Review JBL Proaquatest lab proscape

LEes hier de uitgebreide review over deze aquascape testkit

In deze blog lees je mijn uitgebreide review over de JBL Proscape testlab. JBL heeft op papier de perfecte testkoffer voor de aquascaper en de liefhebber van beplante aquaria. De testkoffer bevat namelijk alle belangrijke waarden om te kunnen onderzoeken waarom planten niet groeien of waarom bepaalde algen groeien. Met de gegevens die de test produceert, kun je vervolgstappen nemen voor het optimaliseren van de waterwaarden. Van te voren stel ik dat ik echt fan ben van JBL-producten en dat JBL deze koffer gratis maar zonder voorwaarden beschikbaar heeft gesteld voor deze review. De Duitse firma uit 1960 maakt overigens nog veel meer producten die zijn toegespitst op Aquascaping/Planten Aquaria en vele andere gebieden en is daarom, van de klassieke grotere merken, in mijn ogen het meest vooruitstrevende op de internationale markt.

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

aquarium testkit

Testkit voor je aquarium? Heb jij het nodig?

Is een testkoffer wat voor jou als beginner of als iemand met een klein aquarium? Bedenk je dan dat de meest gestelde vraag door de experts van de facebookcommunity van Aquariumopstarten is: Wat zijn de waterwaarden? Het is gewoon een feit dat om in de praktijk te leren hoe waterchemie en waterwaarden werken, je het water zal moeten testen op verschillende parameters. Een testkoffer, toegespitst op jou specifieke vorm van aquariumhouden, gaat jou en je planten in staat stellen te groeien en meer van je aquarium te genieten.  

Wat meet ik met mijn aquarium testkit in mijn aquascapes?

Een klein beetje persoonlijke achtergrond. Ik meet zelf doorgaans alleen de temperatuur, de TDS en de PH-waarde in mijn eigen aquaria. Met name omdat deze tests middels een digitale meter snel en redelijk nauwkeurig kunnen worden uitgevoerd en omdat ik de TDS- en PH-waarde niet op een andere manier secuur kan inschatten. De overige ‘bijsturingen’ van waterwaarden kan ik door ervaring bepalen door observatie van planten en algen. Dat ik daarbij, als voormalig professioneel aquarist altijd de hulp heb gehad van goede testapparatuur en testsets zoals deze, zorgt dat het meten voor mij werkt als een extra bevestiging. Ik kan bijvoorbeeld, bij aanwezigheid van groene puntalg constateren dat het fosfaatgehalte te laag zou kunnen zijn, maar ik weet niet hoeveel te laag en dus ook niet wat de meest effectieve respons zou zijn. Of deze koffer daar verandering in brengt, omdat ik vanaf nu exact kan bepalen waarop en hoeveel ik moet bijsturen is onderdeel van deze review. Ik moet zeggen dat ik verrast ben door de resultaten

testkit aquarium

Welke watertesten zijn er allemaal voor je aquariumwater?

JBL heeft een flink assortiment met watertestkoffers, maar de koffers zijn voor de aquascapers meestal onvolledig of bevatten veel te veel onnodige testen. Aquascapers hebben een specifieke range aan tests nodig. De marges voor supergoed aquascape water zijn niet erg groot en daarmee heeft JBL rekening gehouden als het bijvoorbeeld gaat op de PH-test. Het gaat aquascapers puur om gezonde plantengroei. Als het goed zit met de planten, gaat het immers met de rest van de bewoners ook goed. Dus waarom zouden we ons laten afleiden en meer testen dan wat we voor de planten nodig hebben? Voor andere doeleinden zijn uitgebreidere sets misschien perfect, maar daardoor voor aquascaping onbruikbaar of te duur. Deze koffer is echter wel perfect toegespitst. De testkoffer omvat metingen voor de carbonaathardheid (KH), Nitraat (NO3), Silicaat (SiO2), IJzer (Fe), Kalium/potassium (K), Zuurgraad (pH), Magnesium (Mg), Koolzuurgas (CO2) en Fosfaat (PO4). 

De testen voor Nitriet (NO2) en Ammonium/Ammoniak (NH3/4) ontbreken. Die testen kunnen belangrijk worden bij filterproblemen en indraaien, maar zijn verder voor de aquascaper niet interressant. In deze samenstelling bevat de Pro aquatest koffer, 22 reagentia, 12 curvetten (van glas), spuiten, doseerlepels en vele andere producten. Ook zijn er protocolbladen en een gebruikershandleiding aanwezig. In mijn ogen een zeer doeltreffend samengesteld product van JBL.

Eerste indruk JBL Proscape Testlab

Wat als eerste opvalt als je de koffer ter hand neemt is dat het een stevige degelijke koffer is die tegen een stootje kan. Dat is niet zo gek, want JBL transporteert deze koffers met verzegeling rond het handvat zonder aanvullende verpakking naar leveranciers over de hele wereld. Toch is het stootvaste harde kunststof zeker niet louter als beschermend verpakkingsmateriaal bedoeld. Deze koffer kun je gemakkelijk meenemen naar een bevriende aquascaper om ter plaatse de waterwaarden te testen. Het glaswerk zal in de koffer tot in lengte van jaren tegen stoten en vallen beschermd zijn.

inhoud van de JBL Proscape Testlab

Pas als de koffer open gaat, zie je pas hoe omvangrijk en compleet de set in werkelijkheid is. Bovendien zie je dat er zelfs gedacht is aan ruimte voor extra tests en reserve reagenspotjes en flesjes. Misschien wil jij die NO2 of NH3/4 test toch standaard mee kunnen nemen omdat je vaak beginners helpt of omdat je een ammonia rijke soil gebruikt. Dat kan met deze koffer. Sterker nog alleen het kopen van een navulverpakking is al voldoende. De rest van de benodigdheden zit al in de koffer. Dat er ruimte is voor extra en reserve tests wil absoluut niet zeggen dat dat de geleverde hoeveelheden karig zijn. Integendeel, van sommige tests zijn 1 of 2 reserve potjes of flesjes aanwezig en ook het glaswerk is ruim vertegenwoordigd.

water testen aquarium

JBL Proscape Testlab mijn ervaring

De documentatie heeft per test een tekst in de meertalige gebruiksaanwijzing zodat duidelijk is welke handelingen gedaan moeten worden. Daarnaast is er voor elke test een kleurenkaart waarop het resultaat van de test kan worden afgelezen. De kleuren van de kleurenkaart kloppen nagenoeg exact met de kleur van het testwater. En zelf als je bijvoorbeeld zwartwater hebt, wordt de kleur gecorrigeerd in de test. Briljant maar eenvoudig opgelost. Dit kaartsysteem met het gebruik van dubbele curvetten zorgt ervoor dat de aflezing heel precies kan zijn.In de set met kleurkaarten zitten ook al kaarten voor de tests die niet bij deze koffer horen. Dit gegeven draagt bij aan de flexibiliteit en bruikbaarheid van de koffer en de inhoud.

Een testresultaat is toch niet helemaal zonder een vorm van interpretatie. Je zal immers moeten weten wat te doen met de resultaten van de testen. Daarom is er in het boekje en op een aparte tabel ook beschreven wat je kan doen om de geteste waterwaarde te beoordelen en te verbeteren. Onvermijdelijk raad JBL om de resultaten van de meting en dus de toestand van het aquarium te verbeteren haar eigen producten aan. Dat mag natuurlijk, maar het is zeker niet zo dat JBL als enige de weg naar Rome kent en dus er zijn meerdere oplossingen denkbaar. 

Bovendien is het advies eenzijdig. Het biedt een adequate oplossing voor 1 probleem. Advies zoals het inzetten van SilicatEx bij een hoog silicaatgehalte heeft bijvoorbeeld ook gevolgen voor het PO4 gehalte. Althans, er  staat op de verpakking van SilicatEx dat het ook fosfaat uit het water haalt. SilicatEx zou ik zelf dus nooit adviseren voor een beplant aquarium of aquascape, want we hebben fosfaten nodig voor de planten. 

De generieke analysekaart van JBL raadt echter zonder blikken of blozen SilicatEx aan. Wat dat betreft zou een verdere aanpassing voor aquascaping nog mogelijk zijn. Vandaar dat het altijd nuttig blijft om de gebruiksaanwijzingen van alle producten te lezen om te voorkomen dat je problemen blijft verleggen en daardoor een kast vol met middeltjes aanlegt die elkaar moeten ondersteunen of verwaarlozen. De basis blijft goede verlichting, voldoende co2 toevoeging, adequate filtering en goed wekelijks onderhoud ( x aantal % waterwissel afhankelijk van je soort scape/aquarium, verwijderen van vuil, algen, schoonmaken hardscape en glas)  Op onze community kan je altijd terecht wanneer je problemen ervaart met je Aquascape.

 

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

aquarium teststrip

Conclusie testkit JBL Proscape Testlab

Al met al ben ik behoorlijk onder de indruk van de volledigheid van de inbegrepen testmaterialen en de duidelijkheid van de gebruiksaanwijzing. Het uitvoeren van alle 9 testen in de koffer, kostte me de eerste keer ongeveer 35 minuten. Dat komt voornamelijk omdat voor een enkele test elke paar minuten een reagens moet worden toegevoegd. Bij enkele andere testen is een wachttijd tussen het introduceren van de reagens en het aflezen van het resultaat. De resultaten zijn echter prima en naar verwachting. Ik voer een lean-dosing systeem wat ik dus op gevoel en ervaring toepas. De testen wezen  inderdaad op minimale hoeveelheden meststoffen. Daardoor loop ik wel iets meer risico op algveroorzakende tekorten. Als opvolging van deze testsessie ben ik dagelijks iets meer voeding gaan doseren en ben ik erachter gekomen dat mijn soil nog steeds behoefte heeft en grote hoeveelheden fosfaat opneemt. 

Met wat meer opgebouwde routine in de testen en het lezen van de uitslagen kan het testen zeker binnen het half uur en misschien wel 20 minuten gedaan worden. Het enige wat ik eigenlijk mis zijn 1 of 2 extra curvette houders zodat meerdere testen tegelijk kunnen worden uitgevoerd zonder dat de curvettes gemakkelijk kunnen omvallen. Niet dat dat gebeurd is, maar tijdens het testen werk je met chemicalien die materiële of zelfs lichamelijke schade kunnen veroorzaken. Het devies is dus om netjes en secuur te werken op een schone werkplek Een goede pro-tip is om een dienblad te gebruiken voor het ‘natte deel’ van de testmaterialen. Het dienblad fungeert dan bij eventuele ongelukjes als een ‘lekbak’.

Mijn persoonlijk advies voor twijfelaars: koop deze set om je verder te verdiepen in de chemie achter Aquascaping en waterwaarden. En hoe je het water beter en sneller onder controle krijgt. Uiteindelijk zal het je aquasscape (skills) verbeteren en zal je scape je minder snel kunnen verrassen met problemen. Zie je op tegen de tijd die het kost om het water te testen? Bedenk je dan hoeveel tijd je kan besparen aan het rommelen met algbestrijdingsmiddelen en stagnerende plantengroei.

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Video afspelen over aquarium testkit

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *