Kelvin Aquarium; Wat is de beste Kelvintemperatuur in jouw aquarium?

In deze blog leg ik je alles uit over de Kelvinwaarde van LED in jouw aquarium. Ik leer je wat Kelvinwaarde nou precies is en hoe jij dit kan vertalen naar aquariumplanten groei (of juist niet). Een tipje van de sluier: Het zegt niets over een goed spectrum of plantengroei. Waarom niet? Lees dan vooral de hele blog. Goed groeiende aquariumplanten is wat we allemaal willen nietwaar? 

Aquarium kelvin
Een tabel van kelvin kleurtemperaturen. Lees vooral de blog en leer waarom je hier geen conclusies aan kan verbinden.

Wat is de Kelvinwaarde precies?

Okay, ben je, net zoals ik, geïnteresseerd in verlichting en de correlatie tot aquariumplantengroei en wil je er alles van begrijpen? Lees dan zeker het volgende stuk. Ik ben geenszins een natuurkundige maar vind het leuk om er zoveel mogelijk over te leren en te begrijpen. Ik geef toe het kan zeer taaie kost zijn! Voor wat betreft Kelvin waardes kan ik je het volgende vertellen.  Ik vertel je in dit gedeelte wat “Kelvin” precies is, maar om dit te begrijpen moet ik je wat uitleggen over Zwarte Stralers:

 Een “zwarte straler denk je!? Waar heb jij het nou weer over? Yes, een zwarte straler. Op deze site lees je precies wat een zwarte straler is. Hieronder vat ik het kort samen.

Afijn, een zwarte straler is materiaal wat geen licht absorbeert maar wel energie. Een zwarte straler zendt bij een bepaalde bereikte temperatuur energie uit in alle richtingen en op alle golflengtes. Een zwart straal lichaam zendt ook veel warmte uit. 90 procent van wat hij uitstraalt is warmte energie. Te denken valt aan een gloeilamp, het gloeidraaid wordt zeer heet en bij een bepaalde temperatuur gaat hij licht uitzenden Hoe meer energie hoe witter het licht wordt. De zon is ook een zwarte straler. 

Ook een simpel voorbeeld is een stuk ijzer wat een hoefsmid in het vuur hangt. Wanneer dit op kamertemperatuur is zendt het nog niet voldoende energie uit zodat wij licht waarnemen. Absorbeert het stuk ijzer meer energie (warmte) begint het rood te worden. Wordt het nog heter dan zal het object “witheet” worden of zelfs blauw. 

Dit alles gebeurt bij bepaalde Celsius temperaturen. Om deze kleuren die wij zien, in te delen heeft men de Kelvinwaarde bedacht. 

FORMULE KELVIN EN CELSIUS

De formule om Kelvin om te zetten in Celsius is C = K – 273,15.  Neem je Kelvin-temperatuur en trek 273,15 af. Je antwoord is dan de graden Celsius waarbij een zwarte straler een bepaalde kleur licht geeft.

Omgekeerd is het zo dat als je een bepaald aantal Celsius hebt (Stel dat een zwarte straler verhit wordt tot 6000 graden) dat je er 273,15 bij optelt. Je hebt dan dus ongeveer 6273 Kelvin.

Ik vertel je nu al dat je dit mag vergeten omdat het praktisch niks toevoegt aan toegepaste hobbykennis. Lees vooral verder waarom. 

Kelvin waarde aquarium
Een diagram van een spectrum curve van Black body Radiators (zwarte stralers).

Kelvin waarde en AQUARIUM LED; waarom dit niks zegt over plantengroei.

Taaie kost he!? Het volgende gedeelte wordt helemaal interessant. De Kelvin waarde die verbonden wordt aan LED’s (light emitting diodes) zegt helemaal NIETS over goede plantengroei. LED’s zijn immers geen zwarte stralers. Hun werking is anders. LEDS worden niet warm en zenden niet een bepaalde lichtkleur uit bij een bepaald aantal graden celsius. Het proces is totaal anders. Dit betekent ook dat de Kelvin waarde slechts gebruikt wordt om een benadering te geven van de weergegeven kleur (kijklicht) die door zwarte stralers wordt weergegeven. Bij LEDS zie je dan ook vaak CCT staan wat betekent dat het een gecorreleerde kleurtemperatuur is. Oftewel een kleur licht wat wij zien, dat overeenkomt met de Kelvin kleur van een zwarte straler. Dit zegt dus niets over het lichtspectrum van de LED zelf maar slechts over het kijklicht wat wij ervaren. 

Wat wel van belang is, is om te weten dat de meeste LED blauw licht genereren maar door een toevoeging van een fosforlaag op het omhulsel een andere kleur aannemen. Deze fosforlaag bevat kleuren zoals geel en groen om zo een kleurtemperatuur weer te geven die overeenkomt met de Kelvin temperatuur. Fabrikanten die aangeven dat bijvoorbeeld hun lamp een optimale Kelvin kleur hebben voor plantengroei weten dat niet, of gebruiken dit puur als marketingtruuc om meer verkoop te genereren. Lees vooral spectrumkaarten van verlichting. Meer weten over spectrum van licht? Lees dan mijn blog over Spectrum van Aquariumlicht

Verschil tussen spectrum van echt zonlicht en 6500 kelvin temperatuur

Huh denk je? Ik snap het echt niet meer. Je hoeft natuurlijk niet alles te onthouden. Belangrijk dus om te weten is dat je aan de Kelvin waarde van LED’s geen conclusie kan verbinden qua licht spectrum en plantengroei. Het is echt bedoeld om de temperatuur van kijklicht aan te geven. 

Neem bijvoorbeeld de kleur 6500K. Een hardnekkige fabel is dat dit de optimale kleur is voor plantengroei. Dit omdat het daglicht nabootst. Dit klopt niet. Althans niet qua spectrum. De kleur (kijklicht) die wij waarnemen is inderdaad gelijkend op het licht wat wij buiten zien.  Hieronder een grafiek om aan te geven wat het spectrum is van daglicht (uitgezonden door de zon, gaandeweg veranderd door afstand en lagen tussen aarde en zon) en van een reguliere 6500K LED-diode. 

Kelvin Aquarium

goede aquariumverlichting; kom je er niet uit?

Nou zijn er heel veel verschillende merken aquariumverlichting. De meeste zijn vooral ontworpen om een goed “kijklicht” (vermelden alleen kelvin waardes) te genereren en laten daarbij ook wel wat planten groeien. Maar gebeurt dit optimaal? Dekken ze voldoende spectrum af? Hebben ze voldoende intensiteit? Ben jij op zoek naar een goede lamp of heb je vragen over een bepaalde verlichting? Je kan me altijd benaderen via de Aquarium Opstarten Facebook pagina

goede aquariumverlichting

Conclusie Kelvin waarde en aquariumplantengroei:

  • De Kelvin waarde van LED zegt niets over het spectrum wat aangeboden wordt.
  • De enige manier om bij benadering te meten of er genoeg fotosynthetische actieve radiatie is, is door een PAR meter te gebruiken.
  • Met de Kelvin waarde kan je zelf een keuze maken wat je mooi vindt om naar te kijken. 
  • Bekijk vooral spectrumkaarten van lampen en wat hun PAR-waarde is.  Alle kwaliteitslampen vermelden dit. 
  • Vraag vooral op onze Facebookcommunity naar geschikte verlichting voor jouw aquarium. 
  • Wil jij een PAR-meting? Ik heb zo’n apparaat! Je kan altijd een berichtje sturen via het Aquariumopstarten Facebook kanaal.
 
Hopelijk heb je wat geleerd van deze blog en maakt dit jou een betere Aquariaan. Je bent welkom in onze community

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Goede online shops?

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

2 reacties

  1. robert schreef:

    heb par meter gekocht maar nu zie ik overal verschilende waardes mijn vraag wat zijn de juiste waardes die die aan moet geven voor matich beplanting rotelas varens mos gr rob hoor het wel

    1. Hoi Rob, voor deze vraag zou je eens met Lars Verra contact kunnen opnemen in onze facebookgroep. Hij beschikt ook over een par meter en heeft de afgelopen tijd veel testen uitgevoerd. Groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *