Anubias Barteri of nana in je aquarium?

anubias in je aquarium is een goed idee lees tips hoe ze het beste groeien!

Anubias! Daar word ik als aquariumplantenliefhebber zeer vrolijk van! Van Anubias nana tot aan Anubias Barteri ik gebruik ze zoveel mogelijk!

Waarom? zul je, je afvragen? Leg ik je nu uit.  Deze plantensoort is namelijk extreem populair onder aquaristen, en dat is niet zonder reden. De Anubias heeft een aantal sterke punten die het tot een favoriete aquariumplant maken voor zowel beginners als ervaren aquariumliefhebbers. Ten eerste is Anubias extreem robuust en gemakkelijk te verzorgen, waardoor het een ideale aquariumplant is voor diegenen die net beginnen met het inrichten van hun aquarium. Bovendien gedijen Anubias planten goed in een breed scala aan wateromstandigheden en verdragen ze zelfs lage lichtniveaus, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende aquaria, waaronder bijvoorbeeld de zwakkere superfish aquaria

Daarnaast zijn Anubias planten ook zeer geschikt voor aquascaping vanwege hun diverse formaten groeivormen en texturen, waardoor ze een visueel aantrekkelijke toevoeging zijn aan elk aquarium. Kortom, Anubias is een must-have plant voor elke aquariaan die op zoek is naar een betrouwbare, veelzijdige en esthetisch aantrekkelijke toevoeging aan hun onderwaterwereld.

anubias barteri

Anubias vastzetten op hout en steen

Anubiassen vallen onder de categorie “Epifyten”. Dit betekent dat zij op organische materialen kunnen hechten zonder hier voedingstoffen aan te ontrekken. Met hun wortels halen zij voedingstoffen uit water of lucht.  Door hun stevige wortelstokken kunnen ze gemakkelijk op deze oppervlakken worden vastgemaakt, waardoor ze een natuurlijke uitstraling krijgen. Een klein dotje aquariumlijm of vastbinden met visdraad kan helpen om de Anubias stevig op zijn plaats te houden, wat vooral handig is bij het creëren van complexe inrichtingen, Na verloop van tijd zal de plant zich middels de wortelen vanzelf hechten. 

Het is echter belangrijk op te merken dat Anubias niet met de wortelstok in de bodem moet worden geplant, omdat dit de plant kan verstikken en de groei kan belemmeren. Door de Anubias op steen of hout te plaatsen en met aquariumlijm te bevestigen, kun je ervoor zorgen dat deze prachtige planten goed gedijen in je aquarium.

er zijn veel verschillende soorten anubiassen

Als je op zoek bent naar een diversiteit aan Anubias planten voor je beplante aquarium, dan ben je aan het juiste adres. In de aquariumhandel vind je een scala aan soorten, elk met hun eigen unieke kenmerken en esthetische aantrekkingskracht. Een van de meest voorkomende varianten is de Anubias barteri, bekend om zijn robuuste groei en donkergroene bladeren. Daarnaast is er de populaire Anubias nana, een dwergvariant met compacte bladeren die perfect is voor nano-aquaria. Andere veelvoorkomende soorten zijn onder andere Anubias coffeefolia, met bladeren die lijken op koffiebladeren en een opvallende textuur bieden, Anubias congensis, met langwerpige bladeren en een iets grotere omvang, en Anubias lanceolata, die een verticale dimensie toevoegt aan aquarium inrichtingen met zijn puntige bladeren. Met zo’n diversiteit aan Anubias planten is er voor elk aquarium wel een passende variant te vinden!

Op zoek naar de juiste producten?

anubias nana en anubias barteri zijn mijn favoriete planten

Ik hou er van om met verschillende soorten anubiassen te werken. Het is namelijk belangrijk om op schaal te werken, Ik plaats dus geen grote anubiassen in kleine aquaria. Dit ziet er niet natuurlijk uit.  De Anubias Nana, ook wel de dwerganubias genoemd is mijn favoriet. Hij is uitermate geschikt voor kleinere aquaria. Je hebt verschillende variantjes van de Anubias Nana dus keuze zat!

Ook de Anubias Barteri is een mooi compact formaat en gebruik ik graag, ook in wat grotere aquaria. Ook hiervan zijn verschillende varianten, die verschillen in bladvorm.  Heb je een groot aquarium zou je ook eens kunnen kijken naar de grotere soorten anubias. Bekijk alle anubiassen eens via mijn voorgestelde productenlinks!

anubias nana
prachtige anubiassen op hout gebonden en dusdanig geplaatst dat er diepte gecreerd wordt in de inrichting.

Mijn belangrijkste tips om anubiassen goed te laten groeien

Voor een optimale groei van Anubias planten in je aquarium, zijn verschillende belangrijke factoren van belang. Om te beginnen is het belangrijk om te streven naar glashelder water zonder zweefvuil. Anubias gedijt het beste in een stabiele schone omgeving. Het regelmatig toevoegen van plantenvoeding is ook essentieel voor een gezonde groei. Hoewel Anubias planten niet erg veeleisend zijn qua voedingsstoffen, kan een gebrek eraan de groei belemmeren.

Bovendien is het toevoegen van CO2 aan het aquarium altijd gunstig ook voor Anubiassen, hoewel ze over het algemeen minder CO2 nodig hebben dan sommige andere aquariumplantensoorten.

Een ander voordeel van Anubias is dat ze zowel in vol licht als in de schaduw kunnen worden geplaatst, waardoor ze flexibel zijn en zich kunnen aanpassen aan verschillende aquarium inrichtingen.

Vanwege de zeer trage groei is het nauwelijks nodig om een anubias te snoeien. Wil je dit wel doen dan kan je eenvouding met je vingers het blad er af knijpen bij de steel. 

Door te zorgen voor een goede waterkwaliteit, regelmatige plantenvoeding en indien nodig CO2-toevoeging, kun je de ideale omstandigheden creëren voor gezonde groei en bloei van je Anubias planten.

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

enkele zaken om in de gaten te houden wanneer je anubias in je aquarum plaatst

Anubiassen zijn dus zeer simpel te houden omdat ze eigenlijk elke waterkwaliteit wel aan kunnen maar zorg wel voor een glashelder en schoon aquarium. Met goede filtering, voldoende licht, goede voeding en (optioneel) co2 toevoeging. 

Plaats anubiassen wanneer je een aquasoil gebruikt pas na het indraaien van het aquarium. Zeker bij invitrogekweekte planten kan het voorkomen dat ze wegsmelten door de hoge concentratie ammonia die zich in het begin vormt. 

Anubiassen zijn gevoelig voor algen vanwege hun trage groei. Houd je aquarium dus schoon en je waterparameters op orde!

conclusie Anubias in je aquarium

Anubiassen zijn ongekend populair en zullen in ieder aquarium goed tot hun recht komen! Zorg voor een glashelder water, goede waterwaardes, goede verlichting, filtering en (optioneel) CO2 toevoeging en het gaat je lukken om een prachtig beplant aquarium met Anubiassen in te richten!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *