Aquarium en Aquascape tools top 10

Deze beste aquarium gereedschappen!

In deze blog laten we zien wat onze top 10 aquascape tools en aquariumgereedschappen en favoriete materialen zijn. Deze aquarium tools zijn eigenlijk bijna onmisbaar! Het zijn diverse producten. Zowel materiaal in je filter tot aan aquarium gereedschap voor het onderhouden van je aquarium. De producten in deze blog gebruiken wij zelf ook in onze aquaria en wij staan er 100% achter. Lees zeker ook eens deze blog over de Triangle Aquascape.

aquarium blog

Aquascape en aquarium gereedschap kopen?

Voordat je de aquarium gereedschap top 10 leest, even kort een uitleg, want je vind ook links in deze top 10. Ons doel is om zoveel mogelijk helder uitgelegde informatie te geven. Dit om jou slagingskans te vergroten. Wij werken met zogenoemde affiliatelinks waar je bijvoorbeeld de tools zou kunnen kopen. 

Als er via deze linkjes besteld wordt dan ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Bestellen via deze linkjes kost jou niks extra’s en levert ons een klein bedrag op. 

Hiermee kunnen wij deze website draaiende houden en op onze facebookgroep periodiek verschillende leuke wedstrijden met prijzen organiseren en ook in bijzondere gevallen een bak inrichten voor mensen die het op een of andere manier niet zelf kunnen. Oftewel we geven het zoveel mogelijk terug!

De informatie die we geven is altijd objectief en we staan achter alle producten die we aanprijzen. De links zijn er om jou makkelijk te laten starten met deze hobby!

Top 10 Aquarium en Aquascaping tools

1. SEACHEM MATRIX

Seachem Matrix is een biologisch filtermateriaal met een hoge porositeit voor het verwijderen van stikstofhoudend afval. Kunststof filtermateriaal heeft alleen aan de buitenkant hechtingsoppervlakte. Seachem Matrix heeft een zogezegd macro-poreus oppervlakte wat wil zeggen dat het van binnen oppervlakte heeft voor nitrificerende en de-nitrificerende bacteriën. Met nitrificerende en de-nitrificerende bacteriën kunnen ammonia, nitriet en nitraat verwijderd worden zonder dat je andere dingen hoeft toe te voegen.

Gooi je filter zo veel als mogelijk vol met Seachem Matrix en je hebt enorm veel bacteriën wat weer ten goede komt voor de kwaliteit van je water.

2. SEACHEM PURIGEN

Seachem Purigen Filtermedia is een filtermateriaal met hoge organische verwijderingscapaciteit. Hoge waardes van ammonia, nitriet en nitraat kunnen voor algen problemen zorgen in het aquarium, maar blijven onder controle dankzij dit unieke filtermateriaal. Purigen beschikt over een enorme oppervlakte om onzuiverheden uit het water te filteren. Bovenal is het filtermateriaal van tijd tot tijd te regenereren. Onderstaande foto’s laat goed zien dat Purigen je water kristalhelder maakt!

Seachem Purigen filtermedia

Purigen kan worden geregenereerd. Naarmate het afvalstoffen absorbeert, zal Purigen veranderen van gebroken wit naar donkerbruin tot bijna zwart. Als het eenmaal is uitgeput, kan het worden geregenereerd met een oplossing van dunne bleek en water. De bleek zal letterlijk het organische materiaal “verbranden” die uit het aquariumwater zijn geabsorbeerd. Het materiaal is hierdoor eindeloos te gebruiken.

Benieuwd naar meer informatie kijk dan eens naar de Seachem Purigen review die wij geschreven hebben.

3. DRUPPELTESTKIT

Meten is weten! Veelal hebben mensen vragen over hun aquarium en waarom hun planten niet goed groeien. Op onze Facebookgroep, tijdens persoonlijk advies of op andere fora komen deze vragen dagelijks voorbij. 

Één van de belangrijkste feitelijke bronnen die we nodig hebben om goed advies te geven zijn de waterwaardes van je aquarium. Voor een snelle indicatie (meten van nitriet) kun je teststrips gebruiken, maar deze geven puur een indicatie en zijn niet nauwkeurig. Je zal zien dat, wanneer je een aantal keer dezelfde meting doet,  je verschillende waardes kan aflezen.

Wil je een nauwkeurigere meting doen van je waterkwaliteit dan is een druppeltest een goede waterkwaliteit test. Zelf gebruik ik de COLOMBO TEST LAB om mijn waterwaardes te meten. Deze koffer bevat de 7 belangrijkste metingen van waterwaardes namelijk: Zuurgraad (pH), gezamenlijke hardheid (GH), carbonaathardheid (KH), Nitriet (NO2), Nitraat (NO3), Ammonia (NH3) en Fosfaat (PO4). Als deze waardes op orde zijn en ook je verlichting, filtratie en eventuele CO2 toevoer, dan zullen je planten goed groeien en zul je weinig tot geen last hebben van algen.

Het voordeel van de COLOMBO testkoffer ten opzichte van andere testkoffers is dat deze koffers alle belangrijke testen bevat. Veel koffers missen één of meerdere testen, welke dan apart gekocht moeten worden.

De amateurchemicus uithangen is natuurlijk ook gewoon leuk om te doen. Onderstaande foto is mijn bak, waarbij ik wekelijks alle waterwaardes controleer en zo nodig zaken bijstuur. Lees ook zeker onze review over de JBL Proscape Testkit

aquarium producten
Aquarium van Oscar Kroos

4. TURKEY BASTER

De Turkey Baster is de tool om ophopend vuil in gaten en hoeken te verwijderen. Een Turkey Baster is eigenlijk een hulpmiddel welke in de keuken gebruikt wordt maar is ook te misbruiken voor het onderhoud van je aquarium.

In combinatie met de slang , waar je de waterwissel mee doet,  kun je vuil verwijderen en een waterwissel tegelijk doen.

Vuil wat in gaten en kieren ophoopt kan zorgen voor een plaatselijke ammonia hotspot. Dit is een garantie tot algen. 

Mede dankzij dit hulpmiddel ben ik van mijn Staghorn alg afgekomen en is het niet meer teruggekomen. De video laat goed zien hoeveel vuil er opgehoopt zit in je aquarium. En hoe je de turkey baster het beste kan gebruiken!

5. LILY PIPES

Een van de dingen die ik persoonlijk heel erg zonde vind, is dat je een hele mooie bak hebt maar wel lelijke apparatuur in het zicht hebt zitten. Zoals bijvoorbeeld de in- en outflow van je filter. LILY PIPES zijn daarom bij Aquascapes ook de perfecte oplossing om de lelijke en grote in- en outflows te vervangen.

Weet dat Lily Pipes wel wat duurder zijn in aanschaf en dat je ze voorzichtig moet behandelen. Maar als je al zo je best doet om je bak zo mooi te krijgen, is dit natuurlijk de kers op de taart.

Een LILY PIPE is ideaal voor een aquascape of een plantenbak met een grote hoeveelheid planten. Het brengt belangrijke voedingsstoffen tot zelfs in de moeilijkste hoeken! De LILY PIPE van Plantedbox zijn kwalitatief goed en zijn in verschillende modellen verkrijgbaar.

6. AQUASCAPE TOOLKIT

Voor het maken van een aquascape en het onderhouden van je aquarium heb je gereedschap nodig. De aquascape toolkit is een complete set van gereedschap welke alle belangrijkste dingen bevat. In de aquascape toolkit zitten twee scharen, twee pincetten en een sand flattener. Deze set is voor iedere aquascaper (en plantenbak houder) een must.

De scharen kun je gebruiken voor je onderhoud aan je planten. Wanneer je planten gaat plaatsen of toppen gaat terugplaatsen, voor een voller aquarium, kun je het beste pincetten gebruiken. Hiermee kun je precies de planten plaatsen waar dat gewenst is. De sand flattener wordt gebruikt bij de opstart van een aquarium om alle bodembedekking op de goede plek te schuiven maar ook tijdens de draai van het aquarium om net dat ene stukje zand of soil weer mooi in vorm te strijken. 

De scharen zijn ideaal om planten te snoeien. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan SPRING SCISSORS om mijn aquarium te trimmen. Deze spring scissors worden in de volgende alinea besproken.

7. SPRING SCISSORS

Zoals ik al aangaf gebruik ik het liefst spring scissors wanneer ik mijn aquariumplanten ga snoeien. De Spring Scissor kan je helpen om heel veel detail te maken in je aquascape. Je kunt namelijk met hoge precisie je mossen snoeien zonder de plantjes los te rukken.

Zelf gebruik ik de rechte en de gebogen variant van de schaartjes. Met de rechte variant kun je gemakkelijk planten snoeien, de bodembedekking kan heel handig gedaan worden met de gebogen variant.

gbereedschap aquarium trimmen

8. SLANGBORSTEL

Met een extern filter zit je filter niet in je aquascape. Dit zorgt voor rust in de tent qua techniek in de bak.  Via slangen loopt het vuile en schone water van en naar je filter om zo het aquariumwater te filteren. Ongemerkt worden de filterslangen, na verloop van tijd, erg vies. Wat weer zorgt voor een slechte doorstroming van het water.

Maak eens in de zoveel tijd je filterslangen schoon met een slangborstel en je zal zien dat er enorm veel troep uit komt, én dat je ineens veel meer doorstroming hebt! Een filterborstel heb je al voor een paar euro daarom hoor hij zeker in deze top 10 thuis!

Tip van mij!: Haal het vieze gedeelte van de borstel voorzichtig uit je slang want anders zit alles onder de smurrie.
Dit is mij ook al een paar keer gebeurd. Ik heb nu mooie vlekken op de muur!

Deze borstel kun je ook gebruiken om je LILY PIPE schoon te maken. 

9. MAINTENANCE HOLDER

Je favoriete scharen en pincetten zijn met deze handige Maintenance Tool Holder altijd binnen handbereik. Deze metalen Tool holder kan over de rand van het aquarium worden bevestigd, maar hij kan ook aan de binnenkant van het aquariummeubel worden geschroefd.

Het is gewoon een handigheidje voor je aquarium spullen, alles netjes geordend  en het oogt ook nog eens interessant.

aquarium-onderhouden

10. HANDDOEKEN!

Hier kan ik heel kort over zijn… Als je bezig bent met je aquarium wordt altijd alles nat. Althans bij mij wel! Zorg dan ook dat je één of meerdere handdoeken voor het grijpen hebt, zodat je alles snel weer droog kan maken! Handdoeken kan je niet genoeg hebben!

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *