Skimmer in je Aquarium

Is een aquarium skimmer nuttig?

skimmer aquarium
Een skimmer in een aquarium kan erg handig zijn! Lees hieronder waarom en waar je op moet letten.

In deze korte blog geef ik je uitleg over de “skimmer”. Wat doet een skimmer precies? Wat zijn de voor en nadelen van een skimmer in je aquarium? Lees vooral verder en beslis of een Skimmer meerwaarde kan hebben in jouw aquarium of Aquascape!

Wat is een skimmer?

Een skimmer in een zoetwateraquarium is een apparaatje wat het oppervlaktewater aanzuigt, het vuil filtert en het water weer uitblaast in de waterkolom. Niks meer, niks minder. Meestal kan je een skimmer vullen met wat filterwatten. Filterwatten zijn uitermate geschikt om klein vuil te filteren. Na verloop van tijd, als de watten flink vies zijn, haal je ze er uit en stop je er een nieuw plukje filterwatten in. Simpel toch? Is een skimmer een meerwaarde in een aquarium? Dat hangt van een aantal zaken af. Ik zelf gebruik hem wel en zou niet zonder kunnen. 

Wat zijn de voordelen van een skimmer in je aquarium?

Laten we eerst eens met de voordelen van een skimmer beginnen. Zoals ik al zei, een skimmer is een apparaatje wat het oppervlaktewater aanzuigt, door de filterwatten laat stromen en onder het wateroppervlakte in de waterkolom weer uitblaast.

“Olielaagje” of “Kaamlaag” op aquariumwater

Bij dit simpele proces gebeuren een aantal voordelige dingen. Ten eerste wordt een skimmer vaak ingezet wanneer men last heeft van een “Filmlaagje”of olieachtige laagje op het wateroppervlak. Men noemt dit een kaamlaag. Dit verschijnsel kan meerdere oorzaken hebben en het is soms lastig om te achterhalen wat precies de oorzaak is. Een skimmer is dan een handige uitkomst. Vaak krijg je commentaar op deze manier van handelen omdat “men”vind dat je altijd de oorzaak moet aanpakken. Compleet mee eens zeker doen, maar een skimmer heeft nog een aantal voordelen. 

Stabiele oppervlakte uitwisseling:

Een skimmer kan ook zorgen voor een stabiele aanvoer van zuurstof in het water. Dit maakt het geklooi met de uitstroom van je filter onnodig. Deze plaats je dan gewoon wat verder onder de wateroppervlak. Je skimmer zorgt er voor dat water vanaf het oppervlakte wordt aangezogen en vermengd wordt met de waterkolom. Hierbij zit ook zuurstof. 

Voor mensen met een CO2 installatie is het raadzaam om hun dropchecker in de gaten te houden en of de ph meerdere malen op een dag meten. Deze moet namelijk wel stabiel blijven. 

Tip: Meet middels de PH-dropcheck methode.  Dit voorkomt namelijk dat je schommelingen in je CO2 en PH waarde krijgt. Baardalg is één van de algen die snel misbruik maakt van schommelende Co2 waardes.

Voor mensen zonder CO2 installatie kan een skimmer nadelige effecten hebben. Omdat hij namelijk zorgt voor vermenging van het oppervlakte water en zuurstof in de bak brengt, kan het zijn dat je, van nature aanwezige, CO2 verdreven wordt. iets wat je niet wilt natuurlijk!Let hier goed op! 

Plantenresten worden aangezogen:

Nog een voordeel is dat plantenresten worden aangezogen. Dagelijks even met je vinger langs de skimmer zorgt er voor dat je plantenresten niet in de bak blijven hangen. als voordeel heeft dit dat de rottende plantenresten niet zorgen voor de voornoemde olielaag” (1 van de veroorzakers) en dat jij je bak netjes houdt. 

Extra stroming in je aquarium:

Geeft je filterpomp niet voldoende outflow om een goede circulatie in je bak te veroorzaken? Dan kan je altijd een stromingspompje plaatsen. Een Skimmer kan dan ook uitkomst, deze laat het water extra circuleren.  Kies een strategische plek voor de skimmer! Een dusdanige plek dat hij meewerkt aan de circulatie maar niet botst met de stroing van de filterpomp. Ik zelf heb hem naast mijn outflow geplaatst. Beiden blazen het water de zelfde kant op. 

Direct aan de slag? Ik heb al wat handige producten voor je geselecteerd. Heb je veel aan de informatie op deze site? Doe wat terug en bestel via onze links. Kost jou niets extra's! Zo kunnen wij nog meer advies, blogs en video's maken.

Skimmer aquarium

Nadelen van een Skimmer:

Nadelen van een skimmer? Ja, die zijn er ook. Althans het is maar wat je een nadeel noemt!

Het staat niet mooi in je aquarium:

Een skimmer plaats je in je aquarium dus zal meestal zichtbaar zijn. In Nanoscapes kan een skimmertje al snel voor het blokkeren van het zicht zorgen. Iets wat je natuurlijk niet wilt na al die uren die je besteed hebt aan je scape. Gelukkig bestaan er ook nanoskimmertjes die een “design”uitstraling hebben. Maar toch wil je zo min mogelijk zichtbare techniek in je bak die het zicht blokkeert. Let hier dus goed op. Een oplossing kan zijn dat je een filter inlet neemt met skimmerfunctie! Deze is vooral handig als het je enkel gaat om aanzuiging van bladvuil en verwijderen van een eventueel olielaagje. 

Let op je oppervlakteuitwisseling!:

Ik haal hem nogmaals aan. Een skimmer zorgt voor extra oppervlakte uitwisseling omdat hij water aanzuigt van het oppervlakte. Ik kwam er achter dat mijn baardalg veroorzaakt werd door mijn skimmer. Ik had namelijk, omdat dit vaak geroepen werd, een flinke oppervlakterimpeling. Het extra plaatsen van een skimmer zorgde er voor dat mijn CO2, wat ik toevoegde, net zo snel weer vervloog. Er kwamen flinke schommelingen in mijn co2 en PH (Co2 maakt water zuurder, hoe meer co2 hoe lager je PH.). Na het verminderen van mijn oppervlakterimpeling en een tijdje meten met een PH pen, zag ik dat mijn CO2 level gedurende de dag redelijk stabiel bleef. Er zat namelijk aan het begin en eind van mijn verlichting maar 0,6 PH verschil tussen. Het meten van je PH is aan te raden voor iedere aquarist die CO2 toevoegt. 

Leestip: In het stappenplan lees je meer over CO2 toevoegen en waar een co2 set uit bestaat 

Welke skimmer is het beste voor mijn aquarium?

Er zijn, net zoals reguliere filters, veel verschillende soorten skimmers. Kies een skimmer wat niet te groot is maar ook niet te klein! Een regelbare skimmer is natuurlijk ideaal omdat je zo precies de aanzuigkracht (en outflow) kan bepalen. Als laatste geef ik je mee dat niet elke skimmer “shrimpproof” is. Op youtube vind je goede video’s over het garnaalveilig maken van je skimmer.  Een skimmer helpt mee in het schoonhouden van je aquarium(water) maar vervangt geen goed onderhoud

Direct aan de slag? Ik heb al wat handige producten voor je geselecteerd. Heb je veel aan de informatie op deze site? Doe wat terug en bestel via onze links. Kost jou niets extra's! Zo kunnen wij nog meer advies, blogs en video's maken.

Bij een peiling op ons actieve Facebook Forum was de Eheim Skimmer favoriet. 

WIL JIJ DIRECT AAN DE SLAG? IK HEB EEN AANTAL HANDIGE PRODUCTEN VOOR JE UITGEZOCHT:

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze facebookcommunity, volg ons op Instagram of stel je vraag aan ons via de Aquarium Opstarten Facebookpage!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met een schoon en helder aquarium omdat het advies nog wel eens tekort kan schieten of lastig kan zijn. Terwijl een aquarium juist rust moet geven, in plaats van stress te veroorzaken.

Volg mij vooral op Facebook of Instagram én meld je aan op onze supergezellige Facebookgroep voor aquarium hulp én inspiratie! Tot snel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *