Alles wat je moet weten over de Lily pipe!

Lees in deze blog over plaatsing van de Lily pipe, het schoonmaken en andere zeer nuttige tips!

In deze blog gaan we dieper in op de “Lily pipe”. Deze elegante glazen of acryl uitlaatstukken worden rechtstreeks gekoppeld aan de outflow slang van een filtersysteem. Ze staan bekend om hun gestroomlijnde, transparante ontwerp en zorgen voor een rustige en gelijkmatige verspreiding van het water in het aquarium.

Met hun kenmerkende vorm die doet denken aan een waterlelieblad, voegen Lily pipes niet alleen functionaliteit toe, maar ook een vleugje natuurlijke schoonheid aan je onderwaterwereld! Ze zijn uitermate geschikt voor nano aquaria en grotere open aquaria!

lilypipe aquarium

Hoe en waarom is de Lily Pipe ontstaan?

De oorsprong van de Lily pipe gaat terug tot het streven naar een betere watercirculatie en esthetiek in aquariums. Het concept evolueerde vanuit de behoefte aan een efficiëntere verspreiding van water en het verminderen van de turbulentie,

vooral in Aquascaping en beplante aquaria is er een trend onstaan om open aquaria te gebruiken waarbij design, en esthethiek een veel grotere rol spelen dan vroeger. Een elegante transparante oplossing voor de waterverversing werd steeds meer een basisbehoefte. 

Door de jaren heen hebben aquarianen geëxperimenteerd met verschillende ontwerpen en materialen, resulterend in de ontwikkeling van de elegante en functionele Lily pipe die we vandaag de dag kennen. Nog steeds zie je dat er innovatieve modellen op de markt komen die voldoen aan een specifieke behoefte van aquarianen. 

De Lily pipe is dus voornamelijk geschikt voor aquarianen met een open aquarium die zo min mogelijk (zichtbare) techniek in hun aquarium aanwezig willen hebben. Je ontkomt niet aan een in- en outflow van je filtersysteem en een Lily pipe is de enige manier om de voordelen van filtering te hebben en toch zo veel mogelijk zicht te hebben in je aquarium. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Waarom is een lilypipe vaak van glas gemaakt?

Een Lily pipe wordt vaak van glas gemaakt vanwege verschillende voordelen. Allereerst biedt glas een uitstekende helderheid, waardoor je een ongehinderd zicht hebt op het water en de bewoners van het aquarium. Daarnaast is glas duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde aquariumomgeving. Bovendien kan glas worden gevormd tot complexe en elegante ontwerpen, waardoor Lily pipes niet alleen functioneel zijn, maar ook een esthetische meerwaarde bieden aan het aquarium. Tot slot is glas niet poreus, waardoor het minder snel vuil en algen vasthoudt, wat de waterkwaliteit bevordert.

Helaas heeft een glazen lily pipe 1 nadeel. hij is breekbaar. Wanneer je de lily pipe schoonmaakt is het raadzaam om dit uiterst voorzichtig te doen. 

Hoe plaats je een lily pipe in je aquarium?

Een belangrijk aspect van het optimaliseren van je aquariumflow is het correct plaatsen van de Lily pipe. Begin met het kiezen van de perfecte locatie, idealiter aan de tegenovergestelde zijde van de inlaat van je filter. Dit bevordert een uitstekende watercirculatie en voorkomt dode zones waar vuil zich kan ophopen. Zorg ervoor dat de Lily pipe op de juiste diepte wordt geplaatst, waarbij het wateroppervlak net onder de uitloopopening van de pipe ligt. Dit garandeert een optimale waterstroom door je aquarium.

Pas de hoek van de Lily pipe aan, zodat deze de waterstroom in de gewenste richting leidt. Dit kan helpen om vuil en afval naar het filter te leiden en dode zones in het aquarium te minimaliseren. Ten slotte is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de Lily pipe stevig en stabiel is geplaatst, om verschuiving of omvallen te voorkomen. Met deze essentiële stappen kun je de Lily pipe perfect in je aquarium plaatsen voor een effectieve watercirculatie en een esthetisch aantrekkelijke aquascape.

Een lily pipe schoonmaken, hoe doe je dat het beste?

Het schoonmaken van een Lily pipe vereist altijd de nodige voorzichtigheid, vooral omdat het product vaak van glas is gemaakt. Een handige tip is om de Lily pipe voorzichtig van de slang te halen door met 1 hand de filterslang vast te houden en hem met de steel zachtjes in de richting van de slang te drukken en voorzichtig los te wrikken. Het kan lonen om dit te doen in een bak met warm water, omdat de filterslang dan soepeler wordt en het verwijderen gemakkelijker gaat.

Schoonmaken kan op meerdere manieren. Je hebt speciale raggers voor Lilypipes welke altijd goed werken om hem schoon te krijgen. Wat ook een goede  en vooral veilige en makkelijke manier is, is om lilypipes 20 minuten in bleekwater te leggen. Het vuil lost grotendeels vanzelf op en de laatste restjes spoel je er gemakkelijk vanaf met warm water. Glas is niet poreus dus je hoeft niet bang te zijn dat er bleekresten achterblijven na goed afspoelen. Deze manier kan ook toegepast worden met waterstofperoxide. 

lily pipe

Op zoek naar de juiste producten?

hoe bepaal je de kwaliteit van een lily pipe?

De kwaliteit van een Lily pipe kan sterk variëren, zowel in vorm als in glaskwaliteit. Goedkope opties kunnen vaak resulteren in ongelijkmatige waterstromen en fragiele constructies die gemakkelijk kunnen breken. Het is raadzaam om te investeren in een Lily pipe van goede kwaliteit, aangezien deze niet alleen duurzamer is, maar ook zorgt voor een efficiënte watercirculatie en een langdurige esthetische uitstraling van je aquarium!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan, deel deze website met je aquariumvrienden en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Naar Facebookgroep

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *