Emers Kweken Aquariumplanten

Deze blog is geschreven door Frank Vugts, fanatiek hobbyist.

In deze blog leer je om goedkoop aan voldoende planten te komen voor een volle start van een aquarium is de emerse kweek van aquariumplanten de leuke zijstap voor een beginnend aquascaper. Voor een ongecompliceerde start draait het om het verkrijgen van een grote hoeveelheid planten. Doordat je nieuwe scape vol met planten staat die met je algen gaan concurreren en gaan groeien start je bak op met minder risico’s op alg explosies. Begin je met enkele planten in een verder leeg aquarium, dan kun je wachten op startproblemen. Als je in eens een grote hoeveelheid planten zou moeten kopen, ben je heel wat geld kwijt. Als jij dat ook zonde vind, kun je deze blog lezen voor een mooie oplossing.  

Wat is "emers" kweken?

Emers betekent boven water, submers betekent onder water. Dus waarom is het dan een goed idee om je waterplanten emers te kweken? Heel simpel. De meeste aquariumplanten zijn geen echte waterplanten. Het zijn amphibische planten die zich in de natuur kunnen aanpassen aan de jaarlijkse cyclus van de regentijd of in het geval van inheemse planten aan de droge zomer en de natte winter. De plant is in staat onder water te overleven en gaat bij het droogvallen na de regentijd bloeien. Planten moeten dit wel kunnen overleven om te overleven. Ze kunnen immers niet zoals de trekvogels gunstiger gebieden opzoeken wanneer het hen uitkomt. De meeste mensen weten dit niet, maar bijna alle aquariumplanten worden door de kweker boven water gekweekt.

Hieronder een leuke video van Jurijs Jutjajevs, dit is geen emers kweken maar wel een goede manier om je planten langer goed te houden! Lees vooral de rest van deze blog, over de complete uitleg! —>

Video afspelen

Wat zijn de voordelen van aquariumplanten emers kweken?

  • Geen CO2 toevoeging nodig. Het voordeel van kweken aan de lucht is dat in de lucht altijd veel CO2 aanwezig is. Het is een eenvoudig onderdeel van de luchtsamenstelling in huis wat dus niet extra hoeft te worden toegevoegd met dure techniek die je bij moet houden
  • Geen aquarium onderhoud. Emerse kweek is bijna selfsustaining. Eigenlijk hoef je alleen af en toe te sproeien en de rest gaat vanzelf. Ik besteedde in de eerste 3 maanden een 15 minuten per week aan de gehele kweekopstelling met uiteindelijk 12 bakken.
  • Geen algen problemen. Doordat emers geen algen groeien kan je de belichtingstijd gemakkelijk opvoeren tot zo’n 16uur per dag. Alleen al door de toegenomen daglengte groeien de planten beter.
  • Geen slakken. In een emerse cultuur heb je minder last van slakken. Er mogen slakken aanwezig zijn, maar de risico’s voor een plaag zijn te verwaarlozen omdat de slakken niet met je aquariumdieren aan de eettafel zitten en dus geen overdaad aan voer tot hun beschikking hebben. Ook is het groeimedium niet geschikt voor de meeste waterslakken omdat het zuur is. Hun huisjes lossen eigenlijk op.
  • Bemesten is niet nodig. Een simpele toevoeging als potgrond of natuurlijke compost aan het substraat is voldoende om de planten tijden lang van nutriënten te voorzien. Ga je de kweek over een langere tijd uitspreiden, dan kan je simpelweg een dikkere laag potgrond gebruiken of aquarium mesttabletten gebruiken.
IMG_20200527_145848

Aquariumplanten emers kweken; Hoe ga je te werk?

1. Werk hygienisch en ontsmet alle benodigdheden voor gebruik. Om te beginnen heb je een aantal middelen nodig. Een paar kunststof afsluitbare bakjes zoals bijvoorbeeld een curverbox, Of je kan een glazen vaas of een lege snoeptomaatverpakking gebruiken. Alles wat waterdicht, doorzichtig en liefst hittebestendig is is bruikbaar. Verder heb je nodig: potgrond, onbemeste tuinturf en een inert substraat zoals basalt split. Met gelijke delen potgrond en turf bouw je in de bakjes een bodemlaag op van zo’n 4 centimeter. Het mengsel maak je flink vochtig met zacht water.  Bijvoorbeeld met regenwater of anderzijds gedemineraliseerd water. Er mag zoveel water in dat het aarde net vochtig blijft en helemaal niet nat. Het substraat ga je vervolgens ontsmetten. Dat gebeurt door het 5 minuten onder toezicht in de magnetron te zetten op de hoogste stand. Als het goed is is daarna het grond mengsel flink heet en je zal je er zeker aan branden als je niet oppast. Af laten koelen dus. De magnetron en de hitte hebben alles wat in de aarde zit ontsmet en gedood en dat is ook precies de bedoeling. Want zo steriel mogelijk werken geeft echt het beste resultaat. Vervolgens wordt de grond nog even goed door elkaar gemixt om hete plekken te vermijden. Wachten to het volledig is afgekoeld en daarna gelijkmatig afstrijken en bedekken met een dunne laag split of grind. Dikker bij Bucephalandra, Anubias of Microsorum-achtige planten en wat dunner bij wortelende planten. De afdek laag is trouwens niet strikt noodzakelijk maar ik vind het gemakkelijke oogsten als de bodem wat zwaarder is en de deklaag lijkt schimmel tegen te gaan.

2. Maak wat gaten in het deksel en de zijkant van de box zodat er een passieve doorstroom van verse lucht met verse CO2 kan plaatsvinden. De gaten in het deksel moeten zover mogelijk van de gaten in de zijkant komen te zitten. Niet alleen voor gaswisseling, ook schimmels zoals meeldauw hebben minder kans bij een goede luchtstroom. Ga je echter te veel gaten boren, dan blijft de luchtvochtigheid niet hoog genoeg en verdrogen later de planten. Je kan altijd gaatjes bij maken of dichtmaken om de boel goed in te stellen. Ik heb spaarzaam geboord met 4 of 6 gaten van 4mm in het deksel en 2 gaten in de zijkant aan het andere eind. Dit werkte goed met 1 of 2 keer per week sproeien.

aquariumplanten emers kweken
Aquariumplanten kan je makkelijk emers kweken

3. Toen ik begon met emers aquariumplanten kweken had ik nog niet de intentie een aquarium te starten, maar het een leidt tot het ander.. Ik vind planten gewoon heel leuk om mee te klooien. Bij het tuincentrum of bij de lokale aquariumwinkels zijn wat aquariumplanten gekocht waarmee ik het ga proberen. Het betreft hier veelal planten die in de natuur in moerassen leven en die niet zoals waterplanten permanent onder water groeien. De meeste aquariumplanten groeien en bloeien in de natuur vaak boven water. Het is zelfs een gegeven dat zo’n 95% van de aquariumplanten emers (boven water) wordt gekweekt in kassen. De planten die je koopt in de winkel komen recht uit de kwekerij en kunnen daarom uitstekend gebruikt worden voor emerse kweek. Het is heel lastig om aan mooie planten voor aquascaping te komen want de meeste winkels voeren een ‘beginners assortiment’ met super bekende, gemakkelijke en vaak pompeuze soorten. Bovendien staan de planten in de traditionelere winkels en tuincentra in vieze bakken en zijn ze vaak al aan het sterven. Online is de wereld veel groter en kunnen de meest exotische waterplanten vanuit over ter wereld worden besteld.

4.  Nu de kweekbakjes klaar zijn, kunnen de gekochte planten klaar gemaakt maken. Ik heb zowel invitro planten, stekken en planten in potjes met glaswol gekocht. De invitro’s zitten in een bakje met een soort gelei terwijl de andere planten uit een blokje glaswol wat in een kunststof potje staat groeien. In alle gevallen worden de planten worden voorzichtig en volledig losgemaakt van hun medium en uitgelegd op de snijplank. Vervolgens worden van de stengelplanten de individuele stengels gescheiden van elkaar en los geplant. Lange stengels en rizomen worden door de helft gesneden met een ontsmet mes en afzonderlijk geplant met een pincet. Door dit te doen verdubbel je (minimaal) in 1 haal je plantenbestand. Tijdens de groei zul je dit nog vaak herhalen tot er een fikse bos stengels ontstaat.

Hydrocotyle verticilata rechtstreeks uit de winkel
Hydrocotyle verticilata na 4 weken

5. Maar als alle planten in de bakjes zijn geplaatst is alles wat nog nodig is geduld en een lichtbron. De zon is een betrouwbare lichtbron, maar hij is ook heel fel wat verhitting en algen kan veroorzaken. Bovendien is het aantal zonuren in de winter laag. In de zomer ga ik zeker een poging wagen met de zon, maar voor in de winter is dit geen optie voor mij.

Omdat ik in mijn huis nu niet overal kweekkistjes wil zien staan heb ik een ruimte achter een schot op zolder vrijgemaakt voor een opstelling met een simpel led armatuur boven de kistjes. Door dezelfde ruimte lopen een aantal verwarmingsbuizen waardoor de temperatuur niet te ver daalt. Zo heeft niemand last van de plantenbakjes en kan de natuur zijn gang gaan. Buiten wat op de planten is meegenomen zal er door de desinfectie weinig dierlijk leven in de bakjes zitten. En hoewel dat ook de bedoeling is, levert de afwezigheid van schimmel-etende organismen ook problemen op. Het is altijd verstandig om bijvoorbeeld springstaartjes of pissebedden in je kweek te zetten. Niet direct aan het begin, want dan verhongeren ze, maar na een week of twee kan je er rustig mee beginnen. Bij een terrariumhandel waar bijvoorbeeld gifkikkers worden verkocht kan je allerhande nuttig diertjes vinden. Let er wel op dat de dieren de uitgang van de bakken zullen weten te vinden. Het is af te raden om een organisme in te zetten wat vervolgens je hele huis overneemt.. In mijn bakken lopen tropische witte mini pissebedden en in de meeste bakken moet ik die bijvoeren met droge gistkorrels. De pissebedden graven in de bodem en eten schimmeltjes. Ze zijn klein genoeg om tussen het split door te kruipen.

emers kweken aquariumplanten
Monte carlo aangebracht op de beschreven manier
Kweken aquariuplanten emers
Na verloop van tijd 6-8 weken heb je een volle bak met monte carlo!

Resultaat kweken Aquariumplanten:

Na een aantal maanden zullen de bakjes met bodembedekkers, als je tenminste hebt gezorgd voor een continue goed klimaat door af en toe te sproeien, vol gegroeid zijn, of in elk geval zullen de planten een wortelgestel hebben ontwikkeld. Als de stengelplanten nog geen nieuwe stengel hebben gemaakt is het tijd om hen te buigen en plat te leggen. Meestal ontspruiten dan spontaan nieuwe takken uit de bladoksels. De stengel blijft geworteld maar door deze horizonaal te buigen groeien na verloop van tijd uit de bladoksels nieuwe scheuten de lucht in.

Belangrijk top Emers Kweken!

Voor een perfecte overgang van Emers naar Submers is het handig om CO2 te overdoseren. Op deze manier zal de transitie makkelijker verlopen. Heb je al levende dieren in je aquarium dat valt dit niet aan te raden. Weet dat er altijd transitie “schade”zal ontstaan omdat veel planten van vorm veranderen en volwassen bovenwaterblad niet overleeft onderwater. Deze bladeren kan je wegsnoeien.

Succes met het emers kweken van je eigen aquariumplanten! Mocht je vragen hebben dan kan je me vinden op de Facebook Groep van deze site.

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *