In deze stap leg ik jou de basis uit van CO2 in een aquarium en hoe je dit zou kunnen toedienen in aquaria. Het is namelijk een essentiële stap bij het beginnen van een aquarium. CO2 in een aquarium zorgt namelijk voor gezonde planten en daarmee een mooi en helder aquarium. Wil jij meer over CO2 toevoegen in een aquarium weten, houd de blog in de gaten omdat er zeker weten blogs aan besteed gaan worden!

Wil je een kwaliteit CO2 set? Bekijk dan vooral eens dez CO2 sets van Azaqua of Planted Box. Wil je meer advies? Ik help je graag!

Wat is CO2?

CO2 oftewel koolstofdioxide is een gas en van nature aanwezig in onze atmosfeer. Co2 is voor (water)planten wat zuurstof voor de mens is. Planten gebruiken namelijk CO2 bij de fotosynthese. Bij de fotosynthese in een aquarium zijn verder nog water en (zon)licht nodig. Planten zetten dit om in glucose en zuurstof. In je aquarium zie je dit wanneer het water verzadigd raakt met zuurstof er vormen zich dan kleine ronde belletjes op het blad van de waterplanten. Assimilatie heet dit! Prachtig toch hoe de natuur werkt?

Nu je weet dat planten dus CO2 nodig hebben, zie je waarschijnlijk ook het belang van toevoegen hiervan. Maar het het hoeft niet altijd. Zoals al beschreven komt CO2 van nature voor in de atmosfeer, maar ook in water. Uiteraard niet in de hoeveelheden als er CO2 gas wordt toegevoegd. Door je balans tussen licht, CO2, voeding en de juiste planten, is toevoegen van CO2 in een aquarium niet noodzakelijk. Het maakt het echter wel makkelijker om weelderige goede plantengroei in een aquarium te krijgen.

CO2 in aquariun toevoegen
Prachtig aquarium he ? Hier wordt gebruik gemaakt van CO2 toevoeging. Lees snel verder!

Aquarium zonder CO2?

Een aquarium kan je dus ook gemakkelijk zonder CO2 houden. Wel word je beperkt in je plantenkeuze en zal je vooral groene planten moeten nemen die met weinig licht uit de voeten kunnen. Door dit soort planten in een aquarium te gebruiken, zal het verbruik van koolfstofdioxide (CO2) namelijk niet zo hoog zijn waardoor er geen tekorten optreden. Als je hierbij een complete plantenvoeding geeft heb je ook geen tekorten in voedingstoffen. Deze tekorten zorgen er namelijk voor dat de planten stoppen met groeien en dat algen de concurrentie gaan winnen. Een leuke theorie hierover is de wet van Liebig. Ik heb een leuke blog geschreven over “Welke planten zonder CO2” gehouden kunnen worden en welke strategie je moet volgen qua belichting. Wil je mijn ervaringen weten over bepaalde plantensoorten? Stuur een berichtje!

Aquarium CO2 toevoegen
In dit aquarium wordt geen CO2 toevoeging gebruikt. Nog steeds mooi toch? Belicht beperkt qua uren en intensiteit en gebruik goede plantenvoeding.

Aquarium met CO2

Door CO2 (koolstofdioxide) toe te voegen geef je de planten onbeperkte voorraad voor de fotosynthese. Samen met een plantenvoeding, met micro en macro elementen, én goed afgestemd licht, groeien jouw planten snel en gezond. Je keuze in aquariumplanten zal groter worden.

Door CO2 toe te voegen aan een aquarium vergroot je ook de kans op een algenloos aquarium. Juist omdat je nooit een tekort aan CO2 creëert. Wel moet je er op letten hoeveel CO2 je toedient. Voeg je namelijk teveel aan CO2 toe, dan zal er niet genoeg plek meer zijn voor zuurstof en laat zuurstof nou zijn wat je vissen nodig hebben om te overleven. Een logische vraag is nu: Hoe kan ik weten dat ik teveel CO2 geef? Daar kom ik verderop in dit artikel uitgebreid op terug!

Naast genoeg CO2 zijn ook de aquarium waterwaarden van belang. Om deze stap niet te ingewikkeld te maken schrijf ik binnenkort een uitgebreide blog over de waterwaarden en wat het betekent . Voor nu dus de CO2, theorie genoeg. ;)!

Okay een klein beetje over waterwaardes dan

Verhouding PH, KH en CO2

De PH (de zuurtegraad van je water), KH (Carbonaathardheid) en je CO2 (Koolstofdioxide) staan met elkaar in verbinding. Je carbonaathardheid is zeg maar de waakhond van je zuurtegraad. Hoe hoger de kh waarde hoe meer CO2 jij moet toevoegen om je PH (zuurgraad) te doen dalen. Hoe kleiner de waarde hoe minder CO2 jij hoeft toe te voegen. Kijk naar de eisen van jou planten op welke PH en KH waarde zij floreren. Kijk ook goed naar de lichtintensiteit die ze nodig hebben. Ik stem dit altijd goed af voordat ik een aquarium inricht. 

Co2 toevoegen aquarium tabel

Beste tijd om CO2 toe te dienen in een aquarium?

Zoals al beschreven hebben planten licht, water en CO2 nodig om te kunnen groeien. Het is dus de bedoeling dat je CO2 toedient wanneer je de verlichting aan hebt. Handig is om 2 uur voordat je licht aangaat al te beginnen met het toedienen van CO2. Een uurtje voordat je licht uitgaat kan je hem uit zetten. Hierdoor zorg je er voor dat bij de start en een goed CO2 niveau is. (Groene tester).

Welke CO2 set kiezen?

 

Koop als beginner een complete set met (hervulbare) CO2 fles, drukregelaar, bellenteller en magneetventiel. In principe zijn alle sets geschikt. Let er wel op of een fles hervulbaar is of niet en vraag je zelf af wat voor jou een goedkopere oplossing is. CO2 sets zijn nieuw in aanschaf redelijk prijzig maar ik zelf vind het de investering dubbel en dwars waard. Je zou mij kunnen vragen naar mijn mening over de beste CO2 sets. Hieronder een beschrijving van de onderdelen van een CO2 set en waarvoor ze dienen.

De CO2 fles

In de CO2 fles zit CO2 in vloeibare vorm. Dit komt uit de fles als gasvorm. CO2 flessen kunnen hervulbaar zijn of voor eenmalig gebruik. Heb jij een klein aquarium dan kan een wegwerpfles prima zijn. Heb jij een groter aquarium ga dan voor een hervulbare fles. Co2 flessen komen over het algemeein in 500gr, 2 kilo of 5 kilo. Met een fles van 500 gram doe ik persoonlijk ongeveer 1,5 maand op 200 liter. Dit verschilt per aquarium.

De drukregelaar Sluit je aan op de gasfles en hiermee kan jij regelen hoeveel gas er uit de fles komt.

De magneetventiel is gemaakt om op de toevoerslang te zetten tussen de drukregelaar en het aquarium. Je steekt de stekker in een tijdsklok en het magneetventiel regelt wanneer je CO2 toevoer aan en uit gaat.

De bellenteller laat jou zien hoeveel bellen je per minuut toevoegt. Hierdoor behoud jij controle op je toevoer. Een grove richtlijn is 1 bel per seconde per 100 liter water. Heb jij 200 liter in jouw aquarium dan zou je dus 2 bellen per seconde kunnen geven. Let wel dit is een grove richtlijn. Meten is weten.

Een CO2 diffuser is de verdeler van de CO2 in het aquarium. Er zit meestal een membraampje in die de CO2 verdeelt in zeer kleine belletjes. Deze worden dan sneller opgelost in het aquariumwater. Ook kan je gebruik maken van een CO2 Atomizer of CO2 Reactor. Deze dienen het zelfde doel, namelijk de CO2 bellen zo klein mogelijk maken om goed opgenomen te worden in het water.

Een CO2 tester (dropchecker) is als beginner cruciaal om veilig koolfstofdioxide in jouw aquarium toe te dienen. De kleuren van de vloeistof in de dropchecker kleuren blauw (weinig CO2) groen (voldoende CO2) en geel (te veel CO2). De kunst is om de CO2 dropchecker continue in het groene gebied te krijgen.

Co2 aquarium set
Op de afbeelding zie je de co2 fles, de drukregelaar, magneetventiel, terugslagventieltje, CO2 diffusor en luchtslangetje. Nog onduidelijk? Vraag het gerust aan me! Een goede Co2 set en alle denkbare benodigdheden kan je hier kopen.

Zelf CO2 Aquarium maken (BIO CO2)

Het kan nog goedkoper! Je kan ook zelf een CO2-set creëren. Er zijn twee manieren. De eerste manier is op basis van Soda en Citroenzuur en de andere door een oplossing van suiker en gist te gebruiken. Deze laatste is zeer simpel. Hierbij adviseer ik een omgekeerd bakje te creëren. www.waterplantengroei.nl heeft hier een goedkope oplossing voor om een stabiel niveau CO2 in jouw aquarium te krijgen. Over het zelf maken van BIO CO2 en het omgekeerde bakje zou je dit filmpje hieronder ook eens kunnen checken. Wil jij een goed recept voor bio co2? Stuur mij een berichtje!

CO2 aquarium tabletten

Vaak wordt er ook gevraagd of CO2 tabletten werken. Mijn advies is, om te gaan voor een reguliere CO2 set of bio CO2 in je aquarium. Misschien is het omdat ik er geen goede ervaringen mee heb, mijn ervaring is namelijk dat aquarium CO2 tabletten moeilijk te controleren zijn en deze kunnen voor grote PH schommelingen in jouw aquarium zorgen met alg als gevolg. Budget = BIO CO2 wat meer in de portemonnee? Ga dan voor een reguliere CO2 set.

Vloeibare CO2 bestaat niet

Als laatste wil ik echt verduidelijken dat er niet zo iets bestaat als vloeibare CO2. De flesjes met carbovloeistof (vaak is het hoofdingredient verdunde gluteraaldehyde) zorgen bij planten voor een synthetisch proces maar hebben geen invloed op het co2 niveau in je water. Lees mijn blog over vloeibare co2.

Goedzo! je hebt je ook door deze stap geworsteld. Hopelijk is het duidelijk waarom CO2 belangrijk is in een aquarium en wanneer je het wél wilt toedienen en wanneer niet. Voor vragen over deze co2 sets of het toedienen in het algemeen kan je me altijd een berichtje sturen.

Nog even samengevat :

  • CO2 is voor planten wat zuurstof is voor mensen/vissen

  • CO2 komt van nature voor in de atmosfeer maar in een aquarium kan er (wanneer er veel planten gebruikt worden en veel licht gebruikt wordt) een tekort ontstaan. Het is dan verstandig om CO2 toe te gaan voegen.

  • Er zijn twee manieren. CO2 toevoegen: Via een CO2 set of via een (zelfgemaakte) BIO-CO2 installatie.

Nu je deze stap hélemaal hebt doorgelezen is het alweer tijd voor de volgende! Klik hieronder om naar de voglende stap te gaan! Een stap teruglezen of overslaan kan ook! 

 

banner planted box
Planted Box is momenteel de beste en populairste allround plantenvoeding op de markt.
Azaqua.nl is de webshop op gebied van aquarium en aquascape spullen. Een ruim assortiment aan kwaliteitsmaterialen. Zeer snelle levering en goede service achteraf.