Aquarium Plantenvoeding

HOEVEEL PLANTENVOEDING VOEG JE TOE IN EEN AQUARIUM?

Voor plantenvoeding geldt over het algemeen liever iets teveel dan te weinig. Gebalanceerde complete plantenvoeding voor aquariumplanten veroorzaakt namelijk geen algen. Slecht onderhoud, Onvoldoende CO2, slechte verlichting, slechte filtratieflow en tekorten aan nutriënten wel. Het bereiken van een gezond aquarium is vooral een samenspel van goede plantenvoeding, voldoende licht en eventueel Co2 toevoegen. Het belangrijkste is dus om de planten te laten groeien. 

In mijn stappenplan gaan wij uit van een een beplant aquarium, bij voorkeur met Co2 toevoeging maar ik leg ook uit hoe het zonder CO2 toevoeging aan kan pakken, door planten te kiezen die hier goed mee om kunnen gaan.

Je zal zeker een goede plantenvoeding moeten toevoegen wanneer je een flink beplant aquarium hebt. Er zijn veel plantenvoedingen beschikbaar. Ik heb onderaan deze pagina diverse opties voor je vermeld van plantenvoedingen die goed bij onze strategie passen!

Gebruik jij een andere plantenvoeding dan ik aanbeveel? Geen probleem, vraag gerust of deze goed genoeg is voor je planten in onze Facebookgroep! Het belangrijkste is dat jij alle nutrienten aanbied die een plant vraagt. Hierdoor zullen er geen tekorten optreden en wanneer je andere elementen zoals verlichting, filtratie en eventuele CO2 toevoeging voldoende zijn zal er goede groei ontstaan. 

plantenvoeding en plantengroei aquarium

Aquarium Plantenvoeding; Fotosynthese aquariumplanten

Om te begrijpen waarom aquarium plantenvoeding nou nodig is, is het goed om te begrijpen hoe een plant groeit. Er gebeuren veel processen bij plantengroei en ze nemen diverse stoffen op uit het water ter ondersteuning van deze processen. 

Aquariumplanten groeien middels fotosynthese om . Ze nemen CO2, nutriënten én licht op. Als je dit in de juiste balans aanbiedt, zullen je aquariumplanten zich heerlijk voelen en jou belonen met weelderige gezonde groei. 

Het aquarium stappenplan en onze Facebookgroep helpen je bij het vinden van de juiste balans in nutrienten, CO2 en verlichting. 

Hoe hard een plant groeit hangt sterk af van de mate van lichtduur en lichtintensiteit. Overdrijf dit niet. Hoe meer licht je aanbiedt hoe meer verbruik van nutriënten en Co2 weet je nog? Benieuwd naar lichtduur en intensiteit? Lees even de stap Aquariumverlichting om hier meer van te begrijpen. 

Welke stoffen bevatTEN een goede aquarium plantenvoeding?

Voor een aquariumplant zijn er verschillende stoffen nodig die ze opnemen. Je kan ze onderverdelen in macro- en microstoffen.

Macrostoffen zijn stoffen die de plant het meeste gebruikt. Dit betreffen de stoffen nitraat, fosfaat en kalium (ook afgekort als NPK-nutrienten). Ook zou je kunnen zeggen dat Co2 een macroelement is voor groei van de plant.

Deze voedingstoffen worden door planten ook gehaald uit vissenpoep en ander organisch materiaal wat vergaat. De vissenpoep en organisch materiaal losen op in hun basiselementen zoals ammonium en fosfaten en de bacteriën zorgen voor omzetting van ammonium naar nitraat. Voor een ruim beplant aquarium met een licht bestand aan vis is het vaak niet voldoende om alleen de stoffen te gebruiken die vrijkomen door het organische afval. Moet je dan meer voeren of vissen toevoegen? Nee zeker niet, dit is een zeer ongecontroleerde manier om de eventuele tekorten op te lossen. Op maat doseren met een goede complete plantenvoeding is de beste en schoonste manier. 

Microstoffen (ook wel sporenelementen genoemd) zijn ook hard nodig maar in veel mindere hoeveelheden. Deze stoffen zijn onder andere ijzer, magnesium, boor, mangaan, koper, zink, kobalt, aluminium, seleen, nikkel en tin. 

De meeste commerciële plantenvoedingen bevatten alleen de micro elementen omdat ze ontwikkeld zijn op basis van aquaria met veel vis en weinig planten. Als je een zwaar beplant aquarium hebt zal je dus voor een complete voeding willen gaan. Onderaan deze pagina geef ik wat goede suggesties!

welke plantenvoedingsstrategieen zijn er?

Om het lekker ingewikkeld te maken leg ik je ook uit wat populaire strategieën qua plantenvoeding zijn.

Zoals ik al beschreven heb zou je er voor kunnen kiezen om alleen sporenelementen toe te voegen wanneer jij een wat zwaarder visbestand hebt en niet zo veel planten. Om dit te bepalen zou je de macrostoffen Nitraat en Fosfaat eens kunnen meten. Wanneer deze, zonder toevoeging al in ruime mate aanwezig zijn volstaat een microvoeding. 

Bij ons stappenplan gebruiken wij een strategie genaamd Estimative Index. Zeer kort uitgelegd voeg je alle nutriënten in een overschot toe (meer dan nodig) zodat de planten nooit te kort komen. Hierbij voer je dan een wekelijkse waterwissel (of ruimer in tijd wanneer je denkt dat jouw aquarium goed draait) uit. Op deze manier reset je de bak en houdt je hem brandschoon en helder. Er ontstaat op deze manier ook zeer snelle en gezonde groei van aquariumplanten. Deze strategie kan met alle soorten bodems gebruikt worden en is voor een beginner ideaal! 

Een derde strategie is de Lean dosing strategie. Deze strategie houdt in dat je juist van bepaalde nutrienten minder toevoegt zodat ze net voldoende aanwezig zijn in het water. Bij deze strategie is het wel zo dat je als bodem een voedingsrijke aquasoil of voedingsbodem gebruikt. de planten zullen dan voornamelijk de nutrienten uit de bodem halen. Deze strategie zorgt er voor dat er wat minder snelle groei ontstaat en sommige planten zullen nog feller kleuren. Het is een populaire strategie onder aquascapers die hun scape zolang mogelijk strak willen houden voordat ze de schaar er in moeten zetten. Voor een houder van een beplant aquarium raad ik deze strategie niet aan omdat juist goede en snelle groei enorm bijdraagt aan een helder aquarium. De Lean dosing strategie is vooral weggelegd voor gevorderden omdat er snel tekorten kunnen ontstaan. 

aquariumplanten zonder co2
Weelderige groei van Cabomba, Limnophila en Rotalasoorten. Een complete plantenvoeding,gebalanceerde CO2 en goede verlichting maken dit mogelijk!

Niet elke aquariumplant neemt evenveel plantenvoeding op

Er zijn aquariumplanten die veel nutrienten gebruiken en er zijn ook aquariumplanten die veel minder nodig hebben om goed te groeien.

Er zijn ook planten die vooral voeding uit de bodem halen en er zijn planten die vooral de voeding uit de waterkolom halen. Vaak heb je een mix van deze planten in je aquarium. Een goede verdeling van nutriënten is dan ook zeker aan te raden. Wanneer je een zand of grindbodem gebruikt kan het dus raadzaam zijn om wat extra tabs bij bepaalde planten in de bodem te steken. Bij een aquasoil of voedingsbodem hoeft dit niet perse aangezien deze al veel nutriënten bevatten. 

Mijn tip is om bij aankoop van een plant wat informatie op het internet te zoeken hier over, er staat al enorm veel beschreven! Op deze manier weet je van te voren hoe jij de juiste omstandigheden kan aanbieden voor gezonde groei van een speciefieke soort. Ja, de namen van planten zijn lastig te onthouden, maar probeer dat toch of schrijf ze op een lijstje. Wanneer je ziet dat een plant achterblijft qua groei zou je eens kunnen analyseren of je aan alle waardes die een plant nodig hebt voldoet. Vaak zal je dan zien dat een plant net wat meer licht of CO2 nodig heeft om goed te groeien. Je kan ook zeker terecht in onze Facebookcommunity om praktische tips te krijgen hierover. Net als ik zijn er honderden plantenfanaten die je haarfijn kunnen uitleggen hoe zij goede resultaten behalen!

Welke plantenvoeding kan je kopen?

Om dit aquarium stappenplan (wat gebaseerd is op veel aquariumplanten, eventuele CO2 toevoeging regelmatig onderhoud, goede filtratie en een licht visbestand) tot een succes te maken heb jij een plantenvoeding nodig die zowel de macro- als de microstoffen bevat. Waarom? Omdat je visbestand wat lichter is (minder vervuiling) zal je de macrostoffen dus ook extra moeten toedienen.

Veroorzaakt dit dan geen algen? Geen zorgen, nee dat doet het niet. Plantenvoeding mits goed uitgebalanceerd veroorzaakt geen alg, een te kort aan plantenvoeding, CO2, schommelende PH waardes en dus ammoniakpieken wel. 

Doseer dus ruim voldoende. Ga voor een plantenvoeding die makkelijk in gebruik is qua dosering en beschrijving. 

Je kan ook heel makkelijk zelf poeders bestellen en een eigen mix aan plantenvoeding maken. Voor een beginner misschien een uitdaging maar eenmaal je wat gevorderd bent is dit een hele goede manier om geld te besparen!

Er zijn heel veel plantenvoedingen te koop momenteel met zeer flitsende verpakkingen en beloftes.

Wil je advies hier over? Word gauw lid van onze gezellige Facebook community, of wanneer je twijfelt kies dan een aanbevolen plantenvoedingen van ons dan zit je sowieso goed!

Aquarium plantenvoeding

Aquarium Plantenvoeding samengevat:

Voor een ruim beplant aquarium volgens ons stappenplan heb je dus een complete plantenvoeding nodig met nitraat en fosfaat. Voorzie de plant van ruime voeding, voldoende co2 en balanceer je licht. Een goed onderhoudsregime en een waterwissel zorgen ervoor dat je aquarium helder en schoon blijft. 

Hieronder geef ik je een handig lijstje met  aquarium plantenvoedingsproducten die kunnen bijdragen aan goede plantengroei. Vragen? Bezoek zeker onze gezellige community! Een linkje vind je onderaan bij Contact.  Helemaal onderaan deze pagina heb ik een overzicht toegevoegd op welke waardes ik mijn beplante aquaria houdt. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Benieuwd naar mijn aquarium waterwaardes? Klik op de waarde om meer te leren!

Ik houd mijn beplante aquaria veelal rond de waardes zoals hieronder vermeld. Er zijn veel marges en verschillende manieren van beplante aquaria houden, daarom geldt dat de onderstaande waardes niet heilig zijn maar een goede richtlijn voor de hobbyisten die net als ik van een aquarium met veel planten houden. Ik gebruik de “Estimative Index voedingsstrategie” om mijn aquariumplanten van voeding te voorzien. Deze strategie bestaat gaat er vanuit dat nutrienten in ruime mate aanwezig zijn voor planten om op te nemen. Hierbij is goede verlichting die sterker/zachter ingesteld kan worden zeker belangrijk. Ik voer een regelmatige waterwissel uit en onderhoud mijn planten door te snoeien en stekken herplanten. 

De blogs op aquariumopstarten.nl zijn geschreven vanuit dit oogpunt. De blogs zijn  geschreven voor beplante aquaria waar minimaal 70 procent beplant is (bij voorkeur met een mix aan planten zoals snelgroeiers/traagroeiers/epyfhiten). Daarbij is het visbestand niet overheersend. De bodem kan bestaan uit fijn grind of aquasoil.  Co2 gebruik ik graag en raad ik een ieder aan die een bak vol weelderige groei wil.  Filtratie is ook een belangrijke steunpilaar voor een beplant aquarium. 

Bekijk mijn waardes hieronder!

Element/Stof/verbinding Aanbevolen
0 mg/l
0 mg/l
0 mg/l
20-30 mg/l
5-8 dGH
6-10 dGH
0,5-1 mg/l
1-3 mg/l
22 tot 24 graden Celsius
30 mg/l
5-10 mg/l
Potassium (Kalium)
10-30 mg/l
10-15 ppm

*opmerking: De waterwaardes zoals, in de tabel beschreven, zijn een richtlijn in welke range ik mijn beplante aquaria houd, van 40 liter of meer. Ik maak gebruik van de Estimative Index voedingsstrategie, Co2 toevoeging, voldoende licht en goede (externe) filtratie. Mijn aquaria zijn altijd flink gevuld met een mix aan aquariumplanten (traag en snelgroeiers). Fijn grind of aquasoil gebruik ik graag. Voor aquasoil geldt dat waterwaardes zoals de PH en KH (tijdelijk) beinvloed worden door de soil (verlaagd). Voor aquascapes, aquaria zonder CO2 toevoeging, aquaria met uitsluitend traagroeiende planten zouden mogelijk andere voedingswaardes gehanteerd moeten worden. Elk aquarium is uniek. Vissen moeten altijd centraal staan in het nastreven van ideale leefomstandigheden.