Aquarium Plantenvoeding

In deze stap lees je hoe jij plantenvoeding toedient en de beste groei krijgt die mogelijk is

In mijn stappenplan gaan wij uit van een een beplant aquarium dus zal je zeker een goede plantenvoeding moeten toevoegen. Er zijn veel plantenvoedingen beschikbaar en ze pretenderen allemaal de beste formule te hebben. Planted Box All In One is voor de strategie van Aquariumopstarten.nl de beste plantenvoeding qua kwaliteit en gebruiksgemak. Gebruik jij een andere plantenvoeding? Geen probleem, vraag mij gerust of deze goed genoeg is voor je planten! Voor plantenvoeding geldt over het algemeen liever iets teveel als te weinig. Gebalanceerde complete plantenvoeding voor aquariumplanten veroorzaakt namelijk GEEN algen. Tekorten aan plantenvoeding wel.

Aquarium Plantenvoeding; Fotosynthese aquariumplanten

Aquariumplanten doen aan fotosynthese om te groeien. CO2, water met nutriënten en licht zijn nodig om het proces in gang te zetten. Ik schrijf hier snel een uitgebreide blog over maar voor het stappenplan is het nodig dat je in ieder geval begrijpt wat er nodig is om een plant te laten groeien. Hoe hard een plant groeit hangt af van de mate van lichtduur en lichtintensiteit. Overdrijf dit niet. Hoe meer licht hoe meer verbruik van nutrienten en co2 weet je nog? Benieuwd naar lichtduur en intensiteit? Lees even terug de stap Aquariumverlichting terug!

Welke stoffen bevat een goede aquarium plantenvoeding?

Nog even herhaling over micro en macro nutriënten.

Voor een aquariumplant zijn er verschillende stoffen nodig. Je kan ze onderverdelen in macro stoffen en microstoffen.

Macro stoffen zijn stoffen die de plant het meeste gebruikt. Dit betreffen nitraat, fosfaat en kalium (ook afgekort als NPK-nutrienten). Deze voedingstoffen worden door planten ook gehaald uit vissenpoep. De vissenpoep lost op in zijn basiselementen en de bacteriën zorgen voor omzetting naar nitraat.

Microstoffen (ook wel sporenelementen genoemd) zijn ook hard nodig maar in veel mindere hoeveelheden. Deze stoffen zijn onder andere ijzer, magnesium, boor, mangaan, koper, zink, kobalt, aluminium, seleen, nikkel en tin. De meeste commerciële plantenvoedingen bevatten alleen de micro elementen omdat ze ontwikkeld zijn op basis van aquaria met veel vis en weinig planten. Als je een zwaar beplant aquarium hebt zal je voor een complete voeding willen gaan, ik gebruik zelf graag Planted Box All in One met ook de nutriënten Nitraat en Fosfaat.

aquariumplanten zonder co2
Weelderige groei van Cabomba, Limnophila en Rotalasoorten. Een complete plantenvoeding,gebalanceerde CO2 en goede verlichting maken dit mogelijk!

Welke plantenvoeding kan je kopen?

Om het stappenplan (wat gebaseerd is op veel planten en een licht visbestand) tot een succes te maken heb jij een plantenvoeding nodig die zowel de Macro als de Micro stoffen bevat. Waarom? Omdat je visbestand wat lichter is (minder vervuiling) zal je de macro stoffen ook moeten toedienen.

Veroorzaakt dit dan geen algen? NEE! Plantenvoeding mits goed uitgebalanceerd veroorzaakt GEEN ALGEN een te kort aan plantenvoeding, CO2, schommelende PH waardes en ammoniakpieken wel. Doseer dus ruim voldoende. De Planted Box All in One formule is supersimpel in gebruik. Iedereen zal dit kunnen gebruiken! Vandaar ook dat ik deze plantenvoeding adviseer momenteel.

Er zijn ook zeker andere goede plantenvoedingen. Wil je advies hier over? Stuur mij een berichtje of kijk eens hier.

Aquarium plantenvoeding
Zeer gezonde groei. Mogelijk gemaakt door goede plantenvoeding.

Nog even samengevat:

  • Voor een ruim beplant aquarium volgens het stappenplan heb je een complete plantenvoeding nodig met nitraat en fosfaat. Planted Box All in One is een zeer goede keuze

  • Aquariumplanten kan je vermeerderen. Elke plant heeft zijn eigen manier. Onthoud de namen, schrijf ze op en bekijk de beste manier om ze te verzorgen.

  • Voorzie de plant van ruime voeding, voldoende co2 en balanceer je licht.

Je kan door naar de volgende stap! Liever een stap overslaan of teruglezen? Het kan allemaal!

Goede plantenvoeding vind je hier. Andere aquariumspullen bestellen? Deze webshop heeft een groot kwaliteits assortiment aquarium/aquascape spullen en planten.