Osmosewater in je aquarium

Hoe werkt dat en wat zijn de voordelen?

Als aquariaan loop je er vroeg of laat tegenaan, osmosewater. Maar wat is het eigenlijk. Waarom zou je dat gebruiken in plaats van normaal kraanwater? Wat heb je allemaal nodig om osmosewater te kunnen maken? Kan dat zomaar in het aquarium? Dit zijn enkele vragen die je kunt hebben wanneer je zou willen overwegen om wel of geen osmosewater te gaan gebruiken. Het is de bedoeling in dit artikel de belangrijkste zaken omtrent osmosewater te bespreken. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

osmose aquarium

Wat is osmosewater nou eigenlijk?

Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel. Osmosewater is zeer zuiver water, zonder mineralen en andere stoffen erin. H2O in zijn puurste vorm. Disclaimer: dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van je osmoseapparaat en je membranen en hoe vaak deze gebruikt zijn. Bij een mindere kwaliteit apparaat kan het zijn dat er nog wel wat stofjes anders dan water achter blijven. Dit kan je meten door de geleidbaarheid van het water te meten met een TDS meter. Echt puur water geleidt geen stroom. Op het moment dat je osmosewater meet zou dit dus een geleidbaarheid van 0 moeten hebben. Bij sommige apparaten zit dit wat hoger. Ook als de filtermembranen van het osmoseapparaat wat ouder worden kan die waarde wat gaan stijgen. Of dit erg is en hoe hoog die waarde dan maximaal mag zijn hangt ook af van je doel. 

Waarom osmosewater in plaats van gewoon kraanwater in jouw aquarium of aquascape?

Met name wanneer je net in de hobby bent gekomen vraag je je dit misschien af. Kraanwater in Nederland is zo slecht nog niet is wel algemeen bekend. Dus als je dat gewoon zo uit de kraan kan halen waarom dan moeilijk doen? Een tip is om eens het waterrapport op te vragen bij jouw waterprovider. Deze dienen zij openbaar aan te bieden en is vaak in te zien op de website van desbetreffende provider. 

Het korte simpele antwoord waarom Osmosewater gebruiken in plaats van Kraanwater is “controle” en betere plantengroei bij een zeer hoge KH (vanaf 10). Zoals aangegeven is osmosewater puur water zonder andere toegevoegde stoffen. Dit geeft een pH (zuurtegraad) van 7. KH (Carbonaat hardheid) van 0, GH (gezamenlijke hardheid)  is 0 want er zitten geen mineralen meer in het water. Dit betekent dat het heel gemakkelijk is zelf de waarden te sturen zoals jij ze nodig hebt voor je planten en vissen. Ook komt er geen nitraat of fosfaat in je aquarium met de waterwissels (al is deze hoeveelheid in Nederland ook relatief klein) waardoor ook deze waarden alleen zo hoog worden als jij het toelaat door het toevoegen van deze stoffen, danwel door vervuiling/vissenvoer.

osmosewater aquarium

osmose of kraanwater ook dit is belangrijk om te weten:

Belangrijkste voor sommige aquascapes en aquaria, zeker in de beginnende fase, is nog dat alle silicaten uit het water gefilterd zijn, waardoor de opstartfase minder last heeft met groei van vervelende algen. Hiervoor heb je (wanneer niet inbegrepen aanvullend) een DI-Filter nodig op je osmoseapparaat. Iets wat niet veel extra kost en wat makkelijk aan te sluiten is. 

Dus kortom je bepaalt zelf welke stoffen en mineralen wel het aquarium in gaan en welke ook vooral niet. Hierdoor kan je de balans makkelijker vinden voor je planten en vissen. Voor planten geldt hoe zachter het water (tussen de 1 tot 3 KH) hoe makkelijker de plant voeding en CO2 opneemt. Voor bepaalde viskweekprojecten is het zeer belangrijk  ideale waardes aan te houden en soms zo belangrijk dat het zonder niet lukt. Wanneer je alleen vissen wilt houden en niet wilt kweken zie je vaak op korte termijn de voordelen niet. Maar een vis die van nature in een omgeving leeft met een pH (zuurtegraad) van 6 zal op de langere termijn in je aquarium met een pH (zuurtegraad) van 8 het toch slechter gaan doen of de levensduur zal wat verkort worden. Voor planten geldt dat planten die in wat harder water groeien ook prima uit de voeten kunnen op zachter water. Aangeraden wordt, zeker voor plantengroei, de KH dus zo laag mogelijk te houden.  Voor vissen en andere onderwaterdiertjes geldt dat waarden zo dicht mogelijk bij de optimale waarden zoals in de leefgebieden moeten liggen.  Dit bevorderd de groei, gezondheid en kleur enorm.

osmose aquascape

Kan je alleen puur osmosewater toevoegen aan je aquarium?

Nee. Alleen puur osmosewater is niet geschikt voor je mooie onderwaterleven. Er is een tekort aan mineralen in dit water, omdat de kH (Carbonaat hardheid) en gH (algehele hardheid) 0 zijn is er geen buffer voor de PH (zuurtegraad). Dit betekent dat, wanneer er een zuur wordt toegevoegd (zoals koolstofdioxide (co2)) de PH heel erg kan gaan schommelen waardoor vissen en planten het moeilijk kunnen krijgen. Dus zodra we het pure water hebben kunnen we wat mineralen gaan toevoegen.

Wat nodig is aan stoffen/mineralen, is heel erg afhankelijk van het beoogde doel. Maar voor alle aquaria geldt dat we minimaal wat GH (algehele hardheid) toe willen voegen tot een waarde van rond de 5. Dit toevoegen kan op verschillende manieren. Om die volledige controle te behouden kunnen we elk stofje in een potje kopen. Als poeder of als vloeistof. Door deze te mixen met het water verhoog je de waarden.

Een andere optie is het water te mengen met kraanwater. Stel je hebt in het kraanwater een gH (algehele hardheid te meten met een testkit) van 10 en je wil naar een gH van 5, dan krijg je dat door 50% kraanwater met 50% osmosewater te mixen. Het nadeel van deze techniek is dat je zo mogelijk nog geen ideale waarden voor bijvoorbeeld de KH hebt. Stel je wil graag naar een kH van 3. Dan moet het kraanwater dus precies een waarde van 6 kH hebben. Anders ga je deze al niet optimaal naar wens krijgen. Dus als je kraanwater een kH van 8 heeft dan kom je al op 4 kH totaal. Hierom zullen veel gevorderde aquarianen die met osmosewater werken liever alles zelf toevoegen zodat het water in het geheel precies naar wens wordt. Daarbij gezegd hebbende dat een KH van 5 al een enorme verbetering oplevert ten opzicht van een KH van 10. Eenmaal een keer toegevoegd en op de juiste waarde kan je precies uitrekenen wat je bij een volgende waterwissel moet toevoegen aan poeders. Vaak gebruikt men een TDS meter en leest af aan de geleidbaarheid of het nieuwe water voldoende mineralen bevat. 

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

Tot slot, Osmosewater heb jij het nodig?

Deze blog is een algemene inleiding in de wereld van osmosewater. Dit verhaal is zeker nog niet allesomvattend danwel bedoeld om je osmosewater aan te praten, het is namelijk niet altijd nodig! Er zullen zeker meerdere blogs volgen met tips and tricks.  Hopelijk is dit een voldoende handleiding om te beslissen of osmosewater voor jou aquarium nodig is. Heeft jouw kraanwater van nature een lage KH (carbonaathardheid) en GH (algehele hardheid) of heb jij vissen en planten die prima op uiteenlopende waardes gehouden kunnen worden? Dan heeft een osmoseapparaat geen gigantisch voordeel. 

Voor de fanatieke aquascape en aquariumhobbyisten die de meest ideale omstandigheden voor plantengroei willen creëren is osmosewater zeker een goede keuze. Nogmaals zachter en wat zuurder water is ideaal voor plantengroei. 

Wees niet bang om er mee te beginnen. Alle begin is moeilijk. Maar juist door het gebruiken van osmosewater wordt het houden van aquaria veel makkelijker. Vragen over welk osmoseapparaat geschikt is voor je? Wij hebben een grote community die staat te springen om je te helpen!

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Annieka Smit-Zegwaard

Annieka Smit-Zegwaard

Annieka is een fanatiek aquariumhobbyist en heeft in het verleden gewerkt als dierenarts. Het welzijn van dieren, groot of klein, vindt zij erg belangrijk.

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *