariumplanten de meest gunstige omstandigheden te geven om goed aan te slaan. Scheelt een hoop gedoe en nieuwe plantjes kopen!

Met het opstarten van je aquarium, danwel cyclen van je aquarium, bedoelen wij genoeg bacteriekolonie te ontwikkelen om de stikstofcyclus te voltooien. Hierdoor zal ammonia omgezet worden naar naar nitriet en uiteindelijk nitraat, door de verschillende aanwezig bacterien. Wil je precies weten hoe dat zit? Lees de blog Stikstofcyclus aquarium eens door.
Voor een goede stikstofcyclus is een goed filter onmisbaar. Het liefst met zoveel mogelijk poreus materiaal. Hierin vestigen zich de bacterien op den duur. Ook zullen de bacterieen zich vormen in je bodem op steen, planten en hout.

Waarom een darkstart en niet gewoon indraaien?

De voordelen van de darkstart zijn best groot al zeg ik het zelf. AquaSoil bevat namelijk altijd een (klein beetje) ammoniak en wanneer je soil in het begin niet ververst of cyclet, is het wachten op problemen. Met de toepassing van een Dark Start is je aquarium ingedraaid, eventuele algenuitbraken worden tot een minimum beperkt (geen ophoping van ammonia en nitriet) en planten en vissen lopen door de ammoniak/nitrietvorming geen risico, omdat je deze al gehad hebt tijdens de Darkstart.

 

Instructie: Darkstart met aquasoil

(BELANGRIJK: IK RAAD JE ADA AMAZONIA V2 SOIL AAN OMDAT DEZE VAN NATURE AMMONIA BEVAT. NIET ALLE SOILS BEVATTEN DIT! RAADPLEEG DE FABRIKANT)

– Richt je aquascape/aquarium in met je hardscape en aquasoil. GEEN Beplanting, Dit komt pas na de Dark Start.

– Vul het aquarium met water en schakel je filter in

– laat je verlichting en eventuele CO2 UIT en zorg dat je aquarium op een enigszins donkere plek staat. De hele dag zonlicht op je aquarium? Dek hem dan af.

– Wacht 4 weken, of totdat je geen ammonia en nitriet meer meet, maar wel nitraat. Meerdere aquascapers/ervaren aquaristen raden aan om tijdens de Dark Start regelmatig water te wisselen. Zonder waterwissels kan waarschijnlijk ook echter is er kans dat sommige levels gigantisch hoog oplopen en bacterievorming afremt. Uitgangspunt blijft altijd dat de start voltooid is wanneer ammonia en nitriet niet meer meetbaar zijn maar Nitraat wel. 

– Na 4 weken, of nadat je geen  ammonia en nitriet meer meet, maar wel nitraat, laat je je aquarium leeglopen tot aan de soil. Maak je glas goed schoon en beplant je ingedraaide aquarium ruim! Hoe meer plantjes hoe beter!

– Vul het aquarium weer met vers water en schakel je verlichting en co2 in! 

Instructie: Darkstart met zand/grind

De Dark start met zand/grind verloopt precies hetzelfde als met de aquasoil, echter zal je moeten zorgen voor een ammoniumbron om je bacteriën te voeden. Ik zelf start mijn aquarium met zand het liefst op de conventionele manier op. Wil je toch een dark start uitvoeren zal je moeten zorgen voor een ammoniumchloride bron. Hiervoor kan je bijvoorbeeld ammoniumchloride van Dr Tim’s gebruiken. Scan de QR code en vindt op hun website veel info, voor zover je die nog nodig hebt.
Om het aquarium indraaiproces, danwel de darkstart nog meer te versnellen kan je extra bacteriën toevoegen.

Meet gedurende de darkstart vooral je NH3/NH4 (ammonia), NO2 (nitriet) en NO3 (nitraat). Het is gaaf om te zien wanneer je de fases van de cycle terugziet in je meetresultaten.

Wanneer weet je zeker dat de Dark Start voorbij is?

Heel simpel. Wanneer je geen Ammonia (NH3/NH4 meet of nitriet (NO2) meer meet, maar wel een goede concentratie Nitraat (NO3), betekent het dat je bacteriekolonie met op sterkte is. Je kan gaan planten en je kan je gelijk (een klein groepje) vissen toevoegen in je aquarium/aquascape. Qua vissen is het raadzaam om dit alsnog voorzichtig aan toe te voegen. In het algemeen is het beter om je bestand licht te houden. Wil je het zeker weten? Voeg dan een ammoniumbron toe en wanneer deze binnen een paar uur verwerkt is kan je er vanuit gaan dat je cyclus werkt en op sterkte is. 

Aquarium dark start
Dit is mijn Shallow aquascape waar ik een dark start uitvoer. Ik had een reeds ingedraaid filter en na slechts 1 a 1.5 week meette ik geen ammonia en nitriet meer maar wel nitraat. Een indicatie dat de stikstofcyclus rond was! Ik plak er nog een week aan vast omdat ik de plantjes nog moet bestellen bij Azaqua. Alle tijd!

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Conclusie Aquarium Opstarten met Dark Start methode:

Het gedoe met indraaien, slecht groeiende planten en algenuitbraken kan je dus grotendeels voorkomen met geduld, door middel van het opstarten van je aquarium via de Dark Start.

Begin na het planten met 6 tot 8 uur verlichting en stem de intensiteit gedurende de eerst komende weken/maanden tijd goed af met je eventuele co2 en voeding. Finetunen is belangrijk. Begin met iets lagere intensiteit als je sterke verlichting voert.

Meten is weten. Een testkit is voor de serieuze aquariumplantenliefhebbers eigenlijk onmisbaar. Speel op Safe en ga pas verder wanneer je geen ammonia en nitriet meer meet maar wel nitraat!

Een video zegt meer dan duizend woorden. Hierbij dan ook een link naar een video van Jurijs Jutjajevs waarin hij de Dark Start methode uitlegt. Jurijs behandelt echter niet welke aquasoil van nature Ammonia bevat. Dit is wel belangrijk om te weten voordat je een Dark Start uitvoert.

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Meer aquariumblogs lezen?

7 reacties

  1. Hoi Dominic, superbedankt voor je vraag en een hele terechte! Je kan de verwarming aandoen, dat versnelt de vorming van bacteriën, maar het hoeft niet! Meld je ook aan in onze Facebookgroep, daar krijg je direct antwoord op al je vragen. Succes met je aquarium!

 1. Michel van der Kroon schreef:

  Goedemorgen. Mijn bak draait nu een week (dank start) met als bodem grind en steen en hout. Ik heb vandaag de testen gedaan met de test koffer van jbl. Alle waardes zijn op het moment goed echter heb ik ook de sio2 test gedaan en die gaat door het dak heen zo hoog is dit normaal of moet ikcandeee stappen ondernemen?

  1. Hoi, soms zit er redelijk wat silicaat in kraanwater, maar ook in grind kan dit voorkomen. Het hoeft geen probleem te zijn wanneer er goede plantengroei is! Je zou eens je waterraport kunnen checken hoeveel silicaat er in je kraanwater zit. Wanneer dit veel lager is kan je er vanuit gaan dat het bijvoorbeeld in het grind zit/zat en zou je wat waterwissels uit kunnen voewren. Ik lees dat je een darkstart uitvoert met grind steen en hout, zorg je er wel voor dat de bacteriën genoeg voedsel krijgen om te vermeerderen?

   Groetjes!

   1. Michel van der Kroon schreef:

    Hoi Michael je schrijft dat moet kijken of de bacterien genoeg voedsel krijgen. Wat dit bereft ben ik een beginneling. Heb je voor mij ips wat ik beste zou kunnen doen? Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *