Chloor (CL) in het aquarium

Is je chloorgehalte te hoog in je aquarium? MEet je chloor in je aquarium? LEes in deze blog wat je zou kunnen doen om het te verlagen.

Chloor, een bekende naam die vaak wordt geassocieerd met zwembaden en schoonmaakmiddelen. Maar wat betekent chloor voor jouw aquarium? Moet je je zorgen maken over de aanwezigheid ervan?

In Nederland wordt chloor niet actief toegevoegd aan ons kraanwater. Gelukkig maar, want ons leidingwater staat bekend om zijn hoge kwaliteit en wordt zorgvuldig behandeld om aan strenge normen te voldoen. De natuurlijke niveaus van chloride in ons kraanwater zijn doorgaans zo laag dat ze geen schade toebrengen aan ons of onze geliefde huisdieren, inclusief ons aquariumleven. 

Waterwaardes testen is een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Er zijn veel manieren om uiteenlopende waardes te testen. Denk aan een testkit, teststrips, digitale meters en meer! Lees in de blogs hoe je een waarde het beste kan meten!

Wat is chloor precies? en is het nuttig in een aquarium?

Chloor, heeft een intrigerende chemische aard die verder reikt dan zijn alledaagse associaties. Chemisch gezien is chloor een halogeen met het symbool Cl en atoomnummer 17. Het staat bekend om zijn hoge reactiviteit, waardoor het gemakkelijk verbindingen aangaat met andere elementen. Deze eigenschap maakt chloor tot een veelzijdige speler in chemische processen, waarbij het zich kan binden aan metalen, waterstof en zelfs koolstof om een breed scala aan verbindingen te vormen en vele toepassingen kent binnen de industrie!

Chloor is over het algemeen niet nuttig in een aquarium en kan schadelijk zijn voor zowel planten als dieren. Wanneer chloor in het aquariumwater aanwezig is, kan het de delicate balans van het ecosysteem verstoren, bacterieen doden en leiden tot stress bij vissen en andere organismen. Chloor kan de slijmvliezen van vissen beschadigen, ademhalingsproblemen veroorzaken en de groei van aquariumplanten remmen. Daarom is het essentieel om chloorverontreiniging te voorkomen door middel van waterbehandeling en regelmatige controle van de waterkwaliteit.

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

hoe komt chloor in het aquarium?

Chloor komt normaal gesproken niet van nature voor in het aquariumwater, omdat er geen chloor aan leidingwater wordt toegevoegd in Nederland. Het is dus waarschijnlijk dat chloor onbedoeld in het aquarium terechtkomt door het gebruik van schoonmaakmiddelen in de buurt van het aquarium. Bijvoorbeeld, bij het schoonmaken van de omgeving rondom het aquarium kunnen spatten van chloorhoudende reinigingsmiddelen per ongeluk in het water belanden. Ook kunnen resten van bleekwater op gereedschap of accessoires die in contact komen met het aquariumwater, zoals waterwissel-emmers of uitgespoeld filtermateriaal, chloor in het water introduceren. Deze onbewuste toevoeging van chloor kan schadelijk zijn voor de vissen en andere bewoners van het aquarium en moet daarom zorgvuldig worden vermeden.

hoe meet je chloor in het aquarium?

Het meten van chloor in het aquarium is meestal niet nodig, omdat we ervan uit mogen gaan dat het niet van nature aanwezig is in zowel leidingwater als aquariumwater. Als er echter een vermoeden bestaat van chloorverontreiniging, kunnen meetstrips en druppeltesten worden gebruikt om het chloorgehalte te controleren. Meetstrips zijn handig in gebruik en bieden snel resultaat door simpelweg de strip in het water te dompelen en de kleurverandering af te lezen. Druppeltesten zijn nauwkeuriger, waarbij specifieke reagentia aan een monster van het aquariumwater worden toegevoegd en het aantal druppels wordt geteld tot een kleurverandering optreedt.

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

Chloorgehalte in je aquarium te hoog? Zo los je het op

Als het chloorgehalte in je aquarium toch te hoog is, is een waterwissel meestal de beste eerste stap om het probleem op te lossen, er vanuitgaande dat je kraanwater vrij is van chloor en er niet iets uitzonderlijks aan de hand is. Het vervangen van een (groot) deel van het aquariumwater zal het chloorgehalte verlagen en de waterkwaliteit verbeteren. In de meeste gevallen zal een waterwissel dus voldoende zijn om het chloor te verwijderen. Als extra voorzorgsmaatregel kan het geen kwaad om een ​​waterverbeteraar toe te voegen. Waterverbeteraars helpen bij het neutraliseren van chloor en andere schadelijke stoffen. 

Deze producten hoef je niet standaard te gebruiken bij een waterwissel omdat het leidingwater doorgaans van prima kwaliteit is!

Conclusie chloor in het aquarium

Ijn deze blog heb je geleerd wat Chloor (CL) precies is en dat Chloor in een aquarium weinig nut heeft. Wanneer je het meet is verwijderen de beste optie! Dit door middel van een waterwissel en het eventueel toevoegen van een waterverbeteraar. De niveaus die van nature voorkomen in (leiding)water zijn dusdanig laag dat het geen problemen veroorzaakt. Chloor wordt NIET actief toegevoegd door drinkwaterbedrijven in Nederland, dus een waterverbeteraar is niet standaard nodig. Mocht je het voor de zekerheid wel willen gebruiken kan een waterverbeteraar geen kwaad.

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan, deel deze website met je aquariumvrienden en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Naar Facebookgroep

Benieuwd naar mijn aquarium waterwaardes? Klik op de waarde om meer te leren!

Element/Stof/verbinding Aanbevolen
0 mg/l
0 mg/l
0 mg/l
20-30 mg/l
5-8 dGH
6-10 dGH
0,5-1 mg/l
1-3 mg/l
22 tot 24 graden Celsius
30 mg/l
5-10 mg/l
Potassium (Kalium)
10-30 mg/l
10-15 ppm
0 mg/l

*opmerking: De waterwaardes zoals, in de tabel beschreven, zijn een richtlijn in welke range ik mijn beplante aquaria houd, van 40 liter of meer. Ik maak gebruik van de Estimative Index voedingsstrategie, Co2 toevoeging, voldoende licht en goede (externe) filtratie. Mijn aquaria zijn altijd flink gevuld met een mix aan aquariumplanten (traag en snelgroeiers). Fijn grind of aquasoil gebruik ik graag. Voor aquasoil geldt dat waterwaardes zoals de PH en KH (tijdelijk) beinvloed worden door de soil (verlaagd). Voor aquascapes, aquaria zonder CO2 toevoeging, aquaria met uitsluitend traagroeiende planten zouden mogelijk andere voedingswaardes gehanteerd moeten worden. Elk aquarium is uniek. Vissen moeten altijd centraal staan in het nastreven van ideale leefomstandigheden.

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *