Aquascape Beginner? Voorkom deze 5 fouten!

5 beginnertips voor Aquascaping

Ben jij een Aquascapebeginner? En maak jij je eerste Aquascape? Welkom! je bent op deze site op het juiste adres om veel tips en tricks te leren! Word ook zeker lid van onze Facebookcommunity waar je in contact komt met duizenden aquarium en aquascape hobbyisten. In deze blog geven wij jou 5 tips die jij als beginnend Aquascaper zeker nuttig zal vinden. Lees ook zeker eens de blog Triangle Aquascape , dit is namelijk een zeer toegankelijke lay out voor beginners!

Aquascape website

Aquascape beginner tip 1: VOEG co2 toe!

Als beginnend aquascaper heb je waarschijnlijk al uren op Facebook, Instagram en andere kanalen gezocht naar mooie Aquascapes. Je ziet duizelingwekkende scapes voorbij komen van professionele aquascapers en je bent helemaal Hyped! Erg leuk natuurlijk maar hoe bereik jij dat zelfde niveau? Nou, waarschijnlijk niet direct met je eerste aquascapes, maar oefening baart kunst zegt men altijd. Een tip die alle ervaren aquascapers geven is: Voeg CO2 toe! Investeer in een CO2 set omdat dit de groei, gezondheid en dichtheid van de planten enorm bevordert. De gekleurde foto’s, dicht beplante aquascapes etcetera. zijn allemaal voorzien van CO2. 

Wil je zonder CO2 werken? Doe dit dan alleen in een aquascape met veel traaggroeiende planten en matig je verlichting. Probeer dan alleen zeer makkelijke planten die goed zonder CO2 kunnen. Ook deze planten groeien echter veel beter met CO2 toevoeging.

Wil je meer weten over CO2 toevoegen bekijk dan eens mijn blog over co2 toevoegen in je aquarium.

Aquascape beginner tip2: Gebruik veel aquariumplanten

Al eens eerder een scape gemaakt maar veranderde deze in een compleet algenfestijn met versnottende plantjes? Een beetje alg in het begin hoort er altijd bij. Zeker bruinalg is vaak voorkomend. Echter, als je flink beplant, en daarbij ook snelgroeiende planten gebruikt in het begin, zal de mate van alg vaak minder zijn. 

De reden dat algen de overhand nemen is omdat je niet voldoende plantenmassa hebt aangebracht. De aquasoil die je gebruikt bevat in het begin redelijk wat nutrienten en je zal de eerste weken regelmatig moeten wisselen met water. Daarbij heb je te maken met een stikstofcyclus die nog op gang moeten komen, Aquariumplanten die nog moeten wennen en deels wat zullen vergaan omdat ze een transitie ondergaan naar onderwatervorm. Dit vang je op door lekker stevig te beplanten! Toch groene puntalg, draadalg of bruinalg in je aquascape? Geen probleem lees mijn blogs voor tips.

Ook een goede tip kan zijn om een dark start uit te voeren in je aquarium. Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog hier!

Achterwand aquarium

Aquascapebeginner TIP 3: Gebruik een Aquasoil

Wil jij de grootste kans op succes en gezonde groei? Gebruik dan een Aquasoil als bodem. Aquasoil is de standaard voor het Aquascapen. Het bevat nutrienten en heeft een goede structuur zodat je eventueel flink de hoogte in kan gaan!

Gebruik geen zand of een voedingsbodem voor het aquascapen. Nadelen van zand is dat je geen hoogte qua bodem kan aanbrengen en dat het geen nutrienten bevat (inerte bodem). Een nadeel van een voedingsbodem onder een laag zand is dat bij het minste geringste onderhoud de voedingsbodem bloot komt te liggen en voor problemen kan zorgen zoals algen/troebel water.  Kortom, bij een aquascape breng je vaak meet hoogte qua bodem aan dan bij een beplant aquarium. Aquasoil is dan gewoon de beste keuze!

Voordelen van aquarium soil zijn: Je aquariumplanten zullen zichtbaar sneller en beter groeien. Het heeft een open structuur waardoor er betere flow in de bodem is en meer bacteriën huisvest. Hierdoor kan je flink hoogte aanbrengen in je aquascape. Ook het wortelgestel van je planten zal zich beter ontwikkelen en kunnen vastzetten. Een aquasoil gaat met gemak twee jaar of langer mee qua structuur. Het kan zijn dat de nutriënten eerder zijn uitgewerkt maar dit vang je makkelijk op door extra growcaps te gebruiken op den duur!

Aquascape beginnerstip 4: Gebruik goede dimbare verlichting!

Voor elke aquarium of aquascape geldt: Gebruik verlichting die aansluit aan de behoefte van je planten. Wil jij rode en gekleurde planten? Wees er dan van bewust dat je veel verlichting moet gebruiken (en nog wat andere truucjes) om maximaal resultaat te krijgen. Trap niet in hardnekkige fabels als dat extra ijzer je planten gigantisch laten kleuren. Dit klopt niet.

Een goede sterke ledlamp die dimbaar is, raad ik sterk aan. Dit omdat ze lang mee gaan. Wil je weten welke lampen geschikt zijn? Wij houden een lijst met aanbevolen producten bij. Omdat je tijdens diverse stadia in je hobby verschillende behoeftes zal hebben qua verlichting raad ik een sterke ledlamp aan die dimbaar is. Ze gaan lang mee en zo hoef je niet te switchen wanneer jij een nieuwe aquascape begint. . Je kan hem immers dimmen of voluit laten branden. 

Begin je met een ledlight met een matig spectrum of weinig intensiteit zal je al snel merken dat de gezonde groei achterwege blijft in je aquarium. Planten kleuren niet zoals je wilt en de groei is niet zo vol en dicht als je gehoopt had. Natuurlijk spelen Co2 en voeding ook een grote rol. Zorg dat je verlichting geen beperkende factor zal zijn!

Aquascape beginnerstip 5: Wees consistent in onderhoud en trimmen

Wat al die mooie foto’s en filmpjes op social media met elkaar gelijk hebben zijn: Ze gebruiken allemaal kwalitatief goede verlichting, ze gebruiken allemaal een CO2 set, ze gebruiken allemaal goede plantenvoeding, ze gebruiken allemaal flinke filtratie (externe filters). Maar ook zie je dat ze brandschoon zijn! Hoe dan vraag je je af? Nou, door consistent te zijn met bovenstaande tips en regelmatig onderhoud en waterwissels uit te voeren. Ook een cleanup-crew aan vissen, garnalen of slakken kan jou helpen. Hiervoor dient je aquascape wel geschikt te zijn qua leefruimte. 

Voer wekelijks minimaal. 1 keer onderhoud uit. Dit bestaat uit het schoonmaken van je glas, schoonhouden van je bodem en hardscape, bijknippen van je planten, schoonmaken van je skimmer en een goede waterwissel van 50 procent. Optioneel kan jij je inflow en uitflow van je filter schoonmaken. Aan te raden valt om (met voorkeur een extern filter) 

De enige weg naar succes is kwaliteitsmateriaal, consistentie en discipline. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk want ook ik laat het wel eens versloffen. Je ziet het dan terug aan de staat van je aquascape. Gelukkig help je door een weekje over te slaan niet alles om zeep en kan je dit makkelijk herstellen. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Weet je genoeg of heb je nog hulp nodig?

Hopelijk heb je wat aan deze 5 tips die jij als beginnend aquascaper kan toepassen. Bekijk ook zeker het filmpje van Mark Jan Fiole A.K.A MJ-Aquascaping. Hij legt het goed in beeld en geluid uit. Wil je meer over aquascapen leren? Lees ook zeker de andere blogs of mijn Aquarium Stappenplan. Heb je nog vragen? Word lid van onze Facebookcommunity waar duizenden leden graag met je meedenken! Succes!

Meer aquariumblogs lezen?

2 reacties

  1. Jasper schreef:

    Tip 5 is niet af: Aan te raden valt om (met voorkeur een extern filter) ….. eh?

    1. Bedankt voor je feedback! de site heeft wat minder aandacht gehad de laatste tijd en ik zet deze op het lijstje om aan te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *