[flexy_breadcrumb]

Witte waas aquarium

WAT TE DOEN MET BACTERIEBLOEI IN AQUARIUM?

In deze blog leg ik je uit wat een witte waas in je aquarium betekent, of het kwaad kan en wat je er aan kan doen! Heb jij je aquarium net opgestart? Wees gerust! Een witte waas hoort er bij! Mensen zijn bang dat het een soort alg is. Dit is het gelukkig niet. Lees verder en ontdek wat een waas in je aquarium precies is. Heb je een aquarium wat al langer draait? Lees dan mijn tips om problemen te voorkomen! Na het lezen over deze blog kan je ook eens kijken bij de stap “Aquarium Indraaien” 

witte waas aquarium
Bacteriebloei in je aquarium is normaal bij de opstart en verdwijnt na enkele dagen weer.

Bacteriebloei in je aquarium

Een witte waas in je aquarium is niks meer dan een bacteriebloei. Je aquarium ziet er wit en troebel uit. Dit klinkt als ongewenst maar is het juist niet! Althans, niet in een net opgestart aquarium. Je nuttige bacteriën zijn zich aan het vermenigvuldigen en zij veroorzaken het mistige water in je aquarium. 

Na verloop van tijd zal deze witte waas vanzelf verdwijnen. Je bacteriën zullen hun plekje gaan vinden en de stikstofcyclus zal zich vormen! Heb vertrouwen, verander niets aan je aquarium en laat het op zijn beloop. Over het algemeen duurt de witte waas 2 dagen maar kan zelfs tot twee weken aanhouden. Koop zeker geen middeltjes om de witte waas te doen laten verdwijnen. Hoogstens een bacteriestarter (welke ook een waas zal geven) om het proces te versnellen.

Bacteriebloei aquarium
witte waas in je aquarium wordt ook wel een bacteriebloei genoemd!

Witte waas in een opgestart aquarium

Zoals ik al schreef is een witte waas in je net fris opgestarte aquarium geen probleem. Om het proces te versnellen zou je de temperatuur tijdelijk iets hoger kunnen zetten waardoor de bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Ook kan je een bacteriestarter toevoegen om zoveel mogelijk bacteriën in je bak te brengen. 

Zij zullen vanzelf hun plekje in het filter, je bodem en op ander materiaal vinden. De bacteriën zijn noodzakelijk voor de stikstofcyclus. Je water laat je net zo lang met rust als dat de witte waas aanwezig is. Een laatste goede tip is om bestaand filtermateriaal van een ingedraaid aquarium in je eigen filter te stoppen. Deze zit bomvol bacteriën en deze zullen zich snel vermeerderen. Ook water uit een ingedraaid aquarium zou een klein beetje kunnen helpen maar weet wel dat hier eigenlijk weinig bacteriën in zitten.

Witte waas in een langer draaien aquarium

Heb jij een reeds langer bestaand aquarium en je hebt opeens een witte waas dan kan het liggen aan de volgende dingen:

  • Je hebt te grondig je filter schoongemaakt

  • Er is op een andere manier een tik aan je bacteriekolonie uitgedeeld waardoor zich deze opnieuw vermenigvuldigen.

De bacteriekolonie heeft een flinke klap te verduren gehad en zal zich opnieuw moeten ontwikkelen. Houd goed je nitrietwaarde in de gaten of deze niet opnieuw zal gaan oplopen. Mocht deze gaan oplopen ververs dan tijdig een groot deel van je water. Kan dit geen kwaad denk je? Nee je bacteriën vermenigvuldigen zich namelijk ook weer in je filter. Laat je filter met rust en ze zullen hopelijk snel weer op volle sterkte zijn. Voeg een bacteriestarter toe en nog beter is om ingedraaid filtermateriaal van een ander aquarium te bemachtigen. Deze zit bomvol bacteriën.

Veel planten in je aquarium voor een helder aquarium

Planten zijn noodzakelijk in je aquarium en helpen je naar kristalhelder water. Hoe meer planten, hoe helderder je water! Plaats vooral veel snelgroeiende planten! Lees meer in de stap welke aquariumplanten kiezen. Zij ondersteunen het filteringsproces op een natuurlijke wijze.

Heb je nog vragen over de bacteriebloei in je aquarium? Laat een berichtje achter in de comments!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *