De 3 mooiste drijfplanten voor in jouw aquarium!

vind in deze blog de drie mooiste soorten drijfplantjes voor in je aquarium en krijg tips voor goede groei!

Drijfplanten in je aquarium! Man, wat ben ik dol op deze plantjes! Deze zwevende rakkers bieden niet alleen een prachtig iets om naar te kijken, maar kunnen ook aanzienlijke voordelen hebben voor de balans van je aquarium. Het zijn echte werkpaarden als het gaat om het opnemen van stikstof en handhaven van goede waterkwaliteit. Maar ook voor het bieden van schuilplaatsen voor vissen en garnalen zijn het echte helden.

Om optimaal van drijfplanten in je aquarium te profiteren, is het belangrijk om ze goed te plaatsen en te onderhouden. 

Buiten dat ik mijn drie favoriete soorten met je deel, geef ik je enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je drijfplanten floreren en je aquarium nog mooier maken! De drie soorten die ik benoem groeien in de meest uiteenlopende aquarium omstandigheden gewoon supergoed. 

drijfplanten aquarium

de 3 soorten drijfplantjes die ik graag in mijn aquarium zie:

1. Limnobium laevigatum

De eerste van mijn drie favoriete drijfplanten is absoluut Limnobium Laevigatum, ook wel bekend als de Amazonekikkerbeet. Deze jongen is echt een aanwinst voor je aquarium! Waarom? Nou, ten eerste, check die onderwaterwortels eens, ze zijn gewoonweg prachtig om naar te kijken terwijl ze zachtjes bungelen in het water. En weet je wat nog beter is? Deze jongen groeit als een speer! Voordat je het weet, vult hij je hele tank. Maar maak je geen zorgen, hij is super makkelijk te plaatsen en als je ooit van gedachten verandert, is hij net zo makkelijk te verwijderen. Plus, qua onderhoud? No sweat! Deze jongen heeft niet veel nodig, gewoon wat licht en voedingsstoffen en hij is tevreden. Hoe makkelijk is dat?

limnobium laevigatium drijfplant aquarium

2. Phyllanthus fluitans

Als we het hebben over spectaculaire drijfplanten voor je aquarium, dan is de Phyllanthus fluitans absoluut een ster. Deze prachtige plant staat bekend om zijn vermogen om onder felle verlichting een levendige rode kleur te ontwikkelen, wat een adembenemend contrast creëert in je onderwaterlandschap. Met zijn delicate, drijvende bladeren voegt hij niet alleen een vleugje kleur toe, maar biedt hij ook een schuilplaats voor je vissen. Als je op zoek bent naar de kers op de taart voor je aquatische omgeving, dan is de Phyllanthus fluitans by far de mooiste drijfplant van allemaal. Hij groeit zeer makkelijk en snel. Plaats hem bijvoorbeeld eens in een aquarium vaas!?

Phyllantus Fluitans drijfplant

3. Salvinia Minima

Laten we het hebben over Salvinia minima, een geweldig drijfplantje voor je aquarium! Deze kleine knapperd is echt een pareltje van eenvoud. Hij groeit snel, dus voor je het weet, bedekt hij het wateroppervlak met zijn kleine, ronde blaadjes. En het beste van alles? Hij vermeerdert zichzelf als een pro! Gewoon een paar stukjes opdelen en voilà, je hebt een heleboel nieuwe plantjes om mee te spelen. Maar dat is niet alles, Salvinia minima is ook handig om het aquariumlicht op een natuurlijke manier te dimmen, wat zorgt voor een prettigere omgeving voor je vissen. Met zijn gemakkelijke karakter, snelle groei en handige eigenschap om het licht te dimmen, is Salvinia minima een must-have voor elk aquarium!

Salvinia Minima drijfplant aquarium

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

enkele goede verzorgingstips voor drijfplanten in je aquarium!

Nu ik je drie prachtige opties heb gegeven aan drijfplantjes die uitermate geschikt zijn om op een natuurlijke wijze je licht te dimmen of net dat extra stukje natuurlijke look van jouw beplante aquarium te geven, wil ik je zeker ook wat tips meegeven zodat je zeker weet dat je slaagt!

Drijfplantjes zijn over het algemeen echt supermakkelijk. Het blad drijft op het wateroppervlak en dus vaak zeer dichtbij de verlichting. Hierdoor kan een drijfplantje optimaal aan fotosynthese doen! De lange wortels halen voedingstoffen uit het water en geloof me drijfplanten zijn echte stikstof-vreters!. 

Ik raadt je dan ook aan, wanneer je drijfplantjes hebt in je beplante aquarium om een complete plantenvoeding te gebruiken zodat ze niks te kort komen!

Drijfplantjes in een gesloten aquarium plaatsen kan, maar heb wel aandacht voor mogelijke condensvorming op de bovenplaat. Deze druppels kunnen namelijk op de bladeren vallen. Er treedt dan een vergrootglas effect op waardoor er gaatjes gebrand kunnen worden in de bladeren van de drijfplanten.

Zorg ook altijd dat er nog wel voldoende licht in je aquarium komt bij de overige aquariumplanten. Oftewel, overdrijf niet met je drijfplanten. De wortels van de drie voornoemde soorten laten zich allemaal makkelijk afknippen. 

drijfplantjes voor je aquarium kopen? LEt hier op!

De drie soorten die ik benoem zijn volop te koop in de handel! Drijfplantjes koop je zowel in In Vitro potjes (gekweekt in steriele omgeving), als gekweekt in een bak water in de kas. Bij deze laatste vorm kunnen er natuurlijk slakjes en andere diertjes meekomen, maar ze zijn vaak wel goedkoper. 

Drijfplanten in je aquarium conclusie

Drijfplanten in je aquarium zijn dus enorm handig om op een natuurlijke manier je aquariumverlichting te dimmen, of om op een natuurlijke wijze je aquariumwater te filteren. De lange wortels geven een mystiek beeld en zijn een enorm goede schuilplaats voor zowel vissen als garnalen. De Phyllantus Fluitans kleurt zelfs heel erg makkelijk rood! Wat wil je nog meer!? 

Op zoek naar de juiste producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan, deel deze website met je aquariumvrienden en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Naar Facebookgroep

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *