Superfish aquarium: Goede tips voor het inrichten!

Een superfish aquarium is een leuk budget aquarium maar is niet optimaal. lees hier De tips om wél te slagen!

In deze blog behandel ik aquaria van het merk Superfish. Ik schrijf deze blog vanuit het oogpunt van onze strategie, namelijk: Een beplant aquarium of aquascape waar minimaal 70 procent van het oppervlakte beplant.

Wanneer je de eerste de beste dierenzaak in loopt en ook speciaalzaken zal je dit merk aquaria vrij snel tegenkomen! Je kijkt naar de prijs en denkt: “Hey dat is een voordelig aquarium!”. Voor je het weet sta je aan de kassa en reken je hem af. 

Wanneer je thuiskomt plaats je het aquariumzand en de paar mooie gekleurde plantjes. Water er in, filter aan en Drie weken zijn alle aquariumplanten dood. Vol ergernis begin je op internet te zoeken naar tips voor dit type aquarium en komt op deze blog uit! Toevallig he? Haha, niet echt. Omdat ik in onze community merk dat veel beginners een dergelijk aquarium aanschaffen als eerste aquarium heb ik deze blog geschreven. Een Superfish aquarium kan namelijk tricky zijn om goed in te richten. Meer hierover lees je in deze blog. Er zijn natuurlijk verschillende soorten aquaria van het merk Superfish, Het ontbreekt bij deze aquaria eigenlijk standaard aan goede techniek zoals de aquarium lamp en aquarium pomp. Deze zijn klein en of zwak.  Wees niet getreurd! Deze blog schrijf ik juist om te slagen met een Superfish aquarium in plaats van enkel de nadelen te benoemen! Lees vooral verder voor tips!

Superfish Start 25 inrichting
Een Superfish Start 25 van Frank Vugts, ingericht als Afrikaans Biotoop bakje met Veel anubias en eleocharis. de bodem betreft aquasoil. Er zitten gezien het aantal liters geen visjes in maar garnalen en slakken.

Soorten superfish aquaria:

Er zijn meerdere types Superfish Aquaria waar de startende hobbyist mee thuiskomt. Zo heb je de “Superfish Start”, “Superfish Home”, “Superfish Panorama” en voor degene die willen aquascapen de Superfish  Scaper.  Ook heb je het type “Superfish Goldfish” een zeer twijfelachtige naam voor een dergelijk aquarium van 20 liter omdat een goudvis minimaal 100 liter water nodig heeft voor ideale levensomstandigheden. Lees vooral mijn blog eens over een goudvis in een vissenkom en dan snap je wat ik bedoel. Afijn, de eerste drie types: Start, Home en Scaper heb je in verschillende maten. Wanneer je het doel hebt om visjes in je aquarium te houden zou ik een minimaal aantal liters van 60 liter aanhouden. Dit is in mijn ogen een minimale fijne maat voor wat nanovisjes en garnaaltjes bijvoorbeeld. Waarom zo weinig? Daar kom ik later op terug in deze blog!

Superfish aquariumglas:

Daar waar de techniek van het merk Superfish vaak niet optimaal te noemen is, is het glas en de kit die gebruikt worden veelal prima. Onder onze duizenden leden zitten er zeker tientallen bij die een Superfish aquarium hebben en er worden geen grote problemen gemeld voor wat betreft de stevigheid van de Superfish bakjes. De Aquacape versie heeft zelfs een Optic White glas wat een zeer aangenaam en helder aanzicht geeft tot je aquascape. Over de duurzaamheid van het glas/kit zijn er ook geen bekende klachten. Wel is het zo dat veel hobbyisten een Superfish aquarium als start aquarium hebben aangeschaft en na een tijdje een groter aquarium of aquascape aquarium aanschaffen. 

Superfish home aquarium inrichting
Een mooi Superfish Home 80 met veel aquariumplanten en hout. Gemaakt door een van onze gewaardeerde communityleden!

Superfish aquarium filter:

De superfish aquaria zijn allen standaard uitgerust met een intern superfish filtertje (ik noem het bewust een filtertJE ;)). De Aquascape versie heeft een hang on filtertje. Wanneer we kijken naar bijvoorbeeld de Superfish Start 70 en de Superfish Home 60 zit daar een Superfish Aquaflow 200 intern filter bij. Wanneer je deze opzoekt zie je dat deze een output van 400 liter per uur geeft. Niet slecht toch? In de praktijk kan je het aantal liters per uur flink verminderen omdat met alleen de kracht van de pompkop berekent en niet de weerstand van het filtermateriaal. De precieze uitflow zal dus een stuk lager liggen. Ook staan de filtertjes er bekend om snel dicht te slibben waardoor de outflow sterk afneemt. 

Wanneer we kijken naar de inhoud van het filtercassete bestaat deze uit een sponsje en een aantal grammen actieve kool. Dit laatste medium heeft als voordeel dat het afvalstoffen aan zich kan binden waardoor deze niet meer in de waterkolom terecht komen. Het nadeel van actieve kool is ook dat het bijvoorbeeld een reactie met de voedingstof ijzer aan kan gaan waardoor deze neerslaat en niet meer opneembaar voor planten is. Nou zal dat kleine beetje kool in een Superfish filter echter niet heel veel voordelige of nadelige gevolgen hebben.  Het sponsje in het filter heeft 1 bepaalde maat en filtert het kleine zweefvuil maar tot op zekere hoogte. Het oppervlakte voor je bacteriehuishouding die je zo graag in je aquarium wilt hebben is ook minimaal. Het ontbreekt in deze filtertjes voornamelijk aan ruimte en biologisch filtermateriaal als huishouding voor bacteriën. 

Het hang on filtertje bij de Superfish Aquascape heeft ook een zeer klein oppervlakte waar bacteriën zich op kunnen vestigen helaas. We zien dan ook dat deze vrijwel standaard wordt vervangen door een ander (extern) filter

Het is dus zo dat het Superfish filtertje nou niet bepaald zorgt voor een zeer sterk en stabiele bacteriekolonie in het filter en dat er dus voorzichtig gedaan moet worden tijdens onderhoudsessies en bewuste keuzen gemaakt moeten worden in het dierenbestand. 

Onbegrijpelijk is ook dat Superfish het aanraadt om regelmatig het casette te vervangen. Omdat, wanneer je dit doet de nuttige bacteriën in het filter compleet verloren gaan en het gevolgen kan hebben voor de stikfstofcyclus van je aquarium.  Meer hierover lees je in mijn blogs over de stikstofcyclus en filter in je aquarium.  Een belangrijke tip is dan ook. Vervang je cassette niet! Spoel het sponsje alleen lichtjes af wanneer er een flinke vermindering is in uitstroom!

Wanneer je dit leest zul je wel denken, en nu dan!? Betekent dit dat het filter niet voldoende is en ik nooit een succesvol Superfish aquarium kan opstarten? Nee hoor, zo erg is het nou ook weer niet, maar er moet zeker rekening gehouden worden met de grove beperking van de aquariumfilters van dit merk. De hobbyisten op onze community vervangen dan ook veelvuldig de filters voor andere interne filters. Wil je weten welke? Bezoek eens onze community op Facebook en lees welke filters er allemaal gebruikt worden. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Superfish aquarium LED:

Goed, nu we het aquariumfilter van Superfish hebben beschreven gaan we verder met de led verlichting. In de Superfish Start zit een lampje van 12 volt 7 watt Ledverlichting (niet dimbaar) en in de Superfish Home een led lampje van 12 volt 10 watt (dimbaar). Uit metingen en ervaring weten wij dat deze lampjes zeer zwak te noemen zijn in hun vermogen om lichtbehoevende planten van genoeg straling te voorzien (Fotosynthetische actieve straling). Een bewuste keuze in planten is dus uiterst noodzakelijk

De Superfish Scaper 90 is uitgerust met een LED balkje met een koele Kelvin kleur en is significant sterker dan de lampjes in de Home en Start. Logisch ook want bij Aquascapen draait het nog meer om goede plantengroei en wordt ook veelal CO2 toegevoegd. Hoewel dit lampje het significant beter doet zijn er betere lampjes voor ongeveer dezelfde prijs te vinden, maar dat even terzijde. We gaan het doen met het materiaal wat we hebben in plaats van gelijk nieuwe spullen kopen. 

Aan te raden valt om met name voor de Home, Start en gelijksoortige Superfish aquaria zeer makkelijke aquariumplanten te kopen die met weinig licht uit de voeten kunnen. 

Het lampje van de Scape versie is een stuk sterker en met dit lampje is het mogelijk redelijk wat plantjes te laten groeien/overleven (ja ik zeg overleven in plaats van goed laten groeien). Het ontbreekt bij het Scape lampje namelijk wel aan een optimaal samengesteld spectrum waarbij bijvoorbeeld het rode spectrum wat sterker wordt aangeboden en ook het visuele kijklicht is niet zo denderend in vergelijking met andere merken. 

Wil je een aquascape met voornamelijk groene planten dan is de kleur van de lamp prima. Wil je ook dat rode en blauwe kleuren van planten en of vissen sterker weergegeven worden dan zouden andere merken misschien beter zijn.

Superfish Start 50
Een mooi ingericht Superfish Start 50 aquarium met hout en makkelijke aquariumplanten.

Welke planten in een superfish aquarium?

Zoals ik al zei is het Superfish aquarium qua techniek niet optimaal te noemen. Logisch ook want het zijn budgetaquaria voor hele aantrekkelijke prijzen dus er moet ergens beknibbeld worden. Dit hebben ze dus gedaan op het lampje en het filter. Veel hobbyisten vervangen deze dan ook mettertijd voor optimalere lampen danwel (externe) filters. Zeker iets om over na te denken als je op het punt staat een Superfish aquarium aan te schaffen.

Maar goed, wanneer je een Home of Start aquarium hebt is het vooral verstandig om groene aquariumplanten te kiezen die goed om kunnen gaan met weinig licht Goede keuzes zijn cryptocorynes, echinodorussen, javavarens, anubias, bucephalandra en snelgroeiers zoals Heteranthera zosterifolia of Limnophila Sessiliflora. Beperk jezelf tot deze soorten en plant minimaal 70 procent van de oppervlakte om een goede balans te creëren in je aquarium. Zoals eerder al gezegd is het filtertje zwak en kan dus alle hulp gebruiken voor wat betreft natuurlijke filtering door aquariumplanten. Wil jij persoonlijk advies welke aquariumplanten jij het beste kan plaatsen? Meld je aan in onze Facebookgroep en benader eens een mentor! Gratis en voor niets! Hobbyisten voor hobbyisten noemen wij dat :). 

Voor wat betreft de Aquascape versie zou een bodemplantje zoals Monte Carlo prima moeten kunnen zolang er een goede aquasoil gebruikt wordt en of CO2 toegevoegd word

conclusie Superfish aquarium:

Sta jij op het punt om een Superfish aquarium aan te schaffen dan hoop ik dat je wat gehad hebt aan deze blog om goed voorbereid te werk te gaan! Het is dus zeker niet onmogelijk om een mooi Superfish aquarium in te richten (kijk maar naar de prachtige foto’s van de communityleden). Wel moet je dus goed opletten tijdens het reguliere onderhoud aan je aquarium, kan je weinig visjes plaatsen vanwege beperkte filtercapaciteit, dien je veel planten te planten om helder water te krijgen en dien je een goede keuze te maken in de soort aquariumplanten die je gaat plaatsen Neem vooral eens een kijkje in onze facebookcommunity wanneer je geïnteresseerd bent in een beplant aquarium zoals wij dat graag zien en tips wilt om jouw Superfish aquarium in te richten 

Op zoek naar de juiste producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

4 reacties

  1. Wat vind je dan van de superfish qubiq 60 pro is daar al wat verbetering qua filter en verlichting?

    1. Hoi Henk! Inmiddels ben je al lid van onze Facebookgroep. De site heeft een tijdje minder aandacht gehad maar ik probeer het weer op te pakken. Alle filters en verlichting van Superfish zijn budgetkwaliteit maar zeker geschikt om een simpel aquarium van te maken met makkelijke planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *