[flexy_breadcrumb]

Aquarium Plantenvoeding

HOEVEEL PLANTENVOEDING VOEG JE TOE IN EEN AQUARIUM?

Voor plantenvoeding geldt over het algemeen liever iets teveel dan te weinig. Gebalanceerde complete plantenvoeding voor aquariumplanten veroorzaakt namelijk GEEN algen. Tekorten aan plantenvoeding wel. Het bereiken van een gezond aquarium is vooral een samenspel van goede plantenvoeding, voldoende licht en eventueel Co2 toevoegen. 

In mijn stappenplan gaan wij uit van een een beplant aquarium met óf zonder Co2, dus zal je zeker een goede plantenvoeding moeten toevoegen. Er zijn veel plantenvoedingen beschikbaar en ze pretenderen allemaal de beste formule te hebben. Planted Box All In One is voor de strategie van Aquariumopstarten.nl de beste plantenvoeding qua kwaliteit en gebruiksgemak op weg naar een helder en schoon aquarium met gezonde planten.

Gebruik jij een andere plantenvoeding? Geen probleem, vraag gerust of deze goed genoeg is voor je planten in onze Facebookgroep! Ik heb ook alvast wat handige linkjes voor je uitgezocht van de plekken waar ik mijn aquariumplanten én plantenvoedingen koop. 

Aquarium Plantenvoeding; Fotosynthese aquariumplanten

Om te begrijpen waarom voeding nou nodig is, is het goed om te begrijpen wat het groeiproces van een plant kort gezegd inhoudt. 

Aquariumplanten doen aan fotosynthese om te groeien. Ze gebruiken CO2, water met nutriënten én licht zijn nodig om het proces in gang te zetten. Als je dit in de juiste balans krijgt, zullen je aquariumplanten zich heerlijk voelen en jou belonen met weelderige groei.  Het aquarium stappenplan en onze Facebookgroep helpen je bij het vinden van de juiste balans.

Hoe hard een plant groeit hangt sterk af van de mate van lichtduur en lichtintensiteit. Overdrijf dit niet. Hoe meer licht hoe meer verbruik van nutriënten en Co2 weet je nog? Benieuwd naar lichtduur en intensiteit? Lees even de stap Aquariumverlichting terug om hier meer van te begrijpen. 

Welke stoffen bevat een goede aquarium plantenvoeding?

Nog even herhaling over micro en macro nutriënten.

Voor een aquariumplant zijn er verschillende stoffen nodig. Je kan ze onderverdelen in macro- en microstoffen.

Macrostoffen zijn stoffen die de plant het meeste gebruikt. Dit betreffen nitraat, fosfaat en kalium (ook afgekort als NPK-nutrienten). Deze voedingstoffen worden door planten ook gehaald uit vissenpoep. De vissenpoep lost op in zijn basiselementen en de bacteriën zorgen voor omzetting naar nitraat.

Microstoffen (ook wel sporenelementen genoemd) zijn ook hard nodig maar in veel mindere hoeveelheden. Deze stoffen zijn onder andere ijzer, magnesium, boor, mangaan, koper, zink, kobalt, aluminium, seleen, nikkel en tin. 

De meeste commerciële plantenvoedingen bevatten alleen de micro elementen omdat ze ontwikkeld zijn op basis van aquaria met veel vis en weinig planten. Als je een zwaar beplant aquarium hebt zal je voor een complete voeding willen gaan, zoals ik hierboven al schreef, ik gebruik zelf graag Planted Box All in One met ook de nutriënten Nitraat en Fosfaat. Je vindt het linkje in de lijst met handige producten voor deze stap!

aquariumplanten zonder co2
Weelderige groei van Cabomba, Limnophila en Rotalasoorten. Een complete plantenvoeding,gebalanceerde CO2 en goede verlichting maken dit mogelijk!

Welke plantenvoeding kan je kopen?

Om dit aquarium stappenplan (wat gebaseerd is op veel planten en een licht visbestand) tot een succes te maken heb jij een plantenvoeding nodig die zowel de macro- als de Microstoffen bevat. Waarom? Omdat je visbestand wat lichter is (minder vervuiling) zal je de macrostoffen ook moeten toedienen.

Veroorzaakt dit dan geen algen? Geen zorgen, nee dat doet het niet. Plantenvoeding mits goed uitgebalanceerd veroorzaakt geen alg, een te kort aan plantenvoeding, CO2, schommelende PH waardes en ammoniakpieken wel. 

Doseer dus ruim voldoende. De Planted Box All in One formule is supersimpel in gebruik. Iedereen zal dit kunnen gebruiken! Vandaar ook dat ik deze plantenvoeding adviseer momenteel.

Er zijn ook zeker andere goede plantenvoedingen. Wil je advies hier over? Word gauw lid van onze gezellige Facebook community, of kijk eens bij dit totaaloverzicht van aquarium plantenvoedingen via azaqua.nl

Aquarium plantenvoeding
Zeer gezonde groei. Mogelijk gemaakt door goede plantenvoeding.

Nog even samengevat:

  • Voor een ruim beplant aquarium volgens het stappenplan heb je een complete plantenvoeding nodig met nitraat en fosfaat. 

  • Aquariumplanten kan je vermeerderen. Elke plant heeft zijn eigen manier. Onthoud de namen, schrijf ze op en bekijk de beste manier om ze te verzorgen.

  • Voorzie de plant van ruime voeding, voldoende co2 en balanceer je licht.

Ik geef je nogmaals het lijstje met handige aquariumproducten voor deze stap. Door één van deze linkjes te gebruiken help je mij deze site en de community nog beter te maken en de leukste van Nederland te worden. Hopelijk help je mee!

Hieronder vind je alle stappen nog eens op een rij. Als je deze stappen volgt, bereik ook jij een helder en schoon aquarium met gezonde planten.