Blauwe alg; Hoe je deze het beste verwijdert!

TIPS om blauwalg in een aquarium te bestrijden

In deze blog leg ik je uit wat blauwe alg (of blauwalg) is, hoe het ontstaat en het belangrijkste natuurlijk: Hoe je er vanaf komt!

Blauwe alg, wat is het?

Heb jij blauwalg (of blauwe alg) in je aquarium? Dan herken je dit waarschijnlijk aan de kleur, geur en vorm! Over het algemeen is de alg groen/blauw van kleur. Het is een beetje slijmerig en als je het in je vingers wrijft heeft het een sterke rioolachtige geur. De vorm is meestal als dat van een uitgerekt stuk kauwgom wanneer de blauwalg zich flink ontwikkeld. Blauwalg vestigt zich vaak op je bodem, hout, steen en materialen.

Blauwalg is eigenlijk een bacterie. De Cyanobacterie wel te verstaan. De Cyanobacterie vind je in elk water of het nou zoet, zout of brak is! Cyanobacterien zijn een hele oude levensvorm en groeien door middel van fotosynthese. Cyanobacterien hebben er aan bijgedragen om de wereld te vormen zoals wij die nu kennen. Super toch?

Een nuttige bacterie op gebied van zuurstofvoorziening maar minder nuttig in jouw eigen onderwaterwereld. Je zal de blauwalg waarschijnlijk ook wel kennen omdat deze zomers veel voorkomt in zwemwateren. Blauwalg veroorzaakt dan namelijk zwemmersjeuk en kan voor irritante lichamelijke ongemakken zorgen, wanneer je in water zwemt dat flink overwoekerd is door blauwalg.

Gelukkig zwem je niet in je eigen aquarium….(uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd). Genoeg over de blauwalg, want laten we eerlijk zijn, de enige reden dat jij deze blog leest is om deze ongewenste gast vakkundig om te leggen.

blauwe alg
Typisch geval van blauwe alg. Zie je de blauwachtige kleur?

Oorzaak Blauwe alg

Om wat meer grip te krijgen op de blauwalg is het goed om te weten welke factoren een ophoping of explosie van blauwalg in de hand werken. De meest voorkomende factoren zijn een overschot aan (organische) afvalstoffen, een hoge temperatuur, een zwakke stroming en een te hoge PH waarde. Vaak is het een combinatie van voornoemde factoren.

Te veel ammoniak en ammonium (NH3, NH4):

Blauwalg komt vaker te voorschijn bij aquaria waar geen regelmatig onderhoud plaatsvindt. Blauwalgen zijn gek op stikstofverbindingen zoals ammoniak. Je ziet de blauwalg het eerst in het substraat ontstaan en wanneer je er niks aan doet vermenigvuldigt het zich over de bodem en over je planten. De oorzaak is vaak (plaatselijk) rottend materiaal. Door dit rottende materiaal ontstaat er vaak plaatselijk een ammoniak concentratie in of op de bodem. Blauwalgen verteren ammoniak graag en hopen zich op. Er wordt ook wel gesproken over een algenbloei.

De oorzaken van teveel ammoniak in een ingedraaid aquarium zijn meestal te wijten aan het veel voeren van vissen, dode vissen, rottende planten of rottend hout.

Fosfaat gehalte:

Een te hoog fosfaat gehalte in je aquarium kan leiden tot de bloei van de blauwe alg. Fosfaten zijn namelijk een goede voedingsbron voor planten maar ook voor de blauwe alg. Fosfaat komt namelijk ook vrij bij de afbraak van organische materialen. Fosfaat wordt vaak als toevoeging bij zwaar beplante bakken gebruikt. Dit is noodzakelijk! Maar als er door teveel organisch materiaal teveel fosfaat vrij komt kan dit voor problemen veroorzaken! Uit recent onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat een kleibodem bindende eigenschappen heeft en dat fosfaat hierbij dus niet vrij komt bij hogere temperaturen. Dan zouden we kunnen stellen dat aquasoil dus minder snel blauwalg veroorzaakt?

Temperatuur aquariumwater en blauwalg:

Hoe hoger de temperatuur in je aquarium hoe minder zuurstof er beschikbaar is. De productie van zuurstof door bijvoorbeeld waterplanten zal overdag sterker zijn. Maar s’nachts vindt er een omgekeerde werking plaats (respiratie).

Planten nemen dan zuurstof op en stoten Co2 uit. Bij hoge temperaturen zal de respiratie hoger liggen dan de uitstoot van zuurstof waardoor er (bij onvoldoende oppervlakte beweging) een zuurstofarme omgeving zal ontstaan. Verder zorgt een hoge temperatuur voor versnelde biologische processen.

Alles gaat een stapje harder waardoor er sneller onbalans kan ontstaan. Ook ontstaat er een snellere demineralisatie van de bodem. De stoffen uit de bodem komen sneller vrij. Dit is waarom er zomers in zwemwater en sloten blauwalg ontstaat en de overhand neemt. Op zich geen probleem als er meer dan voldoende waterplanten zijn om deze voedingstoffen te verbruiken.

Teveel verlichting en blauwalg:

Teveel verlichting zorgt snel voor te korten aan co2. Hierdoor zullen de planten stagneren in hun groei. Net als met andere algen zijn de planten dé concurrenten. Groen- en blauwalgen doen namelijk ook aan fotosynthese en nemen de overhand als plantengroei achterblijft.

Stroming in aquarium:

Door te weinig stroming in je aquarium komen er zogenoemde deadspots. Hier hoopt vuil zich op. Dit vuil vergaat en er wordt ammonia gevormd. Plaatselijk ontstaat er dus een ideale bodem voor de blauwalg. Vaak zie je ook in de bodem van je aquarium, bij het glas de blauwalg ontstaan. Hier is namelijk weinig stroming, licht van buitenaf en minder zuurstof aanwezig.

Hoge PH waarde:

Een PH waarde hoger dan 7 zorgt er voor dat er relatief meer ammoniak (NH3) in het water komt. Een PH waarde onder 7 zorgt dat er relatief meer ammonium (NH4) gevormd word. Ammonium is minder schadelijk voor vissen dan ammoniak en kan in hogere concentraties verdragen worden. Het feit blijft dat de ammonia waarden in een aquarium laag gehouden dienen te worden door tijdige verwijdering van organische belasting en een optimale bacteriecultuur te vormen.

Wat heeft dit te maken met blauwalg? Zoals ik al schreef is blauwalg gek op ammoniak. Zorg dus dat je ammonia niveau laag blijft! Hoe? Zorg er voor dat je nuttige bacteriën voldoende vertegenwoordigd zijn in je filter zodat ze de ammoniak kunnen omzetten. Heb je toch wat ammonia in je water? Zorg dan voor een PH onder de 7 waardoor er relatief meer ammonium gevormd wordt dan ammoniak. Blauwalg verdraagt een zuurder water ook slechter!

blauwalg
Weer een klassiek voorbeeld van blauwalg wat zich over de bodem verspreid! Lees verder om te weten hoe je hier vanaf komt!

Blauwe alg handmatig verwijderen

Nu je een helder overzicht hebt over de factoren die blauwalg in de hand werken kan je ook de balans opmaken in je eigen aquarium. De volgende strategie helpt:

  • Verwijder alle blauwalg handmatig. Zuig je “besmette” zand af.

  • Verwijder het van je planten en materiaal met een tandenborstel of je vingers (eventueel handschoentje aan).

  • Snoei zwaar aangetaste delen.

  • Doe een zeer flinke waterwissel. Dit brengt extra zuurstof en co2 in je bak en voert de schadelijke stoffen af.

  • Upgrade je onderhoudsregime tot superdeluxe. Oftewel besteed zoveel mogelijk onderhoudsaandacht aan je bak dat hij er continue fris bij staat.

  • Helpt dit niet? Hieronder lees je enkele andere krachtvolle tactieken om blauwalg te bestrijden…

Blauwe alg verwijderen met Carbo vloeistoffen of Waterstofperoxide!

Blauwalg en waterstofperoxide of Carbovloeistoffen zijn geen vrienden. 1 mililiter waterstofperoxide per 2 liter water toevoegen levert geen problemen op voor je vissen en legt de bacteriën om. Voer dit meerdere malen uit op verschillende momenten in de week totdat de blauwalg verdwenen is. Spotdosing is het beste (met doseerspuitje onder water plaatselijk op alg spuiten). Zet hierbij je filter even uit. Zorg dat je vissen niet in de buurt komen tijdens spotdosing van de waterstofperoxide, dit kan hen schade opleveren. Easy carbo kan je iets overdoseren (ik doseer de dubbele hoeveelheid).

 

Blauwe alg: De blackout methode!

 

Een blackout tegen blauwalg is een krachtig middel. Blauwalg doet aan fotosynthese en heeft dus licht nodig om te overleven. Blauwalg is veel “kwetsbaarder” dan planten en door middel van een 3 daagse blackout kan je hem doen verdwijnen! Let wel dit is een symptoombestrijding. Je zal alsnog mijn andere tips moeten opvolgen om blauwalg voorgoed uit je aquarium te bannen.

Stappenplan blackout:

  1. Verwijder zoveel mogelijk handmatig uit de bak

  2. Doe een waterwissel

  3. Voeg een klein beetje plantenvoeding toe

  4. Dek het aquarium af met een dikke doek, vuilniszakken of ander verduisterend materiaal.Laat er geen lichtstraaltje door komen. Zet je licht en CO2 systeem uit. Zet een luchtpompje aan voor goede gasuitwisseling (zuurstof in aquarium). De zuurstof is bedoeld voor je vissen.

  5. Wacht drie dagen en als je het goed hebt afgedekt is de blauwalg weg. Voer wederom een goede waterwissel uit. Je planten kunnen misschien wat lichtgroen of gelig zijn geworden. Het grootste deel zal hiervan snel herstellen!

  6. Vanaf nu zorg je voortaan voor een optimaal onderhoudsregime, een goede flow, goede temperaturen (niet te hoog) en voer je niet teveel. De blauwalg moet dan wegblijven. Lees eens de stap “ Aquarium Schoonmaken”

  7. Carry on! en geniet van een (blauw)algloos aquarium!

 

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *