Je aquarium raam schoonmaken

5 bizar goedkope tools om je aquarium en aquariumglas schoon te maken

In deze blog deel ik 5 tools die ik standaard in mijn onderhouds arsenaal heb. Sommigen zijn simpel en goedkoop maar werken zeer goed! Onderhoud in je aquarium is van groot belang. Wanneer je regelmatig onderhoud pleegt in je beplante aquarium of aquascape zorg je er voor dat het opbouwende afval niet teveel wordt, waardoor je aquarium uit balans kan raken.  Hieronder mijn persoonlijke top 5!

aquarium raam schoonmaken

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

1. Je aquarium ruit schoonmaken met een plastic winkelpasje

aquarium raam schoonmaken
Ik gebruik hier mijn sportschoolpasje. Komt hij ook een keer tot zijn recht.

één van de meest veilige en goedkoopste manieren om je  aquarium ruit schoon te houden zonder krassen, is een plastic winkelkaartje. Je schraapt alle algaanslag op je ruit er zo vanaf!  Doe dit regelmatig en je blijft een prachtig schone ruit houden.  Zorg dat het pasje van een sevig soort plastic is. Zorg ook dat er geen steentjes tussenkomen. Verbazingwekkend simpel toch? Ook kom je met dit pasje goed tussen de bodem en het glas aan de voorkant. Een plek waar zich altijd aanslag zal vormen. Heb je bijvoorbeeld groene punt alg? Lees dan ook eens mijn blog over groene puntalgen

2. aquarium schoonmaken met een elektrische tandeborstel

schoonmaken aquarium
Een elektrische tandenborstel is een handige tool voor de kitrandjes, hout, steen en moeilijke hoekjes.

Nog zo’n out of the box tool die het onderhoud een stuk makkelijker maakt, Een elektrische tandenborstel. De elektrische tandeborstel is waterdicht en kan dus onder water gebruikt worden. Ik zelf pak de tandenborstel er bij wanneer ik alg of aanslag op stenen of hout heb. Ook de kitnaden van mijn aquarium houd ik brandschoon met de tandenborstel. In de loop der tijd zijn de randjes in je aquarium een goede plek voor algen en vuil om zich vestigen. Periodiek even met de elektrische tandenborstel er langs en je aquarium blijft brandschoon! Baardalg is vaak wat hardnekkiger en ik raad je aan om mijn blog over baardalg verwijderen eens te lezen

 

3. JE aquariumruit poetsen met een sponsje of filterwatten

filterwatten aquarium

Eenn (wonder)spons of een pluk filterwatten is zeker een goede manier om snel je ruiten te ontdoen van aanslag/alg. Een zeer makkelijke manier. Het enige nadeel is dat je wat minder makkelijk tussen de bodem en het glas kan komen. Wel kan je wat sneller poetsen met een sponsje of filterwatten. Voor het stukje tussen het glas en de bodem gebruik ik dan weer het plastic winkelkaartje. Bruinalg kan op deze manier gemakkelijk verwijderd worden. Lees ook eens mijn blog over bruinalg!

4. Maak je aquarium schoon met een Turkeybaster

turkey baster aquarium
Een turkeybaster of XXL pipet is een handig middel om het vuil uit hoeken en gaten te blazen en op te zuigen met een waterslang

Een van mijn all time favorites is de turkeybaster of XXL pipet. Het is een goed wapen tegen opbouwend vuil in hoeken en gaten waar je normaal niet komt. In Aquascapes heb je vaak hoeken en gaten tussen hout en steen waar weinig flow is en waar vuil zich langzaam opbouwt. Hoe meer van dit soort plekken hoe sneller je aquarium uit balans kan raken.  Maak je dit niet regelmatig schoon dan heb je de kans dat er algen ontstaan door de “onzichtbare vervuiling”.  Ook de bodem kan heel goed met een turkeybaster schoongemaakt worden. Met de turkeybaster blaas je het water in de gaten en hoeken of bodem waardoor het vuil loskomt en opdwarrelt. Met een waterslang vlak boven de bodem zuig je het vuil af zodat er geen extra vervuilingsbelasting in je filter komt. Je zal je verbazen hoeveel vuil je hiermee verwijderd. Echt een aanrader! 

5. Kalkrandjes in je aquarium verwijderen met Citroenzuur/azijn

Poetsen maar!

Zure vloeistoffen met een lage ph waarde lost kalk op. Het kalk en het zuur gaan een reactie aan.  Dep een klein beetje op een stuk keukenpapier en poets je glasrandjes. De zuren kunnen in kleine hoeveelheden geen kwaad wanneer ze in aanraking komen met het aquariumwater. Het gaat namelijk een reactie aan met het aanwezige kalk i je water en dit lost op in CO2. De impact van kleine hoeveelheden zijn verwaarloosbaar. Doe dit zo nu en dan en het kalk bouwt zich niet op aan je glas en apparatuur. Wanneer je dit nooit doet wordt het kalk op den duur zeer hardnekkig en lastig te verwijderen. 

Goed, nu heb je dus mijn top 5 met schoonmaak tools voor het aquarium. Er zijn natuurlijk nog tal van andere materialen en handigheidjes om je aquarium schoon te houden. Onderhoud van je aquarium is megabelangrijk om het mooiste resultaat te krijgen! Lees zeker ook eens de stap aquarium schoonmaken van mijn aquarium stappenplan!

Via deze webshops bestellen wij onze aquarium producten

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *