Bruinalg Bestrijden en verwijderen in aquarium

DE BESTE TIPS OM SNEL BRUINALG TE LATEN VERDWIJNEN

Bruinalg in je aquarium is geen gezicht. In deze blog lees je hoe je bruinalg het snelste uit jouw aquarium verwijdert! Na het lezen van deze blog zal je goed restultaat behalen. Want je aquarium zal er weer goed bij staan. Lees de blog zorgvuldig door. 

Wat is bruinalg

Bruine alg is eigenlijk een diatoom en behoort tot de kiezelwieren. Een Diatoom is een eencellig organisme. Er zijn meer dan 200.0000 verschillende soorten diatomen! Diatomen zijn te vinden overal waar er water is. Zowel zoet als zout water. Diatomen zorgen voor 50% van de zuurstof die wij op aarde inademen! Zij zullen altijd aanwezig zijn in jouw aquarium. Echter met een balans aan goed groeiende aquariumplanten, een goede plantenvoeding, weinig silica en geen ammonia, zullen zij niet zichtbaar zijn. In het aquarium herken je ze vooral aan hun bruine kleur. Zij vestigen zich op alle materialen in je aquarium. Het kan even duren voordat je er vanaf bent maar de aanhouder wint.

Hoe ontstaat bruinalg?

Voor de gemakkelijkheid zullen wij het over bruinalg of bruine alg blijven hebben. Dit omdat het eencellige organisme onder die naam bekend staat in de aquarium hobby. Bruinalg doet aan fotosynthese. Zij hebben licht, nutrienten en co2 nodig en produceren zuurstof. Ook hebben zij silica (Sio2) nodig. Recente studies wijzen aan dat bruinalg door ammonia in de ”mood” komt voor voortplanting. Wil je meer lezen over het liefdesleven van diatomen? Bekijk dit artikel eens ;-).

Hoe ontstaat bruinalg?

De alg ontstaat veelal bij de opstart. Schrik hier niet van! Het verdwijnt vaak na verloop van tijd weer. Bij de opstart van een aquarium is de stikstofcyclus nog niet voldoende op gang. Vaak is er een hogere aanwezigheid van Silica (Sio2) en Ammonia (NH3) in het aquarium. Beide stoffen worden gewaardeerd door de alg.

Zoals eerder gezegd heeft bruine alg licht, voeding en nutriënten nodig. Bruinalg zet deze om in suikers en zuurstof. Maar wanneer deze elementen niet of nauwelijks voorhanden zijn schakelen zij over naar Silica (Sio2) en Ammonia (NH3). Dit is het grootste verschil met de andere soorten algen die in een aquarium optreden.

Andere algen kan je verminderen door het licht bijvoorbeeld te dimmen hierdoor zijn zij minder efficient in de fotosynthese en zullen niet groeien. Bruinalg zal daarom overschakelen op een andere bron. Zij zullen zich blijven “voortplanten”.

bruinalg heeft dus de volgende oorzaken:

  • Bij opstart van een aquarium (aanwezigheid van silica, ammoniak en nog geen gestabiliseerde bacterie kolonie)

  • Slecht onderhoud in jouw aquarium (ammoniakvorming)

  • Slecht groeiende planten (ammoniakvorming)

  • Aquariumfilter verstopt door bruinalg (nuttige bacteriën krijgen te weinig zuurstof en stroming en kunnen de stikstofcyclus niet voltooien en dus ammoniakvorming)

  • Dode vissen (ammoniakvorming)

  • Wanneer je teveel in je (vervuilde) bodem woelt (afvalstoffen komen in de waterkolom, ammoniakvorming)

Zoals je ziet is is dus het ontstaan van ammoniak een grote trigger voor bruinalg!

Bruine alg verwijderen:

Best wel wat theorie over bruinalg he? We gaan nu naar het belangrijkste gedeelte. Want hoe nuttig diatomen ook zijn voor ons op aarde, in jouw kleine onderwaterwereld wil jij ze niet zien.

Al flink last van bruinalg?

Dan zit er maar 1 ding op en dat is bruine alg handmatig verwijderen. De alg laat zich gemakkelijk verwijderen. Mijn favoriete manier:

  • Gebruik keukenpapier voor het glas en materialen

  • Verwijder de bruinalg van jouw planten zodat de planten hun fotosynthese proces beter kunnen uitvoeren.

  • Verwijder bruinalg van stenen en hout met een tandenborstel.

  • Laat je filter verder zijn werk doen!

De volgende strategieën werken tegen bruinalg:

garnaal aquarium
Garnalen in een aquarium vind ik een must. Zij helpen je afval te verwerken waardoor je waterwaardes beter zullen zijn!

Welke aquarium diertjes tegen bruinalg?

Ook jouw diertjes kan je inzetten tegen bruinalg. Bruine alg staat aan het begin van de voedselketen en wordt gewaardeerd door vele soorten algeneters, garnalen en slakken. Hieronder enkele nuttige diertjes:

  • Otocinclus

  • Japonica garnalen

  • Neo caridinia garnalen (vuurgarnalen leuk en goedkoop)

  • Siamese algeneter

  • Diverse slakken

Handige video over bruinalg!

Nu je deze blog gelezen hebt zal je genoeg middelen hebben om bruinalg te bestrijden. Weet dat het in de opstart van een aquarium veel voorkomt en altijd vanzelf weer verdwijnt. Zorg dan dat je de alg minimaliseert zodat je planten goed blijven groeien! hier heb ik nog een handige video voor je.

Alle aquarium algen op een rijtje

Lukt het jou nog steeds niet om van de alg af te komen na deze tips? Laat een berichtje achter in de comments! Weet je niet zeker of je te maken hebt met deze specifieke alg? Het zou kunnen dat je een andere alg in je aquarium hebt zoals: 

 
In dit blog overzicht zie je alle blogs over algen bestrijden in je aquarium met direct de afbeeldingen erbij, zodat je de juiste alg herkent. Wist je dat er ook vissen zijn die algen eten? Deze natuurlijke algenbestrijders heb ik beschreven in een blog!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *