Een luchtpomp in je beplante aquarium?

waarom een luchtpomp in je beplante aquarium niet nodig is!

Als het gaat om het inrichten van een prachtig beplant aquarium zoals wij dat graag zien, is er vaak wat verwarring bij beginnende aquaristen over de noodzaak van een luchtpomp. Veel beginnende aquarium liefhebers denken dat een luchtpomp essentieel is voor gezonde plantengroei, maar dat is helemaal niet het geval. Sterker nog het kan de groei van je aquariumplanten flink tegenwerken! In deze blog leg ik je uit waarom een “zuurstofpomp” in een beplant aquarium geen goed idee is en in welke gevallen je de luchtpomp misschien wel nodig hebt.

een luchtpomp in het aquarium
Hoewel dit een prima inrichting (we zouden graag nog meer planten zien;)) is zal de luchtpomp nutteloos zijn, sterker nog het kan eventueel toegevoegde co2 sneller laten vervliegen!

Luchtpomp in je aquarium, het kan aquariumplantengroei tegenwerken

Wanneer je een beplant aquarium houdt zoals ik in al mijn stappenplan en vele blogs beschrijf (veel beplanting, niet al te veel vis, goede filtering, goede verlichting en optionele CO2 toevoeging)

Is een luchtpomp, of in de volksmond, zuurstofpomp absoluut niet nodig in je aquarium. Aquariumplanten nemen kooldioxide op uit het water samen met voedingselementen. Zij zetten dit om in suikers en ook zuurstof. Oftewel aquariumplanten scheiden, wanneer ze goed groeien, al zuurstof uit! Dit betekent dat een goed beplante tank van nature al voorziet in voldoende zuurstof voor de vissen en andere bewoners. Een luchtpomp kan deze delicate balans verstoren doordat de luchtbellen er voor zorgen dat de balans tussen CO2 zuurstof schever komt te liggen, Zeker als je CO2 toevoegt is het tegenstrijdig om luchtbellen in je aquarium te produceren.  Dit  kan de groei van je aquariumplanten belemmeren. Ook niet onbelangrijk, het aquarium filter zorgt door zijn uitstromende water (als deze een lichte rimpeling veroorzaakt aan het wateroppervlak) al voor een gasuitwisseling van lucht en water!

een luchtpomp in je aquarium is lelijk.

Zo, ik heb het gezegd :). Luchtpompen in aquaria zijn er in vele soorten en maten. buiten dat het niet nuttig is in een goed beplant aquarium, met goed groeiende planten, is het ook totaal niet natuurlijk, tenzij je de natuurlijke geisers van Ijsland nabootst (daar groeien echter geen planten in, naar mijn weten ;))

Naast de disfunctionele (belemmerende) aspecten van een luchtpomp in een beplant aquarium, moeten we ook de esthetische (schoonheids) overwegingen niet uit het oog verliezen. Een luchtpomp kan luchtbellen creëren die de algehele natuurlijke uitstraling van je beplante aquarium of aquascape verstoren. In plaats van te genieten van de serene schoonheid van een weelderig beplant aquarium, kunnen deze bubbels afleiden en het visuele aspect van je tank verminderen. Door een luchtpomp te vermijden, kun je de natuurlijke schoonheid van je aquarium(planten) behouden en je beplante aquarium of aquascape laten stralen!

zuurstofpopmp in je aquarium
Helaas zie ik dit veel voorbijkomen. Aquaria met luchtpompen en nepplanten. Smaken verschillen kennelijk.

Wanneer Is een Luchtpomp danwel zuurstofpomp Wél Nuttig in je aquarium?

Hoewel een luchtpomp niet nodig is in een beplant aquarium, zijn er enkele uitzonderingen waarbij het gebruik ervan gerechtvaardigd kan zijn.  Bijvoorbeeld tijdens specifieke situaties, zoals behandeling met bepaalde vis-medicatie, een “black out” tegen algen,  of tijdens de quarantaine van nieuwe vissen, kan een luchtpomp handig zijn. Verder kan een luchtpomp nuttig zijn in een vis aquarium zonder aquariumplanten, maar daar schrijven wij geen blogs over.

Conclusie: Kies voor Natuurlijke Balans en Schoonheid in plaats van een luchtpomp in je aquarium

Al met al is het belangrijk om te onthouden dat een beplant aquarium vaak het beste gedijt zonder een luchtpomp. Door te vertrouwen op de natuurlijke processen van fotosynthese en de balans van voedingsstoffen in het water te behouden, kun je een gezonde en prachtige omgeving creëren voor zowel je planten als je vissen. Dus, voordat je besluit een luchtpomp toe te voegen aan je aquarium, overweeg eerst of het echt noodzakelijk is en of het de natuurlijke schoonheid van je aquarium zal verbeteren of verstoren. Wil je meer weten over hoe je een aquariumplant laat groeien? Lees dan mijn Aquarium Stappenplan eens!

Wil je wél een mooi en natuurlijk aquarium? met deze producten lukt het je!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Via deze webshops bestellen wij onze aquarium producten

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *