HOE Draadalg bestrijden?

In deze blog lees je hoe jij makkelijk draadalg kan bestrijden. Met als resultaat weer een gezonde en heldere bak. Lees hieronder wat draadalg is, hoe het ontstaat en natuurlijk het belangrijkste: Hoe je er vanaf komt. Na het lezen van deze blog weet je alle manieren om draadalg te verwijderen. 

draadalg
draadalg op de bodem

Wat is draadalg?

Groene draadalg is een verzamelnaam voor allerlei soorten draadvormige algen zo zijn er korte en lange varianten. Ze voelen een beetje slijmerig, zijn draderig en fijn. Ze vestigen zich vooral aan de planten. Draadalg kan je erg van schrikken als je deze in je bak vindt. Maar deze soort alg is erg makkelijk verwijderbaar! Draadalg kan namelijk snel opkomen in je aquarium en ook snel de boel gaan overnemen. Ze bedekken de planten waardoor deze minder gaan groeien. Groene draadalg is een lelijke alg die je niet in jouw aquarium wilt hebben! Daarom help ik jou de draadalg bestrijden!

Oorzaken draadalg:

Vaak wordt gedacht dat draadalg ontstaat door een overdaad aan nutriënten, Dit klopt niet. Overdosering van een goede plantenvoeding in de juiste verhoudingen veroorzaken GEEN alg. Groene draadalg ontstaat vaak juist door een tekort aan nutrienten, co2 of soms door een ammoniakpiek. Je planten groeien dan namelijk minder goed waardoor draadalg zijn kans grijpt. Vaak hoor ik ook van mensen dat het ontstaat door te sterk licht. Dit klopt deels. Het te sterke licht veroorzaakt namelijk de voornoemde tekorten in je aquarium. Vaak zal je in de opstart van een aquarium enige soort van draadalg gaan vinden. Dit omdat de stikstofcyclus nog niet stabiel is. Hier heb ik ook een goede oplossing voor. In mijn stappenplan heb ik aandacht besteed aan plantengroei en de juiste strategie aan verlichting om een vlekkeloze opstart te hebben met minimale alg vorming.

Oorzaken zijn dus:

  • Een te kort aan CO2 in je aquarium

  • Een tekort goede plantenvoeding in je aquarium

  • Verkeerd belichtingsschema (te lang te intens) waardoor je nutrienten en CO2 op raken.

Het bestrijden van draadalg:

Nu je een korte uitleg hebt gehad over wat groene draadalg is en wat de oorzaken zijn, kan je je richten op het belangrijkste, namelijk: Draadalg bestrijden! Voor het verwijderen van deze alg zijn er een paar handige maniertjes om snel draadalg te verwijderen:

Draadalg bestrijden met een tandenborstel:

heb jij nog maar matig last van draadalg dan volstaat het handmatig verwijderen prima. Een tandenborstel is hier uitermate geschikt voor! Daarnaast zal je een aanpassing van je verlichting of een verhoging van je plantenvoeding en co2 moeten uitvoeren! Vaak is het terugschakelen naar verlichting de makkelijkste manier om voorgoed afscheid te nemen van draadalg. Ik raad ook aan om bij de opstart van een aquarium maar 6 uur te belichten en daarna nooit meer dan 8 uur te verlichten. Daarbij dien je , je intensiteit stapje voor stapje op te voeren. Wil jij precies weten welke intensiteit aan verlichting optimaal is? Lees dan eens de stap: “ wat voor een verlichting in aquarium” na!

Bestrijden van draadalg met een carbo vloeistof:

Carbo vloeistoffen bestaan uit verdunde gluteraaldehyde en zijn geen vervanging voor CO2. Dit kan je lezen in mijn blog “ vloeibare Co2”. Het heeft wel een goede anti algen werking. Doseren van een carbo vloeistof helpt tegen de vorming van draadalg. Daarom is een carbo vloeistof een goed wapen in je arsenaal. Wel is het zaak om nog steeds kritisch naar je verlichting voeding en co2 te kijken! Een carbo vloeistof haalt namelijk de oorzaak niet weg.

Vissen en garnalen tegen draadalg:

Er zijn vissen en garnalen die helden zijn in het eten van draadalg. Ik zal hier binnenkort een blog over schrijven maar ik wil je de soorten niet onthouden!

  • Siamese Algeneter (pittige beestjes die elkaar en andere vissen kunnen opjagen zorg voor schuilplekken en neem nooit een gelijk aantal)

  • Japonica garnalen

  • Molly’s

  • Vuurgarnalen (stuk kleiner maar planten zich snel voort, binnen de kortste keren heb jij je eigen leger aan algenbestrijders)

 
garnaal aquarium
Garnalen in een aquarium vind ik een must. Zij helpen je afval te verwerken waardoor je waterwaardes beter zullen zijn!

Conclusie bestrijden draadalg

Pas je verlichting aan en verhoog je co2 (let op de vissen). Houd de plantenvoeding op het zelfde niveau of verhoog deze ook een beetje. Gebruik bij een beplant aquarium een complete voeding! Zet een carbovloeistof in en gebruik eventueel wat algenetertjes.

Heb geduld en met deze strategie heb jij binnen de kortste keren een draadalg vrij aquarium als resultaat.

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *