[flexy_breadcrumb]

Hoe kan je een aquarium beplanten?

TIPS VOOR EEN MOOI BEPLANT AQUARIUM

Een aquarium (of aquascape) beplanten is relatief eenvoudig. De stelen en wortels van de aquariumplanten moeten diep in het zand of in de aquasoil gestoken te worden. Wat minder eenvoudig is, is het onderhoud of de vereisten van een plant.

Lees vooral per aquariumplant hoe je deze moet planten en snoeien! Dit staat bij goede aanbieders vermeld in het productoverzicht, zie de linkjes die ik je straks geef. Gebruik ook altijd een goede plantentvoeding als je planten wilt houden in jouw aquarium. 

Wat ook nog wel eens lastig kan zijn is dat er veel verschillende soorten planten zijn. Snelgroeiende waterplanten, bodembedekkers, mossen, epyfitische planten, emerse en submerse. Begint het al te duizelen? Schrik niet en lees rustig verder, ik probeer het je zo makkelijk mogelijk uit te leggen!

Ik heb hieronder alvast een aantal hele handige linkjes voor je verzameld van de plekken waar ik mijn aquariumplantjes koop. Op deze sites vind je ook de juiste informatie over de aquariumplanten die je koopt, of de juiste plantenvoeding.

WAAROM WATERPLANTEN IN EEN AQUARIUM?

Waterplanten (snelgroeiende aquariumplanten) halen hun voeding voornamelijk uit de waterkolom en maken voornamelijk wortels aan om zich vast te zetten in de bodem. Waterplanten zijn over het algemeen snelgroeiend en een must in ieder beplant aquarium. 

Voorbeelden van echte (makkelijke) waterplanten zijn Valisneria soorten, Waterpest, Hoornblad, Cabombasoorten Limnophilia Sessiliflora, Myriophyllum soorten.

Vooral de opstart van een aquarium zal vergemakkelijkt worden wanneer er veel snelgroeiers gebruikt worden. Zij helpen met natuurlijke filtering van het aquariumwater en je bereikt sneller de ideale balans voor een helder en gezond aquarium. 

Er zijn heel veel soorten waterplanten. Wil je daar meer over weten? Dan raad ik je aan om lid te worden van onze community of via de linkjes zoals ik je eerder gaf. In deze blog help ik je ook met een lijstje met makkelijke aquariumplanten. 

aquariumplanten zonder co2
Weelderige groei van Cabomba, Limnophila en Rotalasoorten. Een complete plantenvoeding,gebalanceerde CO2 en goede verlichting maken dit mogelijk!

Verschil tussen " emers en submers AQUARIUMPLANTEN "

Vele planten voor in het aquarium worden bovenwater gekweekt. Dit omdat het planten zijn die zowel boven als onderwater kunnen groeien. Als zij van Emers (bovenwatervorm) naar Submers (onderwatervorm) veranderen, maken zij nieuw blad aan. Je zal zal zien dat het emerse blad (boven water blad) langzaam aan zal vergaan. 

AQUARIUMPLANT WORDT BRUIN OF GAAT DOOD? 

Veel mensen denken dan dat hun plant het niet goed doet. Gelet moet worden op nieuwe groei aan de toppen en aan de steel. Veelal creëert een plant nieuwe uitlopers in onderwater vorm. Een plant die verandert van emerse naar submerse is soms weken geen fraai gezicht, maar geef de moed niet te snel op. Let vooral op uitlopers, zodra die je die ziet, weet je dat jouw emerse aquariumplant binnenkort een mooie onderwaterplant wordt. 

DOOD BLAD VERWIJDEREN IN AQUARIUM

Bij de opstart dient al het dode blad snel verwijderd te worden om niet teveel organisch afval in het water te krijgen. Dit afval zorgt voor een zware belasting in je aquarium wat algen tot gevolg kan hebben. Met name in het begin wanneer de planten in transitie zijn moet hier goed op gelet worden. Dit omdat de bacteriën grote ammoniumpieken nog niet aankunnen. Vaak gaat dit in het begin mis waardoor bruinalg op de loer ligt.

Gewortelde AQUARIUMplanten PLAATSEN

Cryptocoryne en echinodorussoorten zijn echte wortelplanten. Deze gedijen het beste in zand met een bodemcapsule of in soil (geen bodemcapsules nodig omdat soil al vol zit met voeding) Vaak hebben deze planten dikke stugge wortels in tegenstelling tot waterplanten. Deze hebben hele dunne flexibele wortels. Voornamelijk om zich te ankeren in de bodem.

Zoals in een eerdere stap al beschreven zijn er verschillende soorten planten voor een aquarium. Voor-, midden- en achterplanten. Voor een mooie compositie dien je deze volgorde aan te houden in je aquarium als je nog niet veel ervaring hebt. Kijk eens bij mijn top 10 makkelijke aquariumplanten!

Aquarium bodembedekker PLANTEN MET EN ZONDER CO2

Een matje of grasveldje op de voorgrond kan zeker gecreëerd worden! Voor veel soorten is goede belichting en co2 een must om dicht en weelderig te groeien Hieronder som ik de makkelijke soorten op die zonder co2 ook een leuk matje kunnen maken:

  • Marsilea cremati
  • Marsilea Hirsuta
  • Staurogyne Repens
  • Hydrocotyle tripartita (laag snoeien en stekjes weer in bodem of op hout en steen binden)
  • Helanthum Tennelum
 

Wil je een overzicht van aquariumplanten die goed zonder toevoeging van co2 kunnen? Lees de blog “aquariumplanten zonder co2 toevoeging

Plantensoorten waar je ook een matje mee kunt maken maar die met co2 toevoeging moeten en sterkere lichteisen hebben:

  • Cuba
  • Monte Carlo
  • Lileaopsis (brasilensis, Zeelandae en Mauritius)
  • Eleocharis (naaldgrassoorten)
 

Sommige soorten zouden ook in aquasoil zonder co2 kunnen geplaatst worden maar groeien dan zeer langzaam. Daarom deze verdeling. Er zijn zijn natuurlijk nog veel meer soorten voorgrondplanten. 

De lijst hierboven zijn de toegankelijke en niet veeleisende soorten en zijn ideaal voor jouw eerste opstart. Wil je meer over planten weten en inspiratie krijgen? Meld je dan aan op onze Facebook community!

Epyfytische aquariumplanten

Er zijn ook planten die juist niet in de bodem geplant mogen worden maar gebonden moeten worden op steen of hout. Deze planten heten epyfyten. Dit zijn anubias soorten, javavarens en bucephelandra soorten. Deze kan je het beste met doorzichtig dun visdraad of superlijm op steen of hout binden of plakken . Over het algemeen zijn dit trage groeiers. Er zijn meerdere soorten die je op deze manier kan planten. 

Aquarium beplanten lees hier hoe
De Javavaren is een plant die je het beste op hout en steen kan binden of plakken. Als hij met de wortelstok in de grond geplant wordt gaat hij dood.

Aquarium Mossen

Mos in het aquarium is altijd goed. Mos groeit bijna altijd mits hij een schoon aquarium heeft om in te groeien. Wat onderhoud door regelmatig even het mos schoon te wapperen is een aanrader. Leuke soorten zijn Javamos, Christmas mos, Fissidens en Spikey mos. 

Hoe je aquariumplanten beplanten?

Er zijn verschillende aquarium tools en gereedschappen die je kan gebruiken voor een gezond plantrijk aquarium, maar een pincet is echt een minimale vereiste om planten goed in de bodem te kunnen steken. Ben je op zoek naar een kwalitatief gereedschapsetje, ik gebruik zelf dit aquariumgereedschapssetje

Vaak worden planten aangeleverd in een mandje met steenwol. het steenwol moet voorzichtig verwijderd worden zodat je de plant niet beschadigt. Dit kan het beste onder de kraan met lauw water. Spoel de stengels en wortels goed schoon voordat je je aquarium gaat beplanten..

De volgorde voor een aquarium beplanten is als volgt:

  • Klein laagje water totdat de bodem net onder water komt te staan.

  • Voorgrond plantjes verdelen en planten

  • Middenplantjes verdelen en planten

  • Achtergrondplantjes verdelen en planten

Tip: Houd tijdens het planten de plantjes vochtig met een plantenspuit.

Op deze manier ben je hopelijk al goed op weg naar jouw prachtige aquarium. Mocht je vragen hebben over het beplanten van een aquarium, word dan direct lid van onze Facebookgroep met ruim 3000 aquariumleden. Je kan zelfs gratis een persoonlijke mentor krijgen, we vinden het leuk om jou te helpen met de hobby! 

Ik heb hieronder nog enkele handige links van de plekken waar ik mijn materiaal koop. Op deze sites ben je verzekerd van de juiste informatie over de planten en kwaliteit. Met het gebruik van deze linkjes, help je mij deze site en de Facebookgroep nog vollediger en leuker te maken! Gaaf toch!

Je kan door naar de volgende stap! Liever een stap overslaan of teruglezen? Het kan allemaal! Zie alle stappen hieronder.