Hoe kan je een aquarium beplanten?

Een aquarium beplanten is relatief eenvoudig. De stelen en wortels van de aquariumplanten moeten diep in het zand of soil gestoken te worden. Lees vooral per plant hoe je deze moet planten en snoeien! Dit staat bij goede aanbieders vermeld. Gebruik een goede plantentvoeding!

Verschil tussen "emers" en "submers"

Vele planten voor in het aquarium worden bovenwater gekweekt. Dit omdat het planten zijn die zowel boven als onderwater kunnen groeien. Als zij van Emers (bovenwatervorm) naar Submers (onderwatervorm) veranderen, maken zij nieuw blad aan. Je zal zal zien dat het emerse blad (boven water blad) langzaam aan zal vergaan. Veel mensen denken dan dat hun plant het niet goed doet. Gelet moet worden op nieuwe groei aan de toppen en aan de steel. Veelal creëert een plant nieuwe uitlopers in onderwater vorm. Bij de opstart dient al het dode blad snel verwijderd te worden om niet teveel organisch afval in het water te krijgen. Dit afval zorgt voor een zware belasting in je aquarium wat algen tot gevolg kan hebben. Met name in het begin wanneer de planten in transitie zijn moet hier goed op gelet worden. Dit omdat de bacteriën grote ammoniumpieken nog niet aankunnen. Vaak gaat dit in het begin mis waardoor bruinalg op de loer ligt.

Gewortelde planten

Cryptocoryne en echinodorussoorten zijn echte wortelplanten. Deze gedijen het beste in zand met een bodemcapsule of in soil (geen bodemcapsules nodig omdat soil al vol zit met voeding) Vaak hebben deze planten dikke stugge wortels in tegenstelling tot waterplanten. Deze hebben hele dunne flexibele wortels. Voornamelijk om zich te ankeren in de bodem.

Zoals in een eerdere stap al beschreven Zijn er verschillende soorten planten. Voor, midden en achter planten. Voor een mooie compositie dien je deze volgorde aan te houden in je aquarium als je nog niet veel ervaring hebt. Kijk eens bij mijn top 10 makkelijke aquariumplanten!

 

Aquarium bodembedekkers

Een matje of grasveldje op de voorgrond kan zeker gecreëerd worden! Voor veel soorten is goede belichting en co2 een must om dicht en weelderig te groeien Hieronder som ik de makkelijke soorten op die zonder co2 ook een leuk matje kunnen maken:

Marsilea cremati

Marsilea Hirsuta

Staurogyne Repens

Hydrocotyle tripartita (laag snoeien en stekjes weer in bodem of op hout en steen binden)

Wil je een overzicht van planten die goed zonder toevoeging van co2 kunnen? Lees de blog “aquariumplanten zonder co2 toevoeging

Plantensoorten waar je ook een matje mee kunt maken maar die met co2 toevoeging moeten en sterkere lichteisen hebben:

Cuba

Monte Carlo

Lileaopsis (brasilensis, Zeelandae en Mauritius)

Eleocharis (naaldgrassoorten)

Sommige soorten zouden ook in aquasoil zonder co2 kunnen geplaatst worden maar groeien dan zeer langzaam. Derhalve deze verdeling. Er zijn vele soorten voorgrondplanten. De lijst hierboven zijn de toegankelijke niet veeleisende soorten.

Waterplanten in je aquarium is een must!

Deze planten halen hun voeding voornamelijk uit de waterkolom en maken voornamelijk wortels aan om zich vast te zetten in de bodem. Waterplanten zijn over het algemeen snelgroeiend en een must in ieder beplant aquarium. Vooral de opstart van een aquarium zal vergemakkelijkt worden wanneer er veel snelgroeiers gebruikt worden. Zij helpen met natuurlijke filtering van het aquariumwater.

Epyfyten

Er zijn ook planten die juist niet in de bodem geplant mogen worden maar gebonden moeten worden op steen of hout. Deze planten heten epyfyten. Dit zijn anubias soorten, javavarens en bucephelandra soorten. Deze kan je het beste met doorzichtig dun visdraad of superlijm op steen of Hout binden of plakken . Over het algemeen zijn dit trage groeiers. Er zijn meerdere soorten die je op deze manier kan planten. Vraag mij om advies!

Aquarium beplanten lees hier hoe
De Javavaren is een plant die je het beste op hout en steen kan binden of plakken. Als hij met de wortelstok in de grond geplant wordt gaat hij dood.

Aquarium Mossen

Mos in het aquarium is altijd goed. Mos groeit bijna altijd mits hijeen schoon aquarium heeft om in te groeien. Wat onderhoud door regelmtig even het mos schoon te wapperen is een aanrader. Leuke soorten zijn javamos, christmas mos, Fissidens en “spikey mos”. 

Hoe je aquariumplanten beplanten?

Een pincet is een vereiste om planten goed in de bodem te kunnen steken. Vaak worden planten aangeleverd in een mandje met steenwol. het steenwol moet voorzichtig verwijderd worden. Dit kan het beste onder de kraan met lauw water. Spoel de stengels en wortels goed schoon.

De volgorde voor beplanten is als volgt:

  • Klein laagje water totdat de bodem net onder water komt te staan.

  • Voorgrond plantjes verdelen en planten

  • Middenplantjes verdelen en planten

  • Achtergrondplantjes verdelen en planten

Tip: Houd tijdens het planten de plantjes vochtig met een plantenspuit.

Je kan door naar de volgende stap! Liever een stap overslaan of teruglezen? Het kan allemaal!

Goede plantenvoeding vind je hier. Andere aquariumspullen bestellen? Deze webshop heeft een groot kwaliteits assortiment aquarium/aquascape spullen en planten.