Aquarium LEd verlichting TEST

Een fijne praktijktest met verschillende merken aquarium/aquascape lampen!

Stap binnen in onze spannende zoektocht naar de perfecte verlichting voor open aquaria, waar we ons vooral richten op het laten opbloeien van weelderige plantengroei en het creëren van adembenemende aquaria en aquascapes! Terwijl we ons verdiepen in de wereld van wattage, intensiteit en hoe diep het licht de boel belicht, proberen we niet te verdwalen in het labyrint van technische termen – al lijkt het soms alsof we verdwaald zijn in een lichtgevende jungle! Maar laten we vooral niet vergeten waar het allemaal om draait: een prachtige habitat te scheppen waarin zowel onze planten evenals  als onze vissen zich als een vis in het water voelen – figuurlijk dan, hopelijk niet letterlijk!

In deze blog hebben wij de resultaten verwerkt van een praktijktest met diverse soorten verlichting! Er zijn veel soorten op de markt en helaas hebben wij niet alle lampen kunnen bemachtigen (het blijft hobby!), maar van de gene die wij wel hebben, hebben wij een mooie vergelijking kunnen maken! Wil je de basis weten over verlichting? Goedzo! heb ik een paar blogs over geschreven zoals: Aquarium verlichting en wat nou een goed verlichtingspectrum is. Lees snel verder om de resultaten van de geteste lampen te weten te komen!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Welke aquarium led verlichting hebben wij getest?

Zoals ik al liet doorschemeren is het ons niet gelukt om alle merken en types die er op de markt zijn te bemachtigen/testen. Onmogelijk ook wel omdat er maandelijks nieuwe lampen op de markt komen. Deze test is gericht op verlichting die boven open aquaria geplaatst kan worden. In de toekomst zal er zeker een blog volgen over lampen die in gesloten aquaria geplaatst kunnen worden aangezien er recent nieuwe lampen op de markt zijn gekomen van zowel, Chihiros en Twinstar! Het is een tijdrovend klusje en gewoon niet bij te houden dus vergeef ons als deze blog over een tijdje alweer verouderd is en er nieuwe (betere) lampen op de markt zijn ;). Maar goed de lampen die wij wel gestest hebben som ik hieronder op!

Chihiros

A2 351

A2 max 301

A351

B30

C2

C2 RGB

WRGB Slim

WRGB2

WRGB2 Pro

Twinstar

300E IV

BII 30

SKYLIGHT

AQI-40H

DAYTIME

Cobra

Matrix

Onex

ONF 

Flatlight

Beschrijving van de praktijktest:

Wij hebben gebruik gemaakt van een ingericht open aquarium (Cube Waterbox 10) met een hoogte en breedte van 35 cm Breedte 35 cm en diepte 36 cm. Het aantal liters is 41. De glasdikte is 5 milimeter.  Aangezien alle armaturen verschillende hoogtes pootjes en bevestigingen hebben kunnen er verschillen in hoogte opgetreden zijn tijdens het meten. Zie het ook als een interessante algemene impressie wat de lampen doen op dit specifieke bakje dan een daadwerkelijke objectieve feitelijke test!

In deze test beschrijven wij het aantal wattage, lumen, PAR (photosynthetische radiatie) en de verhouding PAR/Wattage. Wij hebben en kunnen niet het specifieke spectrum testen aangezien hiervoor hele dure apparatuur nodig is om dat te kunnen doen. De PAR waarde geeft (voor naar de mogelijkheden) het meest accurate beeld van wat een specifieke lamp aan potentiele “plantengroei kracht” heeft. Zie deze test ook zeker niet als bindend en feitelijk, maar meer als een leuk en interessante beschrijving van ons project. Er zijn teveel factoren aanwezig die de test kunnen beïnvloeden om er conclusies aan te verbinden. Wel denk ik dat het een leuk uitgangspunt is om enigzins wegwijs te worden in de jungle die aquariumverlichting heet. Wij verbinden verder ook geen conclusies aan deze test en verwijzen je door naar onze gezellige Facebook community om het er over te hebben :)).

Wat betekent PAR nou eigenlijk?

PAR staat voor Photosynthetically Active Radiation en het verwijst naar het deel van het lichtspectrum dat door planten wordt gebruikt voor fotosynthese. Dit omvat voornamelijk licht met golflengtes tussen ongeveer 400 en 700 nanometer. PAR is essentieel voor de groei van aquariumplanten omdat het de energie levert die nodig is voor fotosynthese, waarbij planten koolstofdioxide en water omzetten in glucose en zuurstof in aanwezigheid van licht. Het meten van PAR-waarden helpt aquarianen bij het bepalen van de geschikte lichtintensiteit voor het ondersteunen van gezonde plantengroei in hun aquaria.

Nog even dit over PAR-waardes

Wij hebben deze test uitgevoerd met een APOGEE-PAR meter. Speciaal vanuit Amerika geimporteerd zodat wij regelmatig wat nuttigs kunnen vertellen over de PAR waarde die een lamp geeft. Het bepalen van de ideale PAR-waarden voor aquariumplantengroei is een subtiele balans tussen voldoende lichtintensiteit voor fotosynthese en het voorkomen van overmatige algenbloei. Over het algemeen wordt aangenomen dat PAR-waarden tussen de 50 en 100 micromol geschikt zijn voor de meeste aquariumplanten. Voor meer veeleisende plantensoorten, zoals rood– en veeleisende planten, kunnen hogere PAR-waarden tot 150-200 μmol nodig zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat andere factoren, zoals CO2-niveaus, voedingsstoffen en waterkwaliteit/filtratie, ook een cruciale rol spelen bij het bevorderen van gezonde plantengroei. Daarom is het aan te bevelen om de PAR-waarden te combineren met een uitgebalanceerd aquariummanagement om de optimale groeiomstandigheden voor je planten te bereiken!

aquarium led verlichting

CHihiros Aquascape led verlichting test:

TWINSTAR LED verlichting test:

Wij hebben de Twinstar E-line en de Twinstar B-line in de praktijk getest! Hieronder de resultaten. Twinstar heeft natuurlijk ook nog de C-Line en S-line. De S-line is hun meeset krachtige lamp en als ik er een voorzichtige conclusie mag aanhangen zal hij qua par waarde in deze test hoger gescoord hebben dan de E-line. 

TEST Daytime aquariumverlichting

Van Daytime hebben wij de Matrix (2 ledpaneeltjes Sunlike Fresh), Onex en Cobra getest. De Onex hebben wij getest in een combinatie (twee kleine balkjes Colour en Plant) maar ook los. 

TEST ONF Flatight en SKYLight AQI-40H AQUASCAPE VErlichting:

Eindwoord aquarum LED verlichtingtest

Mijn speciale dank gaat uit naar 1 van onze fanatieke hobbyisten, LARS VERRA die de tijd en moeite heeft genomen om al deze verlichting te verzamelen en te testen! Ook gaat mijn dank uit naar Azaqua.nl, Heems.nl en Twinstar om diverse armaturen tijdelijk ter beschikking te stellen! Zoals eerder al vermeld willen wij geen conclusies aan de gemeten waarden verbinden omdat wij geen wetenschappers zijn en niet beschikken over omstandigheden en apparatuur om elke discussie uit te sluiten. Zie het daarom ook als een leuk project waarbij we in deze specifieke situatie de lampen hebben getest op PAR waarde en hoe dit zich verhoudt tot het wattage! JE kan op de afbeeldingen enigzins zien wat voor een kleur licht de lamp geeft maar dit is 1 van de factoren waar wij erg voorzichtig mee zijn om hier wat over te roepen. Je kan je voorstellen dat een foto anders oogt wanneer Lars een pimpelpaarse muur had gehad in zijn woonkamer!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan, deel deze website met je aquariumvrienden en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Naar Facebookgroep

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *